Προς το περιεχόμενο

Πνευματικά δικαιώματα διαλέξεων καθηγητών

silverthan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βιβλιογραφία που δεν έχει εκδοθεί επίσημα, αλλά υφίσταται. Σημειώσεις διαλέξεων, παρουσιάσεις, πτυχιακές κλπ κλπ.

Δημοσ.

οκ αυτό κατάλαβα και εγώ. Φαντάσου τώρα να θέλει να το εκμεταλλευτεί αυτό νομικά ένας εκδοτικός οίκος, τι έχει να τραβήξει ο καθηγητής ή η σχολή.

Γι' αυτό αυτά δίνονται ανεπίσημα στα πλαίσια του ασύλου και όχι με ντοκουμέντα. (video κλπ)

Απ΄ ότι έχω μάθει είδη κάποιοι εκδοτικοί στρέφονται νομικά εναντίων συγγραμμάτων και δημοσιεύσεων.

Δημοσ.

Π.χ.Όταν ο καθηγητής στις διαλέξεις του ουσιαστικά παπαγαλίζει ένα ξενόγλωσσο βιβλίο και δημοσιεύσεις χωρίς να κάνει αναφορά σε αυτούς που έχουν κάνει την έρευνα ( πχ. στο management πόσοι καθηγητές παπαγαλίζουν τα harvard reviews? ) πολύ λογικό να μη θέλει να βιντεοσκοπείται. Επίσης όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω κάποιοι με τη συμπεριφορά που έχουν προς τους φοιτητές τους δε τους συμφέρει να βιντεοσκοπούνται.

Ή πολύ απλά φοβούνται ότι δε θα έχουν και πολύ κόσμο πρόθυμο να τους παρακολουθεί μετά, αν υπάρχει στο internet η διάλεξή τους. Στα ΤΕΙ π.χ. δε βγάζουν σημειώσεις οι περισσότεροι και το μόνο που κάνουν είναι να υπαγορεύουν( λες και είμαστε στο σχολείο:-D). Αν υπήρχαν οι σημειώσεις τους στο Internet, ποιός θα έκανε τον κόπο να πάει να τους παρακολουθήσει; Για να μην πω για τα παρουσιολόγια που έχουν καθιερώσει στις θεωρίες πολλοί...Και μετά πας για μάθημα, τουλάχιστον οι μισοί έχουν έρθει απλά για να φαίνεται το όνομά τους στο παρουσιολόγιο και πιάνουν την πάρλα μεταξύ τους και οι αλλοι μισοί απλά για να σημειώνουν και λες "εγώ τι ήρθα να κάνω εδώ μέσα?"

Ανώτατη παιδεία:devil:

Δημοσ.

Γιατί νομίζεις οι σχολές φοβούνται την αξιολόγηση. Εάν αυτή γίνει σωστά.

Οι εντάξει καθηγητές πάντα στις παρουσιάσεις τους βάζουν κάτω δεξιά στο power point ή τις διαφάνειές τους τις πηγές τους.

Δημοσ.

Πάντως η ηχογράφηση/βιντεοσκόπηση κάθε διάλεξης και η ελεύθερη διάθεση του υλικού σε κάθε ενδιαφερόμενο υπό κάποια άδεια Creative Commons είναι κάτι που συμβαίνει επίσημα σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Π.χ. http://webcast.berkeley.edu/courses.php?semesterid=2008-D

Φανταστείτε κάθε πανεπιστήμιο να είχε ένα τέτοιο ενημερωμένο αρχείο διαθέσιμο ελεύθερα... Δεν θα ήταν μόνο ευκολία για τους φοιτητές του, θα ήταν και σημαντικότατη κοινωνική συνεισφορά στη μόρφωση όλων και επίσης κάτι που θα είχε τεράστια ιστορική αξία για τις μελλοντικές γενιές.

[EDIT] black_widow ωραία δουλειά με τη συγκέντρωση σημειώσεων για τη διοίκηση επιχειρήσεων, μπράβο!

Δημοσ.

Το να κρατάς σημειώσεις "λέξη-προς-λέξη" τα όσα λέει ο καθηγητής και στη συνέχεια να ΄δίνεις τις σημειώσεις στου συμφοιτητές σου σε τι διαφέρει από το να κάνεις ότι έκανε το παιδί αυτό.

Κατά τη γνώμη μου το μόνο λάθος στην όλη υπόθεση ήταν ότι ο φοιτητής ψάρωσε και κατέβασε το υλικό. Στη τελική θα υποστήριζα ότι είναι η εναλλακτικός τρόπος σημειώσεων για όσους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις γραπτές σημειώσεις (πχ δυσλεκτικούς). Κανείς πχ δεν μπορεί να απαγορέψει σε κάποιον δυσλεκτικό να κρατά video-σημειώσεις και όποιος το κάνει θα πρέπει να φάει πολύ ντομάτα/τομάτα.

Δημοσ.
Πάντως η ηχογράφηση/βιντεοσκόπηση κάθε διάλεξης και η ελεύθερη διάθεση του υλικού σε κάθε ενδιαφερόμενο υπό κάποια άδεια Creative Commons είναι κάτι που συμβαίνει επίσημα σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Π.χ. http://webcast.berkeley.edu/courses.php?semesterid=2008-D

Φανταστείτε κάθε πανεπιστήμιο να είχε ένα τέτοιο ενημερωμένο αρχείο διαθέσιμο ελεύθερα... Δεν θα ήταν μόνο ευκολία για τους φοιτητές του, θα ήταν και σημαντικότατη κοινωνική συνεισφορά στη μόρφωση όλων και επίσης κάτι που θα είχε τεράστια ιστορική αξία για τις μελλοντικές γενιές.

[EDIT] black_widow ωραία δουλειά με τη συγκέντρωση σημειώσεων για τη διοίκηση επιχειρήσεων, μπράβο!

Thanks, να'σαι καλά:-D Από Μάρτιο που θα έχω πιο πολύ χρόνο, θα ανανεωθεί το blog , θα μπουν και δικής μου συγγραφής σημειώσεις σε πολλά μαθήματα.

Δημοσ.

Το καλό με το block σου είναι ότι δεν θα έχεις επισκέψεις από άσχετους και σχετικούς στην περίοδο της εξεταστικής για την ύλη και τα sos.

Τι μου θύμησες τώρα...

Δημοσ.

Μήπως δεν είχε φτιάξει το μαλί γι 'αυτό χαλάστηκε;

Την επόμενη φορά να τον ειδοποιήσει κάποιος να πάει στο μάθημα σένιος

Δημοσ.
Μήπως δεν είχε φτιάξει το μαλί γι 'αυτό χαλάστηκε;

Την επόμενη φορά να τον ειδοποιήσει κάποιος να πάει στο μάθημα σένιος

Κοίτα εμένα αν με βιντεοσκοπούσαν και ήμουνα άβαφη π.χ. ή το μαλλί ήταν κάπως κλπ, θα τσατιζόμουν :-D Επίσης, θα σκεφτόμουν ότι μπορεί να κάνω κανά σαρδάμ και να γίνω ρεζίλι online:lol:

Το καλό με το block σου είναι ότι δεν θα έχεις επισκέψεις από άσχετους και σχετικούς στην περίοδο της εξεταστικής για την ύλη και τα sos.

Τι μου θύμησες τώρα...

Αν είχα forum και είχα τον καθένα να μου λέει θέλω SOS, α οι σημειώσεις είναι παλιές, θέλω τα θέματα και τα σχετικά δε θα το άντεχα, θα τον έβριζα. Βάζω τις σημειώσεις ανά τομέα , αν θέλουν τις διαβάζουν. Αν θέλουν SOS να πάνε στα κόμματα, για άλλο λόγο έχει φτιαχτεί το blog.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...