Προς το περιεχόμενο

Upscaling to 1080p/720p

frenzy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάνω upscale σε 720p ώστε και περισσότεροι να μπορούν να παίξουν (ο πάρσιφαλ :P)και να έχουμετη δυνατότητα όσοι δεν έχουμε δυνατά μηχανήματα να βάλουμε περισσότερα φίλτρα.

Με τα settings του αρχικού μου ποστ στο ffdshow:

To Original HD για να το έχουμε για reference

Σε DVD Quality

και upscaled σε 720p

Δηλαδή άν κατάλαβα καλά παίρνουμε ένα 1920Χ1080 το κατεβάζουμε στο 720Χ576 με συγκεκριμμένο bitrate και κατόπιν με το ffdshow θα το κάνουμε upscaling ξανά στα 1920 ;

Nαι ή στα 720p όπως είπα. Τώρα με ffdshow ή κάπως αλλιώς είναι στο χέρι του καθενός

• 7 μήνες μετά...
  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ρε παιδια upscale ειναι δυνατον να γινει?

πως γινεται μια SD ταιναια να γινει upascale σε FULL HD?

Aυτο μου φαιενται πρακτικα αδυνατο.

Το upscale τι ακριβς υποτιθεται πως ειναι?

Δημοσ.

Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο. Όπως με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών (ή και image viewer, π.χ. IrfanView) μπορούμε σε μία στατική εικόνα να εφαρμόσουμε resize/resample σε μεγαλύτερη ανάλυση, η ίδια αρχή εφαρμόζεται και στην αλληλουχία από frames που απαρτίζουν αυτό που ονομάζουμε «ταινία» ή "video": Αλγόριθμοι για image interpolation (Bilinear, Bicubic, Spline κ.ά. παραλλαγές).

Δημοσ.

Μα με το resize η εικονα "τραβιεται" δεν ειναι φυσιολογικη αν της μεγαλωσεις την οριζονται και καθετη αναλυση αντιστοιχα.

Εγω νομιζα κραταει την φορμα της η εικονα μετα το upscale και οχι παραμορφενεται.

το resample kai to image interpolation τ σημαινουν?

Δημοσ.
Μα με το resize η εικονα "τραβιεται" δεν ειναι φυσιολογικη αν της μεγαλωσεις την οριζονται και καθετη αναλυση αντιστοιχα.

Εγω νομιζα κραταει την φορμα της η εικονα μετα το upscale και οχι παραμορφενεται.

Αν στο resize «κλειδώσουμε» την ανεξάρτητη αλλαγή οριζόντιας και κάθετης ανάλυσης και την κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε το ποσοστό αύξησης (ή και μείωσης, στην περίπτωση downscaling) των pixels και στους δύο άξονες είναι το ίδιο, τότε το καρέ που προκύπτει θα έχει ακριβώς τον ίδιο λόγο πλευρών με το αρχικό και δε θα υπάρχει παραμόρφωση. Γι' αυτό και χρησιμοποιείται ο όρος "scale" που σημαίνει «κλίμακα». Στους γεωγραφικούς χάρτες δεν έχουμε κλίμακα σμίκρυνσης; Κι εκεί, ο λόγος (κλάσμα) των αποστάσεων είναι ο ίδιος τόσο στον οριζόντιο όσο και στον κάθετο άξονα.

το resample kai to image interpolation τ σημαινουν?

Επαναδειγματοληψία το πρώτο. Το δεύτερο αναφέρεται σε μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να παράγουμε ενδιάμεση πληροφορία από την ήδη υπάρχουσα. Π.χ. μεταξύ δύο συνεχόμενων οριζόντων pixels της εικόνας, παρεμβάλλουμε ένα νέο με χρωματική τιμή τον μέσο όρο των δύο αρχικών (λίγο μπακάλικο, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος).

Δημοσ.

Πολυ καλη εξηγηση σε ευχαριστς πολυ για το UpScale, γιατι το ειχα απορια καιρο αυτο στα διαφημσιτικα των dvd players.

Το ΜPC-HC λεει στο interpolation gia ΒiCubic 2/3 ή Neirhest Neiborhoud και δεν ξερω τι nα βαλω. Βασικα κομη δεν καταλαβα καλα τι ειναι αυτο.Μπορεις να μου το εξηγησεις λιγο πιο απλα?

Δημοσ.

Για το MPC-HC, μάλλον εννοείς τη ρύθμιση στη μέθοδο Resize του Renderer (Options > Output), σωστά; Εκεί, βλέποντας τις επιλογές από επάνω προς τα κάτω, πάμε από τα λιγότερο απαιτητικά σε επεξεργαστική ισχύ (και λιγότερο ποιοτικά) φίλτρα προς τα πιο απαιτητικά σε ισχύ (και πιο ποιοτικά) φίλτρα. Κάνε δοκιμές για να βρεις τη χρυσή τομή όσον αφορά το δικό σου PC και τη δική σου υποκειμενική αντίληψη περί οπτικής ποιότητας.

Για να έχει νόημα η ρύθμιση, θα πρέπει κατά την αναπαραγωγή του video οι διαστάσεις της ορατής περιοχής του παραθύρου να μη συμπίπτουν με την ανάλυση σε pixels του video. Με διπλό κλικ ή Alt+Enter ο MPC-HC μπαίνει σε Fullscreen mode, σύγκρινε εκεί τα φίλτρα.

Δημοσ.

Δεν το καταλαβα καλα αυτο και επισης δεν πολυ καταλαβα τι κανιουν αυτα τα φιλτρα, παντς αν πηαγινω σε fullscreen πολλες φορες δεν μπορει να παει και δειχνει περιεργα.

Δημοσ.

Τί δεν κατάλαβες ακριβώς, να το συζητήσουμε! Τα φίλτρα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο τρόπος με τον οποίον ο video renderer εφαρμόζει resize στην εικόνα πριν το τελικό αποτέλεσμα σταλεί στην οθόνη μας.

Resize όμως γίνεται μόνο στην περίπτωση που το παράθυρο του player που χρησιμοποιούμε έχει τέτοιες διαστάσεις που να οδηγούν σε διαφορετική ανάλυση video από αυτήν που έχει το αρχείο που παίζουμε. Αν π.χ. στον MPC-HC πας στο μενού View > Zoom > 100% (ή View > Video Frame > Normal Size, στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο), τότε το παράθυρο του MPC-HC θα αλλάξει διαστάσεις και η ορατή περιοχή του παραθύρου όπου προβάλλεται το video θα έχει διαστάσεις ίδιες με την ανάλυση του video file.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

πως κανουμε τον mpc να μην τα παιζει με το mpc video decoder αλλα με οποιο codec θελουμε εμεις?

και ασχετο, την μπαρα με το progress που ειναι σαν αυτη του tivo πως την εβαλες ?

Δημοσ.

View > Options... και: είτε από Internal Filters απενεργοποιείς τον MPC Video Decoder για τους τύπους video που επιθυμείς είτε από External Filters κάνεις Add τον codec που θέλεις και τον θέτεις ως Preferred.

Δημοσ.
View > Options... και: είτε από Internal Filters απενεργοποιείς τον MPC Video Decoder για τους τύπους video που επιθυμείς είτε από External Filters κάνεις Add τον codec που θέλεις και τον θέτεις ως Preferred.

Eω προσωπικα πλεον χρησιμοποιω τα Win7 Codecs v2 επειδη ειμαι πλεον με τα 7αρια και ηθελα να σε ρωτησω φιλε αν κανω καλα που τa χρησιμιοπιω πλεον εναντι των ffdshow.

Kαι κατα δευτερον εαν παρολο που τα εχω εγκατεστημενα τα χρησιμοποιει by default o MPC-HC ή εξακολουθει να χρησιμοποιει τα internal τα δικα του? Πρεπει να του το πουμε να το κανει η το κανει αυτοματα εξ'ορισμου?

Δημοσ.

Ο EVR στα πρώτα screenshot εχει το γνωστό προβλημα με το RGB colorspace. Αντι να δινει στην οθονη σου το σωστο πλήρες φασμα (RGB 0-255) δινει μια πιο φλατ και ξεπλυμενη εκδοχη της εικονας (RGB 16-235).

Με απλα λογια, το μαυρο γινεται σκουρο γκρι, και το ασπρο ανοιχτο γκρι. Και τα υπολοιπα χρωματα ειναι πιο ξεπλυμενα. Δεν χρειαζεται να εισαι video guru για να δεις το προβλημα, και ειναι πολύ ενοχλητικο (να, δειτε εδώ τις γκρι μπαρες που θα πρεπε να ειναι μαυρες). Περισσοτερα εδώ

Το προβλημα εμφανιστηκε στα vista και επηρεαζει media player και media center (στα xp δεν υπαρχει τετοιο προβλημα). Εγω χρησιμοποιω VLC με "hardware YUV -> RGB conversions" off. Αυτο λυνει το προβλημα.

Τωρα τι renderer χρησιμοποιει ο VLC δεν ξερω, αλλα δουλευει.

Οσον αφορα το αν θα εξαφανιστουν τα βιντεακια σε αναλυσεις κατω των 720p, επετρεψε μου να εχω τις αμφιβολιες μου. Με το VLC το upscaling γινεται τοσο καλα, που πολύ απλά ο μεσος χρηστης δεν μπορει να δει διαφορα. Και να την δει, την νομιζει για θορυβο (ναι, το εχω ακουσει και αυτο)

ΥΓ: Πως θα κανω το media player να κανει rendering με FFDshow;;

Δημοσ.
Δηλαδη ο VLC ειναι καλυτερος απο τον MPC-HC αατ την γνωμη σου σε πολλα aspects?

O VLC χρησιμοποιει λιγο παραπανω επεξεργαστικη ισχυ, αλλα ειναι μια all in one λυση που δουλευει με πολλά format. Εχει και καλυτερο interface. Και κυριως ειναι ο μονος που με βοηθαει να λυσω το προβλημα με το colorspace χωρις να φορτωνω το συστημα με επιπλεον renderers.

Τον MPC HC τον χρησιμοποιω για 800p βιντεακια, επειδη ειναι λιγο πιο λιτοδιαιτος σε CPU, οχι τιποτα ιδιαιτερο, αλλα μεχρι να ερθει mutlicore υποστηριξη και στους δυο, ειναι οτι καλυτερο μπορω να παρω.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...