teo64x Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Ο κομμουνισμός θεωρώ ότι τουλάχιστον προς το παρόν είναι ανεφάρμοστος γιατί πάει αντίθετα με την φύση του ανθρώπου. Δυστυχώς στη φύση του είναι η επικράτηση του ισχυρότερου, και η οπορτουνιστική θεώρηση.
BaLsAmoMenos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Νομιζω οτι παραπανω video περιγραφει μια ουτοπικη κοινωνια. Καθε ιδεολογια στα χαρτια αναφερεται σε ουτοπικες κοινωνιες που απλα δεν μπορουν να υπαρξουν, ουτε τωρα ουτε ποτε. Και επειδη ειμαι και συνωμοσιολογος παναθεμα με νομιζω το κολπο των εξουσιαστων μετα την βιομηχανικη επανασταση και την δημιουργια "δημοκρατικων πολιτευματων" ηταν να δημιουργησουν τετοιες ιδεολογιες για να μπορουν να ελεγχουν τις μαζες αν οχι αμεσα οπως παλια, εμμεσα.
afentiko7 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Και επειδη ειμαι και συνωμοσιολογος παναθεμα με νομιζω το κολπο των εξουσιαστων μετα την βιομηχανικη επανασταση και την δημιουργια "δημοκρατικων πολιτευματων" ηταν να δημιουργησουν τετοιες ιδεολογιες για να μπορουν να ελεγχουν τις μαζες αν οχι αμεσα οπως παλια, εμμεσα. Και καλά του λένε, έχεις δυο δρόμους. α)δημοκρατία β)ολοκληρωτισμό εσύ είσαι στη διασταύρωση. Σου λένε πως εκεί σφάζανε αβέρτα, δεν έχουν να φάνε, είναι άξεστοι κλπ. Η ρίχνουν καμιά ατομική βόμβα και εφευρίσκουν κανά πόλεμο, λέγοντας πως φταίνε οι άλλοι ή ακόμα καλύτερα φτιάχνουμε και το υπερτατο κακό* Οπότε επειδή είσαι και βλάκας, πας στη δημοκρατία, τη δικτατορία της πλειοψηφίας. Ε τα διάφορα κόμματα, είναι τα οχήματα για να διαβείς τον δρόμο α. Αν θα παρεις τρένο ή αεροπλάνο *πχ ο κομμουνισμός έπεσε μόνος του, τον ρίξανε οι λαοί, ο ναζισμός έπεσε στη μάχη. Και ο πρώτος εγκαθιδρύθηκε με τη βία, ο άλλος με εκλογές. Και επί ναζισμού, οι λουμπεν μικροαστοί γερμανοί περνούσαν καλύτερα, από τους λούμπεν γιάνκηδες. Πχ για τον κομμουνισμό έχουν επιχειρήματα να τον χτυπήσουν σε οικονομικό επίπεδο. Για τους ναζί λένε πως σφάζαν εβραίους και τελείωσανε. Μέχρι εκεί. Δν προχωράνε, διότι δν τους παίρνει. Ανώτερο σύστημα όλων όμως θεωρώ την πλήρη αναρχία κι εγώ το ίδιο, όμως πρώτα από όλα πρέπει να εξαφανιστεί η ανθρωπότητα, και οι επόμενοι δευκαλίωνας και πύρρα, μην καρφώσουν τον γαμημένο πάσσαλο, που έλεγε ο βολταίρος
BaLsAmoMenos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Και καλά του λένε, έχεις δυο δρόμους. α)δημοκρατία β)ολοκληρωτισμό εσύ είσαι στη διασταύρωση. Σου λένε πως εκεί σφάζανε αβέρτα, δεν έχουν να φάνε, είναι άξεστοι κλπ. Η ρίχνουν καμιά ατομική βόμβα και εφευρίσκουν κανά πόλεμο, λέγοντας πως φταίνε οι άλλοι ή ακόμα καλύτερα φτιάχνουμε και το υπερτατο κακό* Οπότε επειδή είσαι και βλάκας, πας στη δημοκρατία, τη δικτατορία της πλειοψηφίας. Ε τα διάφορα κόμματα, είναι τα οχήματα για να διαβείς τον δρόμο α. Αν θα παρεις τρένο ή αεροπλάνο Failed. Μαλλον δεν καταλαβες τι εννοω. *πχ ο κομμουνισμός έπεσε μόνος του, τον ρίξανε οι λαοί, ο ναζισμός έπεσε στη μάχη. Και 1.ο πρώτος εγκαθιδρύθηκε με τη βία, 2.ο άλλος με εκλογές. Και επί ναζισμού, οι λουμπεν μικροαστοί γερμανοί περνούσαν καλύτερα, από τους λούμπεν γιάνκηδες. Πχ 3.για τον κομμουνισμό έχουν επιχειρήματα να τον χτυπήσουν σε οικονομικό επίπεδο. 4.Για τους ναζί λένε πως σφάζαν εβραίους και τελείωσανε. Μέχρι εκεί. Δν προχωράνε, διότι δν τους παίρνει. 1. Με επανασταση εννοεις. Τωρα αν αυτη ηταν απο την αρχη υποκινουμενη η αν στο τελος καταφερε να χειραγωγηθει και να δημιουργηθει ενα ολοκληρωτικο καθεστως που καμια σχεση δεν ειχε με τις μαρξιστικες ιδεες ειναι αλλο θεμα. 2. Θα αρκεστω στο οτι ο Χιτλερ ηταν αξιος χειριστης της προπαγανδας. 3.Διαφωτισε με πανω σε αυτο. 4.Ε, οχι μονο Εβραιους. Αλλα τελοσπαντων εγω θα σου αναφερω μονο οτι και ο Αξονας και οι Συμμαχοι χρηματοδοτουνταν απο τις ιδιες τραπεζες (ναι ηταν Εβραιων). Και οι λουμπεν μικροαστοί γερμανοι που λες μεσα σε 10 χρονια απο κατεστραμενη χωρα εγιναν υπερδυναμη. Σε 10 χρονια μονο (!!!). Πως ? Απο μονοι τους αποκλειεται. Απο καπου βοηθηθηκαν (βλεπε Τσωρτσιλ). Δοθηκε και το καταληλο τονοτικο (βλεπε Αρεια φυλη) και τσαφ ετοιμοι να παρουν τα οπλα. Προσωπικα πιο πολυ με νοιαζει αν ο Πολεμος ηταν στυμμενος παρα αν ο Ναζισμος ειχε καλα πραγματακια να μας διδαξει.
Praetorianos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Μα μην κοιτάς τι λέει στα χαρτιά ο κομμουνισμός. Στα χαρτιά και ο καπιταλισμός είναι καλός, μέσω της κατανάλωσης και του ανταγωνισμού, μέσω του αόρατου χεριού έρχεται η ίση κατανομή αγαθών και όλοι είναι χαρούμενοι. Υπάρχει πλήρης ελευθερία, δεν υπάρχουν καρτέλ και τελικά με το να κοιτάζει καθένας την πάρτη του ωφελείται το κοινωνικό σύνολο. Όμως έχει αποδεικτεί ότι και τα δυο δεν συνυπολογίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα μέσα, γιατί μην μου πεις ότι κατάφερε να εφαρμοστεί έστω και για λίγο ο ιδεατός κομμουνισμός, ή ότι στην Κούβα περνάνε ζωή χαρισάμενη. Εξάλλου η θεωρία της τραγωδίας των κοινών δεν παίρνει υπόψιν της οικονομικό σύστημα, ισχύει ανεξάρτητα, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό που λέει το βιντεάκι είναι too good to be true, και όταν φτάσουμε σε τέτοια ύψιστα επίπεδα αυτοθυσίας δεν θα χρειαζόμαστε κανενός είδους αρχή για να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία.
teo64x Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 γιατί μην μου πεις ότι κατάφερε να εφαρμοστεί έστω και για λίγο ο ιδεατός κομμουνισμός, ή ότι στην Κούβα περνάνε ζωή χαρισάμενη. Η Κούβα κάθε άλλο παρά καλά περνάει, εξ αιτίας του καπιταλισμού. Εμπάργκο. Το ξέρω, το ξέρεις, δε χρειάζεται να το αναλύσουμε. Καταλαβαίνεις, όμως, ότι η Κούβα θα ήταν 10 φορές χειρότερα απ' ό,τι είναι τώρα, αν δεν οικοδομούσε σοσιαλισμό. Όσο για τον καπιταλισμό που στη θεωρία είναι καλός και στην πράξη χάνει, όχι, αυτό δεν ισχύει. Ο καπιταλισμός είναι μια χαρά στη θεωρία, μόνο αν τον εξετάσεις χωρίς τις νομοτέλειες της κοινωνίας που είναι παρούσες στο στάδιο που η κοινωνία "απαιτεί' καπιταλισμό. Αν βάλεις μέσα και αυτές τις νομοτέλειες, τότε θα δεις πολύ εύκολα ότι ούτε στη θεωρία λειτουργεί - και βασικά ότι στην πράξη επιβεβαιώνει την (πιο προσεκτικά μελετημένη) θεωρία.
Praetorianos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Η Κούβα κάθε άλλο παρά καλά περνάει, εξ αιτίας του καπιταλισμού. Εμπάργκο. Το ξέρω, το ξέρεις, δε χρειάζεται να το αναλύσουμε. Καταλαβαίνεις, όμως, ότι η Κούβα θα ήταν 10 φορές χειρότερα απ' ό,τι είναι τώρα, αν δεν οικοδομούσε σοσιαλισμό. Συμφωνώ ότι δεν χρειάζεται ανάλυση, δεν μπορούσα όμως να βρω πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κομμουνιστικής χώρας, αν ξέρεις κάτι περισσότερο θα με βοηθούσες. (ειλικρινά το λέω χωρίς ίχνος ειρωνίας) Όσο για τον καπιταλισμό που στη θεωρία είναι καλός και στην πράξη χάνει, όχι, αυτό δεν ισχύει. Ο καπιταλισμός είναι μια χαρά στη θεωρία, μόνο αν τον εξετάσεις χωρίς τις νομοτέλειες της κοινωνίας που είναι παρούσες στο στάδιο που η κοινωνία "απαιτεί' καπιταλισμό. Αν βάλεις μέσα και αυτές τις νομοτέλειες, τότε θα δεις πολύ εύκολα ότι ούτε στη θεωρία λειτουργεί - και βασικά ότι στην πράξη επιβεβαιώνει την (πιο προσεκτικά μελετημένη) θεωρία. Εδώ με μπέρδεψες, μάλλον φταίει κι η ώρα. Εννοείς ότι αν βάλουμε στην θεωρία του καπιταλισμού τον ανθρώπινο παράγοντα αποδεικνύεται ότι ούτε στην θεωρία είναι καλός ο καπιταλισμός? Συμφωνώ, το ίδιο ισχύει όμως με όλα τα συστήματα, αγνοούν τον παράγοντα κοινωνία και ανθρώπινες συμπεριφορές..
teo64x Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Εδώ με μπέρδεψες, μάλλον φταίει κι η ώρα. Εννοείς ότι αν βάλουμε στην θεωρία του καπιταλισμού τον ανθρώπινο παράγοντα αποδεικνύεται ότι ούτε στην θεωρία είναι καλός ο καπιταλισμός? Συμφωνώ, το ίδιο ισχύει όμως με όλα τα συστήματα, αγνοούν τον παράγοντα κοινωνία και ανθρώπινες συμπεριφορές.. Όχι, δεν εννοώ το ότι μπορεί οι άνθρωποι να μην "προσαρμοστόυν" στο σύστημα του καπιταλισμού. Για να εκφραστώ πιο σωστά, εννοώ πως το ότι η ελεύθερη αγορά θα δουλέψει και αν ο καθένας νοιάζεται για τον εαυτό του θα είναι ευτυχισμένοι όλοι στην κοινωνία, κλπ, είναι μόνο ένα, και μάλιστα απίθανο σενάριο - από τη στιγμή που μια επιχείρηση πάει καλύτερα από την άλλη και αρχίζει να δημιουργείται το πρώτο μονοπώλιο (κάτι που είναι νομοτελειακό - δεν είναι "έξω" από τη θεωρία του καπιταλισμού) το σύστημα παίρνει το δρόμο προς την καταστροφή του. Ακόμα κι αν αγνοήσουμε την παραπάνω παράγραφο εντελώς, σκέψου ότι ακόμα και ο τέλειος καπιταλισμός, που δε θα πέσει ποτέ, έχει το ελάττωμα του χρήματος. Εφόσον η αξία του χρήματος (με την καπιταλιστική του μορφή, δηλαδή τη μορφή του εμπορεύματος*) καθορίζεται ακριβώς από τις οικονομικές ανισότητες, σημαίνει ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός, ακόμα και στην πιο τέλειά του μορφή, βασίζεται πάνω στην ύπαρξη αδικίας. (*το χρήμα στον καπιταλισμό υπάρχει ως εμπόρευμα σε αντίθεση με το χρήμα στο σοσιαλισμό ως απόδειξη εργασίας)
Chris_85 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 (χωρις να εχω διαβασει ολοκληρο το thread) πιστευω πως οντως οταν ενα παγκοσμιο οικονομικοπολιτικο συστημα κλυδωνιζεται τοσο βαναυσα, τριγμοι θα υπαρξουν καθως και επιπτωσεις (για τις χαμηλοτερες οικονομικες ταξεις), ωστοσο οφειλω να κανω και την επισημανση οτι τα καναλια (και δει τα ελληνικα) αρεσκονται στο να μεγαλοποιουν τα πραγματα αποδεικνυοντας την τρομολαγνεια τους με την πρωτη ευκαιρια.
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 τελικά με το να κοιτάζει καθένας την πάρτη του ωφελείται το κοινωνικό σύνολο. Ατάκα από το "a beautiful mind", που στόχευε ν' αποδείξει ακριβώς ότι αυτό δεν ισχύει. Είναι κάτι τύποι, και μπαίνει μέσα μια παρέα με μια ξανθιά θεά και μερικές φίλες της: If we all go for the blonde and block each other, not a single one of us is going to get her. So then we go for her friends, but they will all give us the cold shoulder because no on likes to be second choice. But what if none of us goes for the blonde? We won't get in each other's way and we won't insult the other girls. It's the only way to win. It's the only way we all get laid. γιατί μην μου πεις ότι κατάφερε να εφαρμοστεί έστω και για λίγο ο ιδεατός κομμουνισμός, ή ότι στην Κούβα περνάνε ζωή χαρισάμενη. Γνωρίζω πολύ κόσμο που ονειρεύεται να ζούσε στην Κούβα. Απ' ότι μου είπαν, ένας απ' αυτούς είναι και ο Michael Moore. Δεν έχω δει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, ούτε έχω σε καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση των Moore, αλλά μου έκανε εντύπωση που τόλμησε ένας Αμερικάνος να δείξει τα καλά ενός κομμουνιστικού συστήματος. Επί τη ευκαιρία, η Σοβιετική Ένωση δεν διαλύθηκε από τον κόσμο. Διαλύθηκε από αυτούς ακριβώς που ισχυρίζονται πολλοί ότι ήταν αυτοί που περνούσαν καλά και έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και εξαιτίας τους είχε τόσα λίγα ο λαός. Για κάποιο λόγο, οι ίδιοι είχαν άλλη γνώμη. Από το wikipedia: (δεν έχει citation, το γνωρίζω όμως, ότι είναι αλήθεια, αν και νόμιζα ότι το ποσοστό ήταν μικρότερο) On March 17, 1991, in a Union-wide referendum 78% of all voters voted for the retention of the Soviet Union in a reformed form. Άλλωστε ποτέ δεν κατάλαβα πως γίνεται να περνάς καλά, κλεισμένος και κρυμμένος σ' ένα μέρος για να μη φαίνεσαι ότι έχεις περισσότερα από τους άλλους. Δηλαδή πόσο καλά μπορεί να περνάς εκεί;
Praetorianos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 από τη στιγμή που μια επιχείρηση πάει καλύτερα από την άλλη και αρχίζει να δημιουργείται το πρώτο μονοπώλιο (κάτι που είναι νομοτελειακό - δεν είναι "έξω" από τη θεωρία του καπιταλισμού) το σύστημα παίρνει το δρόμο προς την καταστροφή του. Μα αν δεν κάνω λάθος σε μια πλήρως ελεύθερη αγορά το αόρατο χέρι, δεν θα επιτρέψει την δημιουργία μονοπωλίου. Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο γίνει προσωρινά, η γρήγορη είσοδος ανταγωνιστών στην αγορά που πουλάει τα προϊόντα θα επαναφέρει την ισορροπία. καθορίζεται ακριβώς από τις οικονομικές ανισότητες, σημαίνει ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός, ακόμα και στην πιο τέλειά του μορφή, βασίζεται πάνω στην ύπαρξη αδικίας. Σίγουρα, όμως και ο κομμουνισμός εφόσον τους εξισώνει όλους δεν μπορεί να θεωρηθεί άδικος από κάποιους? Ατάκα από το "a beautiful mind", που στόχευε ν' αποδείξει ακριβώς ότι αυτό δεν ισχύει. Είπα ότι αυτό ευαγγελίζεται η ελεύθερη αγορά, δεν ισχύει και στην πράξη από ότι φαίνεται σε πολλούς τομείς. Είχα και ένα πιο μεγάλο παράδειγμα από κάποιο βιβλίο του πανεπιστημίου, αλλά και το δικό σου με την ξανθιά πιστεύω απέδειξε το σκοπό του. Γνωρίζω πολύ κόσμο που ονειρεύεται να ζούσε στην Κούβα. Απ' ότι μου είπαν, ένας απ' αυτούς είναι και ο Michael Moore. Δεν έχω δει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, ούτε έχω σε καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση των Moore, αλλά μου έκανε εντύπωση που τόλμησε ένας Αμερικάνος να δείξει τα καλά ενός κομμουνιστικού συστήματος. Το sicko του Moore έδειξε πως λειτουργεί το Ιατρικό σύστημα στην Κούβα και έπαθαν πλάκα πολλοί, δεν μπορούσαν να πιστέψουν το πόσο ανθρώπινο και το πόσο έξω από τις συνηθισμένες βαρβαρότητες ήταν το εκεί σύστημα. Ένας από τους λόγους που πολύς κόσμος ονειρεύεται να ζήσει είναι αυτός μάλλον, το τόσο "προς τον άνθρωπο" προσανατολισμένο σύστημα. Γνωρίζω όμως και ότι πολλοί θα ήθελαν να φύγουν από την Κούβα (τουλάχιστον σύμφωνα με πηγές της Διεθνής Αμνηστίας), καθώς και την προπαγάνδα/ανελευθερία που εκεί επικρατεί. Δεν μπορώ να συλλάβω ότι ένα σύστημα ξέρει καλύτερα από σένα τι χρειάζεσαι αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και επιβολή για να σε αναγκάσει να δεις ότι είναι καλύτερο. Επί τη ευκαιρία, η Σοβιετική Ένωση δεν διαλύθηκε από τον κόσμο. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις πηγές σου εφόσον όμως το 78% θέλει ένα τέτοιο σύστημα, πως είναι δυνατόν να επιβιώνει ο καπιταλισμός και μάλιστα σε τόσα πολλά κράτη? Με όλα τα - του καπιταλισμού και με τα τόσα + του κομμουνισμού πως είναι δυνατόν να επιβιώνει ένα τόσο βάρβαρο σύστημα. Μήπως είναι το πιο ρεαλιστικό, μήπως το πιο κοντινό στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου? Κι εγώ θα ήθελα να ζω σε ένα κόσμο/κράτος όπου κανείς δεν θα είχε εξουσία και όλες οι σχέσεις των ανθρώπων θα βασίζονταν στην αυτοθυσία και την αυτοδιάθεση, αυτό όμως είναι διαφορετικό με το αν θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο. Κάτι που είχα απορία, σε ένα σύστημα όπου η παραγωγή κανονίζεται από κάποιο κέντρο, πως αποφασίζεται τι θα παραχθεί και σε ποιες ποσότητες? πχ κινητά τηλέφωνα ποιος θα καθορίσει πόσα χρειάζονται, πως θα γίνει η διανομή τους και ποιος θα προηγείται στην διανομή.
teo64x Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Μα αν δεν κάνω λάθος σε μια πλήρως ελεύθερη αγορά το αόρατο χέρι, δεν θα επιτρέψει την δημιουργία μονοπωλίου. Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο γίνει προσωρινά, η γρήγορη είσοδος ανταγωνιστών στην αγορά που πουλάει τα προϊόντα θα επαναφέρει την ισορροπία. Όχι, δεν υπάρχει αόρατο χέρι που θα απαγορεύσει κάτι τέτοιο. Σκοπός μιας επιχείρησης είναι να προσαρμόζεται στις συνθήκες, να βγάζει από τη μέση ανταγωνιστές, κλπ. Δεν είναι έξω από τη θεωρία του καπιταλισμόυ το μια εταιρεία να έχει έξυπνη διοίκηση και να πετύχει στο σκοπό της. Η θεωρητική προσέγγιση που λέει ότι δε θα υπάρχουν μονοπώλια, είναι η προσέγγιση που λέει ότι δε θα υπάρχει ούτε μία εταιρεία που θα εφαρμόσει σωστά τις βασικές αρχές του μάνατζμεντ. (Όμως, τελικά, αυτές και ανακαλύφθηκαν, και εφαρμόστηκαν, και δημιουργούν μονοπώλια σε πολλούς τομείς.) Επιπλέον, αν η μη δημιουργία μονοπωλίων ήταν όντως ο ιδανικός καπιταλισμός, τότε μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ο καπιταλισμός είναι πλήρως αποτυχημένος, εδώ και χρόνια, σε όλες τις χώρες, και χρειάζεται να πάμε στο επόμενο σύστημα. Σίγουρα, όμως και ο κομμουνισμός εφόσον τους εξισώνει όλους δεν μπορεί να θεωρηθεί άδικος από κάποιους? Όχι. Κομμουνιστική είναι μια κοινωνία χωρίς οικονομικές τάξεις. Αυτό δε σημαίνει ότι στον κομμουνισμό θα είναι όλοι οι άνθρωποι αντίγραφα του άλλου. Προφανώς θα υπάρχουν όλοι οι διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές ιδέες, που ασκούν διαφορετικά επαγγέλματα και έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα - με τη λεπτομέρεια πως η παιδεία θα είναι πλήρης για όλους. Αν κατάλαβα λάθος στο τι εννοείς με την παραπάνω παράγραφο, πες μου περισσότερες λεπτομέρειες πώς ακριβώς το εννοείς. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις πηγές σου εφόσον όμως το 78% θέλει ένα τέτοιο σύστημα, πως είναι δυνατόν να επιβιώνει ο καπιταλισμός και μάλιστα σε τόσα πολλά κράτη? Με όλα τα - του καπιταλισμού και με τα τόσα + του κομμουνισμού πως είναι δυνατόν να επιβιώνει ένα τόσο βάρβαρο σύστημα. Δεν έχει σημασία τι θέλει το οποιοδήποτε ποσοστό του λαού στη Ρωσία, γιατί σοσιαλιστικό κράτος δεν οικοδομείται στις δομές καπιταλιστικού κράτους, αλλά απαιτεί απονέκρωση του δεύτερου. Άρα χρειάζεται αυτό που λέει ο Λένιν στο Κράτος και Επανάσταση, το δεύτερο (την επανάσταση). Αυτή τη στιγμή, η συνείδηση του λαού δεν είναι σε επίπεδο για επανάσταση.
pournaras Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Όχι. Κομμουνιστική είναι μια κοινωνία χωρίς οικονομικές τάξεις. Αυτό δε σημαίνει ότι στον κομμουνισμό θα είναι όλοι οι άνθρωποι αντίγραφα του άλλου. Προφανώς θα υπάρχουν όλοι οι διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές ιδέες, που ασκούν διαφορετικά επαγγέλματα και έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα - με τη λεπτομέρεια πως η παιδεία θα είναι πλήρης για όλους. Μισο λεπτο... Σε αυτη την κοινωνια, το αντιτιμο της εργασιας,ποιο ειναι; (Πως μπορουμε δηλαδη να "πληρωσουμε" αυτον που εργαζεται; Με χρηματα; Με αλλου ειδους αγαθα; Και ποια ειναια αυτα; )
teo64x Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Αν μιλάμε για ώριμο κομμουνισμό (χωρίς κράτος και κομμουνιστικό κόμμα), το αντίτιμο της εργασίας είναι η απόλαυση των αγαθών που έχει ανάγκη. Ο καθένας, δηλαδή, προσφέρει ό,τι μπορεί και παίρνει ό,τι του χρειάζεται. Αυτό όμως θα σχηματιστεί μέσα από μεταβατικό στάδιο σοσιαλισμού (δηλαδή ανώριμου κομμουνισμού, με κράτος), δε μπορούμε δηλαδή να μεταπηδήσουμε κατ' ευθείαν εκεί από τη σημερινή κοινωνία, γιατί θα αποτύχει αμέσως.
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2009 Για μένα το βασικότερο που παίρνεις, είναι το ελάχιστο, που το είχαν ακόμα και στη Σοβιετική Ένωση, με όλη την αθλιότητα εκείνου του συστήματος (δε χρειάζεται άλλωστε κάτι να είναι ή το απόλυτο κακό ή το απόλυτο καλό, όπως λανθασμένα μας έχουν διδάξει οι Αμερικάνοι τόσα χρόνια). Και εννοώ μ' αυτό, το τροφή, κατοικία και εκπαίδευση για όλους. Θα μου πει τώρα κάποιος σε μένα προσωπικά "αφού αυτά τα έχεις και τώρα", και είναι αλήθεια, εγώ σαν Manuel τα έχω, θέλεις επειδή είχα την τύχη να γεννηθώ στην οικογένεια που γεννήθηκα (που είναι η δική μου άποψη), θέλεις επειδή είμαι (και καλά) πιο έξυπνος και τ' αξίζω περισσότερο από άλλους (επειδή ήμουν καλός μαθητής και διάβαζα κτλ κτλ), δεν έχει σημασία. Αν τα έχουν όλοι όμως, αυτό συνεπάγεται ασφάλεια, ηρεμία και καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.