kalnik3 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2009 Λοιπον κυριες και κυριοι περιμενω τα φωτα σας εδω και 2-3 μηνες κανω capture απο την τηλεοραση(προσοχη οχι tv-tuner αλλα κανονικη επιτραπεζια τηλεοραση) μου διαφορα προγραμματα κυριως ποδοσφαιρικους αγωνες. για το capture χρησιμοποιω το VirtualDub με το codec PicVideo MJPEG για full ποιοτητα και οπως ειναι γνωστο τα καναλια της ελλαδιτσας μας ειναι αναλογικα....οποτε εχω προβλημε με το interlace στη συνεχεια κανω compress με το ιδιο προγραμμα και εχω χρησιμοποιησει διαφορα και πολλα φιλτρα......το καλυτερο ηταν το deinterlace που υπηρχε ηδη μεσα σε επιλογη Blend fields together, το οποιο κανει δουλεια αλλα μετα θολωνει την εικονα λιγο. Υπαρχει κανενας τροπος για την αφαιρεση της θολουρας?? Αν εχετε να προτεινετε καποια αλλη διαδικασια, πολυ ευχαριστως να την ακουσω Επισης θα ηταν πιο ευκολο να αγορασω μια καρτα σαν αυτες που μετατρεπουν το αναλογικο σε ψηφιακο?? http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808100 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702178 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702438 ειμαι περιεργος αν αυτες οι καρτες θα λυσουν το προβλημα του interlace, τις εχει δοκιμασει κανεις αραγε???? ***αυτόματη ένωση μηνυμάτων*** σχετικα με τη θολουρα που αναφερω παραπανω....σας δειχνω screenshots και tech info αποενα προσφατο capture που εκανα -Original capture εγινε με codec Piv Video MJPEG σε αναλυση 720x576 Video Format : M-JPEG Codec ID : MJPG Duration : 52mn 25s Bit rate : 38.4 Mbps Width : 720 pixels Height : 576 pixels Display aspect ratio : 5/4 Frame rate : 25.000 fps Standard : PAL Resolution : 24 bits Scan type : Interlaced Scan order : Top Field First Bits/(Pixel*Frame) : 3.707 Stream size : 14.1 GiB (93%) -Συμπιεσμενο αρχειο Video Format : MPEG-4 Visual Format settings, BVOP : Yes Format settings, QPel : No Format settings, GMC : No warppoints Format settings, Matrix : Default Muxing mode : Packet Bitstream Codec ID : DX50 Codec ID/Hint : DivX 5 Duration : 49mn 46s Bit rate : 1 101 Kbps Width : 528 pixels Height : 428 pixels Display aspect ratio : 5/4 Frame rate : 25.000 fps Resolution : 24 bits Colorimetry : 4:2:0 Scan type : Progressive Bits/(Pixel*Frame) : 0.195 Stream size : 392 MiB (90%) Writing library : DivX 2676 Το συγκεκριμενο αρχειο προεκυψε κατοπιν επεξεργασιας του original, κανοντας τα εξης: -συμπιεση με divx στα 1100 bitrate -μειωση της αναλυσης -φιλτρο "Deinterlace" και επιλογη "Blend fields together" -λιγο cropping αν παρατηρησετε καλα θα δειτε οτι υπαρχει μια μικρη θολουρα, καμμια ιδεα να την ξεφορτωθω???
frenzy Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Λοιπόν πρώτα απ' όλα δεν χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα. Και τα αναλογικά και τα ψηφιακά interlaced είναι. Για το virtualdub θα σου πει κάποιος που ασχολείται και γνωρίζει, εγώ ξέρω μόνο πως πρέπει να ρυθμίσεις το vfw κομμάτι του ffdshow για το virtualdub ή να κατεβάσεις κάποιο plugin. Από την αρχή όμως: Από την στιγμή που χρησιμοποιείς το virtualdub νομίζω ενδείκνυται να χρησιμοποιείς και το ffdshow και για αναπαραγωγή. Ακολούθησε τον οδηγό στο insomnia wiki για να εγκαταστήσεις την τελευταία έκδοση του ffdshow. Στις ρυθμίσεις του ffdshow video decoder θα βρεις πολλές επιλογές για deinterlacing δοκίμασε όποια σου φαίνεται αποδεκτή. Στις ρυθμίσεις vfw θα κάνεις τα ίδια για να τις χρησιμοποιήσεις για την επανακωδικοποίηση σε .avi. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις λίγο sharpen στο virtualdub ή/και κατέβασε κάποιο καλύτερο deinterlacing plugin και καθάρισες.
kalnik3 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Λοιπόν πρώτα απ' όλα δεν χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα. Και τα αναλογικά και τα ψηφιακά interlaced είναι. Για το virtualdub θα σου πει κάποιος που ασχολείται και γνωρίζει, εγώ ξέρω μόνο πως πρέπει να ρυθμίσεις το vfw κομμάτι του ffdshow για το virtualdub ή να κατεβάσεις κάποιο plugin. Από την αρχή όμως: Από την στιγμή που χρησιμοποιείς το virtualdub νομίζω ενδείκνυται να χρησιμοποιείς και το ffdshow και για αναπαραγωγή. Ακολούθησε τον οδηγό στο insomnia wiki για να εγκαταστήσεις την τελευταία έκδοση του ffdshow. Στις ρυθμίσεις του ffdshow video decoder θα βρεις πολλές επιλογές για deinterlacing δοκίμασε όποια σου φαίνεται αποδεκτή. Στις ρυθμίσεις vfw θα κάνεις τα ίδια για να τις χρησιμοποιήσεις για την επανακωδικοποίηση σε .avi. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις λίγο sharpen στο virtualdub ή/και κατέβασε κάποιο καλύτερο deinterlacing plugin και καθάρισες. Πολυ καλη η προταση σου φιλε! αλλα εχω ενα προβληματακι, το ffdshow δεν ανοιγει με το VirtualDub και απο οτι ειδα στο Media Player Classic που το δοκιμασα εκανε καλη δουλεια με το interlace. Πως θα γινει να ανοιγει και στο VirtualDub? Επισης αναφερεις οτι αναλογικα και ψηφιακα videos εχουν το ιδιο προβλημα?? δλδ αν εκανα capture απο δορυφορικο συστημα παλι θα ειχα προβλημα με το interlace???
frenzy Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Το virtualdub το χρησιμοποιώ σπανίως και πάντα από κάποιο οδηγό οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω εκεί. Θα μαντέψω πως πρέπει να δώσεις μέσω avisynth τη χρήση των φίλτρων του ffdshow δεδομένου πως έχεις κάνει σωστές ρυθμίσεις από το vfw configuration (?). Για τη δεύτερη ερώτηση, ναι το τηλεοπτικό σήμα είναι πάντα interlaced ακόμη και σε HD μετάδοση.
kalnik3 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Το virtualdub το χρησιμοποιώ σπανίως και πάντα από κάποιο οδηγό οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω εκεί. Θα μαντέψω πως πρέπει να δώσεις μέσω avisynth τη χρήση των φίλτρων του ffdshow δεδομένου πως έχεις κάνει σωστές ρυθμίσεις από το vfw configuration (?). Για τη δεύτερη ερώτηση, ναι το τηλεοπτικό σήμα είναι πάντα interlaced ακόμη και σε HD μετάδοση. επειδη ειμαι τελειως ασχετος με το Avisynth, μπορεις λιγο να βοηθισεις με τον κωδικα?? υπαρχει πουθενα κανενας οδηγος???
frenzy Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 επειδη ειμαι τελειως ασχετος με το Avisynth, μπορεις λιγο να βοηθισεις με τον κωδικα??υπαρχει πουθενα κανενας οδηγος??? υπάρχει έτοιμος αρτιότατος οδηγός για κωδικοποίηση στο wiki για το megui που το αποτέλεσμα ξέρω πως είναι άριστο αν το βιάζεσαι. Για το virtualdub κάνε υπομονή και κάποιος θα βοηθήσει.
kalnik3 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 υπάρχει έτοιμος αρτιότατος οδηγός για κωδικοποίηση στο wiki για το megui που το αποτέλεσμα ξέρω πως είναι άριστο αν το βιάζεσαι. Για το virtualdub κάνε υπομονή και κάποιος θα βοηθήσει. ευχαριστω φιλε να εισαι καλα
frenzy Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 τον parcifal να ευχαριστείς που έγραψε τους δύο οδηγούς που παρέθεσα
parsifal Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 εδω και 2-3 μηνες κανω capture απο την τηλεοραση(προσοχη οχι tv-tuner αλλα κανονικη επιτραπεζια τηλεοραση) Με τί hardware γίνεται το capture; Dedicated capture card, video input θύρα σε κάρτα VGA, USB capture box; Σήμα από παίρνει το hardware, από video out της τηλεόρασης; για το capture χρησιμοποιω το VirtualDub με το codec PicVideo MJPEG για full ποιοτητα Για full ποιότητα, τώρα με τους δίσκους τεράστιων χωρητικοτήτων που είναι διαθέσιμοι, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις έναν lossless codec. Π.χ. huffyuv ή FFV1. Ένα επιπλέον πλεονέκτημά τους: Αλλοιώνουν λιγότερο το chroma information σε σχέση με τους MJPEG codecs. και οπως ειναι γνωστο τα καναλια της ελλαδιτσας μας ειναι αναλογικα....οποτε εχω προβλημε με το interlaceστη συνεχεια κανω compress με το ιδιο προγραμμα και εχω χρησιμοποιησει διαφορα και πολλα φιλτρα......το καλυτερο ηταν το deinterlace που υπηρχε ηδη μεσα σε επιλογη Blend fields together, το οποιο κανει δουλεια αλλα μετα θολωνει την εικονα λιγο. Υπαρχει κανενας τροπος για την αφαιρεση της θολουρας?? Αν εχετε να προτεινετε καποια αλλη διαδικασια, πολυ ευχαριστως να την ακουσω Υπάρχουν δύο τρόποι για να χειριστείς interlaced περιεχόμενο: 1. Δεν κάνεις καθόλου preprocessing και το κωδικοποιείς ως interlaced (DivX, XviD, x264 κ.ά. codecs το υποστηρίζουν). Αυτό προϋποθέτει όμως ότι δε θα εφαρμόσεις καθόλου resize πριν την κωδικοποίηση και ότι κατά την αναπαραγωγή είτε θα κάνεις deinterlacing on-the-fly (όταν προβάλλεις σε progressive προβολικό μέσο, π.χ. PC monitors) είτε θα προβάλλεις σε μέσο που χειρίζεται interlaced υλικό (TVs). Αυτός ο τρόπος δίνει τη βέλτιστη ποιότητα, με μόνο κόστος την αύξηση σε απαιτούμενο bitrate, που δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα νομίζω με τις χωρητικότητες και τα κόστη των κοινών αποθηκευτικών μέσων (DVDRs, HDDs) 2. Αν θέλεις προεπεξεργασία, εφαρμόζεις πρώτα και πριν από κάθε άλλο φίλτρο, deinterlacing. Είτε από το VirtualDub είτε μέσω Avisynth και κάποιου αντίστοιχου Avisynth φίλτρου. Προτείνω τη 2η προσέγγιση, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί Avisynth deinterlacers διαθέσιμοι, με μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης και γρήγοροι ως υλοποιήσεις οι περισσότεροι (εκτεταμένη χρήση assembly και C code, καθώς και SIMD εντολών όπως SSE). Τα περισσότερα MPEG-4 (ASP/AVC) encoding frontends όπως MeGUI, AutoGordianKnot, RipBot264, StaxRip κ.ά. αυτοματοποιούν τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου Avisynth deinterlacer και της παραγωγής του αντίστοιχου Avisynth script. Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουν καλή τελική ποιότητα αποτελέσματος και μόνο σε πολύ δύστροπο υλικό θα χρειαστεί να λερώσεις τα χέρια σου με manual tweaking/Avisynth scripting. Επισης θα ηταν πιο ευκολο να αγορασω μια καρτα σαν αυτες που μετατρεπουν το αναλογικο σε ψηφιακο??http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808100 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702178 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702438 ειμαι περιεργος αν αυτες οι καρτες θα λυσουν το προβλημα του interlace, τις εχει δοκιμασει κανεις αραγε???? Μα, μετατροπή αναλογικού σε ψηφιακό σήμα είναι κάτι που και αυτήν τη στιγμή κάνεις ούτως ή άλλως! Το πλεονέκτημα αυτών των καρτών είναι ότι εφαρμόζουν σε πραγματικό χρόνο deinterlacing και encoding. Είναι καλές λύσεις αν θέλεις να εκμεταλλευτείς το γεγονός ότι σου δίνουν έτοιμο υλικό για DVD authoring + burning (οι περισσότερες) χωρίς να απασχολείς το PC σου για offline encoding. Αν όμως θέλεις άλλο τελικό format και/ή βέλτιστο έλεγχο του preprocessing, η λύση που ακολουθείς τώρα (capture σε ελαφρώς απωλεστικό format και 2pass encoding σε 2ο χρόνο) είναι καλύτερη. σχετικα με τη θολουρα που αναφερω παραπανω....σας δειχνω screenshots και tech info αποενα προσφατο capture που εκανα... ... Το συγκεκριμενο αρχειο προεκυψε κατοπιν επεξεργασιας του original, κανοντας τα εξης: -συμπιεση με divx στα 1100 bitrate -μειωση της αναλυσης -φιλτρο "Deinterlace" και επιλογη "Blend fields together" -λιγο cropping αν παρατηρησετε καλα θα δειτε οτι υπαρχει μια μικρη θολουρα, καμμια ιδεα να την ξεφορτωθω??? Ανέφερα μερικά πράγματα και παραπάνω, τα ξαναγράφω κι εδώ πιο συνοπτικά με μερικές πρόσθετες προτάσεις για βελτίωση: 1. Δοκίμασε με καποιον άλλον - lossless - ενδιάμεσο codec αντί του MJPEG 2. Δοκίμασε να αφήσεις το περιεχόμενο ως interlaced κατά το encoding 3. Αντί για DivX 5.x, δοκίμασε με XviD ή x264 4. Μην κάνεις resize 5. Αύξησε το bitrate σε 1500-1800Kbps
kalnik3 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Λοιπον, Καταρχην ευχαριστω για την μεγαλη και αναλυτικη σου απαντηση!! Χρησιμοποιω απλο tv-tuner που ειναι συνδεμενο μεσω S-video με την τηλεοραση μου. Το μοντελο ειναι Pinnacle 110i. 1. Δεν κάνεις καθόλου preprocessing και το κωδικοποιείς ως interlaced (DivX, XviD, x264 κ.ά. codecs το υποστηρίζουν). Αυτό προϋποθέτει όμως ότι δε θα εφαρμόσεις καθόλου resize πριν την κωδικοποίηση και ότι κατά την αναπαραγωγή είτε θα κάνεις deinterlacing on-the-fly (όταν προβάλλεις σε progressive προβολικό μέσο, π.χ. PC monitors) είτε θα προβάλλεις σε μέσο που χειρίζεται interlaced υλικό (TVs). Αυτός ο τρόπος δίνει τη βέλτιστη ποιότητα, με μόνο κόστος την αύξηση σε απαιτούμενο bitrate, που δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα νομίζω με τις χωρητικότητες και τα κόστη των κοινών αποθηκευτικών μέσων (DVDRs, HDDs) οταν λες να μη κανω proprocessing εννοεις να το κανω αμμεσα συμπιεση? Το εχω κανει και ετσι και εμφανιζει πολλυ χειροτερα αποτελεσματα.... Μα στο virtualdub πρεπει να βαλω μια αναλυση για να κανω capture, παντα βαζω τη μεγιστη(768*576). Αυτο το on-the-fly πως θα το κανω στο virtualdub, δεν εχω δει καπου τετοια επιλογη. 2. Δοκίμασε να αφήσεις το περιεχόμενο ως interlaced κατά το encoding δλδ χωρις κανενα φιλτρο? Θα πετυχει? θα φυγει δλδ το interlace? 3. Αντί για DivX 5.x, δοκίμασε με XviD ή x264 χωρις να ειμαι σιγουρος δε νομιζω οτι το virtualdub μπορει να κανει encode σε x.264 ή γινεται? Μα, μετατροπή αναλογικού σε ψηφιακό σήμα είναι κάτι που και αυτήν τη στιγμή κάνεις ούτως ή άλλως! Το πλεονέκτημα αυτών των καρτών είναι ότι εφαρμόζουν σε πραγματικό χρόνο deinterlacing και encoding. Είναι καλές λύσεις αν θέλεις να εκμεταλλευτείς το γεγονός ότι σου δίνουν έτοιμο υλικό για DVD authoring + burning (οι περισσότερες) χωρίς να απασχολείς το PC σου για offline encoding. Αν όμως θέλεις άλλο τελικό format και/ή βέλτιστο έλεγχο του preprocessing, η λύση που ακολουθείς τώρα (capture σε ελαφρώς απωλεστικό format και 2pass encoding σε 2ο χρόνο) είναι καλύτερη. βασικα εμενα με ενδιαφερει η μεγιστη ποιοτητα σε divx ή xvid κτλ και να ειναι περιπου 10mb ανα λεπτο Επισης παρατηρησα κατι αλλο, συνδεσα εναν ψηφιακο αποκωδικοποιητη και προσεξα οτι η ποιοτητα της εικονας στο PC ειναι χειροτερη απο αυτη στην τηλεοραση....Φταιει κατι στο PC μου ή ειναι φυσιολογικο? Αυτο κανει και με τα απλα καναλια της τηλεορασης.
parsifal Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Πάμε ένα-ένα: Χρησιμοποιω απλο tv-tuner που ειναι συνδεμενο μεσω S-video με την τηλεοραση μου. Το μοντελο ειναι Pinnacle 110i. Γιατί δε δίνεις σήμα στο TV tuner σου απευθείας μέσω RF καλωδίου κεραίας, έστω και μέσω διακλαδωτή; Με τη συνδεσμολογία που έχεις τώρα, είναι πιθανόν να παίρνεις από το S-Video ελαφρώς resized το σήμα, κάτι που είναι καταστροφικό σε interlaced υλικό. Ακόμη χειρότερο θα είναι το υλικό να μην είναι πλέον πραγματικά interlaced. Δε γνωρίζω τί γίνεται παίρνοντας έξοδο από την TV, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο. Μπορείς να το διαπιστώσεις ανοίγοντας το ενδιάμεσο AVI που κάνεις capture σε MJPEG στο VirtualDub και ελέγχοντας για την παρουσία ή μη field pattern. edit: άκυρο, είδα το MediaInfo output του MJPEG που πόσταρες πιο πάνω... οταν λες να μη κανω proprocessing εννοεις να το κανω αμμεσα συμπιεση? Το εχω κανει και ετσι και εμφανιζει πολλυ χειροτερα αποτελεσματα.... Εννοώ να πάρεις το ενδιάμεσο MJPEG/whatever αρχείο AVI και να μην του εφαρμόσεις ούτε deinterlacing ούτε resizing ούτε άλλου είδους φίλτρα, αλλά να το κωδικοποιήσεις ενημερώνοντας τον codec που θα χρησιμοποιήσεις ότι πρόκειται για interlaced υλικό. Π.χ. στον XviD: Ανάλογη ρύθμιση θα βρεις και σε άλλους codecs. Μα στο virtualdub πρεπει να βαλω μια αναλυση για να κανω capture, παντα βαζω τη μεγιστη(768*576) Αυτό είναι πολύ σωστό, επιλέγουμε πάντα τη μέγιστη ανάλυση κατά το TV capture. Αυτό όμως ισχύει για το τηλεοπτικό σήμα που παίρνει το tv tuner από την antenna. Δες και τί έγραψα παραπάνω: Ίσως τα καρέ που παίρνεις από την έξοδο της TV σου μέσω S-Video να μην είναι τα ίδια με αυτά που θα έπαιρνες αν έκανες απευθείας capture από το tuner της κάρτας. Αυτο το on-the-fly πως θα το κανω στο virtualdub, δεν εχω δει καπου τετοια επιλογη. Σε αυτό το σημείο, μιλούσα για εφαρμογή deinterlacing σε πραγματικό χρόνο κατά το playback του τελικού αποτελέσματος, όχι κατά το encoding. Υπάρχουν ορισμένοι codecs και/ή players που δίνουν τέτοια δυνατότητα. Π.χ. ο πολύ γνωστός ffdshow-tryouts codec. δλδ χωρις κανενα φιλτρο? Θα πετυχει? θα φυγει δλδ το interlace? Όχι, με τον τρόπο που σου πρότεινα παραπάνω δεν φεύγει το interlacing, αλλά κωδικοποιείς το υλικό αφήνοντάς το interlaced. Μπορείς όπως προανέφερα να κάνεις deinterlacing κατά το playback. χωρις να ειμαι σιγουρος δε νομιζω οτι το virtualdub μπορει να κανει encode σε x.264 ή γινεται? Υπάρχει VFW υλοποίηση (που απαιτεί το VD) για τον x264 codec, αλλά δεν είναι καλή επιλογή για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη MPEG-4 AVC video streams σε AVI container και τεχνολογικούς περιορισμούς του VfW interface. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη εφαρμογή για το τελικό 2pass encoding, κάνοντας με το το VirtualDub μόνο το αρχικό capture στο ενδιαμέσο format. βασικα εμενα με ενδιαφερει η μεγιστη ποιοτητα σε divx ή xvid κτλ και να ειναι περιπου 10mb ανα λεπτο Άρα, έχεις περίπου 1365Kbps για video+audio+multiplexing overheads συνολικά. Υποθέτοντας όχι πάνω από 128Kbps για τον ήχο (είτε σε MP3 είτε σε AAC), μένουν περίπου 1200Kbps για το video stream. Είναι όντως λίγο στριμόκωλα για interlaced υλικό με καρέ 768/720x576. Με x264 ενδέχεται να πάρεις αποδεκτό αποτέλεσμα, αλλά εξαρτάται και από το compressibility του υλικού. Αν επιμείνεις σε MPEG-4 ASP codec (XviD/DivX, προτείνω να παρατήσεις οπωσδήποτε τον DivX 5 και να χρησιμοποιήσεις είτε την τελευταία έκδοσή του είτε τον XviD) και/ή στον περιορισμό μεγέθους που αναφέρεις, μάλλον θα πρέπει να καταφύγεις τελικά σε deinterlacing. Δοκίμασε πρώτα μόνο με deinterlacing, χωρίς resizing. Μόνο cropping, όσο χρειάζεται, αλλά μένοντας σε ακέραια πολλαπλάσια του 16 για την κάθετη και την οριζόντια διάσταση σε pixels. Το mod16 είναι αρκετά συντηρητική αλλά πολύ ασφαλής τιμή για να μη ριψοκινδυνέψεις standalone player compatibility, αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει. Αλλιώς, για PC playback και το mod4 αρκεί. Επισης παρατηρησα κατι αλλο, συνδεσα εναν ψηφιακο αποκωδικοποιητη και προσεξα οτι η ποιοτητα της εικονας στο PC ειναι χειροτερη απο αυτη στην τηλεοραση....Φταιει κατι στο PC μου ή ειναι φυσιολογικο? Αυτο κανει και με τα απλα καναλια της τηλεορασης. Είναι φυσιολογικό. Τα PC monitors έχουν μεγαλύτερη αναλυτικότητα και ευκρίνεια από τις περισσότερες TV και η απόσταση θέασης είναι μικρότερη κατά κανόνα. Το φαινόμενο ήταν εντονότερο παλιότερα με τις CRT TV (που άμβλυναν πάρα πολύ τις ατέλειες στην εικόνα) αλλά παρατηρείται ακόμη και στην εποχή των ψηφιακών TV panels.
kalnik3 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Γιατί δε δίνεις σήμα στο TV tuner σου απευθείας μέσω RF καλωδίου κεραίας, έστω και μέσω διακλαδωτή; Με τη συνδεσμολογία που έχεις τώρα, είναι πιθανόν να παίρνεις από το S-Video ελαφρώς resized το σήμα, κάτι που είναι καταστροφικό σε interlaced υλικό. Γιατι δυστηχως το tv-tuner μου ειναι τελειως για τον πεο.....που@ν@ Pinnacle:mad: δεν πιανει ουτε ενα καναλι καλα, ολα με χιονια....με το ιδιο καλωδιο στην τηλεοραση τα πιανω ολα τζαμι αν εχεις να προτεινεις κανενα καλο tuner ριχτο Εννοώ να πάρεις το ενδιάμεσο MJPEG/whatever αρχείο AVI και να μην του εφαρμόσεις ούτε deinterlacing ούτε resizing ούτε άλλου είδους φίλτρα, αλλά να το κωδικοποιήσεις ενημερώνοντας τον codec που θα χρησιμοποιήσεις ότι πρόκειται για interlaced υλικό. Π.χ. στον XviD: Μολις το δοκιμασα και δεν ειδα καποια αλλαγη... Αυτό είναι πολύ σωστό, επιλέγουμε πάντα τη μέγιστη ανάλυση κατά το TV capture. Αυτό όμως ισχύει για το τηλεοπτικό σήμα που παίρνει το tv tuner από την antenna. Δες και τί έγραψα παραπάνω: Ίσως τα καρέ που παίρνεις από την έξοδο της TV σου μέσω S-Video να μην είναι τα ίδια με αυτά που θα έπαιρνες αν έκανες απευθείας capture από το tuner της κάρτας. Συμφωνουμε! αλλα tv-tuner για πεταμα εχω.... Σε αυτό το σημείο, μιλούσα για εφαρμογή deinterlacing σε πραγματικό χρόνο κατά το playback του τελικού αποτελέσματος, όχι κατά το encoding. Υπάρχουν ορισμένοι codecs και/ή players που δίνουν τέτοια δυνατότητα. Π.χ. ο πολύ γνωστός ffdshow-tryouts codec. Το εχω δοκιμασει και αυτο, οταν μου το ειπε ο frenzy, με το ffdshow. Πραγματι εκανε καλη δουλεια αλλα δεν ειναι αυτο που θελω. Θελω να αποθηκευεται ως deinterlaced και να μην χρειαζεται καθε φορα να αλλαζω τις ρυθμισεις στον codec. Άρα, έχεις περίπου 1365Kbps για video+audio+multiplexing overheads συνολικά. Υποθέτοντας όχι πάνω από 128Kbps για τον ήχο (είτε σε MP3 είτε σε AAC), μένουν περίπου 1200Kbps για το video stream. Είναι όντως λίγο στριμόκωλα για interlaced υλικό με καρέ 768/720x576. Με x264 ενδέχεται να πάρεις αποδεκτό αποτέλεσμα, αλλά εξαρτάται και από το compressibility του υλικού. Αν επιμείνεις σε MPEG-4 ASP codec (XviD/DivX, προτείνω να παρατήσεις οπωσδήποτε τον DivX 5 και να χρησιμοποιήσεις είτε την τελευταία έκδοσή του είτε τον XviD) και/ή στον περιορισμό μεγέθους που αναφέρεις, μάλλον θα πρέπει να καταφύγεις τελικά σε deinterlacing. Δοκίμασε πρώτα μόνο με deinterlacing, χωρίς resizing. Μόνο cropping, όσο χρειάζεται, αλλά μένοντας σε ακέραια πολλαπλάσια του 16 για την κάθετη και την οριζόντια διάσταση σε pixels. Το mod16 είναι αρκετά συντηρητική αλλά πολύ ασφαλής τιμή για να μη ριψοκινδυνέψεις standalone player compatibility, αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει. Αλλιώς, για PC playback και το mod4 αρκεί. Εκανα μια προχειρη δοκιμουλα πριν λιγη ωρα κανοντας τα εξης: -Capture με το lowless codec που προτεινες δλδ το huffyuv, το οποιο ειχε πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο το MJPEG! Σε full ποιοτητα φυσικα. -Μετατροπη με τα φιλτρα: 1)deinterlace, στην επιλογη "Blend fields together" 2)sharpen περιπου στο 50 3)resize, το μειωσα στο 75%, δλδ καπου στα 540*432 -και με codec Xvid με bitrate 1100 Και το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο, ακομα και οταν το εβαζα σε full screen Επισης μονο η εικονα ηταν 7.6 ΜΒ/min Μια και φαινεσαι ειδικος σε αυτα, να σε ρωτησω και κατι αλλο σχετηκα με το capture του ηχου. εχω συνδεσει την τηλεοραση με το PC χρησιμποποιωντας RCA καλωδια. στο ενα εβαλα ανταπτορα που μετατρεπει RCA σε s-video και το συνδεσα στον tv-tuner για την εικονα τα αλλα 2 σε ενα ανταπτορακι που δεχεται 2 RCA και βγαζει σε ενα jack στην καρτα ηχου που ειναι ενσωματομενη στη motherboard μου(line in) για τον ηχο ελπιζω να καταλαβαινεις την συνδεση μου λοιπον, το προβλημα ειναι το εξης: οταν κανω capture με το virtualdub βαζωντας καποιο codec(lame mp3, mp3 κτλ), μετα στο νεο αρχειο που προκυπτει κανει τεραστια νερα,γιαυτο αναγκαζομαι να το αφηνω ετσι οπως ειναι χωρις συμπιεση Το ιδιο κανει οταν παω να συμπιεσω τον ηxο οπως κανω με την εικονα απο Full σε Xvid Και για να μην πιανει πολυ χωρο αναγκαζομαι απλα να ριχνω το rate στα 8000Hz ενω με ενα mp3 codec θα μπορουσα να ειχα 44100Hz και 128 Κbps σε καλυτερη ποιοτητα και σε μικροτερο μεγεθος. Να τονισω οτι οταν κανω capture απο το tv-tuner μου δεν παρουσιαζεται αυτο το προβλημα. Ισως φταιει που ο ηχος ειναι απο εξωτερικη πηγη? Καμμια ιδεα πανω στο προβλημα αυτο?
parsifal Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2009 Γιατι δυστηχως το tv-tuner μου ειναι τελειως για τον πεο.....που@ν@ Pinnacle:mad:δεν πιανει ουτε ενα καναλι καλα, ολα με χιονια....με το ιδιο καλωδιο στην τηλεοραση τα πιανω ολα τζαμι αν εχεις να προτεινεις κανενα καλο tuner ριχτο Δε μπορώ να προτείνω κάποιο καλό tuner δυστυχώς, έχω χάσει επαφή με τα πιο πρόσφατα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε ένα υβριδικό της ASUS πάντως που δοκίμασα πρόσφατα (του αδερφού μου), είδα το ίδιο πράγμα που περιγράφεις κι εσύ όπως και πολύ αργή απόκριση των οδηγών σε αλλαγή καναλιών. Η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με μία παλιά PixelView PlayTV Pro (ΒΤ878 chip) + BTWinCap drivers που είχα. Αν μου το λέγαν μόνο και δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, δε θα πίστευα σε καμμία περίπτωση ότι μία κάρτα ~2 ετών με καλύτερα specs στα χαρτιά συμπεριφέρεται χειρότερα από μία ~6 ετών. Εκανα μια προχειρη δοκιμουλα πριν λιγη ωρα κανοντας τα εξης:-Capture με το lowless codec που προτεινες δλδ το huffyuv, το οποιο ειχε πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο το MJPEG! Σε full ποιοτητα φυσικα. -Μετατροπη με τα φιλτρα: 1)deinterlace, στην επιλογη "Blend fields together" 2)sharpen περιπου στο 50 3)resize, το μειωσα στο 75%, δλδ καπου στα 540*432 -και με codec Xvid με bitrate 1100 Και το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο, ακομα και οταν το εβαζα σε full screen Επισης μονο η εικονα ηταν 7.6 ΜΒ/min Αφού σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα με αυτές τις ρυθμίσεις, δε μπορώ να προσθέσω κάτι παραπάνω! Μια και φαινεσαι ειδικος σε αυτα... Ειδικός, όχι. Ασχολούμενος λίγο παραπάνω με video από ο,τι ο μέσος χρήστης, ίσως ναι. ...να σε ρωτησω και κατι αλλο σχετηκα με το capture του ηχου. εχω συνδεσει την τηλεοραση με το PC χρησιμποποιωντας RCA καλωδια.στο ενα εβαλα ανταπτορα που μετατρεπει RCA σε s-video και το συνδεσα στον tv-tuner για την εικονα. Τα αλλα 2 σε ενα ανταπτορακι που δεχεται 2 RCA και βγαζει σε ενα jack στην καρτα ηχου που ειναι ενσωματομενη στη motherboard μου(line in) για τον ηχο ελπιζω να καταλαβαινεις την συνδεση μου. λοιπον, το προβλημα ειναι το εξης: οταν κανω capture με το virtualdub βαζωντας καποιο codec(lame mp3, mp3 κτλ), μετα στο νεο αρχειο που προκυπτει κανει τεραστια νερα,γιαυτο αναγκαζομαι να το αφηνω ετσι οπως ειναι χωρις συμπιεση. Το ιδιο κανει οταν παω να συμπιεσω τον ηxο οπως κανω με την εικονα απο Full σε Xvid. Και για να μην πιανει πολυ χωρο αναγκαζομαι απλα να ριχνω το rate στα 8000Hz ενω με ενα mp3 codec θα μπορουσα να ειχα 4100Hz και 128 Κbps σε καλυτερη ποιοτητα και σε μικροτερο μεγεθος. Να τονισω οτι οταν κανω capture απο το tv-tuner μου δεν παρουσιαζεται αυτο το προβλημα. Ισως φταιει που ο ηχος ειναι απο εξωτερικη πηγη? Καμμια ιδεα πανω στο προβλημα αυτο? Όταν κάνεις capture, ποτέ να μην παίρνεις τον ήχο σε συμπιεσμένο format με ACM codecs, είναι synchronization errors-prone τακτική. Δοκίμασε να πάρεις τον ήχο σε WAV PCM @ 16bits @ 44.1 KHz (ή 48 KHz, αν σε ενδιαφέρει DVD authoring). Μετά, σε 2ο χρόνο μπορείς να κάνεις extract τον ήχο από το ενδιάμεσο AVI και να τον περάσεις από έναν offline encoder (και όχι σε πραγματικό χρόνο με ACM codec), όπως π.χ. Lame.
kalnik3 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2009 Όταν κάνεις capture, ποτέ να μην παίρνεις τον ήχο σε συμπιεσμένο format με ACM codecs, είναι synchronization errors-prone τακτική. Δοκίμασε να πάρεις τον ήχο σε WAV PCM @ 16bits @ 44.1 KHz (ή 48 KHz, αν σε ενδιαφέρει DVD authoring). Μετά, σε 2ο χρόνο μπορείς να κάνεις extract τον ήχο από το ενδιάμεσο AVI και να τον περάσεις από έναν offline encoder (και όχι σε πραγματικό χρόνο με ACM codec), όπως π.χ. Lame. Για το 1ο ειμαστε συμφωνοι Οσον αφορα για το 2ο, σου ανεφερα στο προησουμενο ποστ οτι και οταν το συμπιεζω απο PCM σε lame βγαζει παλι error...με αποτελεσμα απλα να ριχνω το rate στα 8000Hz και εχθες πανω σε μια δοκιμη χαλασε η line in μου δεχεται μονο το αριστερο καναλι....το δεξι καπουτ... καμμια καλη καρτα ηχου μαστορα??? σορρυ για την αργη απαντηση
parsifal Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2009 Οσον αφορα για το 2ο, σου ανεφερα στο προησουμενο ποστ οτι και οταν το συμπιεζω απο PCM σε lame βγαζει παλι error...με αποτελεσμα απλα να ριχνω το rate στα 8000Hz Υπ' όψιν ότι πρότεινα ακριβώς την παρακάτω διαδικασία: extraction του PCM audio σε αρχείο WAV, συμπίεσή του με το Lame (ή οτιδήποτε άλλο επιλέξεις) και ξανά πολύπλεξή του στο αρχείο που θα πάρεις από τον MPEG-4 encoder. Αν δεν κάνεις ακριβώς αυτά, περιέγραψε λίγο αν θες αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθείς για συμπίεση από PCM σε Lame. και εχθες πανω σε μια δοκιμη χαλασε η line in μουδεχεται μονο το αριστερο καναλι....το δεξι καπουτ... καμμια καλη καρτα ηχου μαστορα??? Κάπως δύσκολο να χαλάσει έτσι το Line-In. Είσαι σίγουρος ότι δεν είναι το καλώδιο; Μερικά έχουν πολύ προχειροκολλήσεις κοντά στο βύσμα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.