Προς το περιεχόμενο

Lyx και ελληνικό spellchecking

santonop

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έψαξα αρκετά πριν ανοίξω νέο θέμα αλλά βρήκα λύσεις τις οποίες δεν μπόρεσα να τις κάνω να δουλέψουν.

Υπάρχει κάποιος που τα έχει καταφέρει;

Αν ,ναι ας γράψει ένα ένα τα βήματα τα οποία έκανε για να τα καταφέρει.

Έχω ubuntu 8.10 και την έκδοση που υπάρχει στο synaptic

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε βρήκα λύση για το Lyx, αλλά για τον Kile

(θεωρώ ότι είναι Ο καλύτερος tex editor και τον προτείνω ανεπιφύλακτα :-D)

1)εγκαθιστούμε τα πακέτα του kile και το aspell-el (σίγουρα υπάρχουν στο synaptic του Ubuntu)

στη συνέχεια κάνουμε την εξής "χακιά":

2)ανοίγουμε τερματικό και εκτελούμε:

>sudo cp /usr/bin/aspell /usr/bin/ispell

3)γράφουμε τον κωδικό μας, και είμαστε έτοιμοι.

από δω και πέρα, έχοντας γράψει κάτι στα ελληνικά, πηγαίνουμε tools--->spelling...

για του λόγου το αληθές:

vMTgzNw

*τη χακιά την έκανα, γιατί το Kile και γενικά οι kde εφαρμογές, απ'ότι κατάλαβα, είναι κολλημένες με το ispell, το aspell δεν το βλέπουν :lol:

στη συνέχεια κάνουμε την εξής "χακιά":

2)ανοίγουμε τερματικό και εκτελούμε:

>sudo cp /usr/bin/aspell /usr/bin/ispell

Ποτέ δεν αντικαθιστούμε binaries του συστήματος κατ' αυτόν τον τρόπο. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθείς κάποια στιγμή να αναρωτιέσαι γιατί δεν παίζει ο ορθογραφικός έλεγχος στο τάδε πρόγραμμα που χρησιμοποιεί κάποιο switch του ispell που δεν υποστηρίζεται από το aspell...

*τη χακιά την έκανα, γιατί το Kile και γενικά οι kde εφαρμογές, απ'ότι κατάλαβα, είναι κολλημένες με το ispell, το aspell δεν το βλέπουν :lol:

Αν πας στο κέντρο ελέγχου του KDE, στο KDE components -> Spell Checker έχει μια επιλογή ονόματι "client", με την οποία του λες αν θες να χρησιμοποιεί ispell, aspell, hspell κλπ.

ασφαλώς και έχεις δίκιο Αποίκο.

όμως, πρώτον δε χρειαζόμαστε το ispell(δεν το χουμε καν εγκατεστημένο) μιας και το aspell μας καλύπτει, και δεύτερον δεν είναι απαραίτητο να έχουμε KDE, ή να πρέπει να περάσουμε τα κιλά των dependencies που θα μας φέρει το κέντρο ελέγχου για να κάνουμε αυτό το απλό πράγμα.

Παράλειψη μου να μην πω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα το ispell. Thanks!

Υ.Γ. αν κάποιος θέλει να αναιρέσει τη "χακιά", ας κάνει απεγκατάσταση και εγκατάσταση ξανά το ispell.

Υ.Γ.2 αν κάποιος έχει KDE, προφανώς, να προτιμήσει τη διαδικασία που αναφέρει ο apoikos.

Μου λέει οτι το πρόγραμμα ispell δεν είναι εγκατεστημένο και όταν πάω να κάνω ορθογραφικό έλεγχο μου λέει ότι πρέπει να ελένξω αν το λεξικό μου είναι καλά ρυθμισμένο και αν το path είναι καλά ορισμένο

Τι ακριβώς κάνω λάθος;;;

Μου λέει οτι το πρόγραμμα ispell δεν είναι εγκατεστημένο και όταν πάω να κάνω ορθογραφικό έλεγχο μου λέει ότι πρέπει να ελένξω αν το λεξικό μου είναι καλά ρυθμισμένο και αν το path είναι καλά ορισμένο

Τι ακριβώς κάνω λάθος;;;

1)σε ποιά περίσταση σου έβγαλε μήνυμα για το ispell?

2)το aspell-el το εγκατέστησες?

Το aspell-el ήταν ήδη εγκατεστημένο.

Το μήνυμα για το ispell μου το έβγαλε όταν πάτησα το cp στο τερματικό για να καταφέρω την αντγραφή.

Κοίταξα και στο synaptic και το πρόγραμμα δεν ήταν εγκατεστημένο.

Αυτά

Συμπεραίνω ότι δεν εκτελέστηκε σωστά η εντολή που παρέθεσα.

για το ispell λογικά θα έβγαζε το μήνυμα ότι δεν είναι εγκατεστημένο, μόνον σε περίπτωση που προσπαθούσες να το εκτελέσεις. Κάνε copy paste στο τερματικό την εντολή όπως ακριβώς την έχω, όχι τμηματικά.

Συμπεραίνω ότι δεν εκτελέστηκε σωστά η εντολή που παρέθεσα.

για το ispell λογικά θα έβγαζε το μήνυμα ότι δεν είναι εγκατεστημένο, μόνον σε περίπτωση που προσπαθούσες να το εκτελέσεις. Κάνε copy paste στο τερματικό την εντολή όπως ακριβώς την έχω, όχι τμηματικά.

Είχες δίκιο, κάτι είχα κάνει λάθος και τώρα έγινε σωστά η αντιγραφή.

Το ζήτημα είναι ότι λειτουργεί μόνο το αγγλικό λεξικό.

Το aspell-el είναι σίγουρα εγκατεστημένο και στις προτιμήσεις δεν μπορώ να βρώ από που μπορώ να το ορίσω

>santonop@santonop-desktop:~$ sudo cp /usr/bin/aspell /usr/bin/ispell
[sudo] password for santonop: 
santonop@santonop-desktop:~$ sudo apt-get install aspell-el
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
aspell-el is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

άνοιξε τερματικό και εκτέλεσε: (δηλαδή: copy-paste-enter)

1)

>cd

2)

>gedit .aspell.conf

3)στο κενό αρχείο κειμένου που θα ανοίξει, επικόλλησε:

>lang el_GR.UTF-8

σώσε και κλείσε το αρχείο.

δοκίμασε με το Kile και πες μας αν δούλεψε.

Μπορεί να μου πει κανείς πως μπορώ να κάνω enter κάποιο κείμενο; Στο latex είναι με \\ , αλλά στο lyx δε βρίσκω πως. Θέλω απλώς να πάω κάποια γραμμή παρακάτω. Ευχαριστώ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...