Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τις παγίδες σου αλλού σε κανένα γατάκι που τσιμπάει και για να σου απαντήσω ακριβώς όπως έθεσες την ερώτησή σου.

1.Ναι στήνει από το 0,δηλαδή ξεκινάει μία εταιρία και αν έχει πάρει ήδη υπολογιστές τους στήνει το δίκτυο,αν δεν έχει πάρει τους κάνει μία ανάλυση για το τι χρειάζονται και μετά "υλοποιεί" δηλαδή στήνει το δίκτυο της εταιρίας και το software ανάλογα με τις απιτήσεις της εταιρίας,δηλαδή erp,servers και τα ανάλογα.

Τώρα άν εσύ κάνεις όλα αυτά που προανέφερες και σε χαλάει που τον κατσαβιδάκια τον βάφτισε ο καθένας άσχετος τεχνικό ή του αρέσκεται να αυτοαποκαλείται έτσι τότε ας πρόσεχες.

Δεν ξέρω για τι παγίδες μιλάς, μιας και η ερώτηση ήταν ξεκάθαρη.

Να ρωτήσω... όταν λέτε ότι ο τεχνικός στήνει πληροφοριακά συστήματα, τι εννοείτε;

Συνδέει τα μηχανήματα ή τα στήνει από το 0, δηλαδή αναλύει, σχεδιάζει και υλοποιεί;

Υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός του τι είναι ένα Π.Σ.

Το να στήσεις το δίκτυο ή/και ό,τι server χρειάζεται δεν είναι ούτε ανάλυση, ούτε σχεδιασμός ούτε και υλοποίηση Π.Σ.

Είναι απλά συνδέω μηχανήματα ή στήνω δίκτυο ή στήνω το S/W ή στήνω το ΗΔΗ υπάρχον Π.Σ. σε μία εταιρεία.

Χωρίς να υποτιμώ την παραπάνω διαδικασία. Φυσικά και θέλει γνώσεις, κούραση και ξενύχτια για να την κάνει κανείς. Αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

• Απαντ. 2,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Για τον κόσμο ο τεχνικός είναι κάτι που απλά δεν καταλαβαινουν τι είναι. Έ κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το ακόλουθο:

Μία δασκάλα του δημοτικού ρώταγε κάποτε τα παιδιά με τι ασχολούνται οι γονείς τους.

- Εσένα Γιωργάκη η μαμά σου τι κάνει όλη μέρα;

Ο Γιωργάκης σηκώθηκε όρθιος και είπε με πολλή περηφάνια:

- Είναι οδοντογιατρός κυρία!

- Πολύ ωραία! Εσένα Μαρία οι δικοί σου γονείς με τί ασχολούνται, ρώτησε στη συνέχεια ένα κοριτσάκι που φαινότανε κάπως φοβισμένο. Αυτό σηκώθηκε και διστακτικά ψιθύρισε:

- Είναι ταχυδρόμος ο μπαμπάς μου κυρία και η μαμά μου δεν δουλεύει.

- Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που κάνουν οι γονείς μας, είπε η δασκάλα θέλοντας να την εμψυχώσει.

- Εσένα Νίκο τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς σου, συνέχισε ρωτώντας ένα πιτσιρικά που φαινότανε διαολάκι.

Ο μικρός πετάχτηκε επάνω και με ζωηρό και περήφανο ύφος έριξε τη βόμβα:

- Εμένα κυρία ο μπαμπάς μου δουλεύει πιανίστας σε μπουρδέλο!

Κάγκελο η δασκάλα! Δεν πίστευε στ' αυτιά της. Το ίδιο απόγευμα μια και δυό πάει στο σπίτι του μπόμπιρα και χτυπάει αποφασιστικά το κουδούνι. Η πόρτα άνοιξε και στο κατώφλι φάνηκε ο περιβόητος μπαμπάς.

- Συγνώμη που σας ανησυχώ, αλλά έχω σοβαρό πρόβλημα με το μικρό. Ισχυρίζεται ότι δουλεύετε πιανίστας σε μπουρδέλο και μάλιστα περηφανεύεται γι' αυτό! Τι έχετε να πείτε;

- Κοιτάχτε να δείτε, άρχισε να λέει χαμογελώντας ο "αγοραίος μουσικός", στην πραγματικότητα είμαι προγραμματιστής αναλυτής συστημάτων, εξειδικευμένος σε θέματα επικοινωνίας με πρωτόκολλο TCP/IP σε περιβάλλον UNIX. Ε! λέγεται αυτό σε ένα παιδί 7 χρονών;!

Το να στήσεις το δίκτυο ή/και ό,τι server χρειάζεται δεν είναι ούτε ανάλυση, ούτε σχεδιασμός ούτε και υλοποίηση Π.Σ.

Για αυτό υπάρχουν servers με 200 και με 20.000 ευρώ. Το ίδιο και routers και firewalls κλπ.

Κάποιος πρέπει να επιλέξει βάσει κριτηρίων. Εκτός αν πάει ο τυπάς και επιλέξει ότι πιο ακριβό επειδή δεν ξέρει. Και όλοι ξέρουμε ότι, ότι ισχύει φέτος, δεν σημαίνει πως ισχύει και καλύπτει απαιτήσεις σε 3 χρόνια

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω για τι παγίδες μιλάς, μιας και η ερώτηση ήταν ξεκάθαρη.

Υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός του τι είναι ένα Π.Σ.

Είναι απλά συνδέω μηχανήματα ή στήνω δίκτυο ή στήνω το S/W ή στήνω το ΗΔΗ υπάρχον Π.Σ. σε μία εταιρεία.

Μόνο ξεκάθαρη δεν ήταν αλλά όπως σου είπα ψάξε γατάκια,δηλαδή δεν θα κάνεις ανάλυση για το τι hardware χρειάζεται μία εταιρία?Δηλαδή θα προτείνεις ένα συγκεκριμένο μοντέλο υπολογιστών για όλα τα γραφεία?Δηλαδή εγώ που σχεδιάζω 3d θα έχω τον ίδιο υπολογιστή με την παραγγελιοληψία ή τη γραμματέα?Άντε καλά.

Αν η εταιρία έχει να κάνει με βαρειά αρχεία όπως εμείς και αντί να μας προτείνουν 1000αρι δίκτυο μας έχωσαν σε 100αρι και σερνόμαστε οι γραφίστες.Να που χρειάζεται η ανάλυση,το στήσιμο μπορείς να το πεις και υλοποίηση(υλοποιείς την ανάλυση που έκανες πριν)

Είδες τελικά τι ωραία που είναι να παίζεις με τις λέξεις?

Θέλεις να παίξω και με τη λέξη "σχεδιασμό" που είχες στην ασαφή σου ερώτηση?

Όπως σου είπα και πρίν ψάξε αλλού για γατάκια.Σου είπα πως δυστυχώς τον κατσαβιδάκια τον φωνάζουν πλέον τεχνικό.Αν σε χαλάει πιες ξύδι

Δημοσ.

Για αυτό υπάρχουν servers με 200 και με 20.000 ευρώ. Το ίδιο και routers και firewalls κλπ.

Κάποιος πρέπει να επιλέξει βάσει κριτηρίων. Εκτός αν πάει ο τυπάς και επιλέξει ότι πιο ακριβό επειδή δεν ξέρει. Και όλοι ξέρουμε ότι, ότι ισχύει φέτος, δεν σημαίνει πως ισχύει και καλύπτει απαιτήσεις σε 3 χρόνια

Δεν διαφωνώ.

Όμως, το να επιλέξεις ένα server βάσει απαιτήσεων που έχεις στα χέρια σου από την μία θέλει την γνώση καταρχάς να καταλάβεις τι έχεις μπροστά σου (και τι διαβάζεις) αλλά και την γνώση του τι παίζει στην αγορά (αξιοπιστία εταιριών, αξιοπιστία προϊόντων, τιμές και τι συμφέρει κτλ) αλλά από την άλλη δεν είναι "Φτιάχνω [sic] Π.Σ.".

Μόνο ξεκάθαρη δεν ήταν αλλά όπως σου είπα ψάξε γατάκια,δηλαδή δεν θα κάνεις ανάλυση για το τι hardware χρειάζεται μία εταιρία?Δηλαδή θα προτείνεις ένα συγκεκριμένο μοντέλο υπολογιστών για όλα τα γραφεία?Δηλαδή εγώ που σχεδιάζω 3d θα έχω τον ίδιο υπολογιστή με την παραγγελιοληψία ή τη γραμματέα?Άντε καλά.

Αν η εταιρία έχει να κάνει με βαρειά αρχεία όπως εμείς και αντί να μας προτείνουν 1000αρι δίκτυο μας έχωσαν σε 100αρι και σερνόμαστε οι γραφίστες.Να που χρειάζεται η ανάλυση,το στήσιμο μπορείς να το πεις και υλοποίηση(υλοποιείς την ανάλυση που έκανες πριν)

Είδες τελικά τι ωραία που είναι να παίζεις με τις λέξεις?

Θέλεις να παίξω και με τη λέξη "σχεδιασμό" που είχες στην ασαφή σου ερώτηση?

Όπως σου είπα και πρίν ψάξε αλλού για γατάκια.Σου είπα πως δυστυχώς τον κατσαβιδάκια τον φωνάζουν πλέον τεχνικό.Αν σε χαλάει πιες ξύδι

Ξύδια, γατάκια... μά'ι'στα...

Σε κάθε περίπτωση, για κάποιον που ξέρει τι σημαίνει Π.Σ. η ερώτηση όχι απλά ήταν ξεκάθαρη... αλλά πιο ξεκάθαρη πεθαίνεις.

Και για αυτό μπορώ να καταλάβω γιατί, τελικά, αντιδράς έτσι.

Σε κάθε περίπτωση, εμένα δεν με χαλάει πως λένε τον "κατσαβιδάκια". Δεν πα να τον πούνε και αστροναύτη. Ευτυχώς, οι εν δυνάμει πελάτες του ενός και του άλλου ξέρουν τι ζητάνε, οπότε το πως το ονομάζουν δεν έχει και τόσο σημασία. Ακόμα, και σε μεταξύ κουβέντα σε επαγγελματικό περιβάλλον με "παρατηρητές" (εάν ποτέ έχει νόημα να γίνει)... τα πράματα είναι ξεκάθαρα επίσης.

Για αυτό, επίσης, μπορώ να καταλάβω γιατί αντιδράει κάποιος έτσι σε ένα ανώνυμο forum.

Δημοσ.

Δεν διαφωνώ.

Όμως, το να επιλέξεις ένα server βάσει απαιτήσεων που έχεις στα χέρια σου από την μία θέλει την γνώση καταρχάς να καταλάβεις τι έχεις μπροστά σου (και τι διαβάζεις) αλλά και την γνώση του τι παίζει στην αγορά (αξιοπιστία εταιριών, αξιοπιστία προϊόντων, τιμές και τι συμφέρει κτλ) αλλά από την άλλη δεν είναι "Φτιάχνω [sic] Π.Σ.".

Ξύδια, γατάκια... μά'ι'στα...

Σε κάθε περίπτωση, για κάποιον που ξέρει τι σημαίνει Π.Σ. η ερώτηση όχι απλά ήταν ξεκάθαρη... αλλά πιο ξεκάθαρη πεθαίνεις.

Και για αυτό μπορώ να καταλάβω γιατί, τελικά, αντιδράς έτσι.

Σε κάθε περίπτωση, εμένα δεν με χαλάει πως λένε τον "κατσαβιδάκια". Δεν πα να τον πούνε και αστροναύτη. Ευτυχώς, οι εν δυνάμει πελάτες του ενός και του άλλου ξέρουν τι ζητάνε, οπότε το πως το ονομάζουν δεν έχει και τόσο σημασία. Ακόμα, και σε μεταξύ κουβέντα σε επαγγελματικό περιβάλλον με "παρατηρητές" (εάν ποτέ έχει νόημα να γίνει)... τα πράματα είναι ξεκάθαρα επίσης.

Για αυτό, επίσης, μπορώ να καταλάβω γιατί αντιδράει κάποιος έτσι σε ένα ανώνυμο forum.

Για πες μας κι εμάς που δεν ξέρουμε το Π.Σ(στα γατάκια σκάλωσες ε?)

Την Ελληνική πραγματικότητα αναλύουμε πάνω στο "τεχνικός υπολογιστών" σε περίπτωση που δεν το έχεις πάρει χαμπάρι.

Τώρα πια πράγματα είναι ξεκάθαρα αυτό μάλλον μόνο εσύ το βλέπεις

Δημοσ.

Για πες μας κι εμάς που δεν ξέρουμε το Π.Σ(στα γατάκια σκάλωσες ε?)

Την Ελληνική πραγματικότητα αναλύουμε πάνω στο "τεχνικός υπολογιστών" σε περίπτωση που δεν το έχεις πάρει χαμπάρι.

Τώρα πια πράγματα είναι ξεκάθαρα αυτό μάλλον μόνο εσύ το βλέπεις

Εάν θέλει κανείς να εκπαιδευτεί σε κάτι... υπάρχουν τόσοι τρόποι. Ας διαλέξει έναν και ας το κάνει. Προσωπικά πιστεύω ότι ένα forum δεν είναι κατάλληλο για εκπαίδευση.

Πώς γίνεται να σκαλώνει ο ένας που αναφέρει μία φορά μία λέξη και ο άλλος που την έχει κάνει ψωμοτύρι όχι.... φαντάζομαι θα είναι πατέντα. Δεν ρωτάω παραπάνω.

Μα, ακριβώς ότι διάφοροι λένε ό,τι να 'ναι για το τι κάνουν, υποβαθμίζοντας αυτό που πραγματικά κάνουν επειδή το αντικαθιστούν με άλλα που τους φαίνονται σημαντικότερα, είναι μέρος της ελληνικής πραγματικότητας και για τους τεχνικούς Η/Υ.

Όμως, σε τεχνολογικής φύσης δουλειές υπάρχει μία ισορροπία. Μπορεί να ζητάνε "προγραμματιστή αναλυτή συστημάτων, εξειδικευμένο σε θέματα επικοινωνίας με πρωτόκολλο TCP/IP σε περιβάλλον UNIX" και να το ονομάζουν "πιανίστα σε οίκο ανοχής" αλλά ξέρουν τι περιμένουν. Έτσι, μπορεί, τελικά, ο τεχνικός να υποβαθμίζει αυτό που κάνει λέγοντας ότι "αναλύει, σχεδιάζει και υλοποιεί Π.Σ." αλλά ο πελάτης που θα πάρει έναν τεχνικό για να του κάνει αυτό θα ξέρει τι θα περιμένει... το οποίο δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται ο τεχνικός αλλά ξέρει και ο τεχνικός και ο πελάτης του τι περιμένει. Όχι επειδή έχουν την γνώση για να το ξέρουν αλλά επειδή έχουν την άγνοια για να το ξέρουν.

Και όταν "κάποιος" έχει τα λεφτά να πληρώσει "αναλυτή", ξέρει τι πληρώνει και δεν θα πάει σε κάποιο τεχνικό που λέει ότι είναι "αναλυτής".

Όπως και να έχει όμως, το ότι οι τεχνικοί, μερικοί τεχνικοί βασικά, προσπαθούν να το "παίζουν" αναλυτές ή ό,τι άλλο, προσωπικά, πιστεύω πως, εν τέλει, μειώνει την πραγματική δουλειά τους γιατί πουθενά δεν την παρουσιάζουν όπως είναι.

Ακριβώς όπως γράφεται και σε ένα post προηγουμένως.... όπου ο πελάτης είπε "μα καλά απλά κουμπιά πατάς" και αυτός που εργαζόταν του είπε "ωραία, έλα να τα πατήσεις εσύ".

• Like 1
Δημοσ.

Επανέρχομαι μετά από καιρό να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.

Υπάρχουν οι α. "Τεχνικοί" που παρέχουν οικιακό PC Service (στήσιμο PC, εγκατάσταση OS, αντικατάσταση χαλασμένου PC part, downloading των 6 κύκλων του Lost κτλ) και β. οι IT Experts οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε εταιρείες και οργανισμούς είτε σαν εξωτερικοί συνεργάτες είτε σαν υπάλληλοι που οι αρμοδιότητες τους σχετίζονται με τα όσα λέει ο Timonkaipupma (μην επαναλαμβάνω).

Στο συγκεκριμένο thread 9 στα 10 post αναφέρονται στην πρώτη κατηγορία. Το προφίλ της πρώτης κατηγορίας είναι άτομο με στοιχειώδη μόρφωση Λυκείου, άντε να έχει βγάλει κάποιο ΙΕΚ, εμπειρία που προέρχεται από trial and error καταστάσεις και περιοδικά τύπου PC World και βέβαια αυτό που προσφέρει μπορείς να το βρεις σε 100άδες άτομα γύρω σου. Η αμοιβή για τις "υπηρεσίες" του πρώτης κατηγορίας θα έπρεπε να είναι της τάξης των 10 ευρώ και "έναν καφέ για τον κόπο σου", αλλά το θράσος που διακατέχει τον Έλληνα σε συνδυασμό με τα αιώνια κορόιδα που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, μας έχει φέρει στο σημείο να διαβάζουμε "χρέωση για ένα format 100 ευρώ" και να του πληρώσουμε και τη βενζίνη (σιγά μην του πληρώσουμε και την τυρόπιτα που έφαγε στο δρόμο).

Το θράσος είναι τόσο μεγάλο, που συζητάμε σε μία εποχή που φτασμένοι επαγγελματίες, με ακαδημαϊκή μόρφωση και επαγγελματκή εμπειρία, αμείβονται με 600 ευρώ το μήνα.

Ξεκαθαρίζω, δεν αναφέρομαι στους Τεχνικούς της β κατηγορίας, οι οποίοι αμείβονται (όσοι εργάζονται) με πολύ καλά χρήματα και είναι άξιος ο μισθός τους.

• Like 2
Δημοσ.

Εάν θέλει κανείς να εκπαιδευτεί σε κάτι... υπάρχουν τόσοι τρόποι. Ας διαλέξει έναν και ας το κάνει. Προσωπικά πιστεύω ότι ένα forum δεν είναι κατάλληλο για εκπαίδευση.

Πώς γίνεται να σκαλώνει ο ένας που αναφέρει μία φορά μία λέξη και ο άλλος που την έχει κάνει ψωμοτύρι όχι.... φαντάζομαι θα είναι πατέντα. Δεν ρωτάω παραπάνω.

Μα, ακριβώς ότι διάφοροι λένε ό,τι να 'ναι για το τι κάνουν, υποβαθμίζοντας αυτό που πραγματικά κάνουν επειδή το αντικαθιστούν με άλλα που τους φαίνονται σημαντικότερα, είναι μέρος της ελληνικής πραγματικότητας και για τους τεχνικούς Η/Υ.

Όμως, σε τεχνολογικής φύσης δουλειές υπάρχει μία ισορροπία. Μπορεί να ζητάνε "προγραμματιστή αναλυτή συστημάτων, εξειδικευμένο σε θέματα επικοινωνίας με πρωτόκολλο TCP/IP σε περιβάλλον UNIX" και να το ονομάζουν "πιανίστα σε οίκο ανοχής" αλλά ξέρουν τι περιμένουν. Έτσι, μπορεί, τελικά, ο τεχνικός να υποβαθμίζει αυτό που κάνει λέγοντας ότι "αναλύει, σχεδιάζει και υλοποιεί Π.Σ." αλλά ο πελάτης που θα πάρει έναν τεχνικό για να του κάνει αυτό θα ξέρει τι θα περιμένει... το οποίο δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται ο τεχνικός αλλά ξέρει και ο τεχνικός και ο πελάτης του τι περιμένει. Όχι επειδή έχουν την γνώση για να το ξέρουν αλλά επειδή έχουν την άγνοια για να το ξέρουν.

Και όταν "κάποιος" έχει τα λεφτά να πληρώσει "αναλυτή", ξέρει τι πληρώνει και δεν θα πάει σε κάποιο τεχνικό που λέει ότι είναι "αναλυτής".

Όπως και να έχει όμως, το ότι οι τεχνικοί, μερικοί τεχνικοί βασικά, προσπαθούν να το "παίζουν" αναλυτές ή ό,τι άλλο, προσωπικά, πιστεύω πως, εν τέλει, μειώνει την πραγματική δουλειά τους γιατί πουθενά δεν την παρουσιάζουν όπως είναι.

Ακριβώς όπως γράφεται και σε ένα post προηγουμένως.... όπου ο πελάτης είπε "μα καλά απλά κουμπιά πατάς" και αυτός που εργαζόταν του είπε "ωραία, έλα να τα πατήσεις εσύ".

Εγώ ήμουν αυτός που το είπε και σύμφωνα με τα λεγόμενά σου δεν απαντάς σε καμία των ερωτήσεων,απλά γενικολογείς με αοριστίες.

Υπάρχουν αναλύσεις και αναλύσεις.

Γι αυτό υπάρχει και μία λεξούλα που λέγεται εξιδείκευση,εσύ την ανέφερες και μετά αοριστίες.

Εγώ θα σου πω για τη δουλειά μου.

Γραφίστας.(γενικολογία όπως και η "ανάλυση" που είπες

Μέσα στο εργοστάσιο έχουμε γραφίστες δημιουργικού και γραφίστες παραγωγής.Στο δημιουργικό πάλι υπάρχει κι άλλη βαθμίδα εξιδείκευσης όχι μόνο σ'εμάς αλλά κι έξω στην αγορά.

Άλλα κάνει ο γραφίστας 3d,άλλα ο γραφίστας για web και δεν συμμαζεύεται.Ο καθένας έχει και διαφορετικές δυνατότητες,σπάνια τα βρίσκεις όλα σε έναν.

Όπως όταν χρειαστήκαμε ανάλυση για το τι δίκτυο θα χρειαστούμε δεν καλέσαμε κάποιον από το ΜΙΤ

Δημοσ.

Η αμοιβή για τις "υπηρεσίες" του πρώτης κατηγορίας θα έπρεπε να είναι της τάξης των 10 ευρώ και "έναν καφέ για τον κόπο σου",

10 ευρώ την ώρα φαντάζομαι...

• Like 1
Δημοσ.

Αν η επιλογη router και Hardware για το στησιμο ενος δικτυου θεωρειται αναλυση και σχεδιαση Π.Σ,τοτε και εγω ειμαι μηχανικος αυτοκινητων( οχι ο "κατσαβιδακιας" μηχανικος που σου αλλαζει μπουζι και λαδια,αλλα ο αλλος μηχανικος..... ο επιστημονας), αφου ξερω οτι το Fiat ειναι 1600 κυβικα με Α καταναλωση και το Honda ειναι 1800 με Β καταναλωση....

Καπου εχετε χασει τη μπαλα.Το να ξερετε 10 πραγματα παραπανω απο εναν αρχαριο,δεν σας κανει και τεχνικο Η/Υ.Το να ακολουθεις τις οδηγιες ενος manual σε κανει "τεχνικο" και οχι τεχνικο.

Οπως ειπαν και αλλοι, εσεις κανετε το επαγγελμα αποτυχημενο ,γιατι θελετε να κολυμπησετε στον ωκεανο ( με μπρατσακια) χωρις καν να ΞΕΡΕΤΕ ΚΟΛΥΜΠΙ

Δημοσ.

Επανέρχομαι μετά από καιρό να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.

Υπάρχουν οι α. "Τεχνικοί" που παρέχουν οικιακό PC Service (στήσιμο PC, εγκατάσταση OS, αντικατάσταση χαλασμένου PC part, downloading των 6 κύκλων του Lost κτλ) και β. οι IT Experts οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε εταιρείες και οργανισμούς είτε σαν εξωτερικοί συνεργάτες είτε σαν υπάλληλοι που οι αρμοδιότητες τους σχετίζονται με τα όσα λέει ο Timonkaipupma (μην επαναλαμβάνω).

Στο συγκεκριμένο thread 9 στα 10 post αναφέρονται στην πρώτη κατηγορία. Το προφίλ της πρώτης κατηγορίας είναι άτομο με στοιχειώδη μόρφωση Λυκείου, άντε να έχει βγάλει κάποιο ΙΕΚ, εμπειρία που προέρχεται από trial and error καταστάσεις και περιοδικά τύπου PC World και βέβαια αυτό που προσφέρει μπορείς να το βρεις σε 100άδες άτομα γύρω σου. Η αμοιβή για τις "υπηρεσίες" του πρώτης κατηγορίας θα έπρεπε να είναι της τάξης των 10 ευρώ και "έναν καφέ για τον κόπο σου", αλλά το θράσος που διακατέχει τον Έλληνα σε συνδυασμό με τα αιώνια κορόιδα που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, μας έχει φέρει στο σημείο να διαβάζουμε "χρέωση για ένα format 100 ευρώ" και να του πληρώσουμε και τη βενζίνη (σιγά μην του πληρώσουμε και την τυρόπιτα που έφαγε στο δρόμο).

Το θράσος είναι τόσο μεγάλο, που συζητάμε σε μία εποχή που φτασμένοι επαγγελματίες, με ακαδημαϊκή μόρφωση και επαγγελματκή εμπειρία, αμείβονται με 600 ευρώ το μήνα.

Ξεκαθαρίζω, δεν αναφέρομαι στους Τεχνικούς της β κατηγορίας, οι οποίοι αμείβονται (όσοι εργάζονται) με πολύ καλά χρήματα και είναι άξιος ο μισθός τους.

Εγω παλι δεν καταλαβαινω γιατι τοσο μενος προς την 1η κατηγορια.

Η μηπως, απλα προσαρμοζεσαι στο ελληνικο mood -το οποιο κραζεις κατα τ'αλλα- και αρχιζεις να υποτιμας τους αλλους βασει της δουλειας (οπως και τη δουλεια) που κανουν οδηγουμενος μαλιστα σε αυθαιρετα συμπερασματα τυπου "οποιος δουλευει τεχνικος Η/Υ ειναι αμορφωτος, αστοιχειωτος και φραπεδακιας που αναμεσα στον υπνο, το ξυσιμο και τον φραπε πιανει και ενα λαπτοπ να κανει ενα φορματ της πλακας και να κλεψει 100 ευρω απο καποιο κοροιδο". Κι ολα αυτα για να δειξεις τι? Οτι εσυ εισαι super-mega-imba ΙΤ που την εχει μεγαλυτερη απο αυτον που κανει φορματ? Aδικεις μονος σου το ιδιο το επαγγελμα του ΙΤ, αν με πιανεις.

Πχ εγω και πληροφορικη σπουδασα στην τριτοβαθμια και τεχνικος εχω δουλεψει και συνεχιζω να το κανω σαν εξτρα μετα την κανονικη μου δουλεια και περνα απτο σπιτι μου οποτε θες μια βολτα να δεις αν η βιβλιοθηκη μου απαρτιζεται απο PC World η απο Tanenbaum, Stallings, Holme, Ruest, Nothrup κλπ.

Το οτι σε καιρους χαλεπους δεν εργαστηκα ακομα ως καθαρος IT επειδη ετρωγα ακυρα λογω 0νικης προυπηρεσιας και βολευομαι προς το παρον σε αλλη δουλεια που εσενα μπορει να μη σου γεμιζει το ματι (/care) δεν συνεπαγεται τιποτα απο τις ανακριβειες-γενικολογιες και τσουβαλιασματα που γραφεις.

Τελος το ποσο θα πληρωθει καποιος για μια δουλεια που εσυ θεωρεις ξεφτυλα, το αν θα πληρωθει και τις βενζινες του κλπ, δεν το καθοριζεις εσυ αλλα αλλοι παραγοντες (τους οποιους επισης δεν μπορεις να επηρεασεις εσυ οποιος super-IT και να εισαι) και θα πρεπει σε αυτο το δεδομενο να προσαρμοστεις γρηγορα. Ειναι προτιμοτερο απτο να κραζεις αοριστως οποιον φροντιζει να κανει το αυτονοητο: να εργαζεται χωρις ζημια.

• Like 2
Δημοσ.

Παλι το μαμησαμε το θεμα , και κατεληξε σε μια αντιπαραθεση ποιος την εχει πιο μεγαλη (= ποιος τεχνικος ξερει πιο πολλα).

Υπαρχουν 2 μεγαλες κατηγοριες πελατων , ιδιωτες και εταιριες.

Ενας τεχνικος οφειλει το ελαχιστο να μπορει να υποστηριξει τον ιδιωτη (αρα μιλαμε για προσωπικους υπολογιστες , εκτυπωτες , ρουτερς , σκανερς , καμερες και οτι τελοσπαντων μπορει να σχετιζεται).

Αν αυτος ο τεχνικος θελει να μεινει μεχρι εκει (απο θεμα γνωσεων) μεγια του με χαρα του.

Μην υποτιματε τους ιδιωτες σαν πελατες...ειναι σταθερη πελατεια.Εννοω οτι ολο και κατι προκυπτει λογω μη γνωσης / κακηχρηστιας / σε προτεινουν στον επομενο.

Επειτα εχουμε τις επιχειρησεις-πελατες που ειναι ενας αλλος καινουργιος κοσμος με πολλους και διαφορετικους τομεις...σερβερς , backup-ιερες , βασεις δεδομενων , NAS , και ενα καρο αλλα πραγματα που τωρα μεσημεριατικα δεν μου ρχονται στο μυαλο.

Το ποσο θα εμβαθυνει καποιος τεχνικος σε αυτους τους τομεις ειναι επιλογη του.Ουτε οριοθετειται οτι ο "τεχνικος" πρεπει να ξερει αυτα και αυτα.

Καποτε δουλευα σε μια εταιρια (στις αρχες τις καριερας μου) με ενα παλικαρι που ενω δεν ειχε σπουδασει τιποτα , ειχε τρελες γνωσεις σε θεματα σερβερς και διαχειριση τετοιων θεματων και μαλιστα στον ελευθερο χρονο του σπιτι του καθοταν και σχεδιαζε πλακετες.

Ομως σε θεματα πισι και επιλυση βλακωδων προβληματων κατι ιδιωτων εγω ηξερα περισσοτερα.

Αρα κανει αυτο το γεγονος καποιον καλυτερο απο τον αλλον?

Οι σωστοι τεχνικοι αλληλοσυμπληρωνονται και μαθαινει ο ενας απο τον αλλον.

Τωρα αν ο 1ος τεχνικος (που ασχολειται με ιδιωτες) ειναι περισσοτερο ή λιγοτερο τεχνικος απο τον 2ο που ασχολειται με σερβερς...μπορει να το πει καποιος με σιγουρια?

Για μενα τεχνικος "σωστος" ειναι αυτος που θα σου δωσει την σωστη λυση/συμβουλη στο προβλημα σου , θα σου κανει σωστη δουλεια και θα εχει και support μετα για ο,τι προκυψει.Ειτε ειμαι ιδιωτης ειτε ειμαι επιχειρηση.

Οποτε οποιος ειναι ο τεχνικος , κατσαβιδακιας ή πιο προχω το θεμα ειναι να κανει την δουλεια σωστα.

Τι να τον κανω τον τυπα τον σουπερ ντουπερ που θα μου στησει το δικτυο στην επιχειριση μου και στο τελος να τον ψαχνω για ενα προβλημα και να ειναι αφαντος?

Αυτο να το σκεφτομαστε οταν φωναζουμε χομπιστες να μας κανουν την επισκευη μας.

ΥΓ:υπαρκτο παραδειγμα --> Στην εισαγγελεια Πειραιως , που υπαρχει δικτυο με domain οταν πρωτοπηγα για εργασιες , τα μισα πισι ειχαν XP Home , και τα αλλα μισα XP Pro.Περιττο να πω οτι τα μισα ηταν κρακαρισμενα (οχι original δηλ) και οπως καταλαβαινετε τα μισα εντος domain και τα αλλα εκτος.

Τα συμπερασματα δικα σας.

• Like 1
Δημοσ.

@mphxths. Θα σου πω τι συμβαινει. Η 2η κατηγορια τεχνικων που αποκαλουνται και IT γενικως εχουν ψηλα τον αμανε οτι εχουν εξειδικευμενες γνωσεις κλπ σε σχεση με ενα που κανει φορματ και βαζει drivers. Κι ετσι ειναι πραγματι. Σαφως οι γνωσεις τους ειναι πολυ πιο εξειδικευμενες απο τις γνωσεις ενος τυπου που τις περιορισε ως το format και το επιφανειακο troubleshooting σε windows OS και applications.

Το προβλημα ειναι οτι μπαινουν στα χωραφια του τεχνικου της 1ης κατηγοριας κραζοντας τον για τη δουλεια που κανει. Κι ολο για να δειξουν τι? Οτι ξερουν περισσοτερα στον τομεα? Ε ναι ξερουν, δε νομιζω καποιος φορματακιας να τους αμφισβητησε κιολας.

Οτι επρεπε αντι για 100 ευρω φορματ να ζητανε 10? Τι τους κοφτει? Παραπανω θα επρεπε να τους κοφτει ποσο πληρωνονται αυτοι παρα η κατσιακ του γειτονα. Γενικως ειναι απολαυστικο να βλεπω τυπους που κραζουν ελλαδαρες/ελληναρες/νοοτροπιες κλπ να υιοθετουν ακριβως την ιδια λογικη στα ποστ τους.

Ειναι σαν να ακουω εναν καρδιοχειρουργο να κραζει τους νοσηλευετες ως επαγγελμα οτι ειναι αχρηστοι και οτι η πρεπει να αμοιβονται με Χ λεφτα ως αχρηστοι (γιατρος εισαι φιλε, οχι λογιστης), και οτι οι νοσηλευτες ειναι αμορφωτοι, τεμπεληδες, δεν πρεπει να εχουν απαιτηση να παιρνουν αδεια απο την εργασια τους επειδη ειναι ...νοσηλευτες κλπ.

• Like 1
Δημοσ.

Μα για αυτο μιλησα για ποιος την εχει πιο μεγαλη.

Το θεμα δεν ειναι τι ξερει ο καθενας.Καλως ή κακως αυτο ξερει ο χ τεχνικος.Το θεμα ειναι τι δουλεια κανει με αυτες τις ψ γνωσεις.

Αν εγω κανω το φορματ και δουλευουν ολα τελεια και ο ιδιωτης πελατης ειναι ευχαριστημενος που μου προξενευει και την κορη του..τι να μου πει αν καποιος σερβερακιας τα κανει ολα κωλο και τον κυνηγαει η επιχειρηση με εξωδικα?

Προφανως ο "εχω ψηλα τον αμανε" τεχνικος ισως θελει να δειξει οτι αυτος ειναι και κανενας αλλος...και κανω ΚΑΙ φορματς απλα δεν καταδεχομαι..αρα μην ερχεσαι εσυ ο "κατωτερος" να μου παρεις την δουλεια (που δεν καταδεχομαι να κανω σε τελικη αναλυση).

Και στην τελικη αναλυση το ποσο θα χρεωσει ο χομπιστας/κατσαβιδακιας ο whatever που θα κανει το φορματ ειναι δικο του θεμα.

Δηλαδη αν πουλαει καποιος ενα αμαξι που αντικειμενικα κοστιζει 3000 ευρω..και το σπρωξει 10.000 θα τον πουμε κλεφτη και εκμεταλλευτη?αφου βρηκε πελατη μεγια του με χαρα του.

Αν μπορω εγω να πουλησω το φορματ 50-60-70 (και κανω σωστη δουλεια προφανως) εχει κανεις προβλημα?Οποιος εχει ας το κανει με λιγοτερα λεφτα!

Ελευθερη αγορα ειμαστε...για να σοβαρευτουμε.

• Like 2
Δημοσ.

@midi

Ναι αλλα οταν ο νοσηλευτης σου λεει παρε αυτο το φαρμακο γιατι θα σε βοηθησει,τοτε καλα κανουν οι γιατροι και τον κραζουν :P

Ειμαι της αποψης οτι οι κατσαβιδακιδες τεχνικοι δεν πρεπει να ειναι ελευθεροι επαγγελματιες αλλα υπαλληλοι μιας εταιριας/μαγαζιου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...