Προς το περιεχόμενο

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία...

DIMI24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με την απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Ν. Λέγκας και Κ. Τασούλας αυξάνεται κατά 1.100% (!) το αντίτιμο εξαγοράς τής επιπλέον εξάμηνης στρατιωτικής θητείας με την οποία φορτώνονται όσοι παρανόμως δεν κατατάχτηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, το χρηματικό ποσό εξαγοράς από 90 ευρώ τον μήνα με τη νέα ρύθμιση ανήλθε στα 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία, κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου και λογικής, χρεώνουν αναδρομικά με το ίδιο ποσόν και τους ανυπότακτους που έχουν ήδη καταταγεί και οι οποίοι έκαναν το κουμάντο τους υπολογίζοντας ότι το αδίκημά τους θα τους κόστιζε (90Χ6=) 540 ευρώ συνολικά. Όσοι λοιπόν στρατευμένοι πήγαν μετά την Πρωτοχρονιά να τακτοποιήσουν την οφειλή τους - μπορούν να το κάνουν μέχρι την ημέρα που απολύονται- τους περίμενε το νέο χαράτσι ύψους (1.000Χ6=) 6.000 ευρώ συνολικά!

Κάποιοι το πλήρωσαν, οι περισσότεροι ωστόσο άρχισαν τις διαμαρτυρίες: «Έκανα κλεφτά μεροκάματα μέσα στην ολιγοήμερη άδεια των εορτών για να μαζέψω τα 540 ευρώ, και τώρα μου ζητάνε μια περιουσία. Αν το ήξερα, θα καθόμουν μετανάστης» λέει ο 25χρονος στρατιώτης Κ.Μ., που σπούδασε ενώ εργαζόταν στο εξωτερικό- εξ ου και η ανυποταξία.

Λ. ΔΗΜΑΚΑΣ, ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

κατηγορίες στρατευσίμων μπορούν να ζητήσουν την εξαγορά της θητείας τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Το χρηματικό ποσό της εξαγοράς κάθε μήνα θα είναι ίσο με τις μηνιαίες αποδοχές ενός επαγγελματία οπλίτη. Το ποσό που καταβάλλεται για κάθε μήνα θητείας έχει καθοριστεί σε οκτακόσια δέκα (810) ευρώ. Επίσης οι ανυπότακτοι του εξωτερικού θα μπορούν να εισέρχονται και να παραμένουν στη χώρα επί 30 ημέρες το χρόνο χωρίς επιπτώσεις.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Προσωπικά βρίσκω ακόμα και το ποσό των 1.000 ευρώ μικρό.

ΥΓ : Ούτε με την αναδρομική αύξηση έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με την προυπόθεση να μην είναι "υποχρεωτική", δηλαδή να έχει κάποιος (πχ ο "μετανάστης σπουδαστής" του παραδείγματος) το δικαίωμα να μην πληρώσει το νέο ποσό και να φύγει ξανά στην "ξενιτιά" και στο καθεστώς του ανυπότακτου.

Δημοσ.

Η θητεία πρέπει να γίνει μισθοφορική και προαιρετική.Δεν βρίσκω το λόγο της υποχρεωτικής στράτευσης σοβαρό αλλά περισσότερο μια μαλακία.

Δημοσ.
Η θητεία πρέπει να γίνει μισθοφορική και προαιρετική.Δεν βρίσκω το λόγο της υποχρεωτικής στράτευσης σοβαρό αλλά περισσότερο μια μαλακία.

Εν πολλοίς συμφωνώ.

Παρόλα αυτά, και όσο είναι "υποχρεωτική" βρίσκω τον θεσμό της εξαγοράς τόσο καθαρά προβλητικό για τις ένοπλες δυνάμεις όσο και κοινωνικά άδικο

Δημοσ.

Εννοείται.Τι πάει να πεί εξαγορά.Δηλ ο φτωχός τρώει την πίπα και ο πλούσιος στο χαλαρό και μετά σε περίπτωση πολέμου θα ζητάει να του φυλάει ο φτωχός την περιουσία...ΤΟ λαρύγγι να του πάρει είναι πιθανότερο...

Δημοσ.

Ωχ! Τι λένε ρε οι άνθρωποι;!

Εγώ είχα αργήσει μια μέρα να κάνω τα χαρτιά μου, γιατί κέρδιζα χρονιά και ήμουν 17 όταν τέλειωσα το σχολείο, οπότε δεν μπόρεσα να τα κάνω μαζί με τους συμμαθητές μου, και μου είχαν βάλει έναν μήνα ακόμα εξαγοράσιμη θητεία. Πλήρωσα 90 ευρώ γι' αυτό το πράγμα, αν γινόταν σήμερα θα πλήρωνα 1000;!

Δημοσ.

Εγώ είχα αργήσει μια μέρα να κάνω τα χαρτιά μου, γιατί κέρδιζα χρονιά και ήμουν 17 όταν τέλειωσα το σχολείο, οπότε δεν μπόρεσα να τα κάνω μαζί με τους συμμαθητές μου, και μου είχαν βάλει έναν μήνα ακόμα εξαγοράσιμη θητεία. Πλήρωσα 90 ευρώ γι' αυτό το πράγμα, αν γινόταν σήμερα θα πλήρωνα 1000;!

Τίποτα δε θα πλήρωνες αν έκανες μια έφεση.

Δημοσ.
810. Νομίζω έλεγε... Εκπτώσεις...

810 τον μήνα είναι αν είσαι πάνω από 35 και τότε ολόκληρη η θητεία είναι εξαγοράσιμη.

Δημοσ.

Τελικά τη θητεία σου την έκανες ή την εξαγόρασες?

Δημοσ.

Από το 2010 όλοι ανεξαιρέτως οι νέοι θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς, διότι σταδιακά θα καταργηθεί η θητεία στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, είπε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης την κατάργηση των αναβολών για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ επισήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης της θητείας στους 9 μήνες.

Δημοσ.

Τον ένα μήνα παραπάνω που μου χρέωσαν εξαγόρασα μόνο. Την υπόλοιπη θητεία κανονικά.

Γιατί να κάνω έφεση; Με τι επιχείρημα; Αφού πράγματι είχα "άδικο", άργησα να πάω.

edit: έχω έναν κολλητό που μπήκε Νοέμβριο. Αν γίνει 9μηνο η θητεία, θα τον πιάσει αυτόν; Έχει ακουστεί τίποτα; Ή θυμάται κανείς τι ίσχυε σε προηγούμενες φορές;

Δημοσ.
έχω έναν κολλητό που μπήκε Νοέμβριο. Αν γίνει 9μηνο η θητεία, θα τον πιάσει αυτόν; Έχει ακουστεί τίποτα; Ή θυμάται κανείς τι ίσχυε σε προηγούμενες φορές;

Όχι δεν τον πιάνει, άλλωστε από πότε θα εφαρμοστεί το 9μηνο? Από το 2010?(τυχαίο έτος) Μην του δίνεις ψεύτικες ελπίδες, δεν πρόκειται.

Δημοσ.
Τον ένα μήνα παραπάνω που μου χρέωσαν εξαγόρασα μόνο. Την υπόλοιπη θητεία κανονικά.

Γιατί να κάνω έφεση; Με τι επιχείρημα; Αφού πράγματι είχα "άδικο", άργησα να πάω.

edit: έχω έναν κολλητό που μπήκε Νοέμβριο. Αν γίνει 9μηνο η θητεία, θα τον πιάσει αυτόν; Έχει ακουστεί τίποτα; Ή θυμάται κανείς τι ίσχυε σε προηγούμενες φορές;

Τι να σου πω...ο στρατολόγος της μονάδας μου μας είχε αναφέρει πολλά τέτοια τρικ και θυμάμαι ενα κοπέλι τα χε γλιτώσει με την έφεση! :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...