egalps Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Το τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για παγκόσμια οικονομική κρίση.Κι ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και ότι όλα αυτά είναι απλώς λεγόμενα από τα ΜΜΕ ,τη λανθασμένη αυτή αντίληψη τους έρχονται να διαψεύσουν οι μαζικές απολύσεις υπαλλήλων από εταιρείες μεγαθήρια όπως Peugeot,nic,microsoft,philips κ.α. Αν λοιπόν αυτοί οι κολοσσοί διώχνουν κόσμο,τότε φανταστείτε τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να το θυμάστε όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και δυσκολότερα και πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα,τότε θα αποτελούν πολυτέλεια.Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ πλυθησμού θα ζει μόνο για να έχει να φάει και να πιει και για τίποτα παραπάνω. Λυπάμαι αν σας χάλασα το κέφι μεσημεριάτικο.Εσάς ποια είναι η άποψη σας πάνω στο θέμα;
thanocaster Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ότι δεν απολύεται ο κόσμος λόγω της κρίσης, αλλά ότι η κρίση έρχεται επειδή απολύεται ο κόσμος. Μετανοείτε...
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ακριβώς αυτό που είπε ο Thanocaster. Μάλλον πρόκειται για μάχη μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών, μέσα από την οποία θα εξαφανιστούν οι λιγότερο ισχυροί. Δε βρίσκω άλλη εξήγηση για τις μπούρδες που ακούω από οικονομολόγους στην τηλεόραση και για τις λύσεις που προτείνονται (όπως οι απολύσεις). Επίσης, η κρίση ήταν μαθηματικά σίγουρη. Όταν παράγεις κάτι στην Κίνα, με κόστος εργασίας 1 και το πουλάς στην Αμερική με κόστος 10, ενώ μάλιστα δεν πληρώνεις τον Αμερικάνο, τότε τι περιμένεις να γίνει; Αν δεν κυλάει το χρήμα από όλους προς όλους, είναι απλά χαρτάκια, δεν έχει αξία. Το ξεζούμισμα έχει και τα όρια του.
Sorath Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Φαύλος κύκλος είναι. Αφού η οικονομική ανισσοροπία όσο πάει και μεγαλώνει (δηλαδή ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου και ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων έχει το ελάχιστο ποσοστό του πλούτου) είναι λογικό να μην κυκλοφορεί χρήμα, να μην μπορούν να πουλήσουν οι εταιρίες με αποτέλεσμα να απολύουν ανθρώπους ή να κλείνουν και τελικά ακόμα λιγότερο χρήμα να κυκλοφορεί.
klainmaingr Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μόνο εγώ νομίζω οτι είναι λίγο κατευθυνόμενο όλα αυτό;; Σηκωθείτε απο καρέκλες ντιβάνια κτλ κτλ κτλ... Όσο υπάρχει το χωριό μου την έχω τη λύση.. Βουνό, μπαξές και πρόβατα.. Άντε και αν υπάρχει ρεύμα και ένα 360.. Good enough for me ;p
thanocaster Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μόνο εγώ νομίζω οτι είναι λίγο κατευθυνόμενο όλα αυτό;;Σηκωθείτε απο καρέκλες ντιβάνια κτλ κτλ κτλ... Όσο υπάρχει το χωριό μου την έχω τη λύση.. Βουνό, μπαξές και πρόβατα.. Άντε και αν υπάρχει ρεύμα και ένα 360.. Good enough for me ;p Όχι. Είναι κατευθυνόμενο. Όλα είναι κατευθυνόμενα. Το μέλλον μας είναι προαποφασισμένο. Εσύ επιλέγεις ποια εταιρία θα το υλοποιήσει. Χθες ήταν η Microsoft. Σήμερα η Google. Αύριο ποιος ξέρει; Το θέμα δεν είναι το τί κάνεις. Το θέμα είναι άλλο: "ΘΕΛΕΙΣ να το αλλάξεις"; Κατά τη γνώμη μου όχι. Χέστηκα αν υπάρχει δυστυχία στον κόσμο. Όπως στρώνουμε έτσι κοιμόμαστε. Και αφού οι υπερπροσφορές γύρω μας είναι περισσότερες από τα ίδια τα προϊόντα καλά να πάθουμε. Όπου γυρίσεις το κεφάλι σου θα δεις φωτεινές ταμπέλες. Μπορεί τα μαγαζιά που τις έχουν να μην κάνουν χρυσές δουλειές, όμως σίγουρα αυτός που φτιάχνει τις ταμπέλες κάνει. Βάζω τσιπουράκι/κρασάκι με μεζέ, πάμε μαζί στο χωριό;
MiltoZ Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, ίσως σε όχι τόσο μεγάλο βαθμό. Κάποια στιγμή θα κάνει τον κύκλο της και η οικονομία θα ξαναπάρει τα πάνω της, αφού βέβαια πρώτα φέρει σε δυσμενή θέση πολύ κόσμο που θα έχει απολυθεί ή που θα έχει αναγκαστεί να βάλει ρολά. Το μόνο καλό είναι ότι παράλληλα πέφτει και το κόστος ζωής, αλλά αργά ή γρήγορα τα καινούργια χρήματα που βγήκαν για ενίσχυση θα λειτουργήσουν πληθωριστικά. Συμφωνώ πάντως ότι δεν πάμε καθόλου καλά. p.s. Οι απολύσεις είναι απόρρεια των μειωμένων προβλεπόμενων εσόδων των επιχειρήσεων που είναι απόρρεια του μειωμένου ρυθμού ανάπτυξης που είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που είναι απόρρεια της χρηματοοικονομικής κρίσης ως προς την δυσκολία δανειοδότησης και ως προς την κατάρευση οικονομικών κολοσσών. p.s.2 O klainmaingr έχει ένα point.
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Λυπάμαι αν σας χάλασα το κέφι μεσημεριάτικο.Εσάς ποια είναι η άποψη σας πάνω στο θέμα; Το προφανές: η έλλειψη να προκαλέσει οργή, η οργή αναταραχή, η αναταραχή πόλεμο, ο πόλεμος που φέρνει απώλειες και λιγοστεύουμε ώστε να περνάμε όλοι καλά κι αυτοί καλύτερα. Επιπλέον δοκιμάζουμε επάνω μας νέα όπλα από τα οποία το πιο παραγωγικό που θα πάρουμε από το πείραμα είναι νέα cd-player.
wert Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μόνο εγώ νομίζω οτι είναι λίγο κατευθυνόμενο όλα αυτό;;Σηκωθείτε απο καρέκλες ντιβάνια κτλ κτλ κτλ... Όσο υπάρχει το χωριό μου την έχω τη λύση.. Βουνό, μπαξές και πρόβατα.. Άντε και αν υπάρχει ρεύμα και ένα 360.. Good enough for me ;p Εγώ είμαι ήδη στο χωριό Τουλάχιστον είμαστε μαθημένοι να ζούμε φτωχά. Θέλω να δω αυτούς των Peugeot,nic,microsoft,philips κλπ, αν δεν πουλήσουν τίποτα τι θα κάνουν. Θα ανεβάσουν το κόστος; Ας κάτσουν να φάνε μόνοι τους το προϊόν τους μετά. Εμείς στο χωριό θα φάμε το κοτοπουλάκι μας
papahlamidas Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική που δίνουν τόσα εκατομμύρια στης τράπεζες και ο κόσμος δεν έχει να φάει. Δηλαδή τι είναι καλύτερα να τα πάρει η τράπεζα για να έχει να δανείζει ? Ενώ εάν τα πάρει ο κόσμος θα τα κρατήσει να μεγαλώσουν και δεν θα τα δώσει για να κλήση τρύπες δηλαδή ξανά στης τράπεζες.
Apoll Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Η Ελλάδα δεν έχει δει την κρίση που επικρατεί στον υπόλοιπο Κόσμο. Ούτε φταίνε οι πλούσιοι και ο καπιταλισμός σε γενικές γραμμές, αλλά ούτε και να περιμένετε εκεί να μάθετε την αλήθεια. (Και εδώ Αγγλία θέλει ψάξιμο για να την βρει κάποιος αλλά είναι εκεί, δημόσια). Αυτοί που φταίνε είναι οι μεγαλοτραπεζίτες, που αγόρασαν τοξικά δάνεια από τις ΗΠΑ, με δαιδαλώδη συμβόλαια ασφάλισης των αγορών στην ίδιες εταιρίες που τα παρήγαγαν. Όταν αυτοί έπεσαν, επόμενο ήταν να βρεθούν εκτεθημένες όλες οι τράπεζες του κόσμου, μιάς και οι μεν αγοράζουν από τους άλλους διάφορα "χρηματοπιστωτικά προϊόντα". (Ναι το χρήμα πλέον έχει γίνει προϊόν). Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό για να ρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, πολλές τράπεζες του εξωτερικού, έδιναν δάνεια χωρίς να έχουν το αντίκρυσμα σε καταθέσεις. Αντίθετα, είχαν άτομα τα οποία δάνειζαν στις τράπεζες το Χ (με 10+ μηδενικα), για ένα χρονικό διάστημα. Και αυτές έκαναν παιχνίδι. Μόλις κλάταραν οι πρώτες, λογικό ήταν αυτοί που τους δάνειζαν τα λεφτά να τα πάρουν πίσω. Όλοι μαζεμένοι και μέσα εντός λίγων ημερών. Παράδειγμα, η ASDA (Super Market), καθηστερούσε την μισθοδοσία για 1 μέρα, τα λεφτά μένανε στην τράπεζα και έβγαζαν 0.8% κέρδος (την ημέρα). Έδιναν και κάτιτις τους υπαλλήλους για την ημέρα καθηστέρησης. Aναφερώμαστε για εκατοντάδες εκατομμύρια μισθολόγιο, με δεκάδες εκατομύρια κέρδος μιάς νύχτας. Δεν κάνεις τέτοιες δουλειές για ψιλοποσά. Μείνανε οι τράπεζες με τα εγχώρια δάνεια και τα προϊόντα που είχαν αγοράσει από Αμερική και δεν άξιζαν πλέον ούτε την "ενέργεια που καίγανε στον σκληρό αποθηκευμένα" (νέα φράση που χρησιμοποιούμε πλεόν). Χωρίς λεφτά να κινηθούν για να πληρώσουν το επόμενο πρωί, και δεν θέλει πολύ. Προσπαθώντας να καλύψουν τις τρύπες, έκοψαν να δίνουν δάνεια σε όλους. Οπότε το χρήμα σταμάτησε να κυκλοφορεί. Μια εταιρία χρειάζεται σήμερα ένα δάνειο ενός εκατομμυρίου, για να αγοράσει τα υλικά και να πουλήσει το τελικό προϊόν την επόμενη εβδομάδα, επιστρέφοντας τα λεφτά στην τράπεζα σε ένα μήνα με τόκο, έχωντας βγάλει κέρδος. (Χονδρικά, τα ποσά είναι ίδια, οι περίοδοι μερικές εβδομάδες). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, παραγγελείες να μην εκτελούνται, κόσμος να χάνει την δουλειά του. Αυτοί με την σειρά κάνενε default τα δάνεια, σταματούσαν αγορές κλπ και όλα είναι κύκλος. Που σε κάθε επαναφορά γίνεται χειρότερος. Βέβαια τι έγιναν τα υπερκέρδη των τραπεζών τόσα χρόνια; Βίλες, κότερα, αμάξια και off-shore εταιρίες (των τραπεζών) στα Cayman Islands. Μόλις χτες βράδυ ο Obama άρχισε να την λέει τους CEO τον τραπεζών που πήραν μπόνους εκατομμύρια δολλάρια τα χριστούγεννα, ενώ οι τράπεζες τους, σώθηκαν με λεφτά τον φορολογούμενων. Μια σημείωση πως δουλεύουν τα δάνεια. Ένα δάνειο, μαζεύεται σήμερα μαζί με άλλα Χ δάνεια, γίνωνται ένα πακέτο, κόβωνται σε κομμάτια και πωλούνται ως επένδυση σε όλο τον κόσμο. Αν ένας από αυτό δάνει το κάνει default δεν τρέχει και τίποτα. Απλά η επένδυση δεν απέδωσε όσο ήταν αρχικά (από τον τόκο του δανείου που πληρώνουμε). Όμως οι "τοξικές*" τράπεζες στην αμερική, έδινα ολόκληρα πακέτα τα οποία ήταν επικίνδυνα και όπου πάνω από το 80% έκανε default τα δάνεια. Ελπίζω να τα έκανα λίγο πιο εύκολα να καταλάβετε τί ακριβώς φταίει, και να μην τα ρίχνετε στον καπιταλισμό.
Cr33p_ Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Apoll τα είπες πολύ ωραία, αλλά αυτό το μοτίβο που περιγράφεις πάνω στο σύστημα του καπιταλισμού που "εκμεταλλεύεται" τον σοσιαλισμό των υπανάπτυκτων χωρών δε δουλεύει; Δε βγαίνει άκρη. Στη ζούγκλα πρέπει να πατήσεις κόσμο για να επιβιώσεις. Το μόνο άσχημο είναι οτι δεν έχουμε καλή μέριμνα για τους άνεργουσ, γιατί κατά τ'άλλα προτιμώ να απολυθεί κάποιος ανίκανος και να πάρει τη θέση κάποιος ικανότερος, αρκεί να υπάρχει πρόβλεψη ο απολυθείς να μη χρειαστεί να ψάχνει στα σκουπίδια. In a perfect world... Μέχρι τότε...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ21 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Παιδιά πιστεύω πως για να ξεπεραστεί η κρίση οπως θελουν να ονομασουν τα καναλια την μεγαλη οικονομικη απατη των golden boys πρεπει να γίνουν δημοσιες επενδύσεις για αρχίσει να ρεει το χρημα που βρισκεται αποθηκευμενο σε ελαχιστα ατομα και να υπαρχουν δουλεις και να κοινηθει και ολοκληρη η οικονομια γυρω.Ετσι τα κερδη θα ειναι για μια μεγαλυτερη ομαδα ανθρωπων και οχι για λιγους.Οι οποιοι βεβαια τα κλαινε τωρα αλλα μαζι με αυτους κλαινε και οσοι δουλευαν για αυτους και ειναι τωρα στο δρομο.Η Ελλαδα μας δεν την εχει ακουσει λογω της μεγαλης παραοικονομιας που εχει και αντεχει ακομα και λογω ευρω.Ομως αν δεν γινουν επενδυσεις σκουρα τα πραγματα.Θα γίνουμε σαν Βρετανια και Αμερικη που οι απολυσεις ειναι καθημερινοτητα.
anterovgaltis Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ελπίζω να τα έκανα λίγο πιο εύκολα να καταλάβετε τί ακριβώς φταίει, και να μην τα ρίχνετε στον καπιταλισμό. ΤΟ συστημα το οποιο ζουμε δεν ειναι καπιταλισμος. Ο καπιταλισμος προυποθετει ελευθερη αγορα. Και μπορει στη θεωρια να ειναι αυτος ο κανονας πανω στον οποιο βασιζεται η ανταλλαγη αγαθων αλλα στην πραγματικοτητα μονο ελευθερη δεν ειναι. Αμφισβητει κανεις οτι η αγορα ελεγχεται απο λιγα οικονομικα κεντρα με αποτελεσμα τη δημιουργια μονοπωλιων? Αυτα λοιπον τα μονοπωλια ειναι εκτος ελεγχου, νομικου, δεοντολογικου και ειναι πανω απο τους κανονες της ελευθερης αγορας. Καπου εδω κρυβονται τα αιτια της "οικονομικης κρισης"
ΣΤΑΜΑΤΗΣ21 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ακριβως τα ολιγοπωλια και τα καρτελ και ο ακρατος καταναλωτισμος δεν ειναι στοιχεια ουτε του καπιταλισμου ουτε της ελευθερης αγορας ειναι παενεργιες.Και αυτες ζουμε καθως και την ανυπαρξια ελεγχων και την διαβρωση των πολιτικων που επρεπε να ελεγχουν και να καθοδηγουν τα κρατικα οργανα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.