Προς το περιεχόμενο

Απαντήσεις και συμβουλές..Μηχανικός....

johnnys_x

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεία σας...καινούργιος και εγώ στο Insomnia....

θα ήθελα να κάνω την αρχή μου σε αυτήν την σελίδα με ένα θέμα πολύ σημαντικό για μένα...

για να μην σας κουράζω...μπαίνω στο ψητό απευθίας....

λοιπόν

έχω τόσον καιρό που προσπαθώ να αποσπάσω πληροφορίες για τα επαγγέλματα του μηχανικού....

...πχ..αν πάω στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πάτρα...όταν τελειώσω τι θα είναι αυτό που θα κάνω σαν Ηλεκτρολόγος μηχανικός?...που θα μπορώ να δουλέψω?..έχει οικονομική αποκατάσταση??

2, τελικά ποιά η διαφορά Ηλετρολόγου μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού, Μηχανικού Η/Υ???

Χημικός Μηχανικός?? τι 'ν τούτο πάλι???

Εγώ θα ήθελα να επιλέξω το μηχανικό ως επάγγελμα...αλλά είμαι λίγο μέσα στην αγνοια....ξέρω μόνο σε γενικές γραμμές τι κάνει ενας μηχανικός.....

θα εκτιμούσα πάρα πολύ την βοήθειά σας και την απάντησή σας στα ερωτήματά μου...

είμαι ολίγον αγχωμένος..διότι τελειώνει η χρονιά..σιγα σιγά.. :fear:

Δημοσ.

πολλά έχω ακούσει και διαβάσει αλλά δν με κατευθύνουν κάπου συγκεκριμένα....

ένας μηχανικός θα είναι προφανώς ενα ατόμο που θα ξέρει μαθηματικά και φυσική και θα ασχολείται με (προφανώς) "μηχανες"...γενικαααααααααααα..........

-δν με διαφωτίζεται ολίγον εσείς ???

Δημοσ.

Μηχανικοί υπάρχουν πολλοί ...

πχ εγώ είμαι μηχανολόγος μηχανικός και εργάζομαι σε κατασκευατικές εταιρείες (κτίρια, βιομηχανικά έργα κλπ). Συμφοιτητές εργάζονται στη παραγώγή, σε εργοστάσια ως μηχανικοί παραγωγής, άλλοι είναι μελετητές, άλλοι τεχνικοί ασφαλείας κλπ κλπ

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο "φλου" στους ηλεκτρολόγους, μπροείς να ασχοληθείς από ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ισχύος (πχ σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια κλπ), με αυτοματισμούς, με τηλεπικοινωνίες, με ΗΥ κλπ.

Σε γενικές γραμμές πάντα οι μηχανικοί είναι ακόμα ένα επάγγελμα ΄που έχει ένα καλό ... δε θα μείνεις ποτέ άνεργος, εκτός κι αν το θες. Μπορεί να μην είναι ο παράδεισος του παρελθόντος αλλά σε σχέση με άλλα επαγγέλματα είναι μια δουλειά αρκετά "σίγουρη".

Πολιτικοί / ηλεκτρολόγοι / ηλεκτρολόγοι έχουν αρκετά καλή επαγγελματική αποκατάσταση, οι χημικοί όχι και τόσο. Παίζει μεγάλο ρόλο βέβαια το πόσο θα "κυνηγήσεις" τη δουλειά.

Δημοσ.

τώρα τελευταία εντόπισα και το Πυρηνικός Μηχανικός....(περιττό να πώ πως αφού είμαι λάτρης των φυσικομαθηματικών, και ομολογώ περισσότερο της φυσικής, μόλις το είδα ξετρελάθηκα...)

Να αναφερθώ αν μου επιτρέπετε σε προσωπικό επίπεδο...

Εγώ λατρεύω την φυσική τα μαθηματικά και τους υπολογιστές...και σκέφτηκα αφού θέλω να ασχολήθω με αυτά να βρω ένα επάγγελμα που να συνδυάζει την φυσική και τους υπολογιστες....

και πιστεύω πω αυτό το επάγγελμα να είναι αυτο του μηχανικού....και οπως φαίνεται του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.....

...........αλλά..............

στις σπουδές παίζει και σημαντικό ρόλο και το δεύτερο μέρος της σχολής....

εντάξει το Ηλεκτρολόγος μηχανικός....

το "τεχνολογίας υπολογιστών" τι είναι...

το "Μηχανικών Υπολογιστών" επίσης???

ααα και σε ετήσια βάση...ποσο πληρώνονται τέτοιοι μηχανικοί..?? περίπου??

Δημοσ.

2, τελικά ποιά η διαφορά Ηλετρολόγου μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού, Μηχανικού Η/Υ???

Χημικός Μηχανικός?? τι 'ν τούτο πάλι???

ηλεκτρολογος μηχανικος=ηλεκτρολογος που μπορει να βαζει υπογραφη σε αδειες σπιτιων-πολ/ιων για τα ηλεκτρολογικα.αυτοματισμους...

μηχανολογος μηχανικος=αδεια μεχρι 2οροφο νομιζω,μηχανικος σε μηχανες,υπογραφη για μελετες πυρασφαλειας,υδραυλικων,μηχανες εργοστασιων

Έργο του Χημικού Μηχανικού στην πράξη είναι η έρευνα - ανάπτυξη - βελτίωση προϊόντων, μεθόδων και εγκαταστάσεων, η μελέτη - κατασκευή - λειτουργία - τεχνική υποστήριξη εγκαταστάσεων, ο σχεδιασμός - παραγωγή - έλεγχος - διάθεση - εφαρμογές των παραγόμενων προϊόντων και υλικών, καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών αντιρρύπανσης, προτύπων περιβαλλοντικής διαχείρισης, διασφάλισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας.

μηχανικος η/υ=αυτο που καταλαβαινεις αλλα μην πας ...ολοι απο ιεκ,τεε αυτο σπουδασαν κ αυτους θα προτιμησουν γιατι πληρωνονται λιγοτερα.

( υπαρχει ξεχωριστη σχολη?τει,αει?)

Δημοσ.

johnnys_x,εγω ειμαι φοιτητης του τμηματος Μηχανολογων και Αεροναυπηγων μηχανικων του πανεπιστημιου της Πατρας και θα σου πω καποια πραγματα για το επαγγελμα του μηχανολογου μηχανικου..

οπως ειπε πολυ σωστα και DrLo,μηχανολογοι μηχανικοι απασχολουνται και σε τεχνικες εταιρειες και στη βιομηχανια και στην παραγωγη...σε μια οικοδομη για παραδειγμα θα κλειθεις να κανεις μια ηλεκτρομηχανολογικη μελετη που περιλαμβανει πχ.που θα μπει ενα καλοριφερ,τι θερμικη αποδοση πρεπει να εχει λαμβανοντας υποψιν τον ογκο του χωρου,που θα μπει ενα κλιματιστικο(γενικα δηλαδη μελετες που αφορουν συστηματα θερμανσης-ψυξης),καλωδιωσεις στις οικοδομες(επιλογες συγκεκριμενης διατομης καλωδιων για τηλεορασεις,πλυντηρια κλπ),μελετη για ανελκυστηρες,μελετη σχετικα με την υδρευση της κατοικιας(εγκατασταση δικτυου σωληνωσεων),συστηματα αποχευτευσης,πυρασφαλειες(υδροδοτικο πυροσβεστικο δικτυο),εγκαταστασεις φυσικου αεριου κλπ κλπ κλπ...

γενικα δηλαδη,οτι εχει σχεση με τα ηλεκτρολογικα και τα μηχανολογικα ενος κτηριου,η μελετη ολων αυτων ειναι δουλεια του μηχανολογου μηχανικου...και στον συγκεκριμνενο τομεα(ηλ-μηχ μελετες σε οικοδομες) ηλεκρολογοι και μηχανολογοι μηχανικοι εχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα...

επισης,ενας μηχανολογος μπορει να δουλεψει και βιομηχανιες ως μηχανικος παραγωγης ή να ασχοληθει καθαρα στον κατασκευαστικο τομεα μηχανων(σχεδιαση κινητηρων και οποιοωδηποτε αλλων μηχανικων μερων σε αυτοκινητα,ρομποτικη,μηχανοτρονικα συστηματα κά)...εμεις εδω στην σχολη εχουμε μια "ομαδα formula1" οπως την αποκαλουμε η οποια κατασκευασε περυσι ενα μονοθεσιο...

γενικα προκειται για ενα επαγγελμα με πολυ καλη επαγγελματικη αποκατασταση και με χαμηλα ποσοστα ανεργιας..αν θυμαμαι καλα σε μια μελετη του ΤΕΕ πριν ενα χρονο μονο ενα 4-5% μηχανολογων μηχανικων ειναι ανεργοι..μεγαλυτερα ποσοστα παρουσιαζονται στους χημικους μηχανικους,στους μεταλλειολογους και στους μηχανικους οικονομιας και διοικησης...

ενα πραγμα που θελω ομως να σου επισημανω johnnys_x ειναι οτι οι σχολες μηχανολογων και ηλεκτρολογων μηχανικων ειναι παρα πολυ δυσκολες...

οταν ημουν στο λυκειο θυμαμαι τους καθηγητες που μας ελεγαν "καθιστε και διαβαστε τωρα για τις πανελληνιες και μετα θα ..καθεστε",πραγματα που αποδειχθηκαν στη συνεχεια πληρως ψευδη!!!..

το διαβασμα που κανεις τωρα για τις πανελληνιες ειναι...προπονηση...Ετοιμασου για 5 χρονια επιμονου διαβασματος σε πολυ απαιτητικα μαθηματα(θερμοδυναμικες,ρευστομηχανικα,ηλεκτροτεχνειες,μηχανολογικα σχεδια,συστηματα αυτοματου ελεγχου,στατικες-δυναμικες-αντοχες υλικων,θερμοκινητηρες) και με αρκετα εργαστηρια(και αρκετες γραπτες εργασιες για παραδοση καθε φορα)...στην δικια μου τη σχολη για παραδειγμα μεσος ορος αποφοιτησης ειναι 7-8 χρονια σε σπουδες που κανονικα διαρκουν 5 ετη,χωρις αυτο να σημαινει οτι οι περισσοτεροι απο αυτους δεν διαβαζουν..

παντως αν χρειαστεις οποιαδηποτε πληροφορια για τη σχολη μου στειλε μου pm..

Δημοσ.

Yπάρχουν και άλλες σχολές Μηχανικών που μπορεί να σου φανούν ενδιαφέρουσες...

Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (που πήραν πλήρη δικαιώματα Μηχανολόγων)

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (τον επόμενο μήνα θα έχουν μπεί στο ΤΕΕ ως Μηχανικοί οικονομίας)

Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (που είναι αναγνωρισμένοι ως Μηχανικοί Η/Υ)

κ.α

Γενικά το σημαντικό με τις σχολές Μηχανικών είναι να έχουν εγγραφεί στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελη΄τηριο Ελλάδος).

Όσον αφορά το μισθό που ρώτησες νομίζω πως όταν είναι εγγεγραμένοι στο ΤΕΕ πέρνουν ξεκινάς με τον κατώτατο μισθό μηχανικών που αν δεν κάνω πάλι λάθος είναι γύρω στα 1100€

Ειδικότητες Μηχανικών

Σε αυτό το λίνκ μπορείς να βρείς πληροφορίες όσον αφορα την επαγγελματική απο κατάσταση των Μηχανικών και πληροφορίες για την κάθε ειδικότητα ξεχωριστά!

Δημοσ.

Όσον αφορά το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Πάτρα) τι γνώμη έχετε..? και τι πόρτες μου ανοίγει για επαγγελματική αποκατάσταση?

-----Προστέθηκε 1/2/2009 στις 04 : 28 : 32-----

πως μπορώ να βγω απο πανεπιστήμιο Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός?

Δημοσ.

Eγω απ αυτα που ξερω παντως να απορριψεις τους πολιτικους μηχανικους καθως ο κλαδος εχει εμφανεστατα κορεστει και οδηγουμαστε σε περαιτέρω κριση

Δημοσ.
Όσον αφορά το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Πάτρα) τι γνώμη έχετε..? και τι πόρτες μου ανοίγει για επαγγελματική αποκατάσταση?

-----Προστέθηκε 1/2/2009 στις 04 : 28 : 32-----

πως μπορώ να βγω απο πανεπιστήμιο Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός?

Δεν υπαρχει τετοια σχολη πλεον.Ειναι ξεχωριστες σχολες.Πριν 20+ χρονια ισχυε κατι τετοιο στην Ελλαδα που το πολυτεχνειο ηταν ακομα υποβαθμισμενο σε σχεση με αλλα ξενα πολυτεχνεια.

Στο Λιβανο που ακομα δεν εχουν προχωρησει εκει οσο εμεις στα πολυτεχνεια τους βγαζουν Γενικους Μηχανικους!!

Δημοσ.

Από ΗΜΤΥ τα επαγγελματικά σου δικαιώματα είναι για σχεδιασμό/έγκριση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε σπίτια ή εργοστάσια, καθώς και σχεδιασμό δικτύων ηλεκτροδότησης. Επίσης, αποκτούν αρκετές γνώσεις σχεδιασμού hardware και προγραμματισμού (δηλ μπορείς να εργαστείς σε τέτοιους τομείς) - αλλά αν θες να ασχοληθείς μόνο με αυτά τα τελευταία, υπάρχει αντίστοιχη σχολή (Μηχ. Η/Υ και Πληρ.) που τα καλύπτει περισσότερο.

Αυτά νομίζω εγώ τουλάχιστον. :P

Δημοσ.

Εγώ είμαι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Τεχνολογίας Η/Υ του Παν. Πατρών.

Πάνω κάτω ισχύουν αυτά που σου είπαν οι προηγούμενοι. Αυτό που θα τονίσω είναι ότι πρόκειται για πολύ καλή επιλογή στις σπουδές όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μπορούν να ασχοληθούν με κατασκευές κτηρίων και εγκαταστάσεων, με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αυτοματισμούς, με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, με προγραμματισμό Η/Υ και software , ή ακόμα και σαν δημόσιοι υπάλληλοι σε τεχνικές υπηρεσίες ή καθηγητές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης αντάξια επιλογή είναι και η επιλογή του Μηχανολόγου Μηχανικού. Από τις ειδικότητες Μηχανικών στην Ελλάδα, αυτές οι δύο έχουν αυτή την εποχή την καλύτερη μοίρα στην αγορά εργασίας. Από κοντά ακολουθούν και οι Πολιτικοί Μηχανικοί, με τον κλάδο όμως να έχει κορεστεί τα τελευταία χρόνια και να μην έχει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Όσον αφορά την φοίτηση στην σχολή, δεν είναι ανάγκη να αγχώνεσαι για την δυσκολία. Αν είσαι συνεπής στις σπουδές σου θα τελειώσεις χωρίς να ταλαιπωρηθείς ή να αγχωθείς ιδιαίτερα.

Καλή επιτυχία.

Δημοσ.
ενα πραγμα που θελω ομως να σου επισημανω johnnys_x ειναι οτι οι σχολες μηχανολογων και ηλεκτρολογων μηχανικων ειναι παρα πολυ δυσκολες...

Μην τον ακούς ... φήμες. Ο φοιτητής στις σχολές αυτές είναι κατά τεκμήριο αρκετά έξυπνος/συστηματικός για να τελειώσει ΑΝΕΤΑ τη σχολή. Τα υπόλοιπα είναι για να το παίζουμε και καλά μάγκες που βγάλαμε πολυτεχνείο

-----Προστέθηκε 2/2/2009 στις 04 : 44 : 57-----

Πάντως να έχεις υπόψη σου ότι, ως ένα βαθμό βέβαια, το με τι ΑΚΡΙΒΩΣ θα σχοληθείς θα το διαλέξεις εσύ, αφού περάσεις στη σχολή, ίσως και αφού τη βγάλεις. Μην πολυ-ψαρώνεις με επαγγελματικά διακιώματα, τυπικούρες κλπ. Εσύ θα φτιάξεις την ειδηκότητά σου, καριέρα σου και τη ζωή σου, εσύ θα διαλέψεις πια δουλειά/τομέας ακριβώς σου ταιριάζει, πόσο θες να δουλέψεις, για πόσα χρήματα θες να δουλέψεις κλπ. Υπάρχουν ένα σωρό δουλειές που μπορούν πχ να τις κάνουν άνετα τόσο μηχανολόγοι όσο και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Έχω συναντήσει μηχανολόγους που στη πράξη εργάζονται ως πολιτικοί κλπ

ΥΓ :

Υπάρχουν και άλλες ειδικότητες, πχ Μεταλλιολόγοι, Τοπογράφοι, Ηλεκτρονικοί μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος, Μηχανολόγοι Μηχανικοί ενέργιας (Πανεπιστήμιο Μακεδωνίας στη Κοζάνη) κλπ

προσωπικά αν ξαναέδινα πανελλήνιες θα διάλεγα ξανά Μηχανολόγους/Ηλεκτρολόγους. Το 94 μου "έκατσε" στους Μηχανολόγους. Δε πιστεύω ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό αν είμουν Ηλεκτρολόγος (ίσως να είχα γίνει κομπιουτεράς βέβαια)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...