Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δίνοντας ένα τέλος στις φήμες περί εισόδου της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, η Google ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2007 τα σχέδια της στα οποία περιλαμβάνεται η ανάπτυξη όχι ενός κινητού τηλεφώνου, αλλά μιας νέας ανοιχτής πλατφόρμας, την οποία ονόμασε Google Android.

 

H Google επέλεξε το δρόμο της Microsoft παρουσιάζοντας τη δική της πλατφόρμα, διαθέτοντάς την σε όσους κατασκευαστές ενδιαφέρονται. Για το σκοπό αυτό η Google ανακοίνωσε παράλληλα και την ίδρυση της οργάνωσης Open Handset Alliance (OHA) στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 εταιρείες οι οποίες θα ενσωματώσουν το Android σε μελλοντικές τους συσκευές και θα το αναπτύξουν περαιτέρω. Στις εταιρείες αυτές ανήκουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κινητής τηλεφωνίας όπως η Sony Ericsson, Motorola, Vodafone, Toshiba, ASUS, LG, Samsung και HTC.

 

H HTC μάλιστα είναι η εταιρεία που έχει την τιμή να κυκλοφορήσει το πρώτο κινητό τηλέφωνο που "τρέχει" Google Android και φυσικά το ενδιαφέρον μας δε θα μπορούσε να μην είναι μεγάλο. Ας δούμε αναλυτικά το HTC G1 το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά στην Αμερική από την T-Mobile, ενώ σιγά σιγά κάνει την εμφάνιση του και στην Ευρώπη, σε όλο και περισσότερες χώρες. Παραμένει αμφίβολο πάντως αν θα το δούμε στη χώρα μας από κάποιο δίκτυο.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

To G1 σίγουρα δεν εντυπωσιάζει με τη πρώτη ματιά ως συσκευή. Ως εμφάνιση περιμέναμε κάτι αρκετά καλύτερο από αυτή την “άγευστη” σχεδίαση που σίγουρα απέχει αρκετά από το γενικό σχεδιασμό των HTC συσκευών. Η αίσθηση που δίνει το G1 ως ποιότητα κατασκευής είναι σίγουρα κατώτερη του αναμενομένου με το πλαστικό να κυριαρχεί σχεδόν παντού και το μηχανισμό που εμφανίζει το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο να μην εμπνέει εμπιστοσύνη για το μέλλον.

 

post-331-129062983359_thumb.jpg[caption]Το logo της Google δεσπόζει στο πίσω μέρος της συσκευής[/caption]post-331-129062983174_thumb.jpg

 

Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το HTC G1 είναι σε θέση να συνδεθεί σχεδόν με όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο κόσμο αφού είναι Quad Band και υποστηρίζει επιπλέον δίκτυα 3G χωρίς όμως να είναι δυνατή η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων αφού δεν υπάρχει μπροστινή κάμερα. Η δυνατότητα σύνδεσης με ασύρματα δίκτυα 802.11b/g θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη όπως και η ύπαρξη Bluetooth 2.0 χωρίς όμως την υποστήριξη A2DP, κάτι που αναμένεται να γίνει εφικτό με τη κυκλοφορία του νέου firmware.

 

Η κάμερα που βρίσκεται στο πίσω μέρος μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 3.2 megapixel με δυνατότητα autofocus. Η ποιότητα τους δεν εντυπωσιάζει ενώ η έλλειψη flash δεν βοηθά στις νυχτερινές λήψεις. Η αποθήκευση τους μπορεί να γίνει στην ενσωματωμένη μνήμη του 1 gb που μπορεί να φτάσει έως και τα 8gb με τη χρήση εξωτερικής microSD κάρτας.

 

Η touchscreen οθόνη των 3.2 ιντσών με ανάλυση 480x320 και δυνατότητα εμφάνισης 65.000 χρωμάτων, φέρνει σε πέρας τη πλοήγηση σε όλες τις λειτουργίες στη πλατφόρμα του Android με τη χρήση των δακτύλων σας και μόνο. Κάτι που μπορεί να δημιουργεί απορία είναι η μη «επίσημη» υποστήριξη της τεχνολογίας multitouch από οποιαδήποτε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στο Android.

 

Μόλις πρόσφατα όμως υπήρξαν οι πρώτες αναφορές από χρήστες (όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο) οι οποίοι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που αν και δεν είναι απόλυτα ακριβές να την αποκαλούμε multitouch, εντούτοις είναι σε θέση να κάνει την ενασχόληση με τις εφαρμογές του Android πολύ πιο άνετη. Δε θα πρέπει να αποκλείσουμε η Google να προχωρήσει σε ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας με κάποιο μελλοντικό firmware λύνοντας πιθανά προβλήματα με πατέντες.

 

Ακριβώς κάτω από την οθόνη βρίσκονται σε ελαφρώς υπερυψωμένη θέση τα τέσσερα κουμπιά ελέγχου και, στη μέση, ένα αρκετό μικρό trackpad, το οποίο θυμίζει το αντίστοιχο που βλέπουμε στους φορητούς υπολογιστές της IBM/Lenovo. Το συγκεκριμένο trackpad αναλαμβάνει την επισήμανση όλων των συνδέσμων σε μια ιστοσελίδα η στην πλοήγηση μέσα στο μενού και με πάτημά του, γίνεται αυτόματα η επιλογή ενός συνδέσμου, κάτι που βολεύει αρκετά.

 

post-331-12906298337_thumb.jpg

 

Εκτός των κλασσικών κουμπιών που αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε τηλεφωνική κλήση και να τη τερματίσουν, θα βρείτε το πλήκτρο home όπου σας επιστρέφει στην αρχική οθόνη του android καθώς και ένα πλήκτρο το οποίο αναλαμβάνει να σας επιστρέψει στην αμέσως προηγούμενη σας ενέργεια.

 

Το T-mobile G1 ενσωματώνει ακόμα δέκτη GPS, ο οποίος, σε συνδυασμό με το Google Maps, μπορεί να αναλάβει χρέη πλοηγού για τις διαδρομές σας. Βέβαια αν και η υλοποίηση είναι λίγο καλύτερη από την αντίστοιχη του iPhone, τα προβλήματα παραμένουν αφού οι δυνατότητες πλοήγησης μέσω Google Maps είναι αρκετά περιορισμένες και, το σημαντικότερο, εξαρτώνται από τη συνεχή ύπαρξη 3G σήματος και χρέωσης ανάλογου πακέτου δεδομένων. Σε αρκετά σημεία στα οποία δεν υπάρχει 3G δυνατότητα, η πλοήγηση απλά δε θα δουλεύει, όπως δηλαδή γίνεται και στο iPhone 3G.

 

H HTC εξοπλίζει το G1 με accelerometer, το οποίο όμως ενεργοποιείται μόνο όταν ανοίξετε το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο ξενίζοντας λίγο αφού δε χρειάζεται πάντα η συγκεκριμένη ενέργεια (για παράδειγμα όταν θέλουμε να δούμε φωτογραφίες).

 

Κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά σε κινητό τηλέφωνο είναι η ύπαρξη ψηφιακής πυξίδας. Η χρήση της γίνεται μέχρι στιγμής μόνο από τα Google Maps και την λειτουργία Street View της Google, η οποία μέσα από φωτογραφίες που έχει τραβήξει από τους δρόμους αρκετών πόλεων της Αμερικής, έχει δημιουργήσει ένα εικονικό αντίγραφο τους που είναι διαθέσιμο στη συσκευή σας. Φανταστείτε για παράδειγμα να μπορείτε να «περπατήσετε» σε έναν δρόμο της Νέας Υόρκης και σε συνδυασμό με τη χρήση του GPS, όπου στρέψετε το G1 θα δείτε τις αντίστοιχες φωτογραφίες από το Street View. Αν δε μπορείτε να το φανταστείτε, το παρακάτω βίντεο μπορεί να σας βοηθήσει:

 

http://www.youtube.com/watch?v=rSxnuyV28ko

Android και Cloud Computing

 

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της Google είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας για κινητά τηλέφωνα που εισέρχεται σε μια αγορά στην οποία κυριαρχούν η Nokia με το Symbian, η Microsoft με το Windows Mobile και πρόσφατα η Apple με το iPhone. Το Android εισβάλλει σε μια αγορά με πολύ ισχυρό ανταγωνισμό, ο οποίος μελλοντικά αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ισχυρός, με τις παρουσιάσεις των νέων εκδόσεων των Symbian και Windows Mobile ενώ η Palm με το Pre αναμένεται να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.

 

Κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη είναι ότι το Android βασίζεται σε υπηρεσίες της Google που όλοι γνωρίζουμε από το Διαδίκτυο. Με το πρώτο άνοιγμα της συσκευής θα μας ζητηθεί το ψευδώνυμο και ο κωδικός που έχουμε στο Google από κάποια υπηρεσία που χρησιμοποιούμε όπως είναι το Gmail ή το Google Reader. Η πλατφόρμα του Android ως δημιουργία της Google δε θα μπορούσε να μην έχει στενή σχέση με το Internet. Από τη στιγμή που θα εισάγετε τα στοιχεία του Google λογαριασμού σας, το G1 θα προσπαθήσει να συγχρονίσει μέσω Internet τις επαφές που έχετε περασμένες στο Gmail, οποιαδήποτε γεγονότα ή ραντεβού έχετε περάσει στο Google Calendar καθώς και συνομιλίες σας μέσω του GTalk. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Android είναι ο άμεσος συγχρονισμός όλων αυτών των εφαρμογών με τις αντίστοιχες διαδικτυακές υπηρεσίες αλλά και το αντίστροφο.

 

Για παράδειγμα, αν περάσετε μια νέα επαφή στο κινητό σας τηλέφωνο, μέσα σε 2-3 λεπτά το πολύ θα έχει προστεθεί και στις επαφές σας στο Gmail. Επιπλέον αν περάσετε μια νέα επαφή στο Gmail, τότε το Android θα σας ενημερώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι στο κινητό σας τηλέφωνο έχει προστεθεί μια νέα επαφή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το Google Calendar αλλά και σε email που στέλνετε ή λαμβάνετε μέσω του λογαριασμού σας στο Gmail. Με αυτό τον τρόπο, τα στοιχεία σας παραμένουν πάντα συγχρονισμένα χωρίς να σας πιάνει κρύος ιδρώτας σε σκέψεις κλοπής ή αλλαγής κινητού και εισαγωγής όλων των απαραίτητων δεδομένων ξανά.

 

Στην ουσία, η Google παρέχει υπηρεσίες push email/contacts/calendar μέσω του Android, απολύτως δωρεάν εν αντιθέση με αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως το Mobile Me της Apple όπου υπάρχει χρέωση και μάλιστα μεγάλη. Επίσης η δυνατότητα push που παρέχεται σε λογαριασμούς Gmail γίνεται μόνο σε συσκευές που τρέχουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μέχρι στιγμής.

 

Home Screen & Status Bar

Με την εισαγωγή των στοιχείων έχουμε τη πρώτη επαφή με την αρχική οθόνη του Android στην οποία δεσπόζει ένα αναλογικό ρολόι, 4 εικονίδια(Dialer, Contacts, Browser, Maps) καθώς και μια καρτέλα η οποία «κρύβεται» και αν τη σύρετε θα αποκαλύψει όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές και παιχνίδια που υπάρχουν εγκατεστημένα στο κινητό τηλέφωνο.

 

Στην Home screen του T-mobile G1 μπορούμε να μετακινήσουμε και να τοποθετήσουμε όχι μόνο εφαρμογές αλλά σχεδόν οτιδήποτε όπως μουσικές λίστες, φωτογραφίες, ατομικές επαφές και άλλα.

 

post-331-129062983349_thumb.jpg[caption]'Ολες οι ειδοποιήσεις σας σε ένα σημείο...νοικοκυρεμένα[/caption]

Η status bar που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης αναλαμβάνει άμεσα να σας ειδοποιήσει για παραλαβή νέου sms, email, μηνύματος από πρόγραμμα IM (gtalk, msn κ.α) και όχι μόνο. Όλα αυτά μέσα από μια οθόνη μόνο, χωρίς να χρειάζεται να ελέγχετε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Απλά μαγεία !!

 

Εφαρμογές

 

Στο Android υπάρχουν αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, αρκετές από τις οποίες αφορούν φυσικά τη Google και μερικές από τις διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρει, όπως η εφαρμογή IM για την σύνδεση και άμεση αποστολή μηνυμάτων φίλων μέσω των δικτύων MSN, Gtalk, AIM και Yahoo.

 

Κάτι που πρέπει να σημειωθεί ειναι η δυνατότητα cut/copy/paste κειμένου μεταξύ των περισσοτέρων εφαρμογών και ενεργοποιείται με παρατεταμένη πίεση πάνω από το σχετικό κείμενο. Αναλυτικά μερικές από τις εφαρμογές:

 

Gmail και άλλοι: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Gmail είναι η δυνατότητα push την οποία ήδη αναφέραμε. Οι δυνατότητες του όμως δεν σταματούν εκεί αφού η Google έχει καταφέρει να εισάγει πολλά στοιχεία της διαδικτυακής υπηρεσίας στην αντίστοιχη εφαρμογή του Android που πραγματικά κάνουν τη διαφορά.

 

Ένα από αυτά είναι η ομαδοποίηση email που έχουν σταλεί μεταξύ 2 χρηστών και η εμφάνιση τους ως συζήτηση με κάθε email να φαίνεται ως καρτέλα. Οι δυνατότητες αρχειοθέτησης των email σας και κατηγοριοποίησης τους μέσω των ρυθμίσεων Archive και Label δεν λείπουν ούτε ακόμα το μαρκάρισμα σημαντικών email με το αστεράκι για εύκολη αναζήτηση τους στη συνέχεια. Οποιαδήποτε αλλαγή/διαγραφή κάνετε, αυτόματα θα ενημερώνεται ο λογαριασμός Gmail στο web καθώς και το αντίστροφο.

 

Η υποστήριξη άλλων email λογαριασμών γίνεται από ξεχωριστή εφαρμογή η οποία υποστηρίζει POP3 και IMAP servers ενώ σε κανένα σημείο δεν φτάνει σε λειτουργικότητα την αντίστοιχη εφαρμογή του Gmail.

 

Web Browser: Από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός smartphone και ειδικότερα μιας νέας πλατφόρμας είναι ο browser για την όσο το δυνατό καλύτερη εμφάνιση ιστοσελίδων. Το σίγουρο είναι ότι ο Safari browser που ενσωματώνει το iPhone έθεσε πολύ ψηλά το πήχη και η Google ακολουθεί με τη δική της πρόταση που δε φέρει κάποια συγκεκριμένη ονομασία. Αυτό δε μπορεί να είναι τυχαίο ειδικά μετά την κυκλοφορία του Chrome για προσωπικούς υπολογιστές και τη πληροφορία ότι μια mobile έκδοση του browser της Google αναπόφευκτα θα βρει το δρόμο της σε μελλοντικές συσκευές Android.

 

Ο browser του Android βασίζεται στην μηχανή rendering του WebKit όπως ο Safari του iPhone κάτι που εγγυάται την πολύ καλή απεικόνιση των περισότερων ιστοσελίδων που θα δοκιμάσετε να εμφανίσετε. Το scrolling είναι γρήγορο αν και όχι άμεσο ενώ σε αρκετές ιστοσελίδες όπως του Insomnia.gr το rendering είναι καλύτερο από του iPhone. Η απουσία δυνατότητας εμφάνισης flash περιεχομένου κάνει και σε αυτή τη πλατφόρμα την εμφάνιση της δυστυχώς. Όμως επειδή άλλο Google και άλλο Apple, το σίγουρο είναι ότι σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα αυτή αφού όχι μόνο έχει ανακοινωθεί αλλά επιπλέον έχει παρουσιαστεί σε δοκιμαστική μορφή το περασμένο Νοέμβριο στα πλαίσια του Adobe MAX Event.

 

Στο θέμα του χειρισμού η απουσία υποστήριξης multi touch δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα αλλά τα κουμπιά ελέγχου της εστίασης σε συγκεκριμένο μέρος της ιστοσελίδας, το άνοιγμα νέων ιστοσελίδων (tabs) είναι πολύ εύκολα στο χειρισμό. Η χρήση του trackpad στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω είναι πολύ βολική αφού εντοπίζει γρήγορα όλους τους συνδέσμους μιας ιστοσελίδας και με πάτημα του τους ενεργοποιεί χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσετε σε zoom μέχρι να μπορέστε να τους επιλέξετε με το δάκτυλο σας.

 

Το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο βοηθάει στην πιο γρήγορη πληκτρολόγηση διευθύνσεων ιστοσελίδων αλλά και στην εγγραφή email κάνοντας περιττή τη σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη λύση εικονικού πληκτρολογίου. Πάντως υπήρχαν περιπτώσεις που θα προτιμούσαμε την ύπαρξη ενός εικονικού πληκτρολογίου, ειδικά όταν χειριζόμαστε το κινητό με το ένα χέρι. Ευτυχώς η δυνατότητα αυτή υπάρχει αφού αντίστοιχη εφαρμογή υπάρχει διαθέσιμη στο Android Market.

 

post-331-129062983381_thumb.jpg

 

Android Market: Η πρόταση της Google για εγκατάσταση εφαρμογών και παιχνιδιών στη πλατφόρμα της λέγεται Android Market και είναι αντίστοιχη του AppStore του iPhone. Ήδη, αν και λειτουργεί μικρό χρονικό διάστημα, το Android Market περιέχει αρκετά παιχνίδια και πολύ περισσότερες εφαρμογές ενώ μέσα στο χρόνο αναμένεται να πλημμυρίσει από νέο υλικό παράλληλα με τη κυκλοφορία νέων συσκευών. Μέχρι στιγμής οτιδήποτε υπάρχει διαθέσιμο στο Market διατίθεται δωρεάν ενώ σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους και εμπορικές εφαρμογές αλλά και πιο “σοβαρά“ παιχνίδια.

 

Η εγκατάσταση τους είναι εύκολη και γίνεται μέσω ασύρματου δικτύου ή 3G σύνδεσης. Κατά την εγκατάσταση, το Android εμφανίζει τις μάλλον άχρηστες πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού τα οποία χρησιμοποιεί η εφαρμογή που εγκαθίσταται ενώ υπάρχει αναλυτική περιγραφή και κριτικές από χρήστες.

 

Σε μια σύντομη περιήγησή μας, δεν εντυπωσιαστήκαμε από τη ποιότητα των παιχνιδιών ενώ στις εφαρμογές υπάρχει το Shazam (αναγνώριση μουσικής) που αγαπήσαμε στο iPhone καθώς και το Shop Savvy το οποίο εμφανίζει πληροφορίες για προϊόντα από τα οποία θα έχετε εισάγει τραβώντας απλά μια φωτογραφία το barcode τους. Στη πλειονότητα πάντως των προϊόντων που δοκιμάσαμε, το πρόγραμμα δεν μπόρεσε να τα αναγνωρίσει με εξαίρεση μια coca cola, εν μέρει λογικό.

 

Εντύπωση προκαλεί ο μονόδρομος που επέλεξε η Google για την εγκατάσταση όλων των εφαρμογών/παιχνιδιών μόνο στην εσωτερική μνήμη του G1 και όχι σε οποιαδήποτε εγκατεστημένη SD κάρτα. Η Google αναφέρει λόγους ασφάλειας για αυτή την απόφαση αλλά σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσει αφού το 1 GB εσωτερικής μνήμης είναι αρκετά περιοριστικός ως χώρος εφαρμογών.

 

Το Android Market δεν περιορίζεται από αυστηρές πολιτικές όπως το Appstore της Apple, αφού η Google μέχρι στιγμής δεν περιορίζει την ανάπτυξη εφαρμογών που μπορούν να θεωρηθούν «ανταγωνιστικές» των εφαρμογών που είναι προεγκατεστημένες. Αυτή η διαφορά αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον ανάλογα με την εμπορική επιτυχία συσκευών που θα τρέχουν τη πλατφόρμα της Google. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους εναλλακτικές εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής, βίντεο όπως και καινούριος browser (Opera Mini).

 

SMS & MMS: Καμία έκπληξη στην αντίστοιχη εφαρμογή για αποστολή SMS αλλά και MMS. H αποστολή φωτογραφιών που έχετε τραβήξει από τη κάμερα του κινητού μέσω MMS είναι πολύ εύκολη και δε θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Επιπλέον η ύπαρξη QWERTY πληκτρολογίου κάνει τη πληκτρολόγηση μεγάλων μηνυμάτων, παιχνιδάκι.

 

YouTube: Σημαντικό κομμάτι της αυτοκρατορίας της Google, το YouTube δε θα μπορούσε να λείπει από τη πρώτη έκδοση του Android. Η εφαρμογή του YouTube δεν εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες της και τον σχεδιασμό της σε αντίθεση με την αντίστοιχη εφαρμογή που έχουμε δει στο HTC Touch HD. Πάντως τα βίντεο κατεβαίνουν γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις ενώ η αναπαραγωγή είναι ομαλή χωρίς να περιορίζεται από το hardware.

 

Μουσική & Εικόνες: Τίποτα ενδιαφέρον στις εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής και φωτογραφιών αφού κυμαίνονται σε ρηχά επίπεδα χωρίς να εντυπωσιάζουν. Στην αναπαραγωγή μουσικής η “μαγεία” τελειώνει στην εμφάνιση του album art ενώ στις φωτογραφίες γίνεται χρήση του GPS έτσι ώστε κάθε φωτογραφία που τραβάτε με τη κάμερα του G1 να περιέχει την ακριβή θέση από την οποία έγινε η λήψη. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύ χρήσιμο αφού όλο και περισσότερες εφαρμογές διαχείρισης το αξιοποιούν για τη καλύτερη οργάνωση των φωτογραφιών σας.

 

Μια γρήγορη παρουσίαση από τις ρυθμίσεις και εφαρμογές του T-mobile G1 μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sOiEN6E-32U

 

Απουσίες

 

Χρειάστηκε να ψάξουμε 2-3 φορές το μενού του G1 για να βεβαιωθούμε για την απουσία Google Reader εφαρμογής αντίστοιχης του Gmail. Η υπηρεσία της Google η οποία αναλαμβάνει την εμφάνιση των αγαπημένων σας RSS feeds καθώς και τη διαχείριση τους, κάνει αισθητή την απουσία της από το Android αφού είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες των χρηστών.

 

Παράλληλα απούσα είναι και μια εφαρμογή για την υπηρεσία Google Docs, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία εγγράφων και λογιστικών φύλλων μέσα από το διαδίκτυο από έναν η πολλούς χρήστες στους οποίος θα έχετε δώσει εξουσιοδότηση.

 

Θεωρούμε δεδομένο ότι η Google με μελλοντική κυκλοφορία firmware θα υλοποιήσει στο Android δύο από τις πιο διάσημες υπηρεσίες της.

 

Επιπλέον αρκετή σημαντική είναι η αδυναμία εμφάνισης/επεξεργασίας αρχείων word/excel/powerpoint και pdf κάτι που όπως ακούγεται θα διορθωθεί με την επόμενη σημαντική αναβάθμιση firmware με ονομασία cupcake, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα. Βέβαια υπάρχουν ήδη στα σκαριά λύσεις από τρίτους κατασκευαστές οι οποίες και θα κυκλοφορήσουν από το Android Market.

 

Επίλογος

 

Το T-Mobile G1 είναι ένα εντυπωσιακό κινητό τηλέφωνο σίγουρα όχι εξαιτίας του σχεδιασμού η των τεχνικών του χαρακτηριστικών αλλά εξαιτίας της πλατφόρμας που τρέχει, του Google Android που κάνει τη πρώτη επίσημη εμφάνιση της.

 

Το Android τουλάχιστον στη πρώτη του έκδοση δείχνει να απευθύνεται κυρίως σε πιο ψαγμένους χρήστες οι οποίοι έχουν μια πιο στενή σχέση με το Internet και ειδικότερα με τις υπηρεσίες της Google. Το περιβάλλον αν και λιγότερο εφετζίδικο από αυτό των ανταγωνιστών, είναι ενδιαφέρον με αρκετές δυνατότητες. Ως σημαντικότερη από όλες ξεχωρίζει η δυνατότητα ομαλού multitasking, κάτι που σε άλλες πλατφόρμες είτε είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας είτε παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

 

Επιπλέον οι δωρεάν υπηρεσίες push που παρέχονται στις εφαρμογές του Gmail, Contacts και Calendar είναι σημαντικός λόγος αγοράς σε συνδυασμό με την άψογη υλοποίηση των αντίστοιχων εφαρμογών.

 

Το Android Market και η γενική φιλοσοφία ανοιχτής αρχιτεκτονικής που διέπει το Google Android μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές που να καλύπτουν σημαντικές ελλείψεις λογισμικού όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για καταγραφή βίντεο. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Google διαθέτει χωρίς περιορισμούς το Android SDK και έχει κυκλοφορήσει το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα ως ανοιχτό λογισμικό κάτω από την άδεια Apache. Σύμφωνα με την άδεια αυτή, οι κατασκευαστές μπορούν να προχωρούν σε αλλαγές και προσθήκη δυνατοτήτων στο Android χωρίς να χρειάζεται η υποβολή τους στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού.

 

Το Τ-Mobile G1 και το Android είναι σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα για τη Google η οποία θέλει οπωσδήποτε να έχει τη κυρίαρχη θέση και στα κινητά τηλέφωνα τα οποία σύμφωνα με έρευνες, θα αποτελέσουν τη κύρια μορφής εισόδου στο Internet στο άμεσο μέλλον ξεπερνώντας τα PC.

 

Ευχαριστούμε τo kinitomania.com για τη διάθεση της συσκευής.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...