Προς το περιεχόμενο

Απόψεις για την ATI HD4870

Ice-Hunter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να σου πω εγώ τι είδα από την προσωπική μου εμπειρία με παραπλήσιων επιδόσεων επεξεργαστή;

Πριν κάποιο διάστημα είχα έναν venice 3200+ και τον δούλευα στα 2.550mhz.Είπα να αλλάξω κάρτα γραφικών και να βάλω μια 1950pro, καθώς πίστευα ότι ήταν η πιο δυνατή που θα μπορούσα να βάλλω χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς από το υπόλοιπο σύστημα.Είχε μια ασυμβατότητα όμως με τη μητρική μου και δε δούλευε σωστά σε όλα τα παιχνίδια.Οπότε αναγκάστηκα να πάω στην αμέσως επόμενη, πού ήταν η αρκετά δυνατή τοτε 8800gts 320...Έπαιζε τα παιχνίδια, δεν είναι ότι δεν τα έπαιζε.Και αρκετά καλύτερα από την 1950 μάλιστα.Αλλά έκανε μπαμ ότι η κάρτα δε μπορούσε να αποδώσει όπως έπρεπε.Φαινόταν ότι φρενάρεται από τα υπόλοιπα υποσυστήματα.Στα 1600 έπαιζα αλλά το να ανεβάζεις μόνο την ανάλυση επειδή έτσι ρίχνεις το βάρος πιο πολύ στην gpu δεν εξαλείφει το πρόβλημα.Ο επεξεργαστής θα πρέπει να μην κόβει την κάρτα.Και κατά την ταπεινή μου άποψη αν έχεις σοβαρό bottleneck και στα 1280 θα έχεις και σε μεγαλύτερες αναλύσεις.Έπαιζα πχ παιχνίδια στρατηγικής στα 1280 (πχ AoE3) και είχε ίδιες επιδόσεις όπως στα 1600.Αυτό όμως τι σημαίνει, ότι δεν υπήρχε bottleneck στα 1600 ή ότι στα 1600 οι επιδόσεις ήταν αρκετές;

Σήμερα δεν πιστεύω ότι μπορείς να πεις ότι παίζεις με μονοπύρηνο επεξεργαστή, ειδικά τόσο παλιό κιόλας.Εγώ μόλις πήγα για πρώτη φορά σε διπύρηνο σύστημα αισθάνθηκα ότι επιτέλους παίζω!Μέχρι τότε όποτε είχε μανούρα στην οθόνη έκανα τον κινέζο.Κοίταζα αλλού για να μη σέρνομαι...Και πάλι έπαιζα μεν, αλλά αν θες να πεις ότι έχεις μια άλφα απόδοση, δεν κοιτάς μονοπύρηνα πλέον.Τώρα ευχαριστιέμαι γιουρούσι.Πρώτα φυσικά απέφευγα τις πολλές εκρήξεις και το σαματά... ;)

Και φυσικά μιλάω και για κάρτα που ήταν σαφώς πιο αδύναμη από την 4870, την οποία την έχω εδώ και μήνες και ξέρω τη δύναμή της.Τέλοσπάντων, για να μην πολύλογώ, προσωπικά θεωρώ πως οτιδήποτε πάνω από μια 1950 για τέτοιους επεξεργαστές (εντάξει μη νομίζεις ότι είναι πολύ πιο γρήγορος οδικός σου από αυτόν που είχα) είναι υπερβολή.Και μια 4870 είναι αυτοκτονία.Άντε μια 8800gt να παλευόταν.Αλλά με τέτοια κάρτα προσωπικά θα σου έλεγα να αναβαθμιστείς όσο πιο γρήγορα μπορείς, πριν παλιώσει και η ίδια και πάνε χαμένα και 200 ευρώ...

Και αυτά στα λέει κάποιος που τρελένεται όταν ακούει για bottleneck και τα συναφή και που ποτέ δεν είχε ιδιαίτερα δυνατούς επεξεργαστές.Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι εμφανέστατα.

• Απαντ. 110
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Εμένα θα μου απαντήσει κάποιος; Ailuros ;;;;

καταρχήν φίλε μου δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα 2,8γηζ ενός σαν διεγο με τα 2,8 γηζ ενος core2. Η διαφορά τεχνολογίας και χρόνων εξέλιξης επιτρέπει στο δέυτερο να κάνει πολύ περισσότερους υπολογισμούς ανα μεγαχερτζ σε σχέση με τον αθλον που έχεις... Είμαι βέβαιος οτι με έναν διπύρηνο core2 θα δεις πολύ μεγάλες διαφορές, μιας και θα απελευθερωθεί η κάρτα σου. Τα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια είναι βελτιστοποιημένα για 2 επεξεργατές οπότε θα οφεληθείς σε μεγάλο βαθμό.

Όσον αφορά το θέμα μας, όταν πήρα τη 4870 μου την είχα με έναν αθλον 4400χ[email protected]. Σε σχεση με την 7900γσ που είχα πριν οι διαφορές ήταν απλά χαώδεις (χαρακτηριστικοτερο το crysis που απο τα 2φπς στα 1680*1050 σε δυσκολες ρυθμισεις ξαφνικά άρχιζε να παίζει με 30....)

Ωστόσο ο επεξεργαστής έκοβε αρκετά σε συγκεκριμένες συνθήκες. Τι εννοώ;

benchmark crysis σε 1680*1050 στις πιο ελαφριές ρυθμίσεις (performance) μου εβγαζε μέσο όρο 75 περιπου καρέ με τον 4400χ2@2,7, και με την ίδια κάρτα σε core2d [email protected] είχα 103 καρέ....Αυτό είναι πάνω απο 50% αύξηση. Σε ρυθμίσεις δυσκολότερες όμως, τότε που η κάρτα γραφικών άρχισε να ζορίζεται περισσότερο, τότε η διαφορά ήταν σαφώς μικρότερη εως και ανύπαρκτη. (πχ 29περιπου καρε στο crysis με τον 4400x2 και 33 με τον ε7200)

Δημοσ.

Εντάξει το ξέρω ότι υπάρχουν διαφορές αλλά δεν ξέρω αν όντως στην πράξη είναι τόσο μεγάλες σε μεγάλες αναλύσεις. Εξάλλου ο επεξεργαστής μου είναι 3ετίας. Απλώς οι τιμές των core 2 duo είναι σταθερές εδώ και πολύ καιρό οπότε περιμένω μια μείωση/κύμα καινούριας γενιάς για να προχωρήσω. Το έχω πάντως στο πρόγραμμα.

Δημοσ.

@planetman

Δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι για να παίξεις αξιοπρεπώς παιχνίδια σε ΟΛΕΣ τις εποχές, ο επεξεργαστής σου πρέπει να είναι 1.5-2 το πολύ χρόνια παλιός. Ο δικός σου κάνει μόνο για pacman και ναρκαλιευτή.

Δημοσ.

Nα πω και γω το κουλο μου..Απο τη στιγμη που εχει τον 3800+ σημαινει οτι η mobo δεν παιρνει pci-e αλλα agp. Οποτε τι να λεμε τωρα..

Δημοσ.
Απο τη στιγμη που εχει τον 3800+ σημαινει οτι η mobo δεν παιρνει pci-e αλλα agp.

Αυτο το συμπερασμα τωρα πως το εβγαλες??:confused::rolleyes:

Δημοσ.
Εμένα θα μου απαντήσει κάποιος; Ailuros ;;;;

Με συγχωρείς για την καθυστέρηση της απάντησης, αλλά μου ξεφεύγουν και μένα αρκετά.

Σαφής απάντηση είναι δύσκολο να σου δώσω γιατί υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που μπορεί να συντρέχουν και εξαρτάται πάντα από την κάθε εφαρμογή μεμονωμένα.

΄Οταν λέμε ότι ένα σύστημα είναι CPU bound ή GPU bound δεν σημαίνει ότι κάτα 100% ισχύει αυτός ο περιορισμός. Λέμε καμιά φορά για παράδειγμα ότι στα 2560*1600 με 4-απλή εξομάλυνση το σύστημα είναι GPU bound. Στην ουσία η πλειοψηφία του βάρους πέφτει σε αυτήν την περίπτωση στην κάρτα γραφικών και ένα μικρότερο ποσοστό στον επεξεργαστή. Κοντολογής όταν ένα σύστημα περιορίζεται από τον επεξεργαστή του αυτός ο περιορισμός δεν εξαφανίζεται ποτέ, απλά μετριάζεται με γεωμετρική πρόοδο όσο ανεβαίνει η ανάλυση με εξομάλυνση.

Αν υποθετικά τρέξεις ένα παιχνίδι στα 1024*768 (και χωρίς ΑΑ αν θέλεις) και βγάλεις π.χ. 40fps ενώ ένας ισχυρότερος επεξεργαστής σου βγάλει 60fps, τότε ναι μεν η διαφορά όσο μεγαλώνει η ανάλυση + εξομάλυνση θα μικραίνει, αλλά θα πρέπει να φτάσεις πάρα πολύ ψηλά σε ανάλυση για να φτάσεις σε απόσταση αναπνοής. Και αυτό πάντα για τον μέσο όρο επιδόσεων. Αν υπάρχουν σεβαστές διαφορές στις ελάχιστες επιδόσεις μεταξύ δύο διαφορετικών επεξεργαστών, εδώ θα είναι και η βασικότερη διαφορά που δεν φαίνεται πάντα στις μετρήσεις γιατί δυστυχώς συνήθως επικεντρώνονται στον μέσο όρο.

Και όχι ο τωρινός σου επεξεργαστής δεν κάνει μόνο για ναρκαλιευτή και σε έχω αρκετά έξυπνο να μπορείς να φιλτράρεις τις ανούσιες υπερβολές από την πραγματικότητα. ΄Ενας ισχυρότερος επεξεργαστής θα δώσει στην τωρινή σου κάρτα αρκετά περισσότερο περιθώριο να απλώσει τα πόδια της. Θεωρητικά με μια 30-άρα οθόνη θα μίκραινες την απόστασή σου με ένα δυνατότερο επεξεργαστή όχι όμως όσων αφορά τις ελάχιστες επιδόσεις και δεν θα πήγαινες και πολύ μακριά γιατί τα 512ΜΒ δεν φτάνουν για ασκήσεις θάρρους σε πολύ υψηλές αναλύσεις με ΑΑ.

• Super Moderators
Δημοσ.
Nα πω και γω το κουλο μου..Απο τη στιγμη που εχει τον 3800+ σημαινει οτι η mobo δεν παιρνει pci-e αλλα agp. Οποτε τι να λεμε τωρα..

είσαι 1000% σίγουρος όμως?

Δημοσ.

πολύ ωραία τα είπε ο φίλος αίλουρος, και εγώ αναρωτιόμουν γιατί να θέλω FPS περισσότερα από 60 στην TFT που έχω. μα όμως αν μιλάμε για δύσκολες σκηνές όπου αρχίζει το ζόρισμα τότε ναι για μέσο ορο θα προτιμήσω να έχω και 200fps (λέμε τώρα) ώστε να κρατήσω τα ελάχιστα όσο πιο ψιλά μπορώ.

και βρε παιδιά όμως τα very high settings και ΑΑ αξίζουν

τα λεφτά τους. άβυσσος η διαφορα...δεν αξίζει να παίζεις game σε χαμηλότερη ποιότητα (κατεβάζεις ανάλυση εν ανάγκη).

όπως στο PS3, δεν βλέπεις πουθενά επιλογή για ποιότητα, είναι όλα στο full ;)

Δημοσ.
και βρε παιδιά όμως τα very high settings και ΑΑ αξίζουν

τα λεφτά τους. άβυσσος η διαφορα...δεν αξίζει να παίζεις game σε χαμηλότερη ποιότητα (κατεβάζεις ανάλυση εν ανάγκη).

Σε πολύ υψηλές αναλύσεις αν δεις διαφορά με ενεργοποιημένα ή όχι φίλτρα, πες το μου κι εμένα.

Το αν αξίζει αυτό που λες, είναι υποκειμενικό.

• Super Moderators
Δημοσ.
Σε πολύ υψηλές αναλύσεις αν δεις διαφορά με ενεργοποιημένα ή όχι φίλτρα, πες το μου κι εμένα.

βλέπεις κανονικότατα αν προσέξεις, το θέμα είναι μέσα στο χαμό τι θα προσέξεις να δεις :P

Δημοσ.

μπορεί να μην έχεις άδικο. δεν είχα την ευκαιρία να δω τις διαφορες σε πολύ ψιλές αναλύσεις 1680 και πάνω. ίσως υπάρχει trade-off μεταξύ αναλύσεων και ρυθμίσεων ΑΑ,ΑF.

(δηλαδή χαμηλή ανάλυση με full ΑΑ,ΑF να δείχνει χαλια ενώ

μεγάλη ανάλυση με χαμηλά-καθόλου ΑΑ,ΑF να δείχνει καλύτερα).

ίσως οι πιο ψαγμένοι να μας το επιβεβαιώσουν.

όσο αναφορά όμως τα high και very high settigns δεν είναι

υποκειμενικό. ειδικά στο "devil may cry 4" είναι νύχτα με μέρα. μέχρι και διαφορες στο DX9 με DX10 μπορεί να δεις :P

Δημοσ.

Βασικά εννοούσα οτι δεν καίγονται όλοι να παίζουν παιχνίδια με όσο το δυνατόν υψηλότερη ποιότητα απεικόνισης. Εξάλλου δεν είναι όλα τα παιχνίδια FPS, υπάρχουν και Adventures κι ένα σωρό άλλα που κάποιοι τα παίζουν για το gameplay και δεν ασχολούνται πολύ με ρυθμίσεις. Πόσους ας πούμε απασχολεί η ποιότητα απεικόνισης στο Warcraft 3 Frozen Throne;

Δημοσ.

καποτε δεν υπυρχε το θεμα γραφικα στα παιχνιδια.. υπηρχαν rpgs μονο text, adventures με prerendered γραφικα κτλ κτλ.. ωστοσο σημερα πολυ λιγοι αντιστεκονται στην προσθηκη των γραφικων σαν κρητηριο προς αξιολογηση ενος τιτλου.. δοκιμασε να παιξεις το red alert 3 με ολα τα settings στο low... οι εταιριες πιεζουν για την δημιουργεια περισσοτερο απαιτητικων σε γραφικα τιτλων οι developers φτιαχνουν οπτικα αριστουργηματα που για να τα απολαυσεις στο μεγιστο χρειαζεσαι triple sly και 32αρα οθονη και παει λεγοντας.. ο ενας κρατιεται απο τον λαιμο του αλλου.. anyway μια MSI 4870 1gb ddr5 ram εχω και μαζι με τον 4core amd μου και τα rts τα χαιρομαι σε αναλυσεις 1680χ1050 τερμα τα settings προς το παρον..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...