Προς το περιεχόμενο

Linux καλύτερο από windows ?

vamitrou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια απορία. Είμαι κατα βάση χρήστης Windows και χρησιμοποιώ Linux περιοδικά. Μία παρατήρηση λοιπόν...

Λένε ότι το linux είναι πιο ελαφρύ και πιο σταθερό από windows.

Έχω ένα laptop vaio FW. Έχω δοκιμάσει αρκετές διανομές linux και οι μόνες που κατάφεραν να εγκατασταθούν σωστά out of the box είναι το Ubuntu 8.10 και το OpenSuse 11.1. Είχα άπειρα προβλήματα με την κάρτα γραφικών δεν την αναγνώριζαν με τίποτα οι περισσότερες διανομές. Εκτός απ'αυτό μου φαίνεται πιο βαρύ το linux, πραγματικά, και στην χρήση (σερφάρισμα στο internet ..). Κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από τα windows και ζεσταίνεται περισσότερο. Μην μιλήσω για το ότι δεν δουλεύει το μικρόφωνο δεν δουλεύουν τα Fn keys και δεν χαμηλώνει η φωτεινότητα της οθόνης με καμία κυβέρνηση. Επίσης η διαχείρηση ενέργειας είναι απλά αίσχος. Το πρόγραμμα που έχει το ubuntu κρατάει λιγότερο από μία ώρα ενώ του opensuse που τού 'βαλα kde κρατούσε λίγο καλύτερα περίπου στην 1:30 ώρα έναντι στις κοντά 2:30 ώρες των vista. Και γενικά δεν μου φαίνεται να πηγαίνει άνετα.

Και ένα ακόμη που με ταλαιπώρησε, ασήμαντο μεν, είναι ότι όταν κάνεις ένα καθαρό install δεν παίζει ούτε καν τα Mp3 και θέλει να κατεβάσω manualy τα codecs. Γιατί μας κάνετε δύσκολη την ζωή ρε παιδιά? :rolleyes:

Αυτά από μένα, θα χαρώ να ακούσω απόψεις...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 92
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Δέν έχεις ασχοληθεί ξανά , γι αυτό σου φαίνονται έτσι. Και σκέψου το λίγο. Όταν κάνεις install τα vista, τί υπάρχει by default??? Έχεις συνιθίσει να βάζεις drivers για όλα, codecs για όλα και μετά να θεωρείς ready την εγκατάσταση. That's it ;) Απ' όλα αυτά που έγραψες, μόνο η φωτεινότητα είναι πρόβλημα με τους vaio. Όλα τα άλλα νομίζω φτιάχνονται

Προσπαθείς να ταιριαξεις μια πολύ proprietary αυστηρά windows πλατφόρμα (Vaio) και μια εταιρεία (Sony) με παράδοση στο vendor lock με το Linux, εγγυημένα προβλήματα. Προτείνω να κάνεις τα παράπονα σου στην Sony.

Υπάρχουν διανομές που παίζουν και mp3 και ταινίες out of the box (ακόμη και ταινίες που τα win δεν παίζουν χωρίς codecs)

Ειδικά τώρα τελευταία υπήρξαν αρκετά προβλήματα με τους κλειστούς οδηγούς των καρτών τις ATI και nvidia. Το σημαντικό εδώ είναι η λέξη κλειστός. Σίγουρα δεν μπορείς να περιμένεις οι ανοικτοί οδηγοί που χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες διανομές να είναι ισάξιοι των κλειστών και όταν οι εταιρίες δεν αξιώνονται να φτιάξουν κλειστούς οδηγούς που να δουλεύουν σωστά τότε η κοινότητα δεν μπορεί να κάνει και πολλά..

Το ίδιο ισχύει και για το μικρόφωνο, τα Fn keys κτλ. Φυσικά υπάρχει πιθανότητα να φτιαχτεί το μικρόφωνο και τα Fn keys αλλά θέλει ψάξιμο. Δοκίμασες να βάλεις vista clean install να δεις τι δουλεύει; Πάντως στο δικό μου pc με clean install windows ούτε καν η ethernet δεν δουλεύει.

Όσο αφορά την διαχείριση ενέργειας. Μήπως σου έδωσε ειδικό software η sony για την διαχείριση ενέργειας; Στο δικό μου pc είχα ειδικό software από την εταιρία και με το software άντεχε γύρω στις 3ς ώρες χωρίς software μια ώρα όπως και στο linux.

Το δικό μου pc δεν μπορώ να πω ότι κάνει περισσότερο θόρυβο σε linux αλλά σίγουρα είναι πιο γρήγορο και στον χειρισμό και στο boot (εκτός φυσικά και αν τρέχω κανένα vm που τότε αναλόγως ram του vm κολλάει το σύμπαν).

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το linux έφτασε εδώ που είναι χωρίς να έχει την υποστήριξη (τουλάχιστον όχι τόση όση εχουν τα win) μεγάλων εταιριών hardware. Πολύ οδηγοί είναι γραμμένοι από ερασιτέχνες οι οποίοι πήραν απλά ορισμένες οδηγίες και βοήθεια από την εταιρία και αν με ρωτάς εμένα είναι θαύμα που υποστηρίζεται τόσο hardware. Αν κάποια στιγμή βγουν και οδηγοί από τις εταιρίες για linux τότε θέλω να δω τι μεγάλο αρνητικό θα βρίσκουν τα windows fanboys (δεν μιλάω φυσικά για σένα που άνοιξες το θέμα αλλά γενικά) για το linux γιατί μέχρι στιγμής απ' όσο έχω καταλάβει αυτό είναι το πιο δυνατό τους επιχείρημα. Για δοκιμάστε να τρέξετε windows με open source drivers ή έστω drivers που γράφτηκαν από ερασιτέχνες (φυσικά δεν θα τα καταφέρετε γιατί δεν υπάρχουν αλλά οκ).

Προσωπικά χρησιμοποιώ linux γιατί μου αρέσει η φιλοσοφία του, τρέχει καλά στο hardware μου (αν δεν μου ικανοποιούσε τις βασικές μου ανάγκες σε θέμα hardware, σίγουρα δεν θα το έτρεχα) και γιατί μου αρέσει σαν λειτουργικό. Αν σου αρέσει το linux το βάζεις αν όχι μένεις με win ή βάζεις κάποιο άλλο λειτουργικό που σου αρέσει. Όλα αυτά περί καλύτερου λειτουργικού είναι βλακείες γιατί κανείς δεν μπορεί να σου πει εσένα τι σου ταιριάζει καλύτερα. Γενικά δεν υπάρχει καλύτερο λειτουργικό αλλά υπάρχει το λειτουργικό που είναι το καλύτερο για σένα και που ικανοποιεί τις δικές σου ανάγκες.

Νομίζω σου απάντησα ως ένα σημείο τουλάχιστον στις απορίες/παρατηρήσεις σου και ελπίζω να κατάλαβες ότι δεν θεωρώ το linux το τέλειο λειτουργικό και ότι απλά σου είπα αυτά που βλέπω ότι ισχύουν. Τώρα ελπίζω μόνο να μην έρθουν τα linux και windows fanboys και να μετατρέψουν το θέμα σε πεδίο μάχης όπως γίνεται στα περισσότερα τέτοια θέματα..

Φιλικά

edhunter

Μηπως καποια βασικα προγραμματα απο τις διανομες που ετρεχες ηταν unstable???????

Το kde για παραδειγμα....εμενα το 4.1 μου εκανε νερα.....το 3.5 παλι οχι.........

Δεν ξερω ποσο ταλαιπωριθηκες εσυ αλλα φιλοι μου με ζωαδια μηχανηματα που τα σκασαν χοντρα, ειτε για vista, ειτε για xp.....εχουν προβληματα(ο κολιτος μου εχει 6 GB RAM στο μηχανημα του και του βλεπει μονο το 1.74 και ειναι να σκασει:rolleyes::rolleyes:)

Τι να πω...........οπως βολευεσαι εσυ........

Μια απορία. Είμαι κατα βάση χρήστης Windows και χρησιμοποιώ Linux περιοδικά. Μία παρατήρηση λοιπόν...

Λένε ότι το linux είναι πιο ελαφρύ και πιο σταθερό από windows.

Έχω ένα laptop vaio FW. Έχω δοκιμάσει αρκετές διανομές linux και οι μόνες που κατάφεραν να εγκατασταθούν σωστά out of the box είναι το Ubuntu 8.10 και το OpenSuse 11.1. Είχα άπειρα προβλήματα με την κάρτα γραφικών δεν την αναγνώριζαν με τίποτα οι περισσότερες διανομές. Εκτός απ'αυτό μου φαίνεται πιο βαρύ το linux, πραγματικά, και στην χρήση (σερφάρισμα στο internet ..). Κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από τα windows και ζεσταίνεται περισσότερο. Μην μιλήσω για το ότι δεν δουλεύει το μικρόφωνο δεν δουλεύουν τα Fn keys και δεν χαμηλώνει η φωτεινότητα της οθόνης με καμία κυβέρνηση. Επίσης η διαχείρηση ενέργειας είναι απλά αίσχος. Το πρόγραμμα που έχει το ubuntu κρατάει λιγότερο από μία ώρα ενώ του opensuse που τού 'βαλα kde κρατούσε λίγο καλύτερα περίπου στην 1:30 ώρα έναντι στις κοντά 2:30 ώρες των vista. Και γενικά δεν μου φαίνεται να πηγαίνει άνετα.

Και ένα ακόμη που με ταλαιπώρησε, ασήμαντο μεν, είναι ότι όταν κάνεις ένα καθαρό install δεν παίζει ούτε καν τα Mp3 και θέλει να κατεβάσω manualy τα codecs. Γιατί μας κάνετε δύσκολη την ζωή ρε παιδιά? :rolleyes:

Αυτά από μένα, θα χαρώ να ακούσω απόψεις...

Καταρχήν έλεγξε αν το μικρόφωνο σου είναι muted.

Μπορείς να κάνεις τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη βάζοντας Linux Mint στη θέση του Ubuntu.

Προτείνω συνεχώς Linux Mint σε όσους ξεκινούν με το Linux.

Έκτος του ότι έχει codecs ενσωματωμένους, έχει και κάποια επιπλέον χαρίσματα+την υποστήριξη και την πληθώρα προγραμμάτων που απολαμβάνουν οι Ubuntu χρήστες.

Γιατί ο τίτλος του θέματος να κράζει flame και να μην είναι περιγραφικός του προβλήματος; (vaio linux problems πχ)

Μην βάζουμε γενικά ερωτήματα για μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν σου δουλεύει και αμφισβητείς το αν είναι καλύτερο. Δεν είναι καλύτερο γιατί δεν υπάρχει καλύτερο. Πχ σε σένα μουλαρώνει σε 10 πράματα, εμένα δούλεψε, σ' εμένα πάλι άλλη φορά δεν δούλευε, και παραάλλη φορά τα windows δεν βλέπαν καν το cd-drive και χτες τα windows κόλλησαν ιό.

Πχ εγώ, δεν αντιπαθώ τα windows γι' αυτό (το τάδε συγκεκριμένο πράγμα που έκατσε κάπως), τα αντιπαθώ για πολλά άλλα υποκειμένικα σε ένα βαθμο και αντικειμενικά πράματα.

Το "στη συγκεκριμένη περίπτωση το τάδε μου σπάει τα νεύρα, άρα αυτό είναι έτσι άρα γιατί αυτό" δε βοηθάει σε κάτι.

Sorry που δεν απαντάω στο θέμα, αλλά πιστεύω έχουν καλύψει τα παιδιά τα διάφορα προβλήματα καλύτερα κι απ' ό,τι θα μπορούσα, ένα σχόλιο έκανα λόγω πρόσφατης ιστορίας κούρασης με linux/windows flames.

...δεν δουλεύουν τα Fn keys και δεν χαμηλώνει η φωτεινότητα της οθόνης με καμία κυβέρνηση.

Για την διαχείριση την φωτεινότητας δες αυτό

...Επίσης η διαχείρηση ενέργειας είναι απλά αίσχος. Το πρόγραμμα που έχει το ubuntu κρατάει λιγότερο από μία ώρα ενώ του opensuse που τού 'βαλα kde κρατούσε λίγο καλύτερα περίπου στην 1:30 ώρα έναντι στις κοντά 2:30 ώρες των vista....

ΓΙα την διαχείριση της ενέργειας υπάρχει αυτό

Και εγώ Sony Vaio έχω και με αυτά τα δύο έχω λύσει τα προβλήματα διαχείρισης φωτεινότητας και ενέργειας ( σε Ubuntu 8.10) .

εγω παλι νομιζω οτι σου ταιριαζει το ubuntu special edition 2....τα <<κανει>> ολα απο την αρχη.....δεν θα εχεις κανενα προβλημα....εκτος απο την φωτεινοτητα και το fn που απο οτι ειδα με ψαξιμο λυνεται

Φίλε vamitrou, προτείνω να μείνεις με τα windows. Νομίζω είναι η καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή σου.

Αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με Linux, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις laptop μπορείς να αγοράσεις ένα laptop που δε θα είναι η μαμά-εταιρεία του, τόσο προσηλωμένη στην M$.

To linux δεν είναι windows, γι'αυτό επιμένω να μείνεις με τα windows.

Υ.Γ. Αλήθεια, απ' όλους αυτούς που γκρινιάζουν, ποιος έλεγξε όταν αγόραζε hardware, αν ό,τι αγόρασε παίζει σε Linux? Αφού σας ενδιαφέρουν μόνο τα win, μείνετε με αυτά και λουστείτε το μονοπώλιο της M$ για όλη σας τη ζωή.

Υ.Γ. Αλήθεια, απ' όλους αυτούς που γκρινιάζουν, ποιος έλεγξε όταν αγόραζε hardware, αν ό,τι αγόρασε παίζει σε Linux? Αφού σας ενδιαφέρουν μόνο τα win, μείνετε με αυτά και λουστείτε το μονοπώλιο της M$ για όλη σας τη ζωή.

Ειδικά στα λαπτοπ δεν ξέρω αν είναι εύκολο αυτό. Εντάξει, σε desktop πες παίρνεις μητρική με chipset intel και έχεις vga, sata controller κτλ μάρκας intel που όχι μόνο θα λειτουργούν αλλά πιθανότατα θα έχουν και open source drivers. Αλλά σε λαπτοπ, άντε βρες τι έχει το καθένα μέσα.

Φίλε vamitrou' date=' προτείνω να μείνεις με τα windows.

[...']

To linux δεν είναι windows, γι'αυτό επιμένω να μείνεις με τα windows.

Ποιος είσαι και τι έκανες στον πραγματικό gdp77;

:P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...