Προς το περιεχόμενο

Budget input set: Logitech Internet 350 keyboard & Gigabyte GM-M6000 laser mouse

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

==Πού; Πότε; Πόσο;==

Τα δύο προϊόντα αγοράστηκαν αμφότερα με ηλεκτρονική παραγγελία από το e-shop.gr, στις 8/1/2008. Οι τιμές τους:

Πληκτρολόγιο: 9.90€

Ποντίκι: 6.89€

==Κριτήρια επιλογής==

===Γιατί budget;===

Γιατί είναι προσωπική επιλογή το να αποφεύγω αγορά περιφερειακών που:

1. Είναι φαντεζί/κραυγαλέας αισθητικής-design

2. Κάνουν περισσότερα από αυτά που πραγματικά χρειάζομαι

3. Δεν πετυχαίνουν "sweetspot" στον τομέα Απόδοση/Τιμή

Βάσει αυτών των κριτηρίων λοιπόν, έψαχνα κάτι στην κατηγορία τιμής budget, δηλαδή κοντά στις τιμές των συγκεκριμένων. Ίσως και λίγο παραπάνω, κοντά στα 25-35 ευρώ συνολικά. Όχι περισσότερο. Η μόνη άλλη απαίτηση που είχα ήταν να είναι χρώματος μαύρου, για να ταιριάζουν με τα PC cases και το πλαίσιο του monitor μου.

===Γιατί τα συγκεκριμένα;===

Από πληκτρολόγια, έχουν περάσει από τα χέρια μου μερικά της Microsoft, αρκετά παλιότερα 2 Cherry και μερικά no-name. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ προϊόν της άλλης μεγάλης Κυρίας των input peripherals. Άρα, μπορείτε να πείτε ότι ήταν η περιέργεια περισσότερο ο λόγος που διάλεξα Logitech keyboard αυτήν την φορά. Και η χαμηλή τιμή του εννοείται!

Σχετικά με το ποντίκι: Επρόκειτο να αντικαταστήσει ένα Microsoft Optical Basic. Το συγκεκριμένο ποντίκι έπασχε από ένα εκνευριστικό ελάττωμα που προκαλούσε σε ανύποπτο χρόνο τη μετατόπιση του mouse cursor προς τις άκρες της οθόνης. Με εντελώς ακίνητο το ποντίκι! Έφταιγε η επιφάνεια του γραφείου μου (δεν χρησιμοποιώ mouse pad); Δεν το γνωρίζω, αν και δεν τη βρίσκω ιδιαίτερα reflective και συν τοις άλλοις, έχω ακούσει γι' αυτό το ελάττωμα και από άλλους. Σε κάθε περίπτωση, σκέφτηκα να δω κάποιο από τα νέα ποντίκια τεχνολογίας Laser που υποτίθεται πως έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε αυτό το θέμα. Με μία σύντομη έρευνα, κατέληξα ότι οι τιμές των περισσότερων laser ποντικιών διαφέρουν αρκετά προς τα πάνω σε σχέση με τα απλά optical. Το μόνο που βρήκα σε τιμή κοντά σε αυτήν που ήθελα, με μεγάλη διαφορά από το επόμενο φθηνότερο, ήταν το συγκεκριμένο Gigabyte.

==Logitech Internet 350 keyboard==

===Φωτογραφίες===

LogitechInternet350-2.jpg

LogitechInternet350-3.jpg

LogitechInternet350-4.jpg

===Ποιότητα κατασκευής===

Παρά την χαμηλή τιμή του, βρήκα το Internet 350 εξαιρετικό σε ποιότητα κατασκευής. Μου φάνηκε αρκετά στιβαρό, με καλή ποιότητα συναρμογής, βαρύ δεδομένων των λίγων έξτρα πλήκτρων που έχει, σταθερό στο πάτημά του και τα ποδαράκια του φαίνονται ανθεκτικά. Επιπλέον, οι δύο γυαλιστερές «φέτες» στο αριστερό και το δεξί άκρο του δίνουν imho μία αίσθηση «σοβαρής πολυτέλειας» στην όλη κατασκευή. Με λίγα λόγια, το βρήκα άψογο.

===Εργονομία - Επιδόσεις===

Όπως θα είδατε και από τις φωτογραφίες, το πληκτρολόγιο έχει το κλασσικό 104/105 keys layout και το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο για το συγκεκριμένο layout. Ήθελα πάση θυσία να αποφύγω το παρακάτω:

not.jpg

καθώς το βρίσκω πάρα πολύ άβολο. Ειδικά σε FPS παιχνίδια, τέτοια θέση των cursor keys με σκοτώνει γιατί τα χρησιμοποιώ αντί των W,A,S,D για τον κλασσικό «σταυρό». Στο παρελθόν τουλάχιστον, τα τελευταία χρόνια δεν πολυασχολούμαι , αλλά ποιος ξέρει πότε θα μου 'ρθει! Συν τοις άλλοις, τα πληκτρολόγια που έχουν τέτοια διάταξη συνήθως έχουν και ελαφρώς μικρότερα πλήκτρα για να είναι γενικώς συμμαζεμένα σε διαστάσεις κι εγώ δεν ήθελα σε καμμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

Τα χέρια μου είναι average-sized θα 'λεγα, με κάπως χοντρά δάκτυλα. Το Internet 350 μου ήρθε «γάντι» όσον αφορά τις διαστάσεις των πλήκτρων και τα διάκενα μεταξύ τους. Η ταχύτητα πληκτρολόγησής μου έμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο, παρόμοιας διάταξης πληκτρολόγιο και νομίζω πως όταν το συνηθίσω θα είναι και κατά τι βελτιωμένη. Επίσης, τα πλήκτρα έχουν καλή (όχι «ρηχή») διαδρομή και κάνουν ένα ελαφρύ «κλικ» στο πάτημά τους. Καμμία σχέση βέβαια με τα πληκτρολόγια που συνηθίσαμε οι παλιότεροι χρήστες (που πατούσες πλήκτρο στο ρετιρέ και ακούγανε το «κλικ» στο ισόγειο! =p), αλλά είναι σε αρκετούς χρήστες ευπρόσδεκτο ένα ηχητικό ενδεικτικό που να επιβεβαιώνει το πάτημα του πλήκτρου.

Το πληκτρολόγιο δε διαθέτει, όπως είναι αναμενόμενο και από την τιμή του, ούτε curved διάταξη ούτε κάποιο αφρώδες υλικό στο μπροστινό μέρος του. Όσον αφορά το δεύτερο, δε με προβλημάτισε ιδιαίτερα καθώς δε γράφω με τους καρπούς στον αέρα ούτε έχοντας το σε πτυσσόμενο συρταράκι που έχουν μερικά γραφεία για Η/Υ. Το πληκτρολόγιο εδράζεται επάνω στην κύρια επιφάνεια ενός μεγάλου γραφείου και τα χέρια, από τους καρπούς μέχρι και το μέσο περίπου του πήχη ακουμπούν σταθερά επάνω στο γραφείο.

===Χαρακτηριστικά - Έξτρα ευκολίες===

Η σύνδεση του πληκτρολογίου είναι PS/2.

Υπάρχουν οκτώ έξτρα πλήκτρα χρώματος ασημί, σε δύο ομάδες των τεσσάρων, στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου. Από αριστερά προς τα δεξιά, οι λειτουργίες που επιτελούν είναι: Άνοιγμα default media player, e-mail client, browser, Calculator, play/pause, αύξηση έντασης, μείωση έντασης, mute/unmute. Υποτίθεται πως οι συγκεκριμένες λειτουργίες δεν απαιτούν την εγκατάσταση driver, γι' αυτό και η bulk συσκευασία του πληκτρολογίου δε συνοδευόταν από λογισμικό. Ούτως ή άλλως, δεν είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω, καθώς το συνέδεσα μέσω ενός 2-port KVM switch που πιθανολογώ ότι στέρησε αυτήν τη λειτουργικότητα (το συγκεκριμένο ως είσοδο PS/2 keyboard+mouse και δίνει στο κάθε PC ένα μοναδικό USB βύσμα το οποίο μεταφέρει και τα δύο σήματα ελέγχου).

===Συνολική εντύπωση - Βαθμολογία===

Έμεινα συνολικά πολύ ικανοποιημένος από το Logitech Internet 350 keyboard. Από εμένα, βαθμολογείται άνετα με 10/10 στον τομέα Απόδοση/Τιμή. Ως καθαρή Απόδοση, θα έλεγα ένα 9.5/10 αφού συνδύασε απρόσμενα καλή ποιότητα κατασκευής με εργονομία. Στον τομέα «Ευκολίες» και υπό την προϋπόθεση ότι δουλεύουν τα shortcut keys "as advertised" δε θα έπρεπε να πάρει μεγάλη βαθμολογία, καθώς πρόκειται για feature που πολύ λίγα keyboards δεν ενσωματώνουν πλέον. Προσωπικά δεν τα χρειάζομαι, αλλά για λόγους αντικειμενικότητας και επειδή κυκλοφορούν πολλά "space" keyboards μάλλον το 6/10 είναι αρκετό.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας λοιπόν διαμορφώνεται στο 8.5/10, θεωρώ ότι είναι αξιολογότατη αγορά και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους ψάχνουν ένα no-nonsense πληκτρολόγιο για να «βγάλουν» δουλειά.

==Gigabyte GM-M6000 laser mouse==

===Φωτογραφίες===

GigabyteGM-M6000-1.jpg

GigabyteGM-M6000-2.jpg

GigabyteGM-M6000-3.jpg

===Ποιότητα κατασκευής===

Τίποτα το ιδιαίτερο, απλά ικανοποιητική. Το ποντίκι είναι ελαφρύ, έχει ποιότητα συναρμογής στο μέσο όρο και το υλικό κατασκευής είναι ουδέτερο στην αφή. Η κύλισή του επάνω στο γραφείο που το δοκίμασα ήταν απόλυτα ικανοποιητική, χωρίς να γρατζουνάει.

===Εργονομία - Επιδόσεις===

Θα το ήθελα λίγο μεγαλύτερο σε διαστάσεις. Το πάτημα των κουμπιών είναι σαφές και η ροδέλα εμφανίζει μέτρια αντίσταση στην περιστροφή. Δίνει λίγο περίεργη αίσθηση (μικρή τάση περιστροφής) όταν προσπαθήσουμε να την χρησιμοποιήσουμε ως τρίτο κουμπί, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο μηχανισμός του και η συμπεριφορά του mouse cursor επί της οθόνης συναρτήσει της κίνησης του ποντικού. Είδα σημαντική διαφορά σε σχέση με απλά optical ποντίκια που έχω χρησιμοποιήσει. Γενικά, δε με προβλημάτισε στη χρήση του και το βρήκα ικανοποιητικό.

===Χαρακτηριστικά - Έξτρα ευκολίες===

Η σύνδεσή του είναι USB. Αν αναρωτιέστε εδώ, το σύνδεσα στο KVM μου με έναν USB>PS/2 adaptor που είχα.

Δεν παρέχει έξτρα πλήκτρα όπως άλλα, ακριβότερα ποντίκια.

===Συνολική εντύπωση - Βαθμολογία===

Και το ποντίκι με άφησε συνολικά ικανοποιημένο. Σαφώς παίρνει 10/10 σε Απόδοση/Τιμή, αφού δε βρίσκεις με 7€ ποντίκια με brandname, πόσο μάλλον με μηχανισμό laser. Ως Απόδοση, νομίζω πως 8/10 είναι εντάξει βαθμολογία. Στον τομέα «Ευκολίες» δε δίνει κάτι έξτρα από το μέσο όρο, οπότε παίρνει 5/10.

Μέσος όρος: 7.66/10. Μπορώ να το προτείνω και αυτό ως αγορά. Ίσως όχι με τόσο ενθουσιασμό όσο το Logitech Internet 350, αλλά σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα εξίσου τίμιο προϊόν.

Επεξ/σία από parsifal
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Τελικά, το ποντίκι βγήκε λίγο μυγιάγγιχτο. Η ροδέλα άρχισε να κάνει τρελά και δυσκολεύει την χρήση. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, δε μπορώ πλέον να το προτείνω για αγορά. Η συνολική βαθμολογία θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί, κάπου κοντά στο (6.κάτι) / 10

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Θα τρελαθώ! Η ροδέλα έχει επανέλθει στην πρότερη φυσιολογική λειτουργία! Ίσως επρόκειτο για software glitch, δεν ξέρω τί άλλο να υποθέσω, δεδομένου ότι το ποντίκι δεν πρόλαβε να υποστεί σοβαρή χρήση.

Αυτήν τη στιγμή δουλεύει μια χαρά πάντως. Επομένως, αγνοήστε το αμέσως προηγούμενο post μου (μέχρι να επανέλθω γκρινιάζοντας πάλι ότι άρχισε τα τρελά της η ροδέλα! :P)

Δημοσ.

Ευχαριστώ! :-) Άλλαξα τις προηγούμενες φωτογραφίες με άλλες, τραβηγμένες με πιο νέο κινητό από το πανάρχαιο Siemens S65 μου! :shock:

Το επόμενο review πιστεύω πως θα το βρείτε οι insomniacs πιο ενδιαφέρον. Αφορά μία webcam που περιμένω να μου έρθει σύντομα...

Δημοσ.

Ωραιο το review που εκανες. Συμπερασμα του οποιου ειναι οτι αν επενδυσεις προσεκτικα με λιγα λεφτα σε σωστα προϊοντα ικανοποιεις και με το παραπανω τις αναγκες σου...:P:P

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα.

Σήμερα μου ήρθε στο e-mail μου μία ειδοποίηση ότι το παρόν topic υπέστη moderation (λόγω κάποιων εργασιών συντήρησης από συνάδελφο της συντονιστικής ομάδας).

Με αφορμή το e-mail αυτό, έριξα μια ματιά στο κείμενο του review και θυμήθηκα έκπληκτος την ημερομηνία αγοράς του πληκτρολογίου. 8/1/2008! Τεσσεράμισι και βάλε χρόνια! Το πληκτρολόγιο εξακολουθεί να είναι το κύριο πληκτρολόγιο δουλειάς μου στο προσωπικό μου σύστημα και δουλεύει το ίδιο καλά όσο την πρώτη μέρα που το αγόρασα! Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες αγορές περιφερειακού Η/Υ που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου.

Δυστυχώς, η Logitech έχει αποσύρει το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο από την αγορά και από τότε δεν έχει βγάλει κάποιον αντικαταστάτη με ίδιο design και features σε παρόμοια τιμή. Ένα-δύο Logitech που δοκίμασα σε παρόμοια τιμή γιατί ήθελα να τα προτείνω σε low-budget συνθέσεις Η/Υ δε με άφησαν το ίδιο ικανοποιημένο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...