Προς το περιεχόμενο

Απόψεις για την ATI HD4870

Ice-Hunter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να ρωτήξω κι εγώ κάτι μιας και μάθαμε βλέπω ότι το bottleneck μειώνεται δραματικά όσο ανεβαίνουν η ανάλυση και τα φίλτρα και επομένως ο φόρτος της κάρτας: πόσοι από εσάς θαρρούν ότι ένας μονοπύρηνος, σαν και αυτόν του planetman, θα παίξει το gtaIV στα 2560*1600 επειδή εκεί η δύναμή του δεν παίζει τόσο ρόλο; ;)

Και με κάρτα γραφικών που να μπορεί να συνοδεύσει, όχι να έχουμε slideshow λόγω gpu...

Ή πόσο καλύτερα θα παίζει σε σχέση με τα 1280 για παράδειγμα;

Κάπως παρόμοια θα είναι φοβάμαι η κατάσταση και με το assassin's creed και το far cry 2 για παράδειγμα.

Γνώμη μου ταπεινή είναι ότι αν δεν το χει ο επεγεργαστής και φρενάρει το σύστημα, δεν το έχει σε όλες τις αναλύσεις.Απλά σε μερικά παιχνίδια που είναι πιο ευαίσθητα μπορεί να το έχει λίγο καλύτερα σε ψηλότερες αναλύσεις.Αλλά με αδύναμο επεξεργαστή προσωπικά δε νομίζω ότι μπορείς να παίξεις και σε ψηλές αναλύσεις.Μέχρι να πάω σε core 2 πάντα αδύναμους επεγεργαστές είχα σε σχέση με τις gpu μου και το 'χω φάει στη μάπα...Και επειδή έχω και την 4870 για κάποιους μήνες και για χρόνια χρησιμοποιούσα έναν παραπλήσιας δύναμης επεξεργαστή, το μόνο που μπορώ να πω στον planetman είναι: αναβάθμισε όσο πιο γρήγορα μπορείς γιατί τώρα απλά δεν παίζεις...Δεν είναι ανάγκη να δώσεις ένα σκασμό λεφτά, και ένα φθηνό σημερινό διπύρηνο θα δώσει άλλη πνοή στα παιχνίδια σου.Κι εγώ μέχρι να πάω σε c2d νόμιζα ότι έπαιζα επειδή είχα δυνατή για την εποχή κάρτα...

• Απαντ. 110
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δεν είπε κανείς οτι με αδύναμο επεξεργαστή μπορείς να παίξεις σε υψηλές αναλύσεις. Απλά μειώνεται η διαφορά μεταξύ ενός Α (π.χ. μονοπύρηνος 3200+) επεξεργαστή με μια Χ κάρτα γραφικών, και ενός Β (π.χ. διπύρηνος Ε8400) επεξεργαστή με την ίδια Χ κάρτα γραφικών.

Δημοσ.
Σε πολύ υψηλές αναλύσεις αν δεις διαφορά με ενεργοποιημένα ή όχι φίλτρα, πες το μου κι εμένα.

Το αν αξίζει αυτό που λες, είναι υποκειμενικό.

1. Η υψηλή ανάλυση ΔΕΝ καταπολεμά σε καμία περίπτωση το aliasing. Μια σκηνή με τόνους alpha test υφές αρκεί για να σου αποδείξει πόσο έξω πέφτεις.

2. Στις LCD οθόνες όσο μεγαλώνει η native ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη είναι και επιφάνεια απεικόνισης με αποτέλεσμα να μην αλλάζει ουσιαστικά το dpi (dot per inch). Aν οι LCD οθόνες είχαν την πολυτέλεια να έχουν μια μεγάλη γκάμα μεγαλύτερων της native ανάλυσης όπως οι CRT του παρελθόντος και είχες π.χ. 2560*1600 σε μια 21" οθόνη τότε θα άλλαζε ελαφρώς το πράγμα και θα είχες μικρότερα "jaggies" για το aliasing. Δεν αλλάζει όμως το παραμικρό όσων αφορά το (1.) παραπάνω.

3. Με φίλτρα εγώ δεν αντιλαμβάνομαι μόνο την εξομάλυνση (ΑΑ) αλλά και το ανισοτροπικό. Η θολούρα στις υφές με έλλειψη ανισοτροπικού φαίνεται σε οποιαδήποτε ανάλυση.

4. Το ευκολότερο πείραμα που διαψεύδει τις υπερβολικές γενικεύσεις αυτού του είδους είναι να κάτσεις μπροστά σε μια 30-άρα οθόνη με 2560*1600 και να απενεργοποιήσεις το Clear Type. Μιας και πρόκειται για font antialiasing (εξομάλυνση γραμματοσειρών) η διαφορά φαίνεται άμεσα και ξεκάθαρα. Πόσο μάλλον σε οτιδήποτε κινείται.

μπορεί να μην έχεις άδικο. δεν είχα την ευκαιρία να δω τις διαφορες σε πολύ ψιλές αναλύσεις 1680 και πάνω. ίσως υπάρχει trade-off μεταξύ αναλύσεων και ρυθμίσεων ΑΑ,ΑF.

(δηλαδή χαμηλή ανάλυση με full ΑΑ,ΑF να δείχνει χαλια ενώ

μεγάλη ανάλυση με χαμηλά-καθόλου ΑΑ,ΑF να δείχνει καλύτερα).

ίσως οι πιο ψαγμένοι να μας το επιβεβαιώσουν.

όσο αναφορά όμως τα high και very high settigns δεν είναι

υποκειμενικό. ειδικά στο "devil may cry 4" είναι νύχτα με μέρα. μέχρι και διαφορες στο DX9 με DX10 μπορεί να δεις :P

Σε μια LCD οθόνη είναι πάντα προτιμότερο να μένεις στην native ανάλυσή της με ότι θυσίες αυτό συνεπάγεται στις ρυθμίσεις ενός παιχνιδιού. Αν τώρα υπάρχει δίλημμα αν θα απενεργοποιηθεί το AA ή το AF, το ΑΑ παίρνει κατά την ταπεινή μου άποψη προτεραιότητα.

Με το ΑΑ (στην πλειοψηφία των σημερινών περιπτώσεων multisampling) εξομαλύνονται οι άκρες των πολυγώνων και τα ενδιάμεσά τους. Σε αντίθεση το AF (πάντα με την προυπόθεση ότι χρησιμοποιείται κανονικό trilinear) φιλτράρει το εσωτερικό των πολυγώνων ή αλλιώς τις υφές που σημαίνει απλά ότι η βελτιστοποίηση στην ποιότητα απεικόνισης στο AF αφορά ένα τραγικά μεγαλύτερο ποσοστό επιφάνειας οθόνης από ότι το AA/multisampling.

Δεν είπε κανείς οτι με αδύναμο επεξεργαστή μπορείς να παίξεις σε υψηλές αναλύσεις. Απλά μειώνεται η διαφορά μεταξύ ενός Α (π.χ. μονοπύρηνος 3200+) επεξεργαστή με μια Χ κάρτα γραφικών, και ενός Β (π.χ. διπύρηνος Ε8400) επεξεργαστή με την ίδια Χ κάρτα γραφικών.

Δεν ήθελα να μπω σε τόσες λεπτομέρειες ώστε να συμπεριλάβω συγκρίσεις μονοπύρηνων με διπύρηνους επεξεργαστές. ΄Οσες εφαρμογές προυποθέτους dual threading από πλευράς επεξεργαστή είναι τραγικά χαμένες σε έναν μονοπύρηνο. Οι διαφορές εδώ είναι τόσο μεγάλες που τέτοιες εφαρμογές δεν παίζονται καν σε μονοπύρηνο ακόμα και αν πάει στα 640*480 ή και 2560*1600. Κοντολογής το απόλυτο αδιέξοδο ανεξαρτήτως κάρτας γραφικών.

Δημοσ.
1. Η υψηλή ανάλυση ΔΕΝ καταπολεμά σε καμία περίπτωση το aliasing. Μια σκηνή με τόνους alpha test υφές αρκεί για να σου αποδείξει πόσο έξω πέφτεις.

2. Στις LCD οθόνες όσο μεγαλώνει η native ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη είναι και επιφάνεια απεικόνισης με αποτέλεσμα να μην αλλάζει ουσιαστικά το dpi (dot per inch). Aν οι LCD οθόνες είχαν την πολυτέλεια να έχουν μια μεγάλη γκάμα μεγαλύτερων της native ανάλυσης όπως οι CRT του παρελθόντος και είχες π.χ. 2560*1600 σε μια 21" οθόνη τότε θα άλλαζε ελαφρώς το πράγμα και θα είχες μικρότερα "jaggies" για το aliasing. Δεν αλλάζει όμως το παραμικρό όσων αφορά το (1.) παραπάνω.

3. Με φίλτρα εγώ δεν αντιλαμβάνομαι μόνο την εξομάλυνση (ΑΑ) αλλά και το ανισοτροπικό. Η θολούρα στις υφές με έλλειψη ανισοτροπικού φαίνεται σε οποιαδήποτε ανάλυση.

4. Το ευκολότερο πείραμα που διαψεύδει τις υπερβολικές γενικεύσεις αυτού του είδους είναι να κάτσεις μπροστά σε μια 30-άρα οθόνη με 2560*1600 και να απενεργοποιήσεις το Clear Type. Μιας και πρόκειται για font antialiasing (εξομάλυνση γραμματοσειρών) η διαφορά φαίνεται άμεσα και ξεκάθαρα. Πόσο μάλλον σε οτιδήποτε κινείται.

Ok Ailuros, έγινες κατανοητός ;)

Δημοσ.

Με πρόλαβε ο Ailuros με την τελευταία παράγραφό του.Να μου 'λεγες για διπύρηνους μεταξύ τους να πω κι εγώ, οk.Αλλα μονοπύρηνος με διπύρηνος;Καμία επαφή.Σε αυτά τα 3 παιχνίδια που ανέφερα ειλικρινά πιστεύω ότι ούτε στα 800x600 δε μπορείς να παίξεις με μονοπύρηνο κι ας έχεις ότι κάρτα θέλεις.Για να μην το κουράζουμε: εγώ ειλικρινά πιστεύω πως εδώ και μια διετία περίπου pc gaming και μονοπύρηνο σύστημα=no go...

Απλά πράγματα.Αν θέλουν ας με ακούσουν όσοι έχουν παλιότερους επεξεργαστές και να μην πετάνε σε gpu λεφτά.Καλύτερα να τα κρατήσουν έστω κι αν είναι 200 ευρώ και να κάνουν αργότερα μια αναβάθμιση.Γιατί και τα 200 ευρώ για μια 4870 σε αυτή την περίπτωση πεταμένα τα θεωρώ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...