Critter Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Παιδια καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτησω το εξης : Δουλευω σε μια εταιρια που υπαρχει ενας server ο οποιος λειτουργει 24/7 και κλείνει 2-3 μέρες το χρονο εδώ και 4+ χρονια. Τον συντηρω όσο μπορω ανοίγοντας τον μια φορα το εξαμηνο και κάνοντας τον καινουργιο οσον αφορα τη σκονη με blower. Το ζητημα ειναι οτι απο εδω και περα ο κινδυνος για να σκασουν οι δίσκοι (μονό mirror raid) αυξάνεται αρκετα λογω παλαιότητας και το ερωτημα ειναι το εξης : Αφήνουμε το server- δισκους ,μέχρι να γινει το μπαμ και μετα παίρνουμε καινουργιό? Αλλάζουμε προληπτικά δίσκους? Παίρνουμε μήπως προληπτικα καινούργιο server? Ποιά είναι η ενδεδειγμένη λυση κατα τη γνώμη σας? Υ.Γ: Τα δεδομενα του server μαζι με την εγκατασταση των windows γινονται backup με acronis true image server σε εξωτερικο ethernet σκληρο δισκο και εννοειται οτι παίζουν full ups κτλ. Υ.Γ2: A!τα πρωτα σημάδια οτι αρχιζει και τα φτηνει ειναι οτι τα 2 slots απο τα 4 των RAM έχουν βγει off. Εχω βαλει άλλες μνήμες, εχω αλλάξει θέση στις ήδη υπάρχουσες αλλα αυτα δεν λενε να παιξουνε. Ευχαριστώ.
alexzzz Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Εντελώς μπακαλίστικα να ρωτήσω... αν ο server μείνει εκτός για 2 μέρες (όσο θα διαρκέσει τυχόν αντικατάσταση του ή ανταλλακτικά) σας πειράζει; Αν όχι εγώ θα έλεγε να τον αφήσεις μέχρι να παραδώσει πνεύμα. Δεν είμαι ειδικός βέβαια...
sinalexander Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος θα έλεγα ότι δε χρειάζεται να ανησυχείς με την έννοια ότι τα δεδομένα σου αποκλείεται να χαθούν (από τη μια το RAID 1, από την άλλη τα συχνά backup). Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να κλατάρουν όλοι οι δίσκοι μαζί και ταυτόχρονα να μην έχεις προλάβει να πάρεις backup. Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο σημαντική έστω κι αυτή η μικρή πιθανότητα τότε το καλύτερο που θα είχες να κάνεις ήταν σιγά σιγά να προετοιμάσεις τον αντικαταστάτη του server σου και, γιατί όχι, να δουλεύουν και ταυτόχρονα για ένα διάστημα! Βέβαια αυτό έχει αυξημένο λειτουργικό κόστος και ώρες δουλειάς αλλά... δεν μπορείς να τα έχεις όλα!
oneofthem Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 όπως είπαν οι παίδες το downtime είναι το θέμα μας θες όταν χαλάσει να είσαι σε 30 δευτερόλεπτα έτοιμος πάλι ή δεν υπάρχει πρόβλημα για μία, το πολύ δύο μέρες (μέχρι να έρθουν τα ανταλλακτικά) downtime?
mech5107 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2009 Από την στιγμή που είσαι με raid1, και να σκάσει ένας δίσκος, το σύστημα θα μπουτάρει και ανάλογα τον controller θα κάνεις rebuild το array με έναν νέο δίσκο. Αν σε προβληματίζει τόσο πολύ το θέμα του να πάθει κάτι άλλο σε hardware, κρίνε αν μπορείς να πάρεις κάτι νέο και πράξτε ανάλογα. Αλλά το ότι δεν παίζουν 2 slot, δεν θα έλεγα ότι θα έπρεπε να σε προβληματίζει ιδιαίτερα. Και κάτι ακόμα, είναι αληθινός server, με βαρβάτη μητρική, hot-swap τροφοδοτικά και τα συναφή, η είναι κάνα απλό PC που εκτελεί χρέη?
caution Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Dust is the enemy ( ίσως και για τα slots ) κατά τα άλλα μια χαρά σε βρίσκω
Vasilius Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Το ότι έχεις πρόβλημα στις μνήμες μπορεί να είναι και εξ αρχής ελλάτωμα της μητρικής - ασυμβατότητα που απλά δεν είχε παρατηρηθεί . Δλδ μπορεί αυτες οι ίδιες μνήμες που δε παίζουν στα extra 2 slot να παίξουν στα άλλα 2 που έχεις είδη τις άλλες μνήμες. Το δοκίμασες; 2ον η σκόνη είναι εχθρός αλλά και 2 χρόνια να ναι έτσι δε παθαίνει τπτα. 3ον αφού κρατά backup και να σκάσουν οι δίσκοι μιας και χρησιμοποιείς το Acronics οποιονδήποτε δίσκο-ους αντικαταστήσεις δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Λέω τα παραπάνω με το θάρρος ότι για να ρωτάς εσύ εδω μέσα αυτή την ερώτηση πάει να πει πως η εταιρία δεν έχει κάποιο Μεγάλο όνομα που να σε πνίγει το άγχος αν πάθει κάτι ο server και να βρείς το μπελά σου κτλ. αλλιώς θα χε αναλάβει εταιρία το suport. Δε σου λέω πως αυτό που σου λέω είναι το σωστό, σου λέω εγώ τι θα κανα στη θέση σου. Έχω gameservers σε διάφορα μέρη εδώ και αρκετά χρόνια και rack και tower, ποτέ δεν έπαθε τπτε κανένα τους απο σκόνη. Όσον αφορά για νέο server , γιατί να το κάνεις ; δε βρίσκω ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο. Το καθάρισμα που κάνεις είναι αρκετό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.