Προς το περιεχόμενο

Σύστημα απαγόρευσης Greeklish

Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους και όλες

Όπως είναι ήδη γνωστό, εδώ και ένα χρόνο, απαγορεύεται στο forum η δημοσίευση μηνυμάτων γραμμένων σε Greeklish μορφή. Ο περιορισμός αυτός είχε δημιουργήσει αντιδράσεις αλλά πιστεύω ότι ύστερα από 1 χρόνο σε εφαρμογή, τα οφέλη είναι εμφανή.

Επειδή ήδη έχει περάσει ήδη ένα σημαντικό διάστημα, διαπιστώνουμε ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών δημοσιεύει μηνύματα με ελληνικούς χαρακτήρες, εντούτοις υπάρχουν μέλη τα οποία αγνοούν το μήνυμα απαγόρευσης που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη φόρμα μηνύματος με έντονα γράμματα και γράφουν με greeklish.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί διάφορα προβλήματα στο moderation. Ένα από αυτά είναι ότι με την αναγκαστική διαγραφή θεμάτων να χάνονται χρήσιμες απαντήσεις από άλλα μέλη τα οποία έχουν δημοσιευτεί κανονικά με ελληνικούς χαρακτήρες.

Κρίνοντας από τα παραπάνω, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ενός αυτόματου τρόπου εντοπισμού και απαγόρευσης δημοσίευσης μηνυμάτων τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούνται από λατινικούς χαρακτήρες όπως ακριβώς είναι τα greeklish μηνύματα.

Το σύστημα αποκλείει από τον έλεγχο greeklish τα εξής

• τον τίτλο ενός θέματος
  • διευθύνσεις ιστοσελίδων
  • σημεία στίξης
  • οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε παράθεση
    η σε [code ] κ.α
  • συγκεκριμένες ονομασίες τις οποίες η ομάδα διαχείρισης έχει εξαιρέσει από το σύστημα

Ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες δοκιμάζουμε το σύστημα και το ποσοστό επιτυχίας εντοπισμού των greeklish μας επιτρέπει να το επεκτείνουμε σε όλες τις κατηγορίες του forum.

Σίγουρα αναμένεται να υπάρχουν μηνύματα τα οποία μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα από το σύστημα ως greeklish και συνήθως είναι μηνύματα εξ ολοκλήρου γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες χωρίς την ύπαρξη ελληνικών λέξεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση απλά πρέπει να προσθέστε κάποια ελληνική λέξη ώστε να προχωρήσει η δημοσίευση.

Για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που σας εμφανιστεί το μήνυμα εντοπισμού Greeklish και πιστεύετε ότι δεν θα έπρεπε, μπορείτε να το αναφέρετε σε αυτό το θέμα έτσι ώστε το σύστημα να γίνει όσο το δυνατό πιο αξιόπιστο.

Δημοσ.

Νομίζω πρέπει η διαχειριστική ομάδα να δουλέψει σοβαρά πάνω στις "εξαιρέσεις" αυτού του συστήματος, ώστε να μη γίνεται εκνευριστικό.

Το παρακάτω που προτείνεται ως workaround (σε bold) το θεωρώ (και νομίζω ότι αρκετά μέλη συμφωνούν μαζί μου) κάπως γελοία μέθοδο (αναλόγως της φύσης του εκάστοτε μηνύματος).

Σίγουρα αναμένεται να υπάρχουν μηνύματα τα οποία μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα από το σύστημα ως greeklish και συνήθως είναι μηνύματα εξ ολοκλήρου γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες χωρίς την ύπαρξη ελληνικών λέξεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση απλά πρέπει να προσθέστε κάποια ελληνική λέξη ώστε να προχωρήσει η δημοσίευση.
  • Super Moderators
Δημοσ.

για να δούμε θα μειωθούν τα reports για greeklish posts? :P

δεν είναι και άσχημη λύση...

Δημοσ.
Νομίζω πρέπει η διαχειριστική ομάδα να δουλέψει σοβαρά πάνω στις "εξαιρέσεις" αυτού του συστήματος, ώστε να μη γίνεται εκνευριστικό.

Το παρακάτω που προτείνεται ως workaround (σε bold) το θεωρώ (και νομίζω ότι αρκετά μέλη συμφωνούν μαζί μου) κάπως γελοία μέθοδο (αναλόγως της φύσης του εκάστοτε μηνύματος).

teo64 έριξα μια ματιά στα τελευταία μηνύματα σου (10 ημέρων) και βλέπω γιατί έχεις αντίρρηση με το μέτρο. Έχεις τη τάση να απαντάς με αγγλικές εκφράσεις αρκετές φορές στη κατηγορία του Μπλα Μπλα.

Μερικά από αυτά είναι "LET ME OUT!!" , "I just ruined it.", "Is it pink?", "

The truth you speak", "SAgvnfOmpoM", "Fail ", "That wouldn't make /b/ cry.", "

So much ownage... I can't stand it.", "Thanks alex. Me appreciates"

Δε πρόκειται να υπαγορεύσω σε κανένα πως να απαντάει αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η ομάδα διαχείρισης δε πρόκειται να ασχοληθεί με αυτού του τύπου τις εξαιρέσεις. Νομίζω είναι φανερό ότι ο τρόπος που αναφέρω με την προσθήκη ελληνικών λέξεων είναι μόνο για τη περίπτωση λανθασμένης εκτίμησης ως greeklish ενός μηνύματος. Άλλωστε οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση λειτουργίας του forum έχει τις αντίστοιχες συνέπειες που αναφέρονται στους κανόνες.

Δημοσ.

Κοίτα Hal, μπήκα στον κόπο να ποστάρω σε αυτό το thread γιατί έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια διάθεση από τη διαχειριστική ομάδα να βελτιώσει το φόρουμ λαμβάνοντας υπόψιν το feedback των χρηστών. Αν αυτή η διάθεση βρίσκεται μόνο στα πλαίσια της φαντασίας μου, τότε θα σε παρακαλέσω να με συγχωρήσεις για την παρεξήγηση και να αγνοήσεις το ποστ μου - σε πέρασα για άλλον.

Αν έχεις την καλοσύνη και ψάξεις καλύτερα, θα δεις ότι όταν ρωτάει στα PC Games κάποιος "ποια θεωρείτε τα 5 καλύτερα χ-type-game" (παράδειγμα), είναι αρκετά inconvenient να του απαντάς:

A

B

C

D

E

Και γράφω κι αυτή την παράγραφο μήπως και πείσω το anti-greeklish script να με αφήσει να ποστάρω.

Μερικά από αυτά είναι [...] "SAgvnfOmpoM" [...]

Και μια επισήμανση: Εδώ αναφέρεσαι σ' αυτό το ποστ - το επισημαίνω απλά για να μη μπαίνουν λανθασμένες ιδέες σε όποιον διαβάζει το thread.

Δημοσ.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το thread είναι για την ενημέρωση σχετικά με το πως δουλεύει το σύστημα καθώς και για αναφορά περιπτώσεων που κατ' εκτίμηση λαμβάνονται λανθασμένα ως greeklish. Στη προσπάθεια να δουλέψει το σύστημα χρειάζεται πάντα η καλή διάθεση και η κατανόηση ότι δεν γίνεται να πιάσει το 100% των μηνυμάτων.

Είναι φανερό από το πρώτο μου μήνυμα ότι οποιοδήποτε παράδειγμα με 100% λατινικούς χαρακτήρες θα θεωρηθεί greeklish. Τα μηνύματα αυτά που δημοσιεύονται στο forum και είναι πλήρως με λατινικούς χαρακτήρες μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ λιγότερα σε αναλογία με τα greeklish που σβήνουμε καθημερινά.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφέρεις teo64x μπορείς απλά να ακολουθήσεις ότι πρότεινα στο πρώτο μου μήνυμα φτάνει να έχεις τη καλή διάθεση. Απλά ένα "Προτείνω τα" στην αρχή είναι αρκετό να μην θεωρηθεί ως greeklish το μήνυμα. Αν οποιοσδήποτε δε το βρίσκει αυτό βολικό, δυστυχώς δε μπορώ να κάνω κάτι. Κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο με κάθε νέα λειτουργία που προσθέτουμε στο site.

Δημοσ.

Το ανέφερα επειδή έτυχε να κάνω ακριβώς ένα τέτοιο ποστ (όπως αυτό που έφερα ως παράδειγμα) στην ενότητα PC Games τουλάχιστον 2 φορές και θυμάμαι ότι χρειαζόταν ένας αριθμός χαρακτήρων για να περάσει το ποστ από το σύστημα.

Αν το σύστημα έχει αλλάξει από τότε, ώστε να απορρίπτει μόνο τα μηνύματα που είναι γραμμένα αυστηρά με 100% αγγλικούς χαρακτήρες, τότε σαφώς και είναι βελτιωμένο και εύστοχο. Απλώς επισημαίνω ότι την τελευταία φορά που είχα αυτό το πρόβλημα (όχι ιδιαίτερα πρόσφατα), μου έδωσε άλλη εντύπωση το σύστημα.

Δημοσ.
"Is it pink?", "

Για αυτό και μόνο θα υποστηρίξω αυτό το μέτρο!!!

---

Σοβαρά πάντως νομίζω ότι είναι ένα μέτρο υπερβολικό και "άχρηστο" καθώς θα κουράσει πολύ στην υλοποίηση και στην "συντήρηση" του.

Εκτός και αν είναι τόσα πολλά τα greeklish που εμείς οι εκτός ομάδας διαχείρισης αγνοούμε το πραγματικό πρόβλημα.

• Super Moderators
Δημοσ.
Αν το σύστημα έχει αλλάξει από τότε, ώστε να απορρίπτει μόνο τα μηνύματα που είναι γραμμένα αυστηρά με 100% αγγλικούς χαρακτήρες, τότε σαφώς και είναι βελτιωμένο και εύστοχο. Απλώς επισημαίνω ότι την τελευταία φορά που είχα αυτό το πρόβλημα (όχι ιδιαίτερα πρόσφατα), μου έδωσε άλλη εντύπωση το σύστημα.

έχει αλλάξει, μέχρι στιγμής είναι μια χαρά

• Super Moderators
Δημοσ.
[...]Σοβαρά πάντως νομίζω ότι είναι ένα μέτρο υπερβολικό και "άχρηστο" καθώς θα κουράσει πολύ στην υλοποίηση και στην "συντήρηση" του.

Εκτός και αν είναι τόσα πολλά τα greeklish που εμείς οι εκτός ομάδας διαχείρισης αγνοούμε το πραγματικό πρόβλημα.

Πραγματικά, ας κουράσει (που δεν θα κουράσει). Αξίζει ο κόπος γιατί το ζήτημα με τα greeklish έχει πλέον γίνει πιο κουραστικό από την υλοποίηση και τη συντήρηση του anti-greeklish συστήματος.

Τα μηνύματα σε greeklish έχουν μειωθεί από πέρσι τέτοια εποχή, αλλά παρ' όλα αυτά είναι αρκετά ακόμα. Υπολογίζω χοντρικά γύρω στα 20-30 την εβδομάδα, τα οποία σβήνονται, συμπεριλαμβανομένων και των μελών που απαντούν σε μηνύματα σε greeklish (ναι, σβήνονται και οι απαντήσεις!). Και είναι λογικό να μην τα βλέπετε όλα γιατί τα περισσότερα μέλη δεν τριγυρνούν σε όλες τις ενότητες του forum. Οι συντονιστές αναγκαστικά το πράττουν. :-)

Σκέψου όμως και το άλλο: εντάξει, ας πούμε ότι τα παλαιότερα μέλη γνωρίζουν τον κανόνα περί απαγόρευσης greeklish. Τα νέα μέλη όμως τον αγνοούν και, δυστυχώς για το μέλλον της ανθρωπότητας, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν τη ρημάδα τη σημείωση που βρίσκεται πάνω από κάθε reply box. Πριν 2 λεπτά, έσβησα ένα greeklish μήνυμα στο Μπλα-Μπλα, το πρώτο μήνυμα ενός νέου μέλους...

Οπότε το σύστημα θα "διδάξει" και στα νέα μέλη πώς δουλεύει το παρόν forum. ;)

Δημοσ.

Εσείς ξέρετε καλύτερα... και το ξέρετε ότι όταν θέλετε βοήθεια εδώ θα είμαστε έστω και για πειραματόζωα (όλα αυτά βέβαια μέχρι την μεγάλη επανάσταση όταν και θα τα ξανα- μανα- καταργήσω όλα αυτά)

btw... το άχρηστο που γράφω πάνω το εννοώ ως περιττό, όχι όπως ακούγεται

• Moderators
Δημοσ.

Ποτε δεν ειχα προβλημα με τα greeklish (εννοω να μου εμφανισει ως ''προβληματικο" καποιο υποψηφιο ποστ μου το συστημα), παρολ' αυτα θεωρω πως ειναι ενα αρκετα θετικο μετρο -και για να ξεκουραζονται οι mods, και για να μαθαινουν τα νεα μελη "δια της βιας", αφου δε διαβαζουν τους κανονες και τις προειδοποιητικες λεζαντες-.

Αλλα δραττομαι της ευκαιρειας, και ξαναλεω: με οοολες τις αλλες προτασεις τι θα γινει?

Και, parsi, θα γεννησω μεσα στο βαρελι με το κρασι, δε μπορωωω! :P

Δημοσ.

Το χειρότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απαγόρευση των greeklish είναι κάτι posts απύθμενης ανορθογραφίας.. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν βλέπεις τον άλλο να δηλώνει πως "μπορώ να γράψω σωστά αλλά βαριέμαι" και συνεπώς σας αναγκάζω όλους να ξεχάσετε να γράφετε ελληνικά, ε αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα. Βρείτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε κι αυτό και θα ναι όλα τέλεια.

Δημοσ.
Το χειρότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απαγόρευση των greeklish είναι κάτι posts απύθμενης ανορθογραφίας.. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν βλέπεις τον άλλο να δηλώνει πως "μπορώ να γράψω σωστά αλλά βαριέμαι" και συνεπώς σας αναγκάζω όλους να ξεχάσετε να γράφετε ελληνικά, ε αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα. Βρείτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε κι αυτό και θα ναι όλα τέλεια.

You speak wisely my friend.

σωστά;

Δημοσ.

1. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα περιγράφεις

2. Εγώ παρατήρησα και το αντίστροφο: πολλά μέλη που έγραφαν σε greeklish και μετά την απαγόρευση αποδείχτηκαν ανορθόγραφοι, χρόνο με το χρόνο να βελτιώνουν πάρα πολύ την ορθογραφία τους

3. Η υιοθέτηση ενός αυτοματισμού που θα παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των μηνυμάτων (φαντάζομαι μιλάς για κάποιο plugin-αυτόματο ορθογράφο) είναι πολύ διαφορετική υπόθεση και πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρότερα από έναν αυτοματισμό που απλά αποφασίζει αν θα κάνει δεκτό ή όχι ένα μήνυμα αναγκάζοντας τον χρήστη να συμμορφωθεί. Μερικά θέματα δε μπορούν να αφήνονται σε αυτοματισμούς και προσωπικά θεωρώ πως το συγκεκριμένο είναι ένα από αυτά

4. Κατά τ' άλλα, κάνουμε νομίζω ο,τι μπορούμε στα μέτρα του δυνατού [1] [2]

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...