Προς το περιεχόμενο

Upscaling to 1080p/720p

frenzy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα τελευταία χρόνια λύσαμε το θέμα αναπαραγωγής HD Video, μέχρι να εκλείψουν οι αναλύσεις κάτω των 720p, το Άγιο Δισκοπότηρο της αναπαραγωγής βίντεο είναι το upscaling των "φτωχών" DVD. Έτσι σκέφτηκα να κάνουμε μια συλλογή/συζήτηση, για τις μεθόδους που κάνουμε upscale το SD υλικό μας, για να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την οπτική εμπειρία μας και να ανακαλύψουμε πιθανώς κάτι που δεν ξέραμε (και να δούμε τι ψάρια πιάνει ολο αυτό το hardware που άδειασε το πορτοφόλι μας :P).

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το FFDshow εδώ και καιρό και συνδυασμένο με μια ATI 4670 μου έδωσε ένα δίλλημα ως προς τον τρόπο που θα έκανα το upscale. Άρχισα προσπαθώντας να δω αποτελέσματα με την κάρτα γραφικών μέσω του AVIVO αλλά ούτε ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, ούτε μου έδινε τη δυνατότητα κάπου στο CCC να κάνω κάποιες σημαντικές αλλαγές στις παραμέτρους της εικόνας. Έτσι κατέληξα στο ffdshow. Μετά από αρκετές ρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες πάντα γυρίζω στα εξής:

http://img530.imageshack.us/img530/5067/ffdshowtd1.jpg

και screenshot upscaled από FFDShow.

και screenshot upscaled από renderer (EVR, fullscreen).

Διάλεξα αυτό το frame γιατί στο μαύρο είναι ευκολότερο να δούμε blockyness (:fear:) και οι ακροβάτες έχουν αρκετή λεπτομέρεια για να κάνουμε συγκρίσεις. Πρώτα απ' όλα τώρα βλέπω πως έπρεπε να ανεβάσω τις φωτό σε .png γιατί η ποιότητα μειώνεται (ίσως αργότερα).

Λοιπόν επί του θέματος: Τα καλύτερα φίλτρα για resize απ' ότι έχω δει είναι τα lanzcos και spline. 'Εχω διαλέξει το δεύτερο και προσθέτω λίγο παραπάνω luma blur για να αμβλύνει όποιο aliasing, όπως φαίνεται στο αριστερό πόδι του ακροβάτη που αιωρείται (θεός). Παρ' όλα αυτά χάνω λίγο σε λεπτομέρεια κάτι που φαίνεται στο άλλο πόδι, στις τσακίσεις του παντελονιού του. Δεν με πειράζει τόσο αυτό αλλά μερικές φορές -ειδικά στα πρόσωπα, ή σε σκηνές στη φύση- τα αντικείμενα χάνουν την φυσικότητά τους. Αυτό το έλυσα προσθέτοντας ελάχιστο noise για να δώσω μια πιο σινεφίλ φυσικότητα. Επίσης με το resize του ffdshow δεν υπάρχουν πια αυτά τα ενοχλητικά blocks σαν αύρα στα περιγράμματα (βλ. ακροβάτες και τα σχοινιά πίσω τους). Τώρα αυτό που μένει είναι να απαλείψω τελείως το aliasing που φαίνεται στο δεξί χέρι του ιπτάμενου ακροβάτη, χωρίς να θυσιάσω άλλο sharpness όμως.

Όσον αφορά στο noise: Στήσαμε ένα μηχάνημα κάποιου για projector και άρχισα με τις δικές μου ρυθμίσεις. Παρατήρησα πως τελικά όσο μεγαλώνει η οθόνη τόσο περισσότερο noise χρειάζεται για να αποδοθεί πιο "κινηματογραφικά" η εικόνα.

Αυτό που έχω ακούσει είναι πως με το avisynth το resize γίνεται πολύ καλύτερα αλλά είναι πολύ το διάβασμα για μένα και δεν είχα το χρόνο να το κάνω. Ίσως κάποιος που το χρησιμοποιεί να μας δώσει μερικά screenshots. Αν κάποιος χρησιμοποιεί κάτι άλλο ευχαρίστως να το δούμε και να το δοκιμάσουμε :-).

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

FFDShow, λίγο noise οπως ανέφερες πάντα χρήσιμο για να κάνει mask τα blocks και resize με Lanczos/Spline και ορίζοντας τα taps που κρίνεις εσυ καλύτερα για τα μάτια σου. Nirvana δεν προκειται να βρεις, συμβιβασου με τον χρυσο κανονα του one setup fits them all, βρίσκοντας την formula που έχει πάνω κάτω αξιόπιστα results.

Δημοσ.
Nirvana δεν προκειται να βρεις, συμβιβασου με τον χρυσο κανονα του one setup fits them all, βρίσκοντας την formula που έχει πάνω κάτω αξιόπιστα results.

Μπα, έχω ένα setup για κάθε φορμά, φορτώνεται αυτόματα κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο, δεν ανησυχώ πως πειράζοντας το ένα χαλάει το άλλο. Έχω περισσότερο έλεγχο έτσι.

Δημοσ.

Ανέβασε νέα, σωστά screenshots, χωρίς άλλα φίλτρα post-processing πέρα από το upscaling που θα κάνεις στο ένα εκ των δύο. Έτσι όπως είναι τώρα, το μετατοπισμένο προς τα κάτω 2ο frame δε βοηθάει στην απευθείας σύγκριση. Και είναι και αμφότερα JPEG compressed, όπως είπες. Επίσης: αφού στο 2o screenshot δεν εφαρμόζεις upscaling, πώς βγήκε με διαστάσεις 1920x1080; :fear:

Έχω μερικά ακόμη σχόλια να κάνω, αλλά ας δούμε δύο σωστά δείγματα πριν προσθέσω οτιδήποτε άλλο...

Δημοσ.

Edit με thumbnails please (ή χωρίς IMG tag). Το thread έγινε ξαφνικά 3ΜΒ!

Θα επιμείνω λίγο στη μεθοδολογία: Πώς τραβάς τα screenshots; Π.χ. με MPC/MPC-HC από το μενού File > Save Image..., θα έπαιρνες ανάλυση SD για non-upscaled frame. Ας μείνουμε σε 1:1 pixel mapping, όπου μπορούμε. :-)

Δημοσ.

Πάρσιφαλ είσαι ψυχαναγκαστικός, κι εγώ borderline psychotic, δεν υπάρχει περίπτωση να σου βγάλω άλλα screenshots :P

Tα βγάζω από το pc στο σαλόνι και βλέπει η γυναίκα μου Grey's (upscaled ) οπότε έφαγα μπαν :eek:. Επί του θέματος:

παρατήρηση: Πάλι τρεις κι ο κούκος είμαστε. Κι είχα ψηθεί να δω screenshots να εντυπωσιαστώ...

Δεν τα βγάζω σε 1:1 γιατί ήθελα στο θρεντ να δω τι κάνουν άλλοι με το θέμα και πως φαίνεται με βάση ένα κοινό παρονομαστή: Το upscale που κάνει ο renderer όταν πατάμε fullscreen σε οποιοδήποτε player. Εσύ απ' ότι καταλαβαίνω θες να συγκρίνεις την πιστότητα με το ορίτζιναλ. Από την άλλη τα screenshots είναι από τηλεοπτική εγγραφή οπότε δεν υπάρχει 1:1 έτσι κι αλλιώς. Αλλά σε ακούω (διαβάζω) καθώς ξέρω πως το γνωρίζεις το θέμα εις βάθος :-)

Δημοσ.

Ντεν έκει Full HD προβολικό μέσο καρντιά μου! Ειλικρινά δεν το γνωρίζω το θέμα εις βάθος. Ο,τι έχω δει σε σπίτια φίλων. Έχω κάποιες θεωρητικές γνώσεις αλλά δε θέλω να κάνω projection βάσει της θεωρίας μόνο απλά για να ποστάρω. Γι' αυτό, στο παρόν thread θα είμαι κυρίως παρατηρητής, δε μπορώ να συνεισφέρω hands-on experience ή screenshots.

Δημοσ.
Ντεν έκει Full HD προβολικό μέσο καρντιά μου!

crap και μετά την ανταπόκριση στο τόπικ βασιζόμουν πάνω σου :-(. Ξαναγυρνάμε στα αλαμπουρνέζικα στους υπότιτλους...

Δημοσ.

Υπάρχουν πάντως στο forum videophiles, από posts που έχω πετύχει. Είναι απλώς θέμα του να κρατηθεί το topic στην επιφάνεια (spambumping ftw!). Α ναι, και να έχουν όρεξη να απαντήσουν/ασχοληθούν για τράβηγμα screenshots κλπ! Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, μπορώ να κρατήσω το θέμα λίγο ζωντανό, πετώντας καμμία βιντεομπουρδολογία generic περιεχόμενου! :-D

Δημοσ.

χε χε...

Ναι υπάρχει κόσμος και το θέμα είναι ενδιαφέρον. Και με τη διείσδυση των HD μέσων περίμενα μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις μου τώρα, αυτό που δεν ξέρω είναι αν η σειρά των φίλτρων Deinterlace, Noise, Resize, είναι σωστή.

---

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό των hardware scalers Vs PC.

---

Και screenshots από Purevideo (bottom) Vs. FFDShow (top) upscaling

(πηγή:http://www.htpcnews.com/forums/uploads/post-8-1129950404.jpg)

-----

Kαι τα unscaled που ζήτησες:

720x576cr0.th.png

720x5762op1.th.png

Δημοσ.

Να κάνω μία πρόταση; Κατεβάζουμε ένα 1080p sample που να δίνεται δωρεάν, το φέρνουμε με reencoding σε επίπεδα SD (τί σε ενδιαφέρει περισσότερο; DVD-quality; MPEG-2 DVB quality; ) και δουλεύουμε από εκεί και πέρα με φιλτραρίσματα, upscaling κλπ. Τα παραπάνω για να υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς.

Δημοσ.

Πολύ καλή πρόταση και πολύ καλύτερο σημείο αναφοράς. Διάλεξε ένα sample και ας το δουλέψουμε σε DVD quality τι λες?

Δημοσ.

Ωραία λοιπόν. Είχα κάνει παλιότερα μία προεργασία με την 1080p εκδοχή της "open source" ταινίας Elephants Dream, αλλά εδώ ενδιαφέρει περισσότερο "real life footage" και όχι samples από CG υλικό, οπότε την απέρριψα.

Η Microsoft δίνει μερικά υψηλής ποιότητας clips (WMV-HD) σε αυτήν τη διεύθυνση. Από αυτά, διάλεξα και κατέβασα το Coral Reef Adventure (IMAX) trailer. Το αρχείο είναι σε μορφή EXE (WinZip SFX archive) και αφού το κατεβάσουμε και το τρέξουμε, θα καταλήξουμε με ένα WMV μεγέθους 102ΜΒ και playtime 1m45s. Αναπαράγοντας το clip σε έναν DirectShow-based player βλέπουμε πως παρ' ο,τι η ανάλυσή του είναι 1440x1080, έχει display aspect ratio 16:9 και επομένως το κάθε καρέ αναπτύσσεται σε 1920x1080 για να προβληθεί. Για να συνεχίσουμε, θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τα παρακάτω free/open source προγράμματα:

• Την τελευταία stable έκδοση του Avisynth 2.5
  • Την τελευταία official έκδοση του ffdshow-tryouts. Μετά την εγκατάσταση, ανοίγουμε το configuration panel του (Start > Programs > ffdshow > Video decoder configuration), κλικ στη στήλη Codecs αριστερά και αλλάζουμε δεξιά την τιμή του format Raw video από disabled σε YV12. Αυτό γίνεται για να αναλαμβάνει ο ffdshow όποτε χρειάζεται την αποκωδικοποίηση του output που παίρνουμε από Avisynth, καθώς τα Windows δεν ενσωματώνουν κανέναν codec που να μπορεί να χειριστεί raw video με YV12 colourspace
  • To πρόγραμμα DVD Flick, το οποίο θα τροφοδοτήσουμε με ένα Avisynth script που θα φτιάξουμε για το τελικό encode σε DVD

Ξεκινάμε, φτιάχνοντας ένα απλό σκριπτάκι Avisynth που ανοίγει μέσω DirectShow το WMV clip μας: Ανοίγουμε το Notepad και γράφουμε μία εντολή με την παρακάτω μορφή:

>DirectShowSource("DRIVE:\PATH_TO_WMV\Coral_Reef_Adventure_1080.wmv")

Προφανώς, το path που φαίνεται θα ποικίλει στον καθένα. Π.χ. στην περίπτωσή μου ήταν:

>DirectShowSource("C:\Temp\Video Samples\Coral_Reef_Adventure_1080.wmv")

Το σώζουμε στον ίδιο κατάλογο με το WMV και με κατάληξη .avs, π.χ. clip.avs. Επιβεβαιώνουμε ότι το Avisynth λειτουργεί σωστά ανοίγοντας το AVS αρχείο με έναν DirectShow-based player, π.χ. τον Media Player Classic. Θα παρατηρήσουμε ότι το video που προβάλλεται έχει διαστάσεις 1440x1080. Αυτό συμβαίνει γιατί το raw video που βγάζει το Avisynth στην έξοδό του και παραλαμβάνεται από τον player δεν κουβαλάει κάποια aspect ratio πληροφορία, οπότε προβάλλεται by default με 1:1 ratio. Εκκινούμε το DVD Flick. Στο κάτω μέρος του παραθύρου, εισάγουμε τον Project destination folder, π.χ. C:\Temp\Video Samples\DVD. Κλικ στο κουμπί Project settings και κάνουμε τις εξής ρυθμίσεις:

post-4351-129062981715_thumb.png post-4351-129062981771_thumb.png

Κλικ στο κουμπί Accept, μετά κλικ στα δεξιά το κουμπί Add title..., επιλέγουμε το αρχείο clip_final.avs, κλικ το κουμπί Edit title..., κάνουμε τις εξής ρυθμίσεις:

post-4351-129062981774_thumb.png post-4351-129062981777_thumb.png post-4351-12906298178_thumb.png

...και κλικ στο Accept. Τελειώσαμε με τις ρυθμίσεις. Στο πάνω μέρος του παραθύρου, κάνουμε κλικ στο κουμπί Create DVD και περιμένουμε.

Ενδεικτικός χρόνος σε PC με Athlon X2 5000+: 2m22s

Όταν τελειώσει η κωδικοποίηση, στον κατάλογο που ορίσαμε θα υπάρχουν κάμποσα αρχεία εργασίας που δημιούργησε το DVD Flick. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το title0.mpg, ένα MPEG-PS αρχείο η αναπαραγωγή του οποίου δίνει οπτικό αποτέλεσμα ίδιο ακριβώς με αυτό που θα παίρναμε αν καίγαμε τον υποκατάλογο VIDEO_TS σε DVD.

Και τώρα που στρώθηκε το γήπεδο, let's play ball! Προτείνετε # frame για παρακολούθηση.

Δημοσ.

Δηλαδή άν κατάλαβα καλά παίρνουμε ένα 1920Χ1080 το κατεβάζουμε στο 720Χ576 με συγκεκριμμένο bitrate και κατόπιν με το ffdshow θα το κάνουμε upscaling ξανά στα 1920 ;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...