BELL Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 (επεξεργασμένο) Το κακόβουλο προγραμματάκι αυτό, είναι ένας ιός που ανήκει στην κατηγορία των «δούρειων ίππων», ιοί δηλαδή που αυτόνομα δεν κάνουν κάτι κακό, αλλά ανοίγουν εν αγνοία του χρήστη (εξού και δούρειος ίππος) «τρύπες» στο OS, ώστε να εισέλθουν ιοί πραγματικά επιβλαβείς για τον υπολογιστή. Ακόμα χειρότερα οι τρύπες μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε ένα άλλο υπολογιστή (πάντα μέσω του Internet), με συνέπειες… σχεδόν άπειρων συνδυασμών, από καταστροφή αρχείων έως και υποκλοπή σημαντικών δεδομένων που μπορεί να έχουμε στο σκληρό δίσκος (ή και δίσκους, αν έχουμε άνω του ενός στον υπολογιστή είτε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς). Το όνομα αυτού: OSX.Trojan.iServices.A και βρίσκεται μέσα στην σουίτα προγραμμάτων «iWork `09». Το ωραίο όμως είναι ότι βρίσκεται μέσα στην σουίτα, αλλά στην σουίτα που μπορούν οι χρήστες να βρουν και να κατεβάσουν πειρατικά, όχι την επίσημη από την σελίδα της Apple. Δυστυχώς για αυτούς ο ιός που κληρονόμησαν μαζί με την παράνομη πράξη τους (για όσους δεν το γνωρίζουν παρανομία είναι να κατεβάζουμε πειρατευμένο λογισμικό, άσχετα αν είναι τσάμπα και μας συμφέρει οικονομικά), είναι εξαιρετικά «δυνατός» και δεν μπορεί το Mac OS X να γιατρευτεί με καμία απολύτως ενέργεια από μεριάς του απλού χρήστη (ενδεχομένως και του σκληροπυρηνικού), καθώς χρειάζεται ολοκληρωτικό format ο Mac (που συνεπάγεται σβήσιμο των αρχείων στον σκληρό που υπάρχει το OS, μιας και του κάνουμε format), επίσης αν έχουμε περαιτέρω δίσκους πρέπει και σε εκείνους να κάνουμε format (άρα περίπατο τα αρχεία και από εκεί μέσα). Κοινώς σβήσιμο τα πάντα και πάλι από την αρχή. Για όσους δεν έχουν την «πολυτέλεια» να χάσουν τα αρχεία τους, μόνο μια και μοναδική (ως την στιγμή που γραφόταν το παρόν) λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα antivirus. Η εταιρεία που ανακάλυψε τον δούρειο ίππο ονομάζεται Intego, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της επεξηγεί τι ακριβώς κακό κάνει στο Mac OS X, αυτός ο ιός. Η λύση του antivirus που αναφέραμε πιο πάνω για όσους δεν θέλουν να κάνουν format με την επικείμενη ολοκληρωτική απώλεια των αρχείων τους, ακούει στο όνομα Intego VirusBarrier X5 με κόστος 72 ευρώ για μία άδεια χρήσης. Site: Intego Site: «συμπτώματα» και τις παρενέργειες του ιού - σελίδα 2η Site: antivirus για Mac Πηγή: zougla.gr Επεξ/σία 28 Ιανουαρίου 2009 από dimitris2006
BELL Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 (επεξεργασμένο) Το κακόβουλο προγραμματάκι αυτό, είναι ένας ιός που ανήκει στην κατηγορία των «δούρειων ίππων», ιοί δηλαδή που αυτόνομα δεν κάνουν κάτι κακό, αλλά ανοίγουν εν αγνοία του χρήστη (εξού και δούρειος ίππος) «τρύπες» στο OS, ώστε να εισέλθουν ιοί πραγματικά επιβλαβείς για τον υπολογιστή. Ακόμα χειρότερα οι τρύπες μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε ένα άλλο υπολογιστή (πάντα μέσω του Internet), με συνέπειες… σχεδόν άπειρων συνδυασμών, από καταστροφή αρχείων έως και υποκλοπή σημαντικών δεδομένων που μπορεί να έχουμε στο σκληρό δίσκος (ή και δίσκους, αν έχουμε άνω του ενός στον υπολογιστή είτε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς). Το όνομα αυτού: OSX.Trojan.iServices.A και βρίσκεται μέσα στην σουίτα προγραμμάτων «iWork `09». Το ωραίο όμως είναι ότι βρίσκεται μέσα στην σουίτα, αλλά στην σουίτα που μπορούν οι χρήστες να βρουν και να κατεβάσουν πειρατικά, όχι την επίσημη από την σελίδα της Apple. Δυστυχώς για αυτούς ο ιός που κληρονόμησαν μαζί με την παράνομη πράξη τους (για όσους δεν το γνωρίζουν παρανομία είναι να κατεβάζουμε πειρατευμένο λογισμικό, άσχετα αν είναι τσάμπα και μας συμφέρει οικονομικά), είναι εξαιρετικά «δυνατός» και δεν μπορεί το Mac OS X να γιατρευτεί με καμία απολύτως ενέργεια από μεριάς του απλού χρήστη (ενδεχομένως και του σκληροπυρηνικού), καθώς χρειάζεται ολοκληρωτικό format ο Mac (που συνεπάγεται σβήσιμο των αρχείων στον σκληρό που υπάρχει το OS, μιας και του κάνουμε format), επίσης αν έχουμε περαιτέρω δίσκους πρέπει και σε εκείνους να κάνουμε format (άρα περίπατο τα αρχεία και από εκεί μέσα). Κοινώς σβήσιμο τα πάντα και πάλι από την αρχή. Για όσους δεν έχουν την «πολυτέλεια» να χάσουν τα αρχεία τους, μόνο μια και μοναδική (ως την στιγμή που γραφόταν το παρόν) λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα antivirus. Η εταιρεία που ανακάλυψε τον δούρειο ίππο ονομάζεται Intego, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της επεξηγεί τι ακριβώς κακό κάνει στο Mac OS X, αυτός ο ιός. Η λύση του antivirus που αναφέραμε πιο πάνω για όσους δεν θέλουν να κάνουν format με την επικείμενη ολοκληρωτική απώλεια των αρχείων τους, ακούει στο όνομα Intego VirusBarrier X5 με κόστος 72 ευρώ για μία άδεια χρήσης. Site: Intego Site: «συμπτώματα» και τις παρενέργειες του ιού - σελίδα 2η Site: antivirus για Mac Πηγή: zougla.gr Επεξ/σία 28 Ιανουαρίου 2009 από dimitris2006
cmak Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Αμά πια......μόλις άλλαξα από pc se mac.......Πότε προλάβανε και με βρήκανε οι δούρειοι ίπποι
cmak Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Αμά πια......μόλις άλλαξα από pc se mac.......Πότε προλάβανε και με βρήκανε οι δούρειοι ίπποι
kid4computer Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 ΧΑχαχα Καιρός ήταν..... Τελικά δεν γίνεται να κοιμόμαστε ήσυχοι απο ιους .Αχχχχχ!
kid4computer Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 ΧΑχαχα Καιρός ήταν..... Τελικά δεν γίνεται να κοιμόμαστε ήσυχοι απο ιους .Αχχχχχ!
foutsesmple Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί το εν λόγω malware χωρίς να χρειαστεί προσφυγή σε αγορά antivirus: http://www.macupdate.com/info.php/id/30265/iservices-trojan-removal-tool Επιπλέον υπάρχει τρόπος για χειροκίνητη αφαίρεση του ιού: http://www.macrumors.com/2009/01/22/iwork-09-torrent-carrying-os-x-trojan/ Επίσης, αν κάποιος χρήστης κάνει backup με το time machine μπορεί απλά να επαναφέρει το μηχάνημα του στο σημείο πριν εγκαταστήσει το μολυσμένο πακέτο του iwork. Το format είναι έσχατη λύση και στο 99% των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί.
foutsesmple Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί το εν λόγω malware χωρίς να χρειαστεί προσφυγή σε αγορά antivirus: http://www.macupdate.com/info.php/id/30265/iservices-trojan-removal-tool Επιπλέον υπάρχει τρόπος για χειροκίνητη αφαίρεση του ιού: http://www.macrumors.com/2009/01/22/iwork-09-torrent-carrying-os-x-trojan/ Επίσης, αν κάποιος χρήστης κάνει backup με το time machine μπορεί απλά να επαναφέρει το μηχάνημα του στο σημείο πριν εγκαταστήσει το μολυσμένο πακέτο του iwork. Το format είναι έσχατη λύση και στο 99% των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί.
SpyrosR Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Είναι πολύ ηλίθιο να αποκαλούν "ιό" κάτι που πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή σου για να εγκατασταθεί, και φυσικά τον κωδικό του root. Κι ακόμα πιο ηλίθιο να διαδίδουν πως απαιτείται format του δίσκου για να αφαιρεθεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπόθεση τριών εντολών στην κονσόλα. ...άμα μου δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας και μου πείτε "μπες!" μετά εγώ θεωρούμαι διαρήκτης;
SpyrosR Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Είναι πολύ ηλίθιο να αποκαλούν "ιό" κάτι που πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή σου για να εγκατασταθεί, και φυσικά τον κωδικό του root. Κι ακόμα πιο ηλίθιο να διαδίδουν πως απαιτείται format του δίσκου για να αφαιρεθεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπόθεση τριών εντολών στην κονσόλα. ...άμα μου δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας και μου πείτε "μπες!" μετά εγώ θεωρούμαι διαρήκτης;
1000 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 http://blog.trendmicro.com/mac-trojan-hidden-beneath-pirated-iwork-09/
1000 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 http://blog.trendmicro.com/mac-trojan-hidden-beneath-pirated-iwork-09/
Αδμιν Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Είναι πολύ ηλίθιο να αποκαλούν "ιό" κάτι που πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή σου για να εγκατασταθεί, και φυσικά τον κωδικό του root. Κι ακόμα πιο ηλίθιο να διαδίδουν πως απαιτείται format του δίσκου για να αφαιρεθεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπόθεση τριών εντολών στην κονσόλα. ...άμα μου δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας και μου πείτε "μπες!" μετά εγώ θεωρούμαι διαρήκτης; Ditto. (10χαρακτηρες)
Αδμιν Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Είναι πολύ ηλίθιο να αποκαλούν "ιό" κάτι που πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή σου για να εγκατασταθεί, και φυσικά τον κωδικό του root. Κι ακόμα πιο ηλίθιο να διαδίδουν πως απαιτείται format του δίσκου για να αφαιρεθεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπόθεση τριών εντολών στην κονσόλα. ...άμα μου δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας και μου πείτε "μπες!" μετά εγώ θεωρούμαι διαρήκτης; Ditto. (10χαρακτηρες)
elven Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2009 Είναι πολύ ηλίθιο να αποκαλούν "ιό" κάτι που πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή σου για να εγκατασταθεί, και φυσικά τον κωδικό του root. Κι ακόμα πιο ηλίθιο να διαδίδουν πως απαιτείται format του δίσκου για να αφαιρεθεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπόθεση τριών εντολών στην κονσόλα. ...άμα μου δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας και μου πείτε "μπες!" μετά εγώ θεωρούμαι διαρήκτης; Άντε πάλι,και τα Windows δεν έχουν "ιούς",θέλει τη συγκατάθεση σου για να εγκατασταθεί και ανάλογα και τον κωδικό του admin.Κι ακόμα πιο ηλίθιο να διαδίδουν πως απαιτείται για format του δίσκου για να αφαιρεθεί,ενώ στην πραγματικότητα με ένα AV θα τον διαγράψεις ή και manual αν κάνει το δύσκολο,φυσικά υπάρχουν κι εξαιρέσεις,σπάνιες αν ξέρεις το λειτουργικό που χρησιμοποιείς και δεν το 'χεις για πασιέντζα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα