BaLsAmoMenos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Μιας και σημερα ειδε ο αδερφος μου το The Prince of Egypt εκατσα και σκεφτηκα σαν λογικος ανθρωπος που ειμαι γιατι ο Θεος σκοτωσε ολα τα πρωτοκα παιδια των Αιγυπτιων (δεκατη πληγη)? Νομιζω η σωστη λεξη για να περιγραψεις αυτην την πραξη ειναι ειναι γενοκτονια αν δεν κανω λαθος. Μετα μου ερχεται στο μυαλο και ο κατακλισμος του Νωε που περα απο τους "αμαρτωλους" που πνιγηκαν μαζι χαθηκαν και παιδια. Επισης και τα Σοδομα και τα Γομορα, πολεις που ο Θεος εριξε θειαφι και τις εκαψε λογω οτι ηταν "αμαρτωλες". Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι αυτα τα λεει η Παλαια Διαθηκη και μαζι με την Καινη Διαθηκη , αλλο μαραγαριταρι και τουτο, αποτελουν την Αγια Γραφη, το σημαντικοτερο κομματι του Χριστιανισμου. Σημερα οι περισσοτεροι χριστιανοι εχουν περιθωριοποιησει τους παπαδες υποστηριζοντας 'αλλο εκκλησια και αλλο Χριστος και Χριστιανισμος'. Απο αυτους οι περισσοτεροι δεν εχουν καν διαβασει την Αγια Γραφη. Τι σημασια εχει αυτο? Μα εννοειται αν την ειχαν διαβασει (ειδικα το πρωτοτυπο στα αρχαια ελληνικα δεν εχει καμια σχεση με το μεταφρασμενο) θα αφοριζαν και το "Ιερο Βιβλιο" σαν ρατσιστικο και μισανθρωπο. Που θελω να καταληξω? Αναρωτιεμαι πολυ απλα τι εχει μεινει ορθιο σε αυτο το δογμα το οποιο πριν 2000 χρονια πατησε pause στην εξελιξη του ανθρωπινου ειδους σε ολα τα επιπεδα.
freedubus Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Επειδή βαριέμαι να γράφω, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από τη γουικιπήντια το οποίο άκουγα και ακούω καρμπόν απο θεολόγους και άλλους "ειδικούς περι θρησκείας" κάθε φορά που τους έθετα το ερώτημα που θέτεις κι εσύ: Τρόποι ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης Σύμφωνα με την ισχύουσα θεολογική πραγματικότητα της πλειοψηφίας των ομολογιών, η ερμηνεία της Π.Δ. δεν πραγματοποιείται με την απλή ανάγνωση του κειμένου, αλλά έχοντας ως βάση την ερμηνεία που μια εκκλησία αποδέχεται γι αυτές. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, "πίσω από ανθρωποπαθείς, εικονικές, μεταφορικές, παραβολικές ή αινιγματικές λέξεις, φράσεις ή διηγήσεις...συμβολικές ονομασίες προσώπων ή ζωικών οργανισμών...κ.ά." οι Πατέρες ερμηνεύουν "διά μέσου του γράμματος" το "υποκείμενο πράγμα"[13]. Για παράδειγμα, κάθε φορά που γίνεται η διαπίστωση ότι η Π.Δ. αντιλαμβάνεται το Θεό άλλοτε ως τιμωρό της αμαρτίας, "και άλλοτε ως στοργικό και οικτίρμονα", όταν ο ίδιος ο Θεός παρουσιάζεται να λέει "διά του Ιεζεκιήλ" "εγώ ειμί Κύριος ο τύπτων" (7,6) και "εγώ [ειμί] Κύριος ο αγιάζων" (20,12)[14], η ερμηνεία των εκφράσεων αυτών δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά εφόσον η θεολογική παράδοση αποδέχεται ότι, ουδέποτε, οτιδήποτε κακό δεν είναι δυνατόν να προέρχεται από τον Θεό[15], ακολουθείται αυτή η ερμηνευτική γραμμή. Έτσι, όσοι ερμηνευτές "επιμένουν πεισματικά στην κατά γράμμα ερμηνεία ακόμα και εικονικών, παραβολικών...ή άνθρωποπαθών διηγήσεων της Γραφής...στιγματίζονται συλλήβδην από τους ορθοδόξους Πατέρες"[16]. Αυτό σημαίνει ότι η ορθή ερμηνευτική μέθοδος θα πρέπει να βρίσκεται σε οργανική σύνδεση Αγίας Γραφής και Ιησού Χριστού και από το συγκεκριμένο παράδειγμα προκύπτει ότι "οι εκφράσεις και οι εικόνες της Αγίας Γραφής...περί Θεού φοβερού και τιμωρού είναι σωστές, όχι επειδή όντως ο Θεός οργίζεται και τιμωρεί, αλλά γιατί ο ένοχος και αμαρτωλός άνθρωπος βλέπει το Θεό ως τιμωρό. Βλ. Γρηγορίου Νύσσης, Εις την επιγραφήν των Ψαλμών, PG 44, 557D"[17]. Συμπέρασμα: μην την ψάχνεις, είναι καλυμμένοι εδώ και αιώνες (και) ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Αδμιν Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Ο Χριστινισμος ειναι μια απο τις πιο διεστραμμενες θρησκειες. Οσοι πραγματικα πιστευουν σε αυτα τα "ιερα κειμενα" (και δεν λενε "ειμαι ΧΟ" απο συνηθειο) θα επρεπε να τυγχάνουν ψυχολογικης υποστηριξης. No offence anyone,it's just the truth.
VAssassin Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Μα εννοειται αν την ειχαν διαβασει (ειδικα το πρωτοτυπο στα αρχαια ελληνικα δεν εχει καμια σχεση με το μεταφρασμενο) θα αφοριζαν και το "Ιερο Βιβλιο" σαν ρατσιστικο και μισανθρωπο. Και τι σε κανει να νομιζεις οτι αυτοι που πιστευουν ακομα σε αυτα τα παραμυθια διακατεχονται απο κοινη λογικη?
Gigenis Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Το κακό με τη μικρή διείσδυση του ίντερνετ στα ελληνικά σπίτια είναι ότι.... δεν έχει η Λουκά ίντερνετ να σας απαντήσει!!! ου ου ου 666 :p:p
BaLsAmoMenos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 freedubus το κειμενο απο την Βικιπαίδεια ειναι ακατανοητο και δεν βγαζει νοημα. Το σωστο ειναι αυτο : Εδώ θα πρέπει να προστεθεί, ότι σχετικά με το ζήτημα των ανθρωποπαθών εκφράσεων, κάποιες από τις οποίες έχουν υποστεί κριτική κατά καιρούς, η ισχύουσα θεολογική πραγματικότητα δεν επιτρέπει συμπεράσματα με βάση την απλή ανάγνωση του κειμένου, αλλά με βάση την ερμηνεία που η Εκκλησία αποδέχεται γι αυτές. Όποια εντύπωση κι αν προκαλούν εκφράσεις της Π.Δ., δεν μπορούν να ερμηνεύονται παρά υπό το ερμηνευτικό πρίσμα της Εκκλησίας. Έτσι, κάθε φορά που γίνεται η διαπίστωση ότι η Π.Δ. αντιλαμβάνεται το Θεό άλλοτε ως τιμωρό της αμαρτίας, "και άλλοτε ως στοργικό και οικτίρμονα", όταν ο ίδιος ο Θεός παρουσιάζεται να λέει "διά του Ιεζεκιήλ" "εγώ ειμί Κύριος ο τύπτων" (7,6) και "εγώ [ειμί] Κύριος ο αγιάζων" (20,12)[13], η ερμηνεία των εκφράσεων αυτών δεν μπορεί να γίνεται με αυθαίρετα κριτήρια. Για παράδειγμα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι Πατέρες δίδαξαν ότι ουδέποτε, οτιδήποτε κακό δεν είναι δυνατόν να προέρχεται από τον Θεό[14]. Κατά συνέπεια, παρόμοιες εκφράσεις ερμηνεύονται υπ' αυτό το πρίσμα και "πίσω από ανθρωποπαθείς, εικονικές, μεταφορικές, παραβολικές ή αινιγματικές λέξεις, φράσεις ή διηγήσεις...συμβολικές ονομασίες προσώπων ή ζωικών οργανισμών...κ.ά." οι Πατέρες ερμηνεύουν "διά μέσου του γράμματος" το "υποκείμενο πράγμα"[15]. Και έχει σημασία ότι, όσοι ερμηνευτές "επιμένουν πεισματικά στην κατά γράμμα ερμηνεία ακόμα και εικονικών, παραβολικών...ή άνθρωποπαθών διηγήσεων της Γραφής...στιγματίζονται συλλήβδην από τους ορθοδόξους Πατέρες ως «σαρκικοί» ή «ιουδαίζοντες τη γνώμη»"[16]. Έτσι, η ορθή ερμηνευτική μέθοδος θα πρέπει να βρίσκεται σε οργανική σύνδεση Αγίας Γραφής και Ιησού Χριστού και "από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλες οι εκφράσεις και οι εικόνες της Αγίας Γραφής...περί Θεού φοβερού και τιμωρού είναι σωστές, όχι επειδή όντως ο Θεός οργίζεται και τιμωρεί, αλλά γιατί ο ένοχος και αμαρτωλός άνθρωπος βλέπει το Θεό ως τιμωρό με αλλα λογια η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ πεφτει συνεφο ποσο μαλλον οι ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ απο τους "πατερες" της εκκλησιας.
Gigenis Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 ε τότε μάλλον θα είχες μπει στο ρασανετ!!! και διαχειριστής θα ήταν ο εφραίμ :)
afentiko7 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 [quote name='BaLsAmoMenos;2547788γιατι ο Θεος σκοτωσε ολα τα πρωτοκα παιδια των Αιγυπτιων (δεκατη πληγη)? Νομιζω η σωστη λεξη για να περιγραψεις αυτην την πραξη ειναι ειναι γενοκτονια αν δεν κανω λαθος. a)γιατί δεν ήταν εβραία β)οχι' date=' δεν είναι γενοκτονία, δεν είναι παιδιά εβραίων. Η θρησκεία είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Δεν περιορίζεται από διδαχες, δογματα, κανόνες κλπ... Είναι ένα προσωπικό βίωμα. Δεν είναι ιδεολογία Αναρωτιεμαι πολυ απλα τι εχει μεινει ορθιο σε αυτο το δογμα το οποιο πριν 2000 χρονια πατησε pause στην εξελιξη του ανθρωπινου ειδους σε ολα τα επιπεδα. Νταξ... οι μασόνοι που πάτησαν play, κάναν καλό τελικά?
elven Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Σημερα οι περισσοτεροι χριστιανοι εχουν περιθωριοποιησει τους παπαδες υποστηριζοντας 'αλλο εκκλησια και αλλο Χριστος και Χριστιανισμος'. Απο αυτους οι περισσοτεροι δεν εχουν καν διαβασει την Αγια Γραφη. Τι σημασια εχει αυτο? Μα εννοειται αν την ειχαν διαβασει (ειδικα το πρωτοτυπο στα αρχαια ελληνικα δεν εχει καμια σχεση με το μεταφρασμενο) θα αφοριζαν και το "Ιερο Βιβλιο" σαν ρατσιστικο και μισανθρωπο. Τους την διαβάζουν στα σχολεία με το ζόρι.
johnnyestia Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Ρε παιδιά, αφού δεν γουστάρετε χριστιανισμό και θρησκείες γιατί ασχολείστε? Με είδατε εμένα να διαμαρτύρομαι για την θέση που πήρε η Ελλάδα στην Eurovision?
VAssassin Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Με είδατε εμένα να διαμαρτύρομαι για την θέση που πήρε η Ελλάδα στην Eurovision? Κι αν διαμαρτυροσουν θα μας ενοχλουσε?
Chris_85 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Εγω πιστευω πως η θρησκεια ειναι κατι πολυ προσωπικο και καλο θα ειναι να αποφυγουμε τους χαρακτηρισμους. Μην ξεχνατε ομως οτι η εννοια της θρησκειας ειναι ριζωμενη πολυ βαθια στη συλλογικη μνημη της ανθρωποτητας. Τωρα πως την ερμνευει ο καθενας απο μας, ειναι κυριως ζητημα μορφωσης και βιωματων.
klainmaingr Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δεχτηκα επισκεψη απο εναν βουδιστη ο οποιος μου εκανε επιδειξη σπαζοντας πετρες με το μυαλο του. Υπεθεσα οτι καλουσε "πονηρα" πνευματα. Τοτε σταυρωσα μια πετρα και του ειπα να ξαναδοκιμασει. Αφου αδυνατησε να την σπασει, εφυγε απο το Αγιον Ορος προβληματισμενος Τι εγραψα? Μα πολυ απλα οτι ειναι ηλιθιος οποιος πιστευει αυτα που ειπε ο Παϊσιος. Εφαγα ban , που οντως το αξιζα, αλλα δεν ειχα δικιο? Ειναι δυνατον η παραπανω ιστορια να περνιεται για σοβαρη? Sorry, αλλα αν και έχω αφήσει και εγώ πολλές απο τις γραφικότητες του χριστιανισμού εκτός των αποδεκτών μου ορίων.. Ο Παίσιος ήταν μέγας pwner.. Δεν ξέρω αν η ικανότητα του αυτή ήταν εσωτερική ή την αντλούσε απο το χριστό/διάολο/βούδα/ράμπο/μάγια η μέλισσα.. αλλα ο άνθρωπος ήταν πραγματικά άγιος (με την συνηθισμένη έννοια του όρου).. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ διορατικότητα, 10δες ζωντανά και αληθινά παραδείγματα και ο μοναδικός σύγχρονος "άγιος". Δεν με νοιάζει να χρησιμοποιήσω την κλειστή έννοια αυτή και να την κατατάξω σε εκκλησιαστικά όρια.. απλά να τονίσω το πόσο ξεχωριστός άνθρωπος ήταν. Ότι και να πείς για τον Παίσιο είναι λίγο... (ναι ξέρω χασκογελάτε οι περισσότεροι, αλλα σας λέω και γω σπάζομαι με τα κλασσικά εκκλησιοτέτοια.. αλλα ο τύπος ήταν απίστευτος...) Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με κάποιο απο τα βιβλία του και όσοι τον έχουν γνωρίσει απο κοντά απλά έχουν πάθει πλάκα.. Στο θέμα.. όλα αυτά που λές είναι παραβολικά... Βέβαια αυτό το παραβολικά ξαφνικά σταματάει να ισχύει όταν γυρνάς το θέμα στην εξέλιξη των ειδών και σε αδάμ-εύες κτλ.. Εκεί απο παραβολή ξαφνικά γίνεται δεδομένη αλήθεια... Δεν βγάζεις άκρη αλλα δεν ξέρω αν χρειάζεται να βγάλεις κιόλας... Οι περισσότεροι "άθεοι" που ξέρω δεν είναι άθεοι αλλα αντι-χριστιανοί.. Γι αυτό ζούνε... Αν κάτι δεν με αφορά.. δεν ασχολούμαι μαζί του.. Δεν βρίσκω το λόγω να θάβω τους ινδουιστές αν είμαι χριστιανός ή τους χριστιανούς αν είμαι άθεος.. Κομπλεξικό το κόβω...
NamelessOne Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Ο Παίσιος ήταν μέγας pwner.. Δεν ξέρω αν η ικανότητα του αυτή ήταν εσωτερική ή την αντλούσε απο το χριστό/διάολο/βούδα/ράμπο/μάγια η μέλισσα.. αλλα ο άνθρωπος ήταν πραγματικά άγιος (με την συνηθισμένη έννοια του όρου).. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ διορατικότητα, 10δες ζωντανά και αληθινά παραδείγματα και ο μοναδικός σύγχρονος "άγιος". ............................................................... Οι περισσότεροι "άθεοι" που ξέρω δεν είναι άθεοι αλλα αντι-χριστιανοί.. Γι αυτό ζούνε... Αν κάτι δεν με αφορά.. δεν ασχολούμαι μαζί του.. Δεν βρίσκω το λόγω να θάβω τους ινδουιστές αν είμαι χριστιανός ή τους χριστιανούς αν είμαι άθεος.. Κομπλεξικό το κόβω... Δεν είναι έτσι. Έχει εξελιχθεί με το πέρασμα των χρόνων σε μια cult μορφή της ορθοδοξίας και μέσα από ιστορίες και αστικούς μύθους (μου πε αυτός, άκουσα εκείνο, ένας φίλος μου) ξαφνικά όλοι τον έχουν θεοποιήσει. Βαριέμαι πραγματικά να κάτσω να μιλήσω για αυτό το άτομο, με λίγα λόγια ένας ρατσιστής τρελόγερος ήταν, όποιος θέλει το πιστεύει, όποιος δεν το πιστεύει έτσι κι'αλλιώς ξέρω δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει γνώμη. Για το αν ασχολούμαστε οι άθεοι με την θρησκεία γενικά και αν καθόμαστε να μαλώνουμε με χριστιανούς, δεν το κάνουμε από κόμπλεξ. Η θρησκεία δεν είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Οι παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Τους Παλαιστίνιους που βομβαρδίζονται δεν τους ρωτάνε οι Εβραίοι αν είναι όντως Μουσουλμάνοι ή άθεοι. (ένα ΚΑΘΑΡΑ θρησκευτικό πρόβλημα, μην πει κανείς πως είναι πολιτικό το θέμα). Η θρησκεία του διπλανού μου με επηρεάζει στην καθημερινή μου ζωή. Μου τρώει λεφτά. Κάνει το παιδί μου χαζό στο σχολείο με το να του διδάσκει ένα σωρό αρχαίες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Τους Αμερικανούς στους δίδυμους πύργους, δεν τους ρώτησε κανείς αν είναι "άπιστοι" ή "πιστοί". Όλοι το ίδιο δολοφονήθηκαν. Δεν είναι οι κακοί,κομπλεξικοί άθεοι και οι φιλήσυχοι χριστιανοί που δεν ενοχλούν κανέναν. Και "μετριοπαθής" να είσαι, με την στάση σου επιτρέπεις στους τρελούς "φανατικούς" να υπάρχουν. Σε άτομα που ανήκουν στο τρελοκομείο, τα επιτρέπεις να κυκλοφορούν ελεύθερα. Η ανοχή τέλειωσε, πρέπει να ανοίξουμε τα στόματα μας και να κράξουμε τον κάθε παλαβό με τις τρελές ιδέες του. Γιατί παλιά είχαμε τις σταυροφορίες με τα σπαθιά και πεθαίναν οι "άπιστοι" με τις εκατοντάδες, σήμερα οι τρελοί έχουν πυρηνικά και θα ψοφήσουμε όλοι, όχι μερικές εκατοντάδες/χιλιάδες. Άγιος ο Παίσιος...πφφ..."θα πάρουμε την Πόλη από τον Τούρκο και θα υψώσουμε ξανά την γαλανόλευκη μέσα στην Αγιά Σοφιά". Απλά λολ ή επικίνδυνος;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.