Garnele Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2009 Επιστήμονας νόμιζα ότι είναι ο άνθρωπος που έχει διαβάσει και συνεχώς διαβάζει για το γνωστικό του αντικείμενο, κάνει έρευνα,γράφει papers, συμμετέχει σε συνέδρια, γενικά έχει να προσφέρει κάτι το παραπάνω στον κλάδο του. Έχουμε τόσους πολλούς επιστήμονες στην Ελλάδα και τόσο σοβαρή έρευνα; Έχουμε αρκετούς σοβαρούς επιστήμονες στην Ελλάδα και γίνεται μία αρκετά σοβαρή έρευνα (μιλάω κυρίως για τομείς όπως ιστορία και ανθρωπολογία, που τυχαίνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι). Αντίστοιχα γίνονται και αρκετά συνέδρια, σεμινάρια, η πλειονότητα μάλιστα χωρίς πληρωμή γι΄αυτούς που τα παρακολουθούν, ημερίδες και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα πράγματα. Ισχύει πάντα βέβαια το όποιος ενδιαφέρεται μαθαίνει και δεν θα σε πιάσει κανείς από το χεράκι να σε πάει σε όλα αυτά. Αν θέλεις να βλέπεις μόνο τη μιζέρια του καθενός που γκρινιάζει επειδή δεν πέρασε για 4703479η φορά το διαγωνισμό ΑΣΕΠ, την παπαγαλία και τα ρέστα, αυτό θα βλέπεις. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει πως επειδή υπάρχουν ερευνητές-επιστήμονες-πες το όπως θες, υπάρχει πάντα και "φιλόξενο" περιβάλλον δράσης για όλους αυτούς. Επίκαιρο παράδειγμα: το Εφετείο Θεσσαλονίκης σκοπεύει να καταστρέψει ένα μεγάλο αριθμό των αρχείων του (σημαντικές δικογραφίες ακα πεδίο ερευνών θα καταστραφούν) επειδή λέει δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος... Ανάλογα, σύνηθες φαινόμενο είναι η καταστροφή αρχείων τα οποία δεν αξιολογούνται (από ποιον σημαντικά, μιλάμε βέβαια για αρχεία τα οποία λίγο πριν την πολτοποίηση -με τη μορφή κλήρωσης και ό,τι προλάβετε στο επόμενο πεντάλεπτο αρπάξτε- παραδίνονται στους παλαιοπώλες. Σιχαμένα πράγματα γενικά, προτιμότερο να παράγουμε και να εξάγουμε τσουρέκια με κάστανα και άσπρη σοκολάτα τώρα που το σκέφτομαι.
FarCry Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Επίκαιρο παράδειγμα: το Εφετείο Θεσσαλονίκης σκοπεύει να καταστρέψει ένα μεγάλο αριθμό των αρχείων του (σημαντικές δικογραφίες ακα πεδίο ερευνών θα καταστραφούν) επειδή λέει δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος... μηπως πρωτα εγινε ψηφιοποιηση του αρχειου?
Praetorianos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Το 1944 ήταν η χρονιά κατά την οποία ο Αγαπητός Βαλογιώργος δημιούργησε Τα Ζαχαροπλαστεία Τερκενλής, έτος ιδρύσεως 1948 Όσο για το άλλο "Εδώ και ένα αιώνα" διάβασα νομίζω. Οι εποχές που ο καθένας ήταν λίγο γιατρός, λίγο χτίστης, λίγο σοβατζής, λίγο διευθυντής, λίγο λογιστής, λίγο αστυφύλακας, λίγο πολιτικός, λίγο, λίγο περάσανε. Θέλεις να δεις τι σπουδές έχουν οι ιδρυτές του e-shop, που είναι πρόσφατη επιτυχία? Όσο για τον Mark που παρέθεσες κι αυτός σπούδασε για να τα καταφέρει. Εσύ γιατί το συγκεκριμενοποίησες στο management δεν μπορώ να καταλάβω. Αφού το θέτεις όμως έτσι με το ίδιο σκεπτικό: Ούτε το marketing σπουδάζεται, αρκεί να ξέρεις τα βασικά, ούτε οι οικονομικές επιστήμες σπουδάζονται, αρκεί να έχεις εμπειρία, ούτε ιστορία σπουδάζεται, μπορείς να διαβάσεις μόνος σου. Μπορώ να σου παραθέσω ακόμα πολλά επαγγέλματα. Αυτό που λες ότι ή το έχεις ή δεν το έχεις είναι σωστό, αλλά κάποιος που το έχει μέτρια και σπούδασε θα γίνει καλύτερος από κάποιον που το έχει άριστα. Γιατί ακόμα κι αυτός που το κατέχει άριστα θα κάνει λάθη που οι σπουδές σε βοηθούν να αποφύγεις. Btw αν και το έχω ξαναπει ναι management σπουδάζω, απλά επειδή ξέρω ότι επειδή το σπούδασα, δεν αρκεί για να με κάνουν διευθυντή, πάω κυρίως για τις οικονομικές γνώσεις και επειδή με ενδιαφέρει το αντικείμενο. Προσωπικά δεν θα ήθελα να γίνω manager με την έννοια που το έχεις στο μυαλό σου αλλά μόνο να ασχοληθώ με τα οικονομικά. Τώρα θα πιστεύεις ότι υπερασπίζομαι αυτό που διάλεξα, το κάνω από προσωπικό όφελος κτλ, καμία σχέση. Τα ίδια θα έλεγα αν έθιγες και άλλα επαγγέλματα που υποτίθεται "δεν σπουδάζονται".
DeViAnT_Puppet! Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 @Farcry το ότι κάποιος ξεκίνησε μια επιχείρηση μονος του απέκτησε κάποια σεβαστή αγορά και όνομα σε μικρή κλίμακα δεν σημαίνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει μονος του χωρίς καμια συμβολή σε συνθήκες ανταγωνισμού μεγαλύτερης.Ο ιδιοκτητης δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει managment ή να έχει πτυχία, το management καθώς και το marketing plan των επιχειρήσεων το αναλαμβάνουν γραφεία ή σύμβουλοι επιχειρήσεων ή δημιουργούνται τμήματα στην ίδια την επιχείρηση. Αυτό γιατί από μονος του ο ανταγωνισμός το επιβάλει.Η Ford, η Mcdonalds, η Microsoft και εκτομμύρια άλλες επιχειρήσεις είτε πολυεθνικές είτε τοπικές από μονες τους έγιναν μεγάλες? Δεν χρειάστηκε management? δεν χρειάστηκε marketing? Ο ορος του management καταρχάς έχει πάρει πολλές μορφές από διαφορους θεωρητικούς του όπως φυσικά και το marketing. Στην Ελλάδα ο ορος είναι παρεξηγημένος και αυτό γιατί αρχικά την δουλειά του manager την αναλάμβαναν άνθρωποι που απλά είχαν γνωριμίες, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς ήταν ή τι ακριβώς κάνα δηλαδή το βλέπαν κάτι σαν PR. Πράγμα το οποιο παραπλάνησε πολλούς και έχει δημιουργήσει μια μάλλον αρνητική έννοια. Το management περιλαμβάνει επιχειρησιακή μεθοδολογία, ερευνα και ανάλυση οικονομικών στοιχειων, διαχείριση ανθρωπινου δυναμικού, ψυχολογία και δημιουργία κινήτρων και στόχων κ.α. Απ' ότι καταλαβαίνεις δεν είναι μια απλή διαδικασία όπως πολλοί φαντάζονται και με τα χρονια και το άνοιγμα των αγορών και του ανταγωνισμου η αναγκαιότητα του είναι ακόμα πιο επιτακτική μεχρι και σε επιχειρήσεις μικρού μεγέθους. Ξέρω ότι θα "χαλάσω" πολλούς πολέμιους λέγοντας αυτό αλλα το managment και το marketing είναι επιστήμες, νέες, όχι κλασσικές αλλα είναι επιστήμες. Γιατί? Γιατί πολύ απλά αποτελούνται από υποσύνολα άλλων επιστημων και ακολουθούν επιστημονική προσέγγιση.
FarCry Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 . Εσύ γιατί το συγκεκριμενοποίησες στο management δεν μπορώ να καταλάβω. επειδη αυτο εθιξε το αφεντικο7. το δικο μου σχολιο "δεν χρειαζονται οι σπουδες" στο management πηγαινε. το αφησα να εννοηθει, εξου η παρεξηγηση βεβαια εκανα τα απαραιτητα quotes και νομιζα οτι θα καταλαβαινες που αναφερομουν -----Προστέθηκε 5/2/2009 στις 03 : 36 : 54----- αλλα το management και το marketing είναι επιστήμες, νέες, όχι κλασσικές αλλα είναι επιστήμες. οκ εγω ανεφερα το managemenτ με την ευρυτερη εννοια. μπορει να ειναι επιστημες δε λεω αλλα δεν βασιζονται μονο στη γνωση. δεν ειναι οπως οι φυσικες επιστημες. δηλαδη ειναι να το εχεις και μεσα σου. δε ξερω πως να στο εξηγησω. 2 ατομα εχουν σπουδασει marketing βλεπεις πως πουλαει ο ενας το αντικειμενο και πως ο αλλος..... επειδη το marketing ειναι συσσωρευση πολλων αλλων κλαδων σαν το HR καποιος ο οποιος εχει σπουδασει μονο αυτο ισως τα βρει σκουρα γιατι ο ιδιος ο κλαδος ειναι multidsciplinary Marketing is influenced by many of the social sciences, particularly psychology, sociology, and economics. Anthropology is also a small, but growing influence. Market research underpins these activities. Through advertising, it is also related to many of the creative arts. The marketing literature is also infamous for re-inventing itself and its vocabulary according to the times and the culture.τωρα αν εσυ πιστευεις οτι αυτο το πραγμα σπουδαζεται πασο. εγω παντως λεω οτι αν καποιος δε το εχει μεσα του δε θα γινει καλος στο marketing. δεν ειναι το ιδιο με τα μαθηματικα, φυσικη, χημεια. το marketing για μενα ειναι skill. γιατι στο MBA ζητανε τουλαχιστον 2 χρονια προυπηρεσια σε θεση management? γιατι απλα δεν "σπουδαζεται" επειδη και οι συμβουλοι κανουν πολλες φορες πατατες οποιος αφησει την επιχειρηση στα χερια των συμβουλων ανευ ελεγχου θα καταρρευσει. αρα δεν σωζουν οι συμβουλοι μια επιχειρηση. οποτε ολες τις αποφασεις τς περνει το μεγαλο κεφαλι αρα αυτος ειναι και ο ultimate manager. οποτε πως μπορει και κρινει το αφεντικο τον manager συμβουλο του? που θελω να καταληξω απο αυτο το απλο reasoning? οτι για να κρινει το αφεντικο τη δουλεια του manager χωρις να εχει γνωσεις επι του αντικειμενου, εχει γνωσεις manager χωρις να εχει σπουδασει. μπορει να μην γνωριζει τις μεθοδους αλλα εχει την κριση να καταλαβει οτι αυτο ειναι πατατα κατι που θα επρεπε να ειχε αντιληφθει ο ιδιος ο συμβουλος. ε το θεμα logic, reasoning, planning, intuition δεν σπουδαζεται και ειναι απο τα χαρακτηριστικα που πρεπει να εχει ενας manager. οπως και το leadership. γιαυτο μαλλον καποιοι λενε οτι δεν ειναι επιστημη (100%) αλλα το management και το marketing είναι επιστήμες, νέες, όχι κλασσικές αλλα είναι επιστήμες. Scientific method says, in essence, that if two researchers do the same experiment in the same way, they should get the same result. When that happens a couple of times, then the first person who did it is said to be scientifically correct. Does that happen in marketing? . . . . . . True, even art has formal structures, and basics that must be learned. But in the final analysis, it's the art that wins, not the formal structure and the jargon. . . . If you want to succeed in marketing, then, don't hire the scientist. Hire the artist. (αυτο φιλε μου δεν σπουδαζεται γιαυτο και δεν ειναι 100% επιστημη. sorry που σε απογοητευσα) http://www.marcusletter.com/science.htm
DrLo Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Όσο για το άλλο "Εδώ και ένα αιώνα" διάβασα νομίζω. Θέλεις να δεις τι σπουδές έχουν οι ιδρυτές του e-shop, που είναι πρόσφατη επιτυχία? Πολιτικοί μηχανικοί. ΥΓ : Τουλάχιστον ο ένας εκ των αρχικών ιδρυτών
vandermonde Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 δηλαδη ειναι να το εχεις και μεσα σου. δε ξερω πως να στο εξηγησω. 2 ατομα εχουν σπουδασει marketing βλεπεις πως πουλαει ο ενας το αντικειμενο και πως ο αλλος..... γιατι αυτο δεν συμβαινει γενικα και παντου?? μετρανε παντου τα skills.........ο αλλος σπουδασε φυσικη και εγινε Einstein και αλλος σπουδασε φυσικη και εγινε λιακοπουλος!
DeViAnT_Puppet! Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 τωρα αν εσυ πιστευεις οτι αυτο το πραγμα σπουδαζεται πασο. Επειδή το έχω σπουδάσει θα σου πω ότι σπουδάζεται. social sciences, particularly psychology, sociology, and economics. Αυτά δεν είναι επιστήμες? Through advertising, it is also related to many of the creative arts. Άλλο το δημιουργικό της διαφήμισης και άλλο η στρατηγική της και η προσέγγιση της που λαμβάνουν καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα. Scientific method says, in essence, that if two researchers do the same experiment in the same way, they should get the same result. When that happens a couple of times, then the first person who did it is said to be scientifically correct. Does that happen in marketing? Θεωρητικά φυσικά και έχουν τα ίδια αποτελέσματα, στην πράξη όμως πρέπει να λάβουμε πολλούς παράγοντες υπόψη οι οποιοι αλλάζουν συνεχώς γι αυτό είναι δύσκολο να γίνει ακριβής προσέγγιση όχι αδύνατο. True, even art has formal structures, and basics that must be learned. But in the final analysis, it's the art that wins, not the formal structure and the jargon. Αυτό είναι το ζουμί του όλου θέματος.Πολλοί θεωρητικοί έχουν διατυπώσει ανά τα χρονια διαφορους ορισμούς για το marketing άλλοι περισσότερο προς τάση της τέχνης και άλλοι προς την τεχνική. Το μονο σίγουρο είναι ότι περιλαμβάνει σαν επιστήμη και την τέχνη μέσα του, χωρίς όμως αυτό να κάνει την επιστήμη ανίσχυρη. If you want to succeed in marketing, then, don't hire the scientist. Hire the artist. Πάνε πες το σε μια μεγάλη επιχείρηση αυτό, θα το εκτιμήσουν δεόντως.... Κάθε επιστήμη έχει και ανθρώπους που έχουν κλίση σε αυτό και άλλους που είναι πιο παθητικοί. Οι μεγάλοι κλασικοί επιστήμονες με τα χαρτιά τους κάναν επιστήμη μονο ή με το φυσικό τους ταλέντο και την κλίση τους? Ο οποιοσδήποτε δεν το έχει μέσα του δεν γίνεται καλός στον τομέα του. (αυτο φιλε μου δεν σπουδαζεται γιαυτο και δεν ειναι 100% επιστημη. sorry που σε απογοητευσα) Εμάς όσοι είμαστε του χώρου και ξέρουμε τι ζούγκλα είναι ιδίως στον τομέα μου(διαφήμιση) ένα random link στο internet δεν μας λέει απολύτως τίποτα. Θα σου πρότεινα αν θέλεις να γνωρίσεις το marketing να διαβάσεις ένα από τα εισαγωγικά βιβλία κλασικών θεωρητικών του και να μην πιάνεσαι από μια φράση του ορισμού που έχει δώσει το wikipedia.
Praetorianos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 βεβαια εκανα τα απαραιτητα quotes και νομιζα οτι θα καταλαβαινες που αναφερομουν Λάθος μου τότε, γιατί έπιασα τη λέξη management μεμονωμένα. δηλαδη ειναι να το εχεις και μεσα σου. δε ξερω πως να στο εξηγησω. 2 ατομα εχουν σπουδασει marketing βλεπεις πως πουλαει ο ενας το αντικειμενο και πως ο αλλος..... επειδη το marketing ειναι συσσωρευση πολλων αλλων κλαδων σαν το HR καποιος ο οποιος εχει σπουδασει μονο αυτο ισως τα βρει σκουρα γιατι ο ιδιος ο κλαδος ειναι multidsciplinary Καταλαβαίνω απόλυτα τι θες να πεις. Κάποιος που είναι από τη φύση του λιγομίλητος και ευαίσθητος σαν χαρακτήρας όσα πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά κι αν κάνει στο management φαίνεται ότι δεν το 'χει το αντικείμενο. Αυτές όμως είναι εξαιρέσεις, γιατί ένας μέσος άνθρωπος αν καταφέρει και συνδυάσει αυτά που έμαθε (ότι αντί για φωνές, μπορείς να παρακινήσεις εσωτερικά κάποιον), θα τα πάει καλύτερα από κάποιον που θα πάει με την trial and error μέθοδο. τωρα αν εσυ πιστευεις οτι αυτο το πραγμα σπουδαζεται πασο. εγω παντως λεω οτι αν καποιος δε το εχει μεσα του δε θα γινει καλος στο marketing. δεν ειναι το ιδιο με τα μαθηματικα, φυσικη, χημεια. το marketing για μενα ειναι skill. Όλα χρειάζονται ικανότητες, με τις σπουδές απλώς μαθαίνεις γενικές αρχές. Και τα μαθηματικά είναι θέμα skill αλλά μάλλον ξέρεις τι χρειάζεται να σπουδάσεις για να καταφέρεις κάτι σήμερα, ενώ στο παρελθόν το skill, λίγα βιβλία, ένας χάρακας και ένας διαβήτης ήταν τα μόνα απαραίτητα. γιατι στο MBA ζητανε τουλαχιστον 2 χρονια προυπηρεσια σε θεση management? γιατι απλα δεν "σπουδαζεται" Υπάρχουν δυο ειδών MBA, στο ένα από αυτά θέλουν εμπειρία στο άλλο απλά τίτλο σπουδών, αλλά ok, got your point... Πολιτικοί μηχανικοί.ΥΓ : Τουλάχιστον ο ένας εκ των αρχικών ιδρυτών Αυτό πήγαινε στην αρχική παρεξηγημένη παρατήρηση ότι οι σπουδές είναι άχρηστες. Οι ιδρυτές πρώτα σπούδασαν για να πάρουν τα ωφέλη και μετά έφτιαξαν την επιχείρηση, δεν ξεκίνησαν χύμα στο κύμα. Τε σπα ακόμα κι έτσι πάντως ο συγκεκριμένος που λες τέλειωσε και MBA για να αποκτήσει γνώσεις να στήσει την επιχείρηση του (management, marketing, χρηματοοικονομικά)
black_widow Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2009 Τώρα είδα τις απαντήσεις ( εξεταστική) . Με έχουν καλύψει στις απαντήσεις τους οι παραπάνω user ( ούτε να κάνω quote δεν έχω κουράγιο). Όσον αφορά τους μηχανικούς έχω πει σε post μου πιο πάνω ότι οι μηχανικοί συνέβαλλαν πολύ στη διατύπωση των αρχών διοίκησης επιχειρήσεων και στο σχεδιασμό της παραγωγής. Το αν χρειάζονται καλύτερη οργάνωση οι επιχειρήσεις ( και στο οποίο συνεισφέρει το αντικείμενο του management) στην Ελλάδα είναι κάτι αυτονόητο, τα αποτελέσματα τα έχετε δει όλοι της μη ορθής διαχείρισης:X Από κει και πέρα όλα τα επαγγέλματα θέλουν skills και εμπειρία . Καληνύχτα
afentiko7 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 Επειδή το έχω σπουδάσει θα σου πω ότι σπουδάζεται. Και η γραφιστική σπουδάζεται. Είναι επιστήμη? Μέχρι και ατει αισθητικής έχουμε. Α εγώ ξέρω παληκάρι απόφοιτος του τμήματος μου (καμιά σχέση με management) που επειδή πήγε και έκανε ερωτηματόλογια στο mall, βγάλανε την πτυχιακή του σε ένα περιοδικό που λέγεται επιστημονικό μάρκετινγκ. Για τόσο σοβαρή "επιστήμη" μιλάμε. λιγομίλητος και ευαίσθητος σαν χαρακτήρας όσα πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά κι αν κάνει στο management φαίνεται ότι δεν το 'χει το αντικείμενο. άλλο το communications που σπουδάζουν οι αμερικάνες στα κολλέγια και άλλο η ηγεσία. Δε χρειάζεται να' σαι ωραίος για να διοικείς. Ούτε καν να πείθεις (με τα λόγια σου). Υπάρχουν δυο ειδών MBA, στο ένα από αυτά θέλουν εμπειρία στο άλλο απλά τίτλο σπουδών, αλλά ok, got your point... Στα αμερικάνικα πανεπιστήμια (τα πρωτοκλασάτα) θέλουν και διευθυντική θέση. Πχ ένας it developer, μπορεί να γίνει διευθυντής του συγκεκριμένου τμήματος. Ομως μπορεί να γίνει ceο αν δν ξέρει λογιστική?Οχι βέβαια. Οπότε του κάνουν κάτι introduction lessons, που στάνταρ θα τα βγάλει.Δλδ υποθέτουν ότι θα ναι κάτι εύκολο, γιατί άντε στα 35-40 να μάθεις κάτι καινούργιο. Αρα maths beat accounting. ο αν χρειάζονται καλύτερη οργάνωση οι επιχειρήσεις ( και στο οποίο συνεισφέρει το αντικείμενο του management) στην Ελλάδα είναι κάτι αυτονόητο, τα αποτελέσματα τα έχετε δει όλοι της μη ορθής διαχείρισης Από κει και πέρα όλα τα επαγγέλματα θέλουν skills και εμπειρία . Α τέλεια. Δλδ εσύ όταν τελειώσεις τη σχολή θα μπορείς να ανοίξεις μια επιχείρηση (φούρνο) μόνη σου και αυτό θα πιάσει?Η όχι? Και γιατί να μην πιάσει, αφού θα εφαρμόσεις τις αρχές ( αν έχει) του μάνατζμεντ? Μα και μόνη σου το είπες ότι αν σπουδάσεις μανατζμεντ χωρίς κάποιο τεχνικό υπόβαθρο, είσαι φτερό στον άνεμο (ανέφερες τους μηχανικούς). Μιλάμε για οργάνωση κ διοικηση, όχι για λογιστική. Επανέρχομαι αύριο για να συντρίψω και τη ιστορία ως σοβαρή επιστήμη. Αξία για μένα έχει μεγαλύτερη από οποιοδήποτε θεώρημα. Επιστήμη δν είναι.
Lucifer Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 Επανέρχομαι αύριο για να συντρίψω και τη ιστορία Τι ώρα να 'μαι σπίτι;
FarCry Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 γιατι αυτο δεν συμβαινει γενικα και παντου?? μετρανε παντου τα skills.........ο αλλος σπουδασε φυσικη και εγινε Einstein και αλλος σπουδασε φυσικη και εγινε λιακοπουλος! αν εσυ λες skill το 160 IQ του einstein εγω το λεω γεννετικη ανωμαλια...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.