1000 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Κανένα AV και κανένα Firewall πέραν τον ενσωματωμένο στο OS και του router/modem. Ανήκουν πλέον στις παλαιολιθικές εποχές και μόνο προβλήματα δημιουργούν. Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί AV καθαρά απο ψυχολογικούς λογούς (αντιβιώσεις). Όσο για τα trojans/spyware μιας και πραγματικό virus πρόγραμμα για Windows έχει να εμφανιστεί αρκετό καιρό, κάνε συνήθεια να ελέγχεις εσύ για αυτά σε οτιδήποτε εκτελέσιμο κατεβάζεις πέραν έγκριτης πηγής μέσω ενός online scanner η μιας δωρεάν εφαρμογής antispyware. Μερικά παραδείγματα. http://www.kaspersky.com/virusscanner http://www.superantispyware.com/ http://www.virustotal.com/ http://www.sandboxie.com/ Το sandboxie δε ξέρω κατά πόσο ενδείκνυται για το απλό έως μέσο χρήστη.Από την άλλη, πόσες φορές έχουμε μπει σε ιστοσελίδες που με ένα καλό antivirus χτύπησαν αμέσως; Όσων αφορά το ότι πρέπει να σκανάρουμε οτιδήποτε κατεβάζουμε από το net, δε χωρά αμφιβολία! Όμως αν προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε ένα αρχείο 500 MB πχ. στο virustotal ή το VirusScan πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουμε τι θα μας κοστίσει σε χρόνο. Τώρα όσον αφορά το firewall εν μέρει έχεις δίκιο. Από την άλλη όμως αν θέλουμε να ξέρουμε για παράδειγμα τι προσπαθεί να βγει προς τα έξω (ως απλοί - μέσοι χρήστες) μάλλον βοηθά τη κατάσταση. Στατιστικώς, ο μέσος χρήστης κινδυνεύει: Πρώτα από Spyware, μετά από Worms & Viruses και τέλος από Rootkits! Υ.Γ. Η free edition του superantispyware δεν αξίζει μία!!
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Συμφωνώ απόλυτα με τον 1000. Και να προσθέσω κάτι ακόμη: Η ενδεδειγμένη πρακτική σε περιβάλλοντα Windows (και μη) είναι πάντα να εργαζόμαστε με limited user account. Δυστυχώς πολλοί λίγοι χρήστες το τηρούν αυτό. Από τη μια, τους δικαιολογώ λίγο, γιατί: 1. Σε οικιακό single-user περιβάλλον, προσθέτει κόστος σε χρόνο. Ειδικά σε όσους δοκιμάζουν συχνά νέο software 2. Οι developers πολλών εφαρμογών, κυρίως freeware ή μικρών software houses, έχουν (πολύ κακώς) εμποτιστεί με τη λογική «όλοι σχεδόν οι χρήστες Windows εγκαθιστούν/τρέχουν εφαρμογές ως Administrators» και δεν προγραμματίζουν σύμφωνα με τα multi-user guidelines της Microsoft, είτε όσον αφορά τις εγγραφές στη Registry είτε τη μη χρήση των user profile directories για την αποθήκευση του configuration είτε τη μη δημιουργία shortcuts για όλους τους χρήστες του συστήματος κ.ά.. Έτσι όμως δημιουργείται φαύλος κύκλος και για να διορθώσει ο χρήστης αυτά τα κακώς κείμενα πρέπει να αφιερώσει έξτρα χρόνο, για να δημιουργήσει π.χ. ένα shortcut ή για να δώσει ως Administrator write permissions στο limited user account του για το τάδε .ini αρχείο στον κατάλογο εγκατάστασης της εφαρμογής (μπλιάχ!). Οπότε οδηγούμαστε πάλι στο 1 Παρ' όλα τα παραπάνω, καλώ όσους Windows users διαβάζουν αυτό το post να δουλέψουν για λίγο, έστω δοκιμαστικά, με limited user accounts. Επίσης, σε Windows Vista να μην απενεργοποιούν το UAC, όσο κι αν βρίσκουν ότι τους ενοχλεί. Όσοι συνηθίσουν σε αυτόν τον τρόπο εργασίας και τον υϊοθετήσουν τελικά, θα δουν πως υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη σε ασφάλεια και σταθερότητα συστήματος.
grimpr Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ο συνδυασμός ενός online file/disk scanner όπως το kaspersky online μαζι με το UAC των Vista και limited user accounts που προτεινη ο Parsifal, είναι η καλύτερη πρόταση δίχως τα προβλήματα των realtime scanners. Τα 3rd party firewalls ενδεικνύονται μόνο για παρανοϊκούς με θέματα ασφάλειας και σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρουν στον απλό χρήστη πέραν μιας ψευδής αίσθησης ασφάλειας, λάθος αντίληψη, μιας και η ασφάλεια ξεκινάει πρώτα από τον χρήστη με γνώση και σωστή πρακτική.
1000 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ο απλός χρήστης δε πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο γιατί πολύ απλά είναι.. απλός!! Ούτε και ο μέσος όμως.. γιατί είναι βιαστικός!! :lol:
Koritsi_Gia_PC Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μην ακούω για UAC! ! ! Avira Premium έβαλα για την ώρα.. Ας μου πει κάποιος που το χρησιμοποιεί από που αλλάζω γλώσσα, γιατί είναι στα γερμανικά Το Windows Firewall blockάρει μερικά πράγματα που δε ξεμπλοκάρονται. Παράδειγμα: Εάν είναι ανοιχτό, δεν μπορώ να Hostάρω Game στο Warcraft3. Αυτός είναι ο λόγος που δε το γουστάρω.. Αν υπάρχει λύση, το ανοίγω τι να πω.. /Μαρία
dark_banishing Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Να κάνω μια πρόταση και εγώ. Τα έχω όλα disabled uac, firewalls και δεν έχω μόνιμο antivirus. Άμα κατεβάσω κάτι από site που δεν εμπιστεύομαι έχω διάφορα portable anti virus και τα τσεκάρω όπως το portable clam win. Γενικά δεν το προτείνω εκτός αν ξέρετε τι κάνετε και είστε και ο μόνος χρήστης του pc σας. Όσο για το limited account είναι σωστό σαν ιδέα, αλλά ο χρόνος μου έχει μεγαλύτερη αξία. Το uac δεν το συζητώ είναι σπάσιμο νεύρων. Σίγουρα στους λινουξάδες θα είναι πιο συνήθεια και δεν θα τους πειραζει. Για τις συναλαγές με τράπεζες κλπ δεν ανησυχώ αφού όλες χρησιμοποιούν one-time passwords. Οπότε και να το δει κάποιος δεν έχει αξία. Για το αν με παρακολουθεί η microsoft και το fbi τι να πω ελπίζω να τους αρέσει η ζωή που κάνω
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Το Windows Firewall blockάρει μερικά πράγματα που δε ξεμπλοκάρονται. Παράδειγμα: Εάν είναι ανοιχτό, δεν μπορώ να Hostάρω Game στο Warcraft3. Αυτός είναι ο λόγος που δε το γουστάρω.. Αν υπάρχει λύση, το ανοίγω τι να πω.. Ακόμη κι όταν έχεις φτιάξει κανόνα για τον W3 server... ;
HellasVagabond Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μην βαρενετε αδικα τα συστηματα σας, ειδικα οσοι εχετε Vista και μαλιστα x64. Δεν χρειαζεστε ουτε Firewall ουτε Anti-Virus. Απλα ενα καλο Anti-malware τπτ περισσοτερο. Ξερω πως μερικοι θα αρπαχτουν που τα λεω αυτα αλλα επιτελους ας σταματησουμε να φοβιζουμε τον κοσμο λες και βρισκομαστε στην δεκαετια του 90' που εμπαινε ο ενας ιος μετα τον αλλο. Στην εποχη μας ο κινδυνος ειναι τα Malware και τπτ περισσοτερο.
Koritsi_Gia_PC Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ξαναβγάζω το Avira. Πες μου το καλύτερο Anti-Malware και ενεργοποιώ τα Protection των Vista. Θέλω να μάθω εάν όντως ισχύει αυτό. Πάω να ψάξω και τα allow στο FW των Vista. /Μαρία
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Διαφωνώ, για τους παρακάτω λόγους: 1. Στη δεκαετία του '90, δεν είχαμε always-on συνδέσεις. Τώρα έχουμε, και μαζί με αυτές, πολύ περισσότερη έκθεση σε ιούς 2. Στη δεκαετία του '90, ο ρυθμός εμφάνισης και εξάπλωσης κακόβουλου λογισμικού ήταν πολύ μικρότερος από αυτόν της δεκαετίας του '00 3. Ακόμη κι αν ο ρυθμός εμφάνισης νέων ιών ήταν μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (προσωπικά, μέχρι να αναφερθούν σχετικά στοιχεία, πολύ αμφιβάλλω γι' αυτό), το να αφήνεις το σύστημά σου χωρίς antivirus προστασία σε κάνει εξίσου ευάλωτο και στους (έστω) λιγότερους νέους ιούς και στους (έστω) περισσότερους παλαιούς
HellasVagabond Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Malware Bytes Anti-Malware. Βαλε και το Spybot Search And Destroy και κανε scan με αυτο μια φορα την εβδομαδα. Με το πρωτο κανε 1 φορα καθε 2 μερες fast scan. Τα Protections των Windows μην τα βαλεις. parsifal ειδικα στα VISTA δεν υπαρχει προβλημα ιων.
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 parsifal ειδικα στα VISTA δεν υπαρχει προβλημα ιων. http://www.microsoft.com/windows/antivirus-partners/windows-vista.aspx
HellasVagabond Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Περιμενες η MS να πει πως δεν χρειαζεσαι Anti-Virus ? Εχει ηδη παρα πολλες δικες στην Ευρωπη, δεν χρειαζεται και αλλες απο Mcafee, Norton, AVG, ESET, F-Prot κτλ κτλ κτλ. 3 Χρονια δουλευω τα Vista απο τοτε που ηταν Alpha και ουτε 1 φορα δεν ειχα προβλημα με ιους. Δεν εχω βαλει Firewall, το UAC ειναι off, δεν εχω 2 accounts και το μονο που εχω ειναι το Malware Bytes Anti Malware και το Spybot S&D. Λες να ειναι τυχη ?
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Ωραία και συγχαρητήρια. Ναι, είναι τύχη. Από την παρουσίαση μίας (1) προσωπικής μαρτυρίας μέχρι την πρόταση για μη χρήση antivirus software υπάρχει μεγάλη απόσταση. Εσένα σου έκατσε, θα κάτσει και σε όλους τους άλλους; Η ίδια η Microsoft συνιστά ("We recommend [...]") την χρήση antivirus. Δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, ούτε να στήσει σχετική σελίδα στο site της. Όπως και το αντίθετο του «Δηλώνω πως χρειάζεσαι antivirus» δεν είναι το «Δηλώνω πως δεν χρειάζεσαι Anti-Virus», αλλά το «Δε δηλώνω πως χρειάζεσαι Anti-Virus». Υπάρχει διαφορά.
Koritsi_Gia_PC Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2009 http://www.microsoft.com/windows/antivirus-partners/windows-vista.aspx Θα μπορούσε να είναι διαφήμιση, και να παίρνει φράγκα από αυτές τις εταιρίες. Ή θα μπορούσε να τα λέει, για να μη της πουν ότι δε προειδοποίησε σε κάποια ακραία περίπτωση Malware Bytes Anti-Malware.Βαλε και το Spybot Search And Destroy και κανε scan με αυτο μια φορα την εβδομαδα. Με το πρωτο κανε 1 φορα καθε 2 μερες fast scan. Τα Protections των Windows μην τα βαλεις. Κοίτα, πιστεύω ότι ξέρεις τι λες.. και μου ακούγεται και λίγο λογικό. Windows FW on? (Το πρόβλημα με το WC3 το έλυσα Pars, άνοιξα τα Ports) Windows Defender off? Και το Malwarebytes' Anti-Malware 1.33 το έβαλα. Έκανα full update. Έκανε Fast Check και βρήκε.. 1) 1 Rootkit 2) 1 Trojan 3) 1 πρόβλημα στη Registry Τα έβγαλα όλα επιτυχώς και έκανε αυτόματο Restart. Αυτά τα 3 ΟΥΤΕ το Avira τα πήρε πρέφα, ΟΥΤΕ ΚΑΝ το Nod. Νομίζω ότι το πρόγραμμα κάτι έχει να πει.... Κάθε 9:00 ΑΜ θα checkάρει για Updates και θα κάνει Fast Scan από μόνο του.. Ελαφρύ αποτέλεσμα, ευελπιστώ ότι θα πάει καλά... /Koritsi_Gia_PC
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.