Επισκέπτης Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Καλησπέρα. Είμαι φοιτητής σε τμήμα ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας κι έχω το παρακάτω πρόβλημα. Στην ιστοσελίδα του τμήματός μου αναρτώνται αρχεία που περιέχουν προσωπικά στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό μου, το πατρώνυμό μου κ.α. Τα αρχεία αυτά δεν είναι κρυπτογραφημένα, είναι εντοπίσιμα από τις μηχανές αναζήτησης και προσβάσιμα από όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει την δημόσια έκθεση προσωπικών δεδομένων μέσω internet κι αν ναι ποιος;
Super Moderators paredwse Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Η προστασία των προσωπικών δεδομένω ρυθμίζεται με το νόμο 2472/1997 "για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Υπάρχουν τα προσωπικά σου δεδομένα και υπάρχουν και τα ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα: Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε εσένα και σε περιγράφει όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση, φυσική περιγραφή, επαγγελματική κατάρτιση κλπ Ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση, στα πολιτικά του φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, στη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία του, στην κοινωνική του πρόνοια, στην ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, καθώς και στη συμμετοχή του σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων. Τα ευαίσθητα δεδομένα προστατεύονται από τον Νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις από ότι τα απλά προσωπικά δεδομένα. (Οι ορισμοί από το site της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) Το ζήτημα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι: Για ποιό λόγο αναρτάται το ονοματεπώνυμό σου στην ιστοσελίδα του ΑΕΙ του οποίου είσαι μέλος; Μήπως, κατά την εγγραφή σου, έχεις δώσει τη συγκατάθεσή σου για την ανάρτηση αυτή;
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Το ζήτημα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι: Για ποιό λόγο αναρτάται το ονοματεπώνυμό σου στην ιστοσελίδα του ΑΕΙ του οποίου είσαι μέλος; Το ονοματεπώνυμό μου εμφανίζεται σε αρχεία που αναρτώνται είτε από καθηγητές είτε από τους υπεύθυνους διαχείρισης της ιστοσελίδας και περιέχουν αποτελέσματα εξετάσεων ή καταστάσεις εργαστηριακών τμημάτων. Να σημειώσω ότι τα αποτελέσματα ανακοινώνονται κανονικά μέσω της πλατφόρμας εφαρμογών Cardisoft eUniversity που διαθέτει η σχολή, κι όπου ο κάθε φοιτητής έχει πρόσβαση με δικό του username και password. Κάποιοι όμως καθηγητές συνηθίζουν να αναρτούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με PDF αρχεία στην ιστοσελίδα του τμήματος. Το ζήτημα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι: Για ποιό λόγο αναρτάται το ονοματεπώνυμό σου στην ιστοσελίδα του ΑΕΙ του οποίου είσαι μέλος; Μήπως, κατά την εγγραφή σου, έχεις δώσει τη συγκατάθεσή σου για την ανάρτηση αυτή; Δεν έχω δώσει ποτέ συγκατάθεση.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2009 Το ονοματεπώνυμό μου εμφανίζεται σε αρχεία που αναρτώνται είτε από καθηγητές είτε από τους υπεύθυνους διαχείρισης της ιστοσελίδας και περιέχουν αποτελέσματα εξετάσεων ή καταστάσεις εργαστηριακών τμημάτων. Να σημειώσω ότι τα αποτελέσματα ανακοινώνονται κανονικά μέσω της πλατφόρμας εφαρμογών Cardisoft eUniversity που διαθέτει η σχολή, κι όπου ο κάθε φοιτητής έχει πρόσβαση με δικό του username και password. Κάποιοι όμως καθηγητές συνηθίζουν να αναρτούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με PDF αρχεία στην ιστοσελίδα του τμήματος.[...] Από νομικής άποψης θεωρώ ότι η ανάρτηση αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα είναι πιθανότατα επιτρεπτή επεξεργασία, στα πλαίσια της νόμιμης λειτουργίας του ΑΕΙ. Αυτή όμως είναι μόνο η άποψή μου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχω δίκιο Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο τηλέφωνο 210 64 75 600 και να ζητήσεις τη γνώμη τους. Είναι προφανώς οι πλέον ειδικοί.
Undercover22 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Πρέπει οπωσδήποτε να τα κάνουν με το άλλο σύστημα. Εντάξι δεν είναι τόσο σημαντικά δεδομένα, αλλά πάλι σημαντικά είναι...
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Εντάξι δεν είναι τόσο σημαντικά δεδομένα, αλλά πάλι σημαντικά είναι... Είναι πάρα πολύ σημαντικά. Γνωρίζοντας το ονοματεπώνυμό και τον αριθμό μητρώου μου μπορείς μέσα από την ιστοσελίδα να μάθεις ποια εργαστήρια παρακολουθώ, ποιες μέρες, ποιες ώρες και σε ποια αίθουσα. Δηλαδή με ένα απλό googlάρισμα μπορεί ο κάθε άγνωστος να έρθει σε επαφή μαζί μου... Ήδη έχω στείλει ερώτημα στην ΑΠΔΠΧ και περιμένω απάντηση.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Ξερεις πολλους αγνωστους να γνωριζουν το επωνυμο σου και πόσο μαλλον τον αριθμο μητρώου σου ; και οταν λες να ερθει σε επαφη μαζι σου ; να σου κανει τι ;
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Έχει καμία σημασία το τι θα μου κάνει; Το θέμα είναι ότι δεν θέλω να έχει την δυνατότητα να γνωρίζει πότε και που βρίσκομαι. Ο αριθμός μητρώου μου εμφανίζεται δίπλα από το όνομά μου, στο πρώτο αποτέλεσμα του Google.
dark_banishing Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Νομίζω με την ίδια λογική που δεν μπορεί να ζητήσει κάποιος την δική μου αναλυτική βαθμολογία από την γραμματεία, δεν θα έπρεπε να μπορεί να δει και τους βαθμούς που γράφω σε κάθε μάθημα..
Delirium Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Κάποιοι όμως καθηγητές συνηθίζουν να αναρτούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με PDF αρχεία στην ιστοσελίδα του τμήματος. Μηπως τοτε, το θεμα θα επρεπε να τεθει σ' αυτους? Αλλωστε, δικη τους ενεργεια ειναι, η συγκεκριμενη. Επισης, μην αποκλειεις να εχει ηδη ζητηθει, ως εχει, δηλαδη η αναρτηση, με ακριβως αυτο τον τροπο Τελος σαν Δημόσια έκθεση προσωπικών δεδομένων θα μπορουσε ετσι να θεωρηθει και η αναρτηση των βαθμολογιων (μαθηματων κ.λπ.) στους σχετικους πινακες των Σχολων...
sam sam Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Στην ιστοσελίδα του τμήματός μου αναρτώνται αρχεία που περιέχουν προσωπικά στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό μου, το πατρώνυμό μου κ.α. αν θες πες μας και τα "κ.α." μεχρι τωρα εχεις αναφερει πως εχουν σε κοινη θεα ονομα, επωνυμο, πατρονυμο και αριθμο μητρωου τι αλλο εχουν; εχουν ολα τα ψηφια του αριθμου μητρωου ή μονο τα 3 ή 4 τελευταια ; γιατι αν θυμαμαι καλα αυτα τα στοιχεια αναρτουνται και στους πινακες της σχολης με τις βαθμολογιες...και μπορουν να τα δουν ολοι... τι αλλο λενε; εχει π.χ. τηλ.
Ather Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2009 Κακώς. Στη επαρχιακή μου σχολή έβαζαν τα αποτελέσματα σε εξωτερικό χώρο με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι ντόπιοι και να βγάζουν συμπεράσματα για μας από τους βαθμούς!!!. Μετά υπήρχε η πολιτική τα αποτελέσματα να μπαίνουν σε πιο εσωτερικούς χώρους και να περιοριστεί το φαινόμενο. Στο τέλος τα έβαλαν σε ηλεκτρονικό σύστημα (username/password) και αν ήθελε κανείς να τα μάθει χωρίς υπολογιστή η γραμματία είχε ντοσιέ και τα ανακοίνωνε ατομικά. Θυμάμαι επίσης γονείς που από το τηλέφωνο έπαιρναν "πόρτα" αντί για βαθμούς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.