tritonas00 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Φιλε gf030 Φυσικα και ειναι επιλογη σου να μην εισχωρησεις στα ενδοτερα του λειτουργικου σου εφοσον θελεις ολα να δουλευουν απτην αρχη και ετοιμα χωρις να κανεις εσυ κατι..Δεκτο. Εγω παλι οταν ειπα να ασχοληθω με το linux ξεκινησα με ubuntu (6.06 τοτε).Την εβαλα,ειδα το ωραιο(για τοτε) gui και το ποσο σχετικα γρηγορα ηταν σε σχεση με τα windows και λεω εδω ειμαστε.Οταν ηταν μονο για απλες δουλειες(browsing,multimedia,downloading...)εμπαινα απο ubuntu.Το ειχα κρατησει κανα 4 μηνο θυμαμαι και το ειχα συνηθισει.Και νομιζα πως αρχισα να το καταλαβαινω.....Ελα ομως που καποτε επρεπε να περασω καποια συσκευη ή καποιο προγραμμα που δεν ηταν στα τοτε repositories...Eβαζα την συσκευη και δεν εβλεπα τιποτα σχετικο στο gui..(ξερεις οπως στα windows..) ή οταν ηθελα να περασω ενα προγραμμα που δεν το ειχε το synaptic(ετσι νομιζα τοτε οτι το synaptic ειχε τα προγραμματα LOL) κατεβαζα ενα συμπιεσμενο αρχειο και καθομουν και το κοιτουσα.Κλασσικο παραδειγμα οταν εβαλα εναν εξωτερικο σκληρο σε ntfs και δεν εδειχνε τους ελληνικους χαρακτηρες..Πως να μου πει τοτε το gui οτι επρεπε να ορισω παραμετρους στο mount?Και πως να ηξερα τοτε για το fstab και το πως οριζονται τα mount points απο το linux?Και δεν ειναι μονο αυτο...υπαρχουν ενα σωρο αλλα που αποκρυπτονται τελειως απτο gui.Τοτε αρχισα να συνηδητοποιω οτι ακομα και με ενα 4 μηνο καθημερινης χρησης ,στην ουσια ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΜΟΥ. Ε..οπως ηταν φυσικο εφαγε format..και μετα απο κανα 6 μηνο λεω...δεν βαζω linux στο παλιο laptop μου?(δες την υπογραφη μου).Αποφασισα να στησω μονος μου την διανομη και ετσι πηγα σε debian...Τοτε αρχισα να καταλαβαινω την νοοτροπια και τον τροπο που λειτουργουν τα διαφορα μερη του λειτουργικου..και σημερα εχω φτασει σε ενα σημειο που μπορω να κανω τις καθημερινες εργασιες(που εσυ χρειαζεσαι gui για να τις κανεις) χωρις X(xorg)(και εννοω και browsing net και file ,audio και video playing,torrens,και αλλα.)Τοτε λοιπον εμαθα την πραγματικη αξια του λειτουργικου αυτου. Ολα αυτα που κανεις εσυ καθημερινα και πρεπει να φορτωσεις ολοκληρο gui και κοντα 500 mb μνημης μπορουν να γινουν μονο με 128 mb μνημης (σε καποιες περιπτωσεις πολυ λιγοτερο...) και ακομη πολυ πιο γρηγορα και αποτελεσματικα(αν διαβασεις ποτε τα man pages των προγραμματων που χρησιμοποιεις..θα εκπλαγεις με το τι μπορουν να κανουν και το ποσες επιλογες εχουν που δεν τις βλεπεις καν στο gui frοnt-end τους!) Θελω να πω οτι καλο ειναι να ξεκινησει καποιος μαθαινοντας τα βασικα και μετα σιγα σιγα να πηγαινει προς τα ευκολα..Πιστευω πως το linux σημαινει διαβασμα και μετα καθεσαι και απολαμβανεις το τι εχεις κανει..... Αποψη μου παντα.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gf030 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2009 .....Ελα ομως που καποτε επρεπε να περασω καποια συσκευη ή καποιο προγραμμα που δεν ηταν στα τοτε repositories...Eβαζα την συσκευη και δεν εβλεπα τιποτα σχετικο στο gui..(ξερεις οπως στα windows..) ή οταν ηθελα να περασω ενα προγραμμα που δεν το ειχε το synaptic(ετσι νομιζα τοτε οτι το synaptic ειχε τα προγραμματα LOL) κατεβαζα ενα συμπιεσμενο αρχειο και καθομουν και το κοιτουσα.Κλασσικο παραδειγμα οταν εβαλα εναν εξωτερικο σκληρο σε ntfs και δεν εδειχνε τους ελληνικους χαρακτηρες..Πως να μου πει τοτε το gui οτι επρεπε να ορισω παραμετρους στο mount?Και πως να ηξερα τοτε για το fstab και το πως οριζονται τα mount points απο το linux?Και δεν ειναι μονο αυτο...υπαρχουν ενα σωρο αλλα που αποκρυπτονται τελειως απτο gui. Πολυ σωστα τα λες, φιλε @tritonas00. Δυστυχως για μενα, () δεν γινονται ολα μεσω synaptic, και μερικες φορες εχω φαει χοντρο κολλημα ψαχνοντας πως θα κανω uninstall ενα προγραμμα, η χειροτερα ακομα, πως θα εγκαταστησω ενα προγραμμα που δεν ειναι σε μορφη .deb. Προσωπικα παντως δεν θα με χαλαγε αν, για να γινουν με GUI ολα οσα περιγραφεις, χρειαζονταν λιγη ram και καποια χωρητικοτητα παραπανω Το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει πλεον χρονος (και διαθεση) για διαβασμα... ετσι αρκουμαι προς το παρον στα οσα κανει το synaptic, και, αν δεν βρω λυση σε προβλημα που αντιμετωπιζω μεσω net, απλα δεν παω παραπερα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2009 Το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει πλεον χρονος (και διαθεση) για διαβασμα... Τωρα που το λες...Οντως και γω απ'οτι θυμαμαι οταν εβαλα debian και το ξεκινησα απο την αρχη,ηταν καλοκαιρι στο χωριο ...μετα τα μπανια στη θαλασσα καθομουν κανα 2 ωρακι...LOL Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.