Προς το περιεχόμενο

Η Διαφορά mp3 των 320kbps με 96 kbps με παραδειγματικό αρχείο...


GiorGhino

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρετε συνήθιζα να βάζω τα Mp3 στο κινητό σε 96kbps αφου στα hands free δεν χρειαζόταν παραπάνω.

 

Τελευταία όμως είχα αρχίσει να πιστεύω πως και στα ηχεία του υπολογυστή δεν καταλαβαίνεις διαφορά και πως ολα αυτα τα 320kbps αρχεία τζάμπα πιάνουν τριπλάσιο χώρο.

 

Έτσι ήμουν έτοιμος να μετατρέψω όλη τη μουσικη του υπολογυστη σε 96kbps. Πήρα όμως ένα τραγούδι Mp3 (The Killers - Human) σε μορφές των 96 και 320kmbps και κάνωντας μια δοκιμή στο Sound Forge έχοντας τα αρχεία διπλα διπλα και πάιζοντας συγκεκριμενα σημεια, μια στο να μια στο αλλο κατάλαβα οτι υπάρχει διαφορά. Ο ήχος είναι ποιο βαρύς στα 96 και δεν ακούς καλά "bakgroung οργανα"

 

Σε ένα τμήμα του αυθεντικού αρχείου 320kbps αντικατέστησα τμηματικά κομμάτια του με τα κομματια απο εκεινο σε 96kbps και το έσωσα (σε 320kbps εννοείτε).

 

Παρακάτω έχω το αρχείο για να το ακούσετε και εσείς.

http://www.2shared.com/file/4847465/7a9afcf5/The_Killers-Human_320kbps_vs_96kbps.html

(πηγεντε κατω τελειως στη σελιδα εχει ενα "Save file to your PC: click here")

 

Για όσους επίσης έχουν το Sound Forge 9 το έχω ανεβάσει και σε μορφή Sound Forge Project (sfp) με ακριβείς Markers στις περιοχές όπου έγινε η αντικατάσταση.

http://www.2shared.com/file/4847567/9556f7ee/SoundForgeProjectFile_The_Killers-Human_320kbps_vs_96kbps.html

 

Υ.Γ.

Το αρχείο ειναι ενα μικρο τμημα του τραγουδιου οχι ολοκληρο

  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εγώ πάντως διαφορά δεν ακούω. Όχι στο δικό σου γιατί δεν το κατέβασα, αλλά στα δικά μου Mp3. Καλά τόσο μεγάλη διαφορά 96 - 320 δεν έχω εξετάσει, αλλά σε Mp3 128 - 256 - 320 δεν παρατηρείται διαφορά.

Εικάζω ότι οι διαφορές θα γίνονται εμφανείς σε μεγάλες εντάσεις (πιθανόν) η σε ηχεία με πολύ καλή ποιότητα που και η παραμικρή διαφορά μπορεί να είναι αισθητή.

Δημοσ.

Εξαρτάται τί μουσική ακούτε, σε πόση ένταση την ακούτε,σε τί ηχεία την ακούτε και πώς ακούτε μουσική.

Μπορεί από 192kbps σε 320kbps να δείτε τεράστια διαφορές, όπως μουσικά όργανα και ήχους που δεν ακούγατε πριν.

Αυτό φυσικά προυποθέτει να μην ακούτε τα mp3 και ακουστικά ψείρες ας πούμε.

Δημοσ.
Εξαρτάται τί μουσική ακούτε, σε πόση ένταση την ακούτε,σε τί ηχεία την ακούτε και πώς ακούτε μουσική.

Μπορεί από 192kbps σε 320kbps να δείτε τεράστια διαφορές, όπως μουσικά όργανα και ήχους που δεν ακούγατε πριν.

Αυτό φυσικά προυποθέτει να μην ακούτε τα mp3 και ακουστικά ψείρες ας πούμε.

Έτσι ακριβώς. Αυτό φανταζόμουν και εγώ.

Άρα GiorGhino από σένα εξαρτάται, αν ακούς μουσική "του δρόμου" τότε είναι καλύτερα να χαμηλώσεις τα kbps ώστε να μη γεμίζεις τη μνήμη σου, άλλωστε δεν θα δεις διαφορά. Αν όμως γουστάρεις τρελά δυνατά μουσική, σε μεγάλα ηχεία και γενικά είσαι "ψυχάκιας" με τον ποιοτικό ήχο τότε δαγκωτό 320kbps.

Δημοσ.
Εξαρτάται τί μουσική ακούτε, σε πόση ένταση την ακούτε,σε τί ηχεία την ακούτε και πώς ακούτε μουσική.

...

Αυτό φυσικά προυποθέτει να μην ακούτε τα mp3 και ακουστικά ψείρες ας πούμε.

Σωστά αυτά που λες! Θα διαφωνήσω λίγο στο θέμα ακουστικά-ψείρες αφου υπάρχουν in-ear ψείρες με 200, 300, 500+ ευρώ που έχουν απίστευτη ποιότητα και χρησιμοποιούνται συχνά ως reference ακουστικά. Γενικά όμως στην πλειοψηφία τους, οι κοινές και φτηνές ψειρες (πόσο μάλλον αυτές που δεν είναι in-ear) χάνουν πολύ! Η κατάσταση κάπως σώζεται με λίγο πιο ακριβές in-ear λύσεις μιας και κόβουν τον περιβάλλοντα ήχο και αυτό από μόνο του είναι αρκετά σημαντικό. Φυσικά δεν αρκεί μόνο αυτό βέβαια!

Best value for money πάντως και με σχετικά καλή ποίοτητα βρίσκεις σε κλειστού τύπου headphones.

 

Μπορεί από 192kbps σε 320kbps να δείτε τεράστια διαφορές, όπως μουσικά όργανα και ήχους που δεν ακούγατε πριν

Την πρώτη φορά που πρόσεξα ότι άκουγα καινούρια πράγματα σε cd που είχα λιώσει επί δεκαετεία, μετά από σχετική αναβάθμιση του εξοπλισμού και καινούριο ριπάρισμα σε V0 (από 192 που ήταν πριν), έπαθα σοκ! Δεν πίστευα στα αυτιά μου! :confused:

Από τότε μόνο V0 ή 320 (τα 320 σε μερικά είδη μουσικής είναι απλά περιττά ΜΒ), flac, και original CD! :-)

Δημοσ.

Ρε παιδιά, τι λέτε, τα mp3 είναι "κατακρεουργημένα", πόση διαφορά να δεις πια...

 

Εδώ πολλοί με το ζόρι (κι αν) αντιλαμβάνονται διαφορά μεταξύ "συμβατικών" mp3 και mp3 rippαρισμένων με EAC (secure mode) από αυθεντικά cd.

 

Μην αγνοούμε τον παράγοντα ψυχολογία...

Δημοσ.

Ρε παιδιά, κατεβάστε ενα απ τα αρχειάκια που ανέβασα και πείτε μου τι νομίζετε.

 

Έλεος για σας το έφτιαξα, εγω το τέσταρα απάνω στο panel, δεν το χρειαζόμουν

 

Φοβάστε μην έχει ιο? Θέλετε να το ανεβάσω ασυμπίεστο σε mp3? (αν και το sfp δεν γινεται)

Δημοσ.

LoL! :P

Παιδιά σαφώς και υπάρχει διαφορά από 96 σε 128, από 128 σε 192, και από 192 σε 320. Η διαφορές στον ήχο είναι εκεί, υπάρχουν, άσχετα αν μπορεί κάποιος να τις καταλάβει ή όχι! Δεν είναι ούτε θέμα ψυχολογίας, ούτε αυθυποβολής, ούτε τίποτα άλλο περίεργο. Είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα! Είναι καθαρά θέμα ανάλυσης του ήχου.

 

Κι εγώ το άκουγα αυτό το "τροπάρι" :X επί χρόνια και δεν καταλάβαινα καμία διαφορά! Γι'αυτό και ριπαρα όλα τα original cd μου σε 160 ή 192, έλεγα μια χαρά είναι, δεν χρειάζεται παραπάνω, και θεωρούσα υπερβολικά τα όσα άκουγα! Όσπου μια μέρα άκουσα καινούριους ήχους σε cd που είχα λιώσει για 10 χρόνια κοντά, από τότε που κυκλοφόρησε! Σε cd που ήξερα ανα πάσα στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο, τι θα παίξει στο επόμενο! Βέβαια μην περιμένει να δεί κάποιος διαφορές από 96 σε 128/192/320 όταν ακούει μουσική με την onboard κάρτα και ηχεία pc της πλάκας.

 

After all...

Εξαρτάται τί μουσική ακούτε, σε πόση ένταση την ακούτε,σε τί ηχεία την ακούτε και πώς ακούτε μουσική.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...