Προς το περιεχόμενο

Qt-Qdevelop

evabb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπεριζω και μπαινω κατευθειαν στο ψητο γτ καιγομαι.

πως τα εγκαθιστας αυτα (στον τιτλο) τι κανει το καθενα τι αλλο χρειαζεται; ο compiler που ειναι; μου ειπαν για το Qtcreator που ειναι ενα πακετο που τα εχει ολα μεσα αλλα ειναι ακομα λεει σε beta εκδοση και το οποιο δεν βρηκα να το κατεβασω. :shock::shock::shock::shock: πλιζ καποιος με πειρα ας μου δωσει τα φωτα του

Δημοσ.

Επειδή αυτόν τον καιρό ψάχνομαι σοβαρά, έχει κανένας εμπειρία από wxWidgets και QT να μου πει τη γνώμη του για το ένα και για το άλλο? Από θέμα ευκολίας στον προγραμματισμό, μεγέθους των βιβλιοθηκών, δυνατοτήτων, bugs, συμβατότητας, licensing, μέλλον...

Όχι τίποτ'άλλο αλλά δεν έχω όρεξη στο μέλλον να μεταφέρω κιλά κώδικα από το ένα framework στο άλλο (θα το κάνω μια φορά από το WinAPI για μία εφαρμογή και δεν το ξανακάνω). Οπότε κάθε άποψη με νόημα θα μου είναι χρυσός. Ευχαριστώ.

Δημοσ.

χωρις να εχω (μεγαλη) εμπειρια πανω στις δυο βιβλοθηκες, θα σου προτεινα το εξης: φροντισε να οργανωσεις τα προτζεκτς σου σε layers ωστε να απομονωσεις την αμιγως GUI λειτουργικοτητα. Ετσι θα εχεις μεγαλυτερη μεταφερσιμοτητα στο μελλον.

Παντως και οι 2 βιβλιοθηκες ειναι αρκετα πληρεις και αξιοπιστες, αν ημουν εισαι επαγγελματιας ισως να προτιμησεις Qt για το support, αν εισαι ερασιτεχνης προτιμας wxWidgets για τo LGPL

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση georgemarios. Έχεις δίκιο σχετικά με τα layers, όντως είναι ο ιδανικός τρόπος. Θέλει λίγη δουλίτσα, αλλά φαντάζομαι πως το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Το βάζω πρώτη προτεραιότητα λοιπόν (στο κατά δύναμην).

Προς wxWidgets κλίνω κι εγώ. Πάντως αν κάποιος έχει κάτι παραπάνω να πει για το QT εδώ είμαι να ακούσω τη συμβουλή/άποψη. Να σημειωθεί πως ενδιαφέρομαι μόνο για το GUI και την αντικατάσταση του WinAPI σε κάποιες βασικές λειτουργίες και όχι για έξτρα δυνατότητες του framework. Thanks.

[+] Μια ερώτηση: για το compile των βιβλιοθηκών του wxWidgets με gcc, τί optimization θα προτείνατε? size ή ο3? Έχει κανένα νόημα το ο3 σε αυτές τις βιβλιοθήκες (στοιχηματίζω όχι)? Ή μήπως να τις πάρω από το VisualStudio που λέγεται πως τις κάνει πιο μικρές?

Δημοσ.

PCharon, το GTK+ το έχεις αποκλείσει;

1. Αν έχεις περισσότερη εμπειρία σε C απ' ο,τι σε C++, θα σε βολέψει περισσότερο (το WxWidgets δεν προσφέρει C bindings, ούτε το Qt νομίζω)

2. Αν έχεις προγραμματίσει με MFC, το GTK+ θα σου φανεί πιο οικείο λόγω των macros

3. Έχει δυνατή standard library (GLib) με ένα σωρό ευκολίες α λα C++ STL (και περισσότερες από αυτό) για να μην «εφευρίσκεις συνεχώς τον τροχό»

4. Πολλά tutorials, παραδείγματα και έτοιμος κώδικας διαθέσιμα online (ομοίως και για Qt βέβαια) σε σχέση με WxWidgets. Βοηθάει και το σπρώξιμο από τις μεγάλες διανομές Linux που χρησιμοποιούν ως default GTK+ based DEs (GNOME/XFCE/LXDE σε Ubuntu, Fedora, Debian κ.ά.)

Δημοσ.

Είμαι fan της C, αλλά η αλήθεια είναι πως σε ένα μεγαλούτσικο κώδικα λίγη C++ θα έκανε κάποια πράγματα στον κώδικα πιο όμορφα, συνεπώς ετοιμάζομαι να κάνω μετατροπές σε C++ όπου βολεύει.

To GTK+ δε μου πολυγεμίζει το μάτι (ένστικτο είναι αυτό τώρα? :lol:). Επίσης, ειδικά όταν πρόκειται για την Windows έκδοση της εφαρμογής, δε θα μου άρεσε καθόλου ο χρήστης να βάζει ένα κάρο βιβλιοθήκες και παραβιβλιοθήκες και μου αρέσει εξαιρετικά γι αυτό το λόγο το wxWidgets που χρησιμοποιείται και ως static libraries (με κόστος 1ΜΒ και κάτι μόνο). Δε θέλω να δρα αποτρεπτικά για έναν χρήστη που δεν γνωρίζει το λόγο των extra βιβλιοθηκών και λόγω δυσαρέσκειας/καχυποψίας/κτλ απορρίπτει κατά συνέπεια το λογισμικό (ακόμα κι εγώ που καταλαβαίνω τί είναι αποφεύγω λογισμικά σε τεράστιους installers!). Εννοείται πως δεν θα πρόκειται για commercial λογισμικό.

Δημοσ.

Κάπου το είχα ξανακούσει. Είναι ενδιαφέρον και φαίνεται ενεργό project, για να μην πω πως είναι ενθουσιώδες με την πρώτη ματιά. Θα το ελέγξω και θα προσπαθήσω να φτιάξω κάτι να δω πως πάει, thanks.

(δείχνει να ταιριάζει στις απαιτήσεις μου, ελπίζω να τα πηγαίνει καλά στη δημιουργία του GUI, λειτουργικά εννοώ και να μην έχει σοβαρές ελλείψεις)

Δημοσ.

απο το site των wxwidgets:

Since wxWidgets uses GTK (or GTK2) on Unix, there seems to be little reason to use GTK over wxWidgets for a cross-platform C++ program

βασικα, το πλεονεκτημα που βλεπω στα widgets ειναι πως οι φορμες που σου δειχνουν ειναι native σε αντιθεση ας πουμε με την qt που ζωγραφιζει δικα της παραθυρα. Στο KDE αυτο δεν ειναι προβλημα (φυσικα αφου ειναι γραμμενο κυριως με Qt) αλλα στα windows μπορει να ειναι θεμα.

Χαρον, νομιζω πως αυτο που πρεπει να κοιταξεις ειναι μια βιβλιοθηκη που να συμβαδιζει με το coding style σου, λοιπες ελλειψεις που μπορει να προκυψουν μπορουν να ξεπεραστουν.

Δημοσ.
βασικα, το πλεονεκτημα που βλεπω στα widgets ειναι πως οι φορμες που σου δειχνουν ειναι native σε αντιθεση ας πουμε με την qt που ζωγραφιζει δικα της παραθυρα. Στο KDE αυτο δεν ειναι προβλημα (φυσικα αφου ειναι γραμμενο κυριως με Qt) αλλα στα windows μπορει να ειναι θεμα.

Σωστή παρατήρηση, τουλάχιστον για το GTK+ όντως είναι κάπως-εως πολύ αλλοπρόσαλλο σε περιβάλλον Windows και αυτό είναι μειονέκτημα δεδομένου πως οι χρήστες τώρα πια συνηθίζουν σε γυαλιστερά GUIs.

Το QT δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, πάντως ο VLC που το χρησιμοποιεί στα Windows έχει native look, δε νομίζω να ισχύει αυτό.

Το FLTK που ξετρύπωσε ο gtroza έχει επίσης δικό του λουκ στα Windows (πάντως δείχνει πιο ανεκτό και "pro" από GTK+), από την άλλη εντυπωσιάζει με το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος. Το FLTK βέβαια έχει κάποιες ελλείψεις σε API αφού αφορά αποκλειστικά το UI της εφαρμογής, είναι προφανές όμως πως σε συνδυασμό με κάποια ακόμα βιβλιοθήκη (POSIX μάλλον) γίνεται πρωταθλητής στο μέγεθος των binaries.

Το wxWidgets είναι πολύ καλά ολοκληρωμένο πάντως και με κάνει να νιώθω ασφαλής να πάω σε αυτό.

Άει βγάλε άκρη. Βασικά πρέπει να κάτσω να παιδευτώ λίγο για να αποφασίσω ποιο μου πάει όπως είπες κι εσύ.

(ας πει κάποιος και τη γνώμη του για το που και πως είναι καλύτερα να γίνουν compiled οι βιβλιοθήκες που ρώτησα παραπάνω)

Δημοσ.

Use of native UI-rendering APIs

Qt used to emulate the native look of its intended platforms, which occasionally led to slight discrepancies where that emulation was imperfect. Recent versions of Qt use the native APIs of the different platforms to draw the Qt controls, and so do not suffer from such issues.

Το λέει στο wikipedia. Αν και δεν το έχω δει ποτέ στο windows νομίζω έτσι είναι.

Προσωπικά προτείνω Qt με κλειστά μάτια. Πάντως αν θυμάμαι καλά ο λόγος που δεν χρησιμοποιώ wxwidgets είναι ότι χρησιμοποιεί GTK+. Και όχι GTK+2. (Aν και παίζει να έχει αλλάξει αυτό)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...