Προς το περιεχόμενο

FreeBSD - OpenBSD - Arch

ntg_net

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 104
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
κατά την γνώμη μου συνεχίζει επάξια την φήμη του FreeBSD ως το πιο οργανωμένο και ολοκληρωμένο Unix.

Λόγω δουλειάς επιφυλάσσομαι να απαντήσω εκτενέστερα για τη διαδρομή του FreeBSD κάποια άλλη στιγμή αλλά αυτό που λές για το πιό ολοκληρωμένο UNIX είναι τεράστια κουβέντα στην οποία και διαφωνώ ειδικά όταν έχουν υπάρξει λειτουργικά όπως το HPUX και το (you guessed it) SunOS.

Κάπου εδώ μπορεί ο apoikos να αρχίσει να κράζει :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η σοβαρότητα στην ανάπτυξη ίσχυε μέχρι κάποιο σημείο, μετά το FreeBSD έγινε πολύ απλά και ξεκάθαρα τσιράκι της κάθε εταιρείας που ήθελε το Χ feature και πλήρωσε για να το αποκτήσει. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό λειτουργικό αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ πολύ καλύτερο. Οι τελευταίες εκδόσεις δίνουν την αίσθηση του βεβιασμένου release. Με την 7 δεν έχω ασχοληθεί εκτενώς.

Δε ξέρω αν αυτό με τις εταιρίες αποτελεί κανόνα ή ατυχείς επιλογές 2-3 παλιών περιπτώσεων. Αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ένα πιο σοβαρό μοντέλο ανάπτυξης.

Από τη μια πλευρά στο Arch (π.χ.) προσπαθούν να εξασφαλίσουν σταθερότητα σε κάτι που αναπτύσσεται ανεξάρτητα, συχνά προς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που θα ήθελαν για τους σκοπούς της διανομής. Δεν έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να κάνουν σημαντικές επεμβάσεις, η δουλειά τους περιορίζεται κυρίως στο πώς και πότε θα τεστάρουν και θα κάνουν bump τις supported στις upstream εκδόσεις.

Από την άλλη στο FreeBSD οι αποφάσεις παίρνονται εξ' αρχής κατά την ανάπτυξη σε συνάρτηση με το υπόλοιπο σύστημα. Οι developers του FreeBSD kernel π.χ. είναι developers του FreeBSD, αναπτύσσουν τον kernel ειδικά για τους σκοπούς του FreeBSD και με βάση το release schedule του FreeBSD. Αυτό εννοώ σοβαρότητα στην ανάπτυξη.

Όσο για τα διάφορα "διαστημικά" που μπαίνουν στον Linux kernel και "λείπουν" από το FreeBSD επέτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου για α) πόσο χρήσιμα είναι και β) πόσο καλογραμμένα είναι (για το δεύτερο δε δεν έχω απλώς αμφιβολίες, είμαι βέβαιος)

Στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να τα χρειαστούν συμφωνώ (το είπα κι όλας) όμως σε όποιον θέλει να παρακολουθεί και να δοκιμάζει νέα πράγματα που αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα θα λείψει το Linux!

Δεν βλέπω γιατί η προσήλωση στην ασφάλεια και την ποιότητα του κώδικα είναι αρνητικά. Άλλωστε είναι ο σκοπός του project η ασφάλεια και όσον αφορά την ποιότητα του κώδικα (κρίνοντας από τον κώδικα του Linux) πολύ καλά κάνουν και επιμένουν στο να γράφουν απλά, στρωτά και κυρίως ακολουθώντας τα standards της C και της C++ (λιγότερο). Εκτός αν εννοούσες κάτι άλλο εδώ και δεν το κατάλαβα

Είναι αρνητικά για όσους χρειάζονται λειτουργικότητα που λείπει και έχει θυσιαστεί χάριν της ασφάλειας και της απλότητας. Π.χ. ο Theo έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει Mandatory Access Control system στο OpenBSD επειδή εισάγει περιπλοκότητα η οποία κατά τη γνώμη του καταλήγει να βλάψει την ασφάλεια. Για κάποιον που δε χρειάζεται MAC δεν είναι πρόβλημα, αλλά για όσους χρειάζονται είναι. Γι αυτό έβαλα την απόλυτη προσήλωση στην ασφάλεια και την απλότητα και στα θετικά και στα αρνητικά, επειδή είναι μια επιλογή που για κάποιους έχει περισσότερο θετικές επιπτώσεις και για κάποιους άλλους περισσότερο αρνητικές.

Το πλησιέστερο που υπάρχει σε linux μεριά ενδεχομένως να είναι αυτό.

Δε μου αρέσει το RedHat αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό είναι πολύ πλησιέστερο (αν και ναι είναι άδικο να συγκρίνουμε το εμπορικό κτήνος της RedHat με ένα community project και αν και το Debian έχει άλλα πλεονεκτήματα, στο documentation υστερεί).

Δέν έχω χρησιμοποιήσει Solaris, η τεκμηρίωσή του φαίνεται αρκετά πλούσια πάντως: http://docs.sun.com/app/docs/prod/solaris.10

Για πές μας την γνώμη σου άποικε :-)

FreeBSD

Bug στην άδεια χρήσης. Δεν είναι GPL compatible.

OpenBSD

Bug στην άδεια χρήσης. Δεν είναι GPL compatible.

Εμπλέκονται περίεργα άτομα στην ανάπτυξη του.

Ελπίζω να μην τα δει ο Nullscan. Αν τα δεις να ξέρεις ότι κάνω πλάκα. Σε παρακαλώ, μην έρθεις στον ύπνο μου καβάλα στο θηρίο, κραδαίνοντας καμιά αλυσίδα.

:-):-):-)

Arch Linux:

+ Linux Kernel. Η παιδική χαρά των geeks

+ Linux Kernel. Δαιμονισμένα γρήγορος

+ Αρκετά μεγάλη και δραστήρια κοινότητα

- Linux Kernel. Ο εφιάλτης όλων των υπολοίπων (maintenance headache)

- Περιορισμένο επίσημο documentation (κάτι που αφορά σχεδόν όλες τις διανομές Linux). Πολύ συχνά θα κυνηγάς σκόρπιους ανεπίσημους, μη ακριβείς ή ενημερωμένους, οδηγούς

- Δεν έχει ούτε κατά προσέγγιση τη σοβαρότητα ανάπτυξης και την οργάνωση που έχουν τα BSD

- Οι εφαρμογές που συνθέτουν το βασικό σύστημα προέρχονται από ανεξάρτητους developers, δυσκολεύοντας την παροχή άμεσου, σωστού support (κάτι που ισχύει για όλες τις διανομές GNU/Linux)

Το αυτό.

firewalker στον οδηγο σου εκει που ειναι να ρυθμισουμε τα αρχεια rc.conf κτλ γιατι δεν εχω δικαωμα να το κανω ?

Μου λεει μονο για read . Η8ελα να δω και το Arch για να καταληξω μιας το thread για αυτο το σκοπο το ανοιξα.

Επισης μηπως υπαρχει καποιο DVD για το Arch ? με τα διαφορα πακετα μεσα ?

Προτεινετε καποιον γενικο οδηγο για το linux ? περα απο τα φοβερα post εδω ? καποιο συγκεκριμενο βιβλιο ?

Πρέπει να το ανοίξεις σαν root. Ο οδηγός μου είναι λίγο παλιός πλέον. Λόγο της ενσωμάτωσης του kde4 δεν ακολουθώ το "πρόγραμμα" της διανομής και είναι λίγο δύσκολη η ενημέρωσή του. Έχω δικά μου repos. Να δω πόσο θα αντέξει μέχρι να αρχίσουν τα σπασίματα.

Τώρα για το από που να διαβάσεις θα σε γελάσω. Εμένα αυτά που βρήκα εδώ, στο wiki και στο επίσημο forum μου φάνηκαν αρκετά.

DVD δεν υπάρχει από όσο ξέρω. Μπορείς όμως να καταβάσεις όλο το repo να το βάλεις όπου θέλεις (ακόμη και σε dvd) και να πεις του pacman (/etc/pacman.conf) να ψάχνει εκεί για πακέτα.

Πρέπει να το ανοίξεις σαν root. Ο οδηγός μου είναι λίγο παλιός πλέον. Λόγο της ενσωμάτωσης του kde4 δεν ακολουθώ το "πρόγραμμα" της διανομής και είναι λίγο δύσκολη η ενημέρωσή του. Έχω δικά μου repos. Να δω πόσο θα αντέξει μέχρι να αρχίσουν τα σπασίματα.

Τώρα για το από που να διαβάσεις θα σε γελάσω. Εμένα αυτά που βρήκα εδώ, στο wiki και στο επίσημο forum μου φάνηκαν αρκετά.

DVD δεν υπάρχει από όσο ξέρω. Μπορείς όμως να καταβάσεις όλο το repo να το βάλεις όπου θέλεις (ακόμη και σε dvd) και να πεις του pacman (/etc/pacman.conf) να ψάχνει εκεί για πακέτα.

σαν root μπηκα και δοκιμασα . tsp

Προτεινετε καποιον γενικο οδηγο για το linux ? περα απο τα φοβερα post εδω ? καποιο συγκεκριμενο βιβλιο ?

Τα βιβλία που με βοήθησαν αρχικά ήταν το Slackbook, το LNAG και το LUG. Τα LFS και BLFS guides του Linux from Scratch είναι επίσης εξαιρετικά (ένας φίλος ξεκίνησε από εκεί και δεν το μετάνιωσε).

Επίσης ρίξε μια ματιά εδώ κι εδώ.

firewalker στον οδηγο σου εκει που ειναι να ρυθμισουμε τα αρχεια rc.conf κτλ γιατι δεν εχω δικαωμα να το κανω ?

Μου λεει μονο για read . Η8ελα να δω και το Arch για να καταληξω μιας το thread για αυτο το σκοπο το ανοιξα.

Επισης μηπως υπαρχει καποιο DVD για το Arch ? με τα διαφορα πακετα μεσα ?

Για το Arch συγκεκριμένα:

Ή το beginners' guide του wiki.archlinux.org ή αυτό http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=88599

:)

Γιατι οταν δινω /etc/rc.d/network restart μου βγαζει BUSY ?

και στο /etc/pacman.conf βαζω http://ftp.ntua.gr/pub/linux/archlinux

αλλα δεν παιρνει μετα την pacman -Syu

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...