imitheos Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Με την καρτα τζιφος... Με τα ελληνικα ομως που δεν ειχα καταλλαβει οτι δεν μπορω να βαλω τονους τι κανω?? Δοκιμασα αλλαγες σε Greek polytonic και οτι επιλογες ειχε αλλα δεν... Οι τόνοι δουλεύουν κανονικά. Πατάς το ; και μετά το φωνήεν. Το : είναι διαλυτικά. Δοκίμασε να εκτελέσεις σε ένα τερματικό την εντολή > setxkbmap -layout us,gr -option grp:alt_shift_toggle Αυτή θα ορίσει προσωρινά για αυτή την φορά Αγγλικό/Ελληνικό πληκτρολόγιο και η αλλαγή θα γίνεται με alt + shift. Έπειτα, δοκίμασε τους τόνους. Αν συνεχίζει να μην παίζει, δες τι έξοδο βγάζει η εντολή "locale". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teliparas Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Μην τρομάξεις όταν προτοαντικρίσεις τα περίπου 2000 kernel components στο menuconfig. Μετά από λίγο καιρό θα τα θυμάσαι 1-1 με τη σειρά και θα τα επιλέγεις εκ του μηδενός με κλειστά μάτια (οκ, αυτό είναι ψέμα, όμως θα μπορείς να πεις περίπου με τι σχετίζονται, αν θα σε ωφελήσουν και αν σου χρειάζονται). εγω κανα δυο φορες που τα ειδα πελαγωσα δεν ηξερα τη να βαω μεσα και τι οχι εψαξα στο δθκτιο για καποιον αναλυτικο οδηγο αλλα .. βεβαια σε καθε νεο πυρηναα που βγενει αυξανοθν και οι δυνατεσ επιλογες (menuconfig) οποτε καταλαβενω οτι ειναι αδυνατο να βρω ενα οδηγο για τις ατελιωτε επιλογες εστω και ανενημερωτο οποτε κανω τα πικρα γλυκα και λεω οτι και ο δεφαθλτ καλος ειναι αν εχουμε ομως καποιο λινκ υποψη καλοδεχουμενο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Είναι τόσο πολλά, αλλάζουν τόσο γρήγορα και κάποια είναι τόσο εξειδικευμένα ώστε δεν θα είχε και πολύ νόημα ένας οδηγός. Θα ήταν ένα τεράστιο βαρετό μακρινάρι που απλά θα επαναλάμβανε την σύντομη περιγραφή που υπάρχει ήδη. Μόνο όρεξη θέλει (2-3 ώρες την πρώτη φορά) για να διαβάσεις το mini-description κάθε ενός component (το οποίο από το menuconfig interface βλέπεις αν το επιλέξεις και πατήσεις "?") και να πάρεις μια ιδέα για το με τι σχετίζεται. Αν κάτι χρειάζεται για κάποια συνηθισμένη λειτουργία θα το γράφει. Τα περισσότερα components, ή τουλάχιστον πάρα πολλά, είναι hardware drivers τα οποία μπορείς χωρίς δεύτερη σκέψη να απορρίψεις αν δεν έχεις το συγκεκριμένο hardware. Βέβαια δεν υπάρχει ουσιαστικό πλεονέκτημα στον ίδιο τον πυρήνα με το να το κάνεις αυτό (δε θα αποδίδει αισθητά καλύτερα π.χ.). Όμως πιθανότατα θα βρεις ουσιαστικά χρήσιμη τη γνώση για το τι υποσυστήματα έχει ο πυρήνας. Σου δίνει ένα ωραίο χάρτη με το τι τεχνολογίες υποστηρίζει το Linux και με τι τρόπο, πράγματα που μπορεί να μην έχεις φανταστεί ότι γίνονται και να σε ενδιαφέρει να τα χρησιμοποιήσεις, ειδικά στον τομέα των δικτύων και της ασφάλειας αλλά όχι μόνο (π.χ. LVM, SoftRaid, kexec κ.α.). Επίσης σου επιτρέπει να δεις εύκολα ποιες συσκευές υποστηρίζονται επίσημα. Χρήσιμο όταν ψάχνεις να βρεις αν η τάδε συσκευή υποστηρίζεται και ποιο είναι το όνομα του driver, ή αν απλά θέλεις μια λίστα με σωστά υποστηριζόμενο hardware να επιλέξεις για αγορά. Και γενικά έχεις άλλη αυτοπεποίθηση όταν ξέρεις ότι τρέχεις έναν kernel που φρόντισες εσύ να περιέχει μόνο ό,τι χρειάζεται καθώς και ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να κατεβάσεις τον κώδικα του επίσημου πυρήνα, να τον κάνεις compile και να ξεκινήσεις το σύστημά σου, αν για κάποιο λόγο o default πυρήνας δεν ξεκινήσει ένα πρωί (όχι ότι είναι και πολύ πιθανό). Συνεισφέρει στο να σταματήσεις να βλέπεις το λειτουργικό σαν έναν ακαταλαβίστικο αχταρμά, στον οποίο αν χαλάσει κάτι το περνάς ολόκληρο από την αρχή. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
danni Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 ρε παιδια ειμαι αχαριος στα linux εχω ενα ubuntu κ ειμαι αρκετα ευχαριστημενος κ σημερα δοκιμασα σε ενα σκληρο το Slackware 12.2 κ εχω το εξεις ερωτημα..μου ζηταει στο darkstar login: pass κ δινω root κ password δεν εχω ορισει κ μετα μου βγαζει το εξης root@darkstar# δεν θα επρεπε να κανει log in κανω κατι λαθος? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 http://www.linuxforums.org/forum/slackware-linux-help/26008-what-my-darkstar-login.html μάλλον είσαι ήδη root μετά απο αυτό γράψε startx και πάτα enter μόλις μάθεις περισσότερα, βάζεις password για τον root κι' εγώ δεν ξέρω ακόμα ! . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 δεν θα επρεπε να κανει log in κανω κατι λαθος? Έκανε log in, απλά το γραφικό περιβάλλον που μάλλον περίμενες να δεις για το Linux είναι απλά μία ακόμη εφαρμογή (για την ακρίβεια πολλές). Κάποιες διανομές θεωρούν δεδομένο ότι όλοι οι χρήστες θα θέλουν γραφικό περιβάλλον, οπότε συμπεριλαμβάνουν και εκτελούν αυτόματα κάποιες σχετικές εφαρμογές με την εκκίνηση. Όμως το Slackware είναι μια διανομή που δεν προσπαθεί να πάρει αποφάσεις για τον χρήστη, οπότε αντιμετωπίζει και το γραφικό περιβάλλον ως κάτι προαιρετικό, το οποίο μπορείς να εγκαταστήσεις (αν δεν επέλεξες να εγκατασταθεί κατά την εγκατάσταση) και να τρέξεις, μέσα από το βασικό interface του λειτουργικού, το Shell. Φυσικά μπορείς να το κάνεις να συμβαίνει αυτόματα αν θέλεις, αλλά θα πρέπει να το ορίσεις ο ίδιος: όπως θα δεις το Slackware γενικά δεν υιοθετεί μόνο του περίπλοκα, αυτοματοποιημένα συστήματα ούτε προσπαθεί να πάρει πρωτοβουλίες για λογαριασμό του χρήστη -και γι αυτό είναι τόσο φιλικό στην παραμετροποίηση, σταθερό και αξιόπιστο, γι αυτό είναι πολύ καλή διανομή για να μάθεις πώς δουλεύει το λειτουργικό αλλά και γι αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο και όρεξη-. Για αρχή στο Slackware θα πρέπει να δεις το documentation: http://www.slackbook.org/ (μεταφρασμένο και στα ελληνικά από το Ilug: http://slackbook.ilug.gr ) Και για να δεις λίγο τη λογική του γραφικού περιβάλλοντος: http://magaz.hellug.gr/35/01_X-Windows.html [EDIT] Πάντα σβέλτος gtroza Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 είδα οτι αργείτε οι ειδικοί ! ευχαριστούμε nske που τα διατυπώνεις τόσο κατανοητά ! . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
danni Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Καλημερα κ ευχαριστω για της απαντησης σας θα το δοκιμασω κ πως ειπατε ορεξη υπαρχη κ με την βοηθια σας ισως το μαθω κ να τα προτιμησω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
imitheos Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Share Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 ρε παιδια ειμαι αχαριος στα linux εχω ενα ubuntu κ ειμαι αρκετα ευχαριστημενος κ σημερα δοκιμασα σε ενα σκληρο το Slackware 12.2 κ εχω το εξεις ερωτημα..μου ζηταει στο darkstar login: pass κ δινω root κ password δεν εχω ορισει κ μετα μου βγαζει το εξης root@darkstar# δεν θα επρεπε να κανει log in κανω κατι λαθος? Το prompt που σου εμφανίζει είναι της μορφής username@hostname($/#). Όπως είπε και ο nske έχεις κάνει log-in κανονικά απλά δεν έχει εκκινηθεί το γραφικό περιβάλλον και είσαι σε περιβάλλον κονσόλας (κάτι σαν το DOS αν το είχες δουλέψει παλιά). Είσαι ο root και βρίσκεσαι στο μηχάνημα darkstar. Το # σημαίνει ότι είσαι διαχειριστής. Αν ήσουν χρήστης θα ήταν $ Το darkstar είναι το default hostname αν δεν δηλώσεις εσύ κάτι άλλο. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης και μετά το στάδιο των πακέτων σου ζητάει κάποιες πληροφορίες για το σύστημα. Ένα στάδιο από αυτά είναι η ρύθμιση του δικτύου. Ίσως να παρέλειψες να κάνεις αυτό το στάδιο. Αν τρέξεις την εντολή netconfig θα σου εμφανίσει ακριβώς το ίδιο πλαίσιο διαλόγων που ήταν και στην εγκατάσταση και στο οποίο θα μπορείς να δηλώσεις το hostname της αρεσκείας σου και επίσης να δηλώσεις IP είτε στατικά είτε δυναμικά (αν έχεις κάποιο adsl router ή άλλη συσκευή με DHCP) και άλλες πληροφορίες που χρειάζεται. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
korkiras Δημοσ. 5 Μαρτίου 2009 Share Δημοσ. 5 Μαρτίου 2009 Μάγκες έχω slackware 12.2 στο laptop ειχα παλιοτερα την 11 λογο στρτατου ειχα αποχη , 12.2 αρκετα καλα , πολλα εμα8α απο http://www.slacky.it ιταλικό πολι καλο ομος για slackware, Slacky Repository και οτι αλλο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 το compile γίνεται σαν root ή σαν απλός χρήστης; βασικά έκανα compile το gnumeric και δουλεύει σωστά αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να γίνεται σαν root ή σαν απλός χρήστης.. για θέμα ασφάλειας το ρωτάω και για να ξέρω άλλη φορά να μην κάνω του κεφαλιού μου. ευχαριστώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ippo00 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 το compile γίνεται σαν root ή σαν απλός χρήστης;βασικά έκανα compile το gnumeric και δουλεύει σωστά αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να γίνεται σαν root ή σαν απλός χρήστης.. για θέμα ασφάλειας το ρωτάω και για να ξέρω άλλη φορά να μην κάνω του κεφαλιού μου. ευχαριστώ. Κοιτα, γενικα οτι γουσταρεις κανεις Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 Κοιτα, γενικα οτι γουσταρεις κανεις σωστά. είναι κάποιο απ τα δύο πιο σωστό όμως; ακυρόν άσχετο .. πιο πρόγραμμα τρέχω για να μου δείξει πως γράφεται το κάθε πλήκτρο του πληκτρολογίου; x"κάτι" είναι αλλά δεν θυμάμαι τί xev άκυρη η δεύτερη ερώτηση. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2009 ενώ έχω internet δεν μπορώ να δώ σελίδες. κανένας browser δεν ανοίγει σελιδα ούτε ping έχω. κάποια ιδέα σχετικά; ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 σωστά. είναι κάποιο απ τα δύο πιο σωστό όμως; Η διαδικασία του compile στο 99,9 των περιπτώσεων δεν χρειάζεται δικαιώματα root. Όμως αν θέλεις τα αρχεία να αντιγραφούν σε κάποιους καταλόγους στους οποίους ο συγκεκριμένος χρήστης δεν έχει δικαιώματα εγγραφής, τότε θα χρειαστεί να το κάνεις ως root. Συνήθως τα προγράμματα αυτοματοποιούν τις διαδικασίες compiling και copying μέσω του make, και χρησιμοποιούν το autoconf για να περάσουν τις επιλογές που θέλει ο χρήστης για το compile στο Makefile. Σε αυτή την πρακτική, το "./configure" και το "make" μπορούν να εκτελεστούν ως απλός χρήστης, αλλά το "make install", εφόσον δεν έχει οριστεί κατά το "./configure" να γίνει κάτω από ένα κατάλογο που έχει δικαιώματα που επιτρέπουν εγγραφή από τον χρήστη (ο default είναι "/usr/local", συνήθως μπορείς να το αλλάξεις με "./configure --prefix=/an/other/path/prefix", δες "./configure --help"), ως root. Τυπικά πάντα το καλό είναι να τηρείται αυτό (δηλαδή στην προκειμένη ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει ως root, να μη γίνεται ως root), στην πράξη, αν εμπιστεύεσαι το software που κάνεις compile, μπορείς να κάνεις και το compile σαν root. ενώ έχω internet δεν μπορώ να δώ σελίδες.κανένας browser δεν ανοίγει σελιδα ούτε ping έχω. κάποια ιδέα σχετικά; ευχαριστώ Διεύθυνση στο σωστό subnet έχεις και τον router τον κάνεις ping; (ifconfig) Default gateway είναι η διεύθυνση του router; (route) Για DNS resolution ποιος server χρησιμοποιείται; (cat /etc/resolv.conf) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.