panos2000gr Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 Ως παλαιός λάτρης των IBM Thinkpad (κάτοχος IBM T43 και R52) εδώ και πολύ καιρό «φλερτάρω» με το IBM Thinkpad R61 που υπάρχει σε προσφορά στο carefour στα 549 ευρώ. Για την ακρίβεια απορούσα με τον εαυτό μου που κρατήθηκα τόσο καιρό και δεν το είχα αγοράσει. Ευτυχώς αυτή μου η αναβλητικότητα μου βγήκε εν τέλει σε καλό, καθώς πριν από 2 μέρες πέτυχα μια ευκαιρία να αποκτήσω το Thinkpad T61 σε τιμή-κανόνι. Με μια πρώτη ματιά οι διαφορές των δύο μηχανημάτων είναι ελάχιστες άλλα με μια προσεκτικότερη προσέγγιση βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφορές στα υλικά κατασκευής (πλαστικό έναντι τιτανίου), στο πάχος , στην οθόνη, στο λειτουργικό (business έναντι basic) και από ότι διάβασα σε κάποιες εσωτερικές κατασκευαστικές καινοτομίες που ενσωματώνει η σειρά Τ των Thinkpad. Παρόλο αυτά θεωρώ ότι το R61 παραμένει το απόλυτο value for money στην κατηγορία καθώς οι διαφορές με το Τ61 δεν είναι τόσες πολλές και ουσιαστικές που να δικαιολογούν την τεράστια διαφορά στην τιμή. Προσωπικά αν δεν μου τύχαινε η ευκαιρία με το Τ61 θα πήγαινα με κλειστά μάτια για το R61. Λοιπόν πρώτες εντυπώσεις από το T61…. Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo T8300 (2.40GHz) με 3MB L2 cache, στα 800MHz Μνήμη: 4GB DDR2 Οθόνη TFT: 15.4" WSXGA+ TFT (1680 x 1050). Σκληρός Δίσκος: 250GB (5400rpm) SATA. Οπτική Συσκευή: DVD±RW DL drive. Κάρτα γραφικών: nVIDIA Quadro NVS 140M Μόντεμ: 56Kbps data/14.4Kbps fax. Κάρτα Δικτύου: Gigabit (LAN 10 / 100 / 1000) RJ45 και Wireless 802.11 4965 a/g/n Θύρες Επικοινωνίας: 3 x USB 2.0, 4-in-1 Multi-card Reader (SD/MMC/MS/XD), 1 x External Display (VGA), 1 x RJ-45, 1 x RJ-11, 1 x Headphone / Line out, 1 x External Microphone/Line-In, 1 x Type II PC Card slot. Πρόσθετα Χαρακτηριστικά: Bluetooth, fingerprint reader, αντικραδασμικό σύστημα σκληρού, water resistance Τύπος Μπαταρίας: 6 Cells μπαταρία Li-lon, με 3,5 περίπου ώρες αυτονομία Λογισμικό: Microsoft Windows Vista Business 32bit Αγγλικά. Βάρος: 2.56Kg. Διαστάσεις: 358.4 x 29.8 x 255 mm (W x H x D). Εγγύηση: 3 χρόνια. Ποιότητα κατασκευής: 10/10 Κατασκευασμένο από τιτάνιο και με μηχανικές καινοτομίες στο εσωτερικό του, πρόκειται ίσως για ένα από τα ποιοτικότερα και ανθεκτικότερα laptop που κυκλοφορούν στην αγορά. Παραθέτω μερικά video από το youtube για του λόγου το αληθές : (grandma proof )http://www.youtube.com/watch?v=-CrpUU3cCPE Οθόνη : 9.5/10 15.4¨ (1680χ1050). Απίστευτα ξεκούραστη (antiglare) με πολύ καλές γωνίες θέασης και φωτεινότητα . Η ανάλυση μπορεί να κουράσει ορισμένους στα 90dpi αλλά στα 120dpi είναι ιδανική. Θερμοκρασίες – Θόρυβος: 9.5/10 Το σύστημα ψύξης του Τ61 είναι για σεμινάριο και μπορώ να το συγκρίνω μόνο με αυτό του VAIO FE. Μηδενικά επίπεδα θορύβου και απροβλημάτιστες θερμοκρασίες αν και σε αυτό βοηθάει πολύ και ο Τ8300. Το laptop παρέμεινε αθόρυβο ακόμη και κατά την διάρκεια των διάφορων benchmarks που πραγματοποιήθηκαν. Με την ευκαιρία το αποτέλεσμα στο Super Pi 2M ήταν 0.47 sec, το οποίο και κρίνεται παραπάνω απο ικανοποιητικό. Πληκτρολόγιο-Touchpad-Trackpoint: 9.5/10 Για το πληκτρολόγιο των thinkpad τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά οπότε τα σχόλια περιττεύουν. Είναι απλά τέλειο. Όσο αφορά το touchpad έχει πολύ καλή αίσθηση και απόκριση αλλά θα προτιμούσα να ήταν κάποια χιλιοστά μεγαλύτερο. Επίσης το Τ61 διαθέτει και trackpoint (μερικοί το θεωρούν βολικότερο από το κλασσικό touchpad αλλά δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να εξοικειωθώ με αυτό, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω και γνώμη). Κάρτα Γραφικών: 7.5/10 Η Nvidia Quadro 140M (directx10 shader 4) είναι μια μέτρια κάρτα βασισμένη πάνω στην Nvidia 8400. Στο 3dmark05 μου έβγαλε score 3361 αλλά πιθανόν να αποδίδει και λίγο καλύτερα αλλάζοντας drivers/ρυθμίσεις. Πάντως Pro Evolution 08 παίζει άνετα σε 1280χ800 και high detail (το μοναδικό παιχνίδι που μ’ ενδιαφέρει ). Ηχεία – Μικρόφωνο : 8/10 Τα ηχεία ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Για τα επίπεδα της ΙΒΜ είναι πάρα πολύ καλά. Για να είμαι ειλικρινής τα περίμενα πολύ χειρότερα μιας και μιλάμε για την επαγγελματική σειρά της IBM και δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης πολύ καλό και το ενσωματωμένο μικρόφωνο που δοκιμάστηκε σε συνομιλία και ανταποκρίθηκε άψογα . Μπαταρία: 8.5/10 (update) Η μπαταρία των 6cell με wifi ανοιχτό και μέτρια φωτεινότητα μου έβγαλε 2 ώρες και 50 λεπτά ασταμάτητου σερφαρίσματος. Στο εμπόριο πάντως κυκλοφορούν και μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες ( 9cell) και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. (ειδικά από ebay). Δικτύωση - Επεκτασιμότητα: 8/10 Μοναδική αλλά σημαντική έλλειψη κρίνεται αυτή του HDMI. Επίσης ένα μικρό εργονομικό πρόβλημα υπάρχει και στις θέσεις που τοποθετήθηκαν οι θύρες usb, καθώς ανάλογα με τις συσκευές που θα τοποθετηθούν εκεί μπορεί να εμποδιστεί το άνοιγμα του dvd. Χωρίς να είμαι σίγουρος άκουσα ότι υπάρχει και ένα dock station που διαθέτει τα πάντα και επιπλέον μπορείς να βάλεις κάρτα γραφικών pci express. Συμπεράσματα: Το συγκεκριμένο laptop δεν απευθύνεται στους φανατικούς gamers. Σίγουρα δεν έχει τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και σίγουρα δεν είναι τόσο «sexy” όσο ένα Vaio. Παρόλα αυτά η εντύπωση που αποκομίζεις από την ενασχόληση μαζί του είναι πραγματικά άριστη. Πρόκειται για ένα μηχάνημα με στιβαρή κατασκευή, σοβαρό design, φανταστικό πληκτρολόγιο, πολύ καλή οθόνη και άριστη θερμική συμπεριφορά. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα…και για όσους δεν μπορούν να το αποκτήσουν λόγω τιμής, ας πάνε για το μικρό αδερφάκι…το R61.
basilis5 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 ωραιο review φιλε καλοριζικο θες να μας πεις ποσο κοστιζει κανονικα και ποσο το αγορασες εσυ;
EliasKir Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 Πολυ ωραιο man. Τωρα προσφατα καταλαβα οτι τα ΙΒΜ ειναι τοσο καλα. Βεβαια με χαλαει λιγο η καρτα γραφικων αλλα, τι να κανουμε, δεν ειναι και για Gamers. Η κοπελα μου θελει να παρει καποιο netbook αλλα σκεφτομαι να τις προτεινω το R61 ή το Toshiba L300. Και τα δυο παιζουν γυρω στα 600. Τι προτεινεις-προτεινεται?
panos2000gr Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2009 Πολυ ωραιο man. Τωρα προσφατα καταλαβα οτι τα ΙΒΜ ειναι τοσο καλα. Βεβαια με χαλαει λιγο η καρτα γραφικων αλλα, τι να κανουμε, δεν ειναι και για Gamers. Η κοπελα μου θελει να παρει καποιο netbook αλλα σκεφτομαι να τις προτεινω το R61 ή το Toshiba L300. Και τα δυο παιζουν γυρω στα 600. Τι προτεινεις-προτεινεται? Η κάρτα γραφικών για έναν μέσο χρήστη που δεν παίζει τα τελευταία FPS σε high detail ειναι ικανοποιητική. Είναι καλύτερη από την Nvidia 7600 που έχω στο Vaio και με την οποία σημειωτέον είχα παίξει σχεδόν ότι είχα εγκαταστήσει (με κάποιες μικρές υποχωρήσεις στην ανάλυση για τα πολυ απαιτητικά παιχνίδια). Απο εκεί και πέρα στην σύγκριση μεταξή R61 και L300 νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. Το R61 κερδίζει παντού. Σε τεχνικά χαρακτηριστικά, ποιότητα κατασκευής, εγγύηση και τιμή. Όπως αναφέρω και παραπάνω το R61 υπάρχει ακόμη στα carefour με 549 ευρώ ( Τ8100,2gb ram,250hd,Nvidia 140M, Bluetooth,Wifi,Camera-microphone, Fingerprint reader, card reader, touchpad+trackpoint, antishock HD, 3 χρόνια εγγύηση). Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι καλύτερη προσφορά που παίζει στην Ελλάδα σήμερα -----Προστέθηκε 7/2/2009 στις 07 : 35 : 53----- Με γεια κ καλοδουλευτο! Σ'ευχαριστώ πολύ... γνωρίζω βέβαια την συμπάθεια σου για τα HP Compaq (επίσης κορυφαία laptop κατασκευαστικά... θυμήθηκα τώρα το NX8220 που είχα με μαγνήσιο,οθόνη 1680χ1050 και φοβερή αυτονομία....εξαιρετικό μηχάνημα)
haHa Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Σ'ευχαριστώ πολύ... γνωρίζω βέβαια την συμπάθεια σου για τα HP Compaq (επίσης κορυφαία laptop κατασκευαστικά... θυμήθηκα τώρα το NX8220 που είχα με μαγνήσιο,οθόνη 1680χ1050 και φοβερή αυτονομία....εξαιρετικό μηχάνημα) Η συμπαθεια μου ειναι τα σοβαρα,ποιοτικα επαγγελματικα λαπτοπ.. Μεσα σε αυτα (κ πιθανον στην κορυφη της λιστας) ειναι τα ibm thinkpad. Απλα τα hp compaq εχουν συνηθως πιο προσιτη τιμη, πλησιαζοντας τις τιμες των consumer laptop, με χαρακτηριστικα κ ποιοτητα prosumer-business laptop. Εξ ου κ η συμπαθεια! Οταν υπαρχει καποιο αλλο φθηνο επαγγελματικο ,του βγαζω το καπελο. (πχ thinkpad r61) Υ.Γ.: Το εχει ενας φιλος το nx8220.Απλα εκπληκτικο! Εγω εχω το nx7010,τον προγονο του..
koprodogis Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Παρατηρουσα το σασι της φωτογραφιας και με εκπληξη μου διαπιστωνω οτι εχει τις μνημες να μπαινουν απο το πανω μερος. Εψαξα και στο νετ για φωτο απο κατω αν εχει καπακι και παλι διαπιστωσα οτι δεν εχει. Τι γινετε ρε παιδια εδω? Για να αλλαξεις το πλεον απλο πρεπει να παει αντιπροσωπεια? Και ας παει ας πουμε καλοπιστα αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να μην χασει το δεσιμο του ο φορητος. Και σαν κριτηκη στο συγκεκριμενο θα ηθελα λιγο μεγαλυτερη αποδοση μπαταριας με την 6αρα μπαταρια καθως με την 9αρα θα δειχνει γελοιο το ηδη ασχημο μηχανημα. Το R61 παντως με 550 ευρω πρεπει να ομολογησω οτι με εχει βαλει σε σκεψεις και ειμαι ενα κλικ να το παρω μολις μυριστω κανα 10 ή 20 % προσφορα απο τα καρφουρ (τι να κανω οικονομικη κριση )
panos2000gr Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Η συμπαθεια μου ειναι τα σοβαρα,ποιοτικα επαγγελματικα λαπτοπ.. Μεσα σε αυτα (κ πιθανον στην κορυφη της λιστας) ειναι τα ibm thinkpad.Απλα τα hp compaq εχουν συνηθως πιο προσιτη τιμη, πλησιαζοντας τις τιμες των consumer laptop, με χαρακτηριστικα κ ποιοτητα prosumer-business laptop. Εξ ου κ η συμπαθεια! Οταν υπαρχει καποιο αλλο φθηνο επαγγελματικο ,του βγαζω το καπελο. (πχ thinkpad r61) Υ.Γ.: Το εχει ενας φιλος το nx8220.Απλα εκπληκτικο! Εγω εχω το nx7010,τον προγονο του.. Δεν ξέρω αν θα με πιστέψεις αλλά το είχα και αυτό για ένα χρόνο Για την εποχή του ήταν επαναστατικό....πολύ λεπτότερο από τα άλλα, πολύ πιο όμορφο, φοβερά ηχεία, πολύ καλή αυτονομία και εντελώς αθόρυβο (πράγμα σπάνιο για την εποχή εκείνη). Ημουν τόσο ευχαριστημέτος από τη σειρά nx που είχα μεταπηδήσει με κλειστά μάτια από το 7010 στο 8220.
grmaster2 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 να ρωτήσω κάτι ψιλό-άσχετο? το lenovo R61, μπορώ να το βρώ στα carefour marinopoulos, ή μόνο στα carefour? από ΛΑΜΙΑ είμαι...
panos2000gr Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Παρατηρουσα το σασι της φωτογραφιας και με εκπληξη μου διαπιστωνω οτι εχει τις μνημες να μπαινουν απο το πανω μερος.Εψαξα και στο νετ για φωτο απο κατω αν εχει καπακι και παλι διαπιστωσα οτι δεν εχει. Τι γινετε ρε παιδια εδω? Για να αλλαξεις το πλεον απλο πρεπει να παει αντιπροσωπεια? Και ας παει ας πουμε καλοπιστα αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να μην χασει το δεσιμο του ο φορητος. Και σαν κριτηκη στο συγκεκριμενο θα ηθελα λιγο μεγαλυτερη αποδοση μπαταριας με την 6αρα μπαταρια καθως με την 9αρα θα δειχνει γελοιο το ηδη ασχημο μηχανημα. Το R61 παντως με 550 ευρω πρεπει να ομολογησω οτι με εχει βαλει σε σκεψεις και ειμαι ενα κλικ να το παρω μολις μυριστω κανα 10 ή 20 % προσφορα απο τα καρφουρ (τι να κανω οικονομικη κριση ) Η αλλαγή στην μνήμη γίνεται πολυ πιο εύκολα από οτι νομίζεις και χωρις να χάσεις την εγγύηση. Ξεβιδώνεις 2-3 βιδούλες απο το κάτω μέρος και ανοιγει ένα τμήμα του φορητού (απο το πληκτρολόγιο και κάτω) σαν καπάκι. Βάζεις την μνημούλα και το ξανακλείνεις. Η διαδικασία και ο τρόπος περιγράφεται ακόμη και στο μάνουαλ που σου δίνει η IBM και δε νομίζω ότι θα πάρει πάνω από 5 λέπτα ακόμη και για τον πιο άπειρο χρήστη. Περι δεσίματος δεν τίθεται θέμα...καμιά απολύτως σχέση με την όλη διαδικασία. Όσο αφορά την ομορφιά/design (αν και είναι υποκειμενικό αυτό) το συγκεκριμένο laptop το βρίσκω πανέμορφο γιατί απλά είμαι fan του σοβαρού/επαγγελματικού design (HP Compaq, Dell, IBM, Macbook και τα περισσότερα SONY). Αντιθέτως απεχθάνομαι κιτσαριές τύπου Pavillion ή άλλα gay friendly laptop Όσο για την μπαταρία οι 2.30 ώρες συνεχούς σερφαρίσματος είναι ικανοποιητικές για τα δεδομένα της κατηγορίας αν σκεφτείς ότι τα περισσότερα κρατάνε πολύ λιγότερο. Μην κοιτας τους χρόνους που δίνουν οι εταιρείες γιατί και η IBM δίνει 3.5+ ώρες για την 6αρα. Οι χρόνοι αυτοί αφορούν ιδανικές συνθήκες (κλειστό wifi, min brightness κτλ) Εγω έκανα τις μετρήσεις με πραγματικές συνθήκες (wifi on, med brighteness, full χρήση).Το Τοσιμπα A300 για παράδειγμα με ανάλογες συνθήκες βγάζει 1.30 ώρα. Για την 9αρα μπαταρία ισχύει ότι και για όλα τα laptop (προεξέχει ελάχιστα το πίσω μέρος της). Τέλος για την τιμή μην περιμένεις περαιτέρω πτώση γιατί είναι ήδη στα 550 με έκπτωση. Με τέτοια χαρακτηριστικά, 3ετη εγγύηση κτλ δεν προκειται να ξαναβρείς thinkpad
koprodogis Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 και παλι δε μου ακουγετε καλος τροπος για να αλλαξεις μνημες παντως, οσο να ειναι η επανω επιφανεια ειναι που τρωει ολο το ζορι και εστω και αυτη τη μια φορα που θα το ανοιξεις θα χασει απο στοιβαροτητα, και σε αυτο στεκομαι οχι στον τροπο προσβασης που δεν τον γνωριζα ειναι η αληθεια αλλα φανταζομουν κατι αναλογο(το μυαλο μου πηγε σε συρταρωτη μορφη να πω την αληθεια απο την προστινη πλευρα). Τωρα ισως ειναι λεπτομερια ή και το πιο πιθανο κανεις δε θα αλλαξει μνημη αφου ερχεται με 2 γιγα και πανω. Για τη μπαταρια εξακολουθω να πιστευω οτι ειναι μικρος ο χρονος αλλα για τον R61 που με ενδιαφερει η τιμη ειναι οχι απλα δελεαστικη αλλα με βεβαιοτητα θα ελεγα τζαμπα για τα χαρακτηριστηκα που παιρνεις και την εγγυηση
ss13 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Τέλειο είναι και με 3 χρόνια εγγύηση μην το χάσετε , εγώ πάντώς μετά από τρελλό ψάξιμο πήρα αυτό http://www.msystems.gr/v_products.asp?v_Cat=1142&v_Item=8257
iced Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2009 Φιλε μου καλοριζικο το μηχανημα, αλλα για να ειναι πιο ευαναγνωστη η σελιδα βγαλε το μεγαλο quote φιλικα
panos2000gr Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 BREAKING NEWS Πληροφοριακά και για όποιον ενδιαφέρεται το R61 (T8100,2gb,250gb,Nvidia 140m,camera,mic,fingerprint reader,wifi, bluetooth, 3χρόνια εγγύηση),βγαίνει πλέον στα 399 ευρώ καθαρά από το Carrefour!!!!!!!!!! Συγκεκριμένα πληρώνεις 599 ευρώ για το Laptop και σου επιστρέφουν 200 ευρώ σε δωροεπιταγή για να αγοράσεις οτιδήποτε θέλεις από τα careffour και όποτε θέλεις. Οπότε έχουμε και λέμε 599-200=399 για ένα κορυφαίο laptop με 3ετή εγγύηση. Προβλέπω να πέφτει πολύ ξύλο σήμερα....
koprodogis Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Αλητεια, πριν 10 μερες πηρα το Hp 2133 βαρεθηκα να περιμενω αυτηντην εκπτωση, και ελεγα εκει στα τελη εκπτωσεων θα την καναν αλλα το χασαμε το γκρεμλιν πατριωτη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.