Προς το περιεχόμενο

Ubuntu 8.10 - Πρωτες αποριες αρχαριου!

gf030

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Το linux δεν είναι μια free έκδοση των windows. Για την ακρίβεια δεν έχουν καμία σχέση με τα windows και μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό λειτουργικό που για να το μάθεις θα πρέπει να ξεχάσεις ότι ξέρεις από windows. Ο καλύτερος χρήστης στα windows και ο πιο geek είναι ό πιο άχρηστος χρήστης σε linux στην αρχή τουλάχιστον..

Υπάρχουν μερικοί αρκετά καλοί οδηγοί για τους αρχαριους όπως αυτός εδώ

http://www.e-pcmag.gr/forum/index.php?showtopic=38929

θέλει υπομονή για να μάθεις κάτι από το μηδέν αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσεις.

Οσο για την κάμερα όσοι έχουμε linux χρησιμοποιούμε πάντα hardware που ξέρουμε ότι έιναι συμβατό με linux. Δυστηχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να φτιάχνουν driver για linux όλοι οι κατασκευαστές hardware. Η καλύτερη λύση είναι να κάνεις ένα search στο ubuntu forum με το όνομα της κάμερας σου. Σίγουρα θα έχει αναφερθεί κάποια λύση εκεί.

Φοβερος ο οδηγος με μια πρωτη ματια, ευχαριστω πολυ, πρεπει να πεσει διαβασμα τωρα στα γεραματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 111
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

οχι ειναι κατι αντιστοιχο με το device manager(υλικο) των παραθυριων...το εχεις βρει?λοιπον το uvc ειναι οδηγοι που χρησιμοποιουνται στο λινουξ για καποιες καμερες....στα σαιτ που σου ειχα δωσει ειχε...

το cheese ειναι προγραμμα για να βλεπεις μεσα απο την καμερα σου!!ψαξε το στο synaptic και αν δεν το βρεις ,,,,στο νετ....

βασικα σιγουρα υπαρχει στο synaptic....

• Members

Πράγματι είναι ωραίος ο οδηγός του e-pcmag. Αν τον είχα πριν από 2 μήνες που πρωτοεγκαθιστούσα το Ubuntu θα με είχε γλιτώσει από αρκετό κόπο.

Πάντως, gf030, αξίζει τον κόπο πιστεύω να επιμείνεις. Κι εγώ είχα βρεθεί στην ίδια θέση με εσένα και δεν το μετάνιωσα τελικά. Από τη στιγμή που το σετάρισα όπως ήθελα, δεν χρειάστηκε να το ξαναπειράξω και αυτή τη στιγμή όλα δουλεύουν ρολόι.

Δε λέω ότι δεν μου λείπουν ορισμένες φορές κάποια πράγματα από τα Windows, αλλά σε πολλά σημεία βρίσκω καλύτερη τη λειτουργικότητα του Ubuntu, σε σημείο που το σκέφτομαι σοβαρά να το περάσω και στο desktop (αυτή τη στιγμή το έχω μόνο στο laptop).

Όσο για το τερματικό, δεν είναι πάντα μπελάς - θα δεις πιστεύω κι εσύ στην πορεία ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει πολύ βολικό (και επαναλαμβάνω, το λέω εγώ που είμαι ακόμη αρχάριος)!

οχι ειναι κατι αντιστοιχο με το device manager(υλικο) των παραθυριων...το εχεις βρει?λοιπον το uvc ειναι οδηγοι που χρησιμοποιουνται στο λινουξ για καποιες καμερες....στα σαιτ που σου ειχα δωσει ειχε...

το cheese ειναι προγραμμα για να βλεπεις μεσα απο την καμερα σου!!ψαξε το στο synaptic και αν δεν το βρεις ,,,,στο νετ....

βασικα σιγουρα υπαρχει στο synaptic....

Δεν το βρηκα, δεν ξερω πως μπορει να λεγεται στα Αγγλικα.

Εδω http://openfacts.berlios.de/index-en...itle=Linux_UVC πηγα, εψαξα μα δεν

καταλαβα και πολλα...

Λεει HowTo install Subversion: Debian και HowTo compile for Ubuntu 6.06 LTS.

Επισης λεει Download the Linux UVC sources with subversion. , χωρις να εχει

λινκ για download.

Τι πρεπει να κανω απο ολα?

-----Προστέθηκε 24/1/2009 στις 12 : 27 : 50-----

Πράγματι είναι ωραίος ο οδηγός του e-pcmag. Αν τον είχα πριν από 2 μήνες που πρωτοεγκαθιστούσα το Ubuntu θα με είχε γλιτώσει από αρκετό κόπο.

Πάντως, gf030, αξίζει τον κόπο πιστεύω να επιμείνεις. Κι εγώ είχα βρεθεί στην ίδια θέση με εσένα και δεν το μετάνιωσα τελικά. Από τη στιγμή που το σετάρισα όπως ήθελα, δεν χρειάστηκε να το ξαναπειράξω και αυτή τη στιγμή όλα δουλεύουν ρολόι.

Δε λέω ότι δεν μου λείπουν ορισμένες φορές κάποια πράγματα από τα Windows, αλλά σε πολλά σημεία βρίσκω καλύτερη τη λειτουργικότητα του Ubuntu, σε σημείο που το σκέφτομαι σοβαρά να το περάσω και στο desktop (αυτή τη στιγμή το έχω μόνο στο laptop).

Όσο για το τερματικό, δεν είναι πάντα μπελάς - θα δεις πιστεύω κι εσύ στην πορεία ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει πολύ βολικό (και επαναλαμβάνω, το λέω εγώ που είμαι ακόμη αρχάριος)!

@gsarig, ευχαριστω για την απαντηση και την ενθαρρυνση, σιγουρα θα επιμεινω.

Απλα επειδη διαβαζω και εχει ειπωθει πολλες φορες εδω οτι το linux δεν ειναι windows, μη μπερδευουμε ενα οποιοδηποτε "παραθυρικο" OS με τα ms windows.

Παραδειγμα, το '88-'89 εριχνα το γελιο της αρκουδας με φιλους μου PCαδες

βλεποντας τους να λιωνουν πληκτρολογια γραφοντας εντολες, ενω εγω σε αλλη

πλατφορμα δουλευα παραθυρα και ποντικακι χαλαρα...και σιγουρα δεν ηταν

ms windows:-)

• Members

@gsarig, ευχαριστω για την απαντηση και την ενθαρρυνση, σιγουρα θα επιμεινω.

Απλα επειδη διαβαζω και εχει ειπωθει πολλες φορες εδω οτι το linux δεν ειναι windows, μη μπερδευουμε ενα οποιοδηποτε "παραθυρικο" OS με τα ms windows.

Παραδειγμα, το '88-'89 εριχνα το γελιο της αρκουδας με φιλους μου PCαδες

βλεποντας τους να λιωνουν πληκτρολογια γραφοντας εντολες, ενω εγω σε αλλη

πλατφορμα δουλευα παραθυρα και ποντικακι χαλαρα...και σιγουρα δεν ηταν

ms windows:-)

Καλά μη νομίζεις ότι εγώ χρησιμοποιώ πολύ το τερματικό - καμία σχέση. Μόνο αν εγκαταστήσω κάτι μπορεί να μου χρειαστεί, αλλά κι αυτό σπάνια, αφού ο synaptic απλοποιεί την διαδικασία της εγκατάστασης προγραμμάτων πάρα πολύ. Για την ακρίβεια, το να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα μέσα από το synaptic είναι πολύ πιο απλή διαδικασία από το αντίστοιχο κατέβασμα και την εγκατάσταση που κάνουμε στα windows.

βρες το ντiβαισ μανατζερ....και εγκατεστησε το cheese!

Εγκατεστησα το cheese μεσω synaptic, δεν βλεπει καμερα:cry:

Το device manager δεν το βρηκα, προφανως θα εχει αλλη ονομασια.

δεν δειχνει εικονα ε???.....οχι jim δεν λεω το package...πως το Mαndriva εχει το κεντρο ελεγχου και μεσα εκει μπαινεις στο υλικο και σου δειχνει οτι εχει πανω ο υπολογιστης.....ε το αντιστοιχο σε ουμπουντου......μπας και μπορεσει να βαλει καποιο συμβατο οδηγο απο την λιστα που θα του βγαλει.....θα αναγκαστω να ξανατρεξω ουμπουντου λαιβ να το βρω!! :)

Ερωτησεων συνεχεια:

Μπορουμε να κανουμε backup το ubuntu, πχ. με το acronis, και πως,

αφου το ubuntu χρησιμοποιει 2 partitions?

Αν οχι με το acronis, με κατι αλλο ισως?

Επισης, μπορουμε να κανουμε backup καποια settings οπως πχ. το

desktop με ολα τα icons, τα panels?

Εδω δε θελω γελια παρακαλω, κατι αναλογο με το defrag υπαρχει?

• Members
Ερωτησεων συνεχεια:

Μπορουμε να κανουμε backup το ubuntu, πχ. με το acronis, και πως,

αφου το ubuntu χρησιμοποιει 2 partitions?

Αν οχι με το acronis, με κατι αλλο ισως?

Επισης, μπορουμε να κανουμε backup καποια settings οπως πχ. το

desktop με ολα τα icons, τα panels?

Εδω δε θελω γελια παρακαλω, κατι αναλογο με το defrag υπαρχει?

To backup το δοκίμασα σήμερα, γιατί ήθελα να δοκιμάσω το Ubuntu και στο desktop.

Για την ακρίβεια, δεν ήταν ακριβώς backup, αλλά μεταφορά των ρυθμίσεων σε άλλο μηχάνημα. Πιο συγκεκριμένα, αντέγραψα το home/username του λάπτοπ μου στο desktop και με την επόμενη επανεκκίνηση, είχαν μεταφερθεί όλες σχεδόν οι ρυθμίσεις αυτόματα - ήταν σχεδόν σαν να χρησιμοποιούσα το ίδιο μηχάνημα.

Πιο συγκεκριμένα, είχαν μεταφερθεί τα περισσότερα από τα προγράμματα που είχα εγκατεστημένα, το θέμα, wallpaper και τα εφέ που χρησιμοποιούσα και στο λαπτοπ, ενώ θα μπορούσα, αν ήθελα, να μεταφέρω και τα έγγραφά μου (μουσική, εικόνες κλπ), πράγμα που όμως δεν έκανα για να μην αργήσει πολύ η επαναφορά.

Ο τρόπος με τον οποίο το έκανα ήταν ο εξής:

1. κατέβασα (μέσω synaptic) και εγκατέστησα το hubackup, το οποίο αποθήκευσε τις ρυθμίσεις μου σε ένα αρχείο .dar. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορείς να τη δεις αναλυτικά εδώ: http://www.ubuntugeek.com/hubackup-backup-application-for-ubuntu-home-users.html

2. Στη συνέχεια, πήρα το backup και το μετέφερα στο desktop, όπου χρησιμοποιώντας το DarGui επανέφερα τα αρχεία, αντικαθιστώντας το ήδη υπάρχον home folder με αυτό που έφερα από το λάπτοπ.

Σημείωση: έχω το ίδιο username και στα δύο μηχανήματα.

Να σημειώσω επίσης ότι το hubackup έχει θεωρητικά και δυνατότητα restore, η οποία όμως δεν λειτουργεί (με ταλαιπώρησε αρκετά μέχρι να το καταλάβω), γι' αυτό και κατέφυγα στο DarGui.

Ανάλογα με το πόσο μεγάλο όγκο αρχείων θέλεις να κάνεις backup, η όλη διαδικασία αργεί αρκετά. Είναι όμως απίστευτα βολική, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρεις όλες σχεδόν τις ρυθμίσεις σου σε διαφορετικά μηχανήματα (το λάπτοπ μου έχει επεξεργαστή intell και κάρτα γραφικών nvidia και το desktop amd και ati).

Α, και μια ερώτηση κι από μένα:

Κατάφερα με αρκετό κόπο να ρυθμίσω το Mythtv ώστε να δείχνει εικόνα και να παίζει ήχο με την Pinnacle PCTV 310i μου (στην αρχή δεν έκανε τίποτα από τα δύο)

Παρόλα αυτά, η εικόνα εμφανίζει σπασίματα, χωρίζει την οθόνη στα δύο και εμφανίζεται διπλή, ενώ η φωνή ακούγεται σαν να μιλάνε στρουμφάκια!

Πιθανολογώ ότι φταίει η ATI Radeon 1600 που έχω, καθώς τα σπασίματα μου τα κάνει και όταν πάω να παίξω αρχεία βίντεο, με οποιονδήποτε player. Επίσης, το Mythtv δούλεψε μόνο όταν εγκατέστησα τους τελευταίους drivers της ΑΤΙ (και όχι με αυτούς που κατεβάζει αυτόματα το Ubuntu στο Hardware Drivers).

Να σημειώσω πως η εικόνα της κάρτας τηλεόρασης είναι καλή (έστω με τα σπασίματα) στο tvtime (εκεί όμως δεν έχω ήχο).

Η βασική μου ερώτηση έχει να κάνει με το αν πράγματι η συγκεριμένη κάρτα γραφικών δημιουργεί προβλήματα σε Linux και αν έχει κανείς καμιά ιδέα στο πώς θα διορθώσω κυρίως αυτά τα σπασίματα που μου παρουσιάζονται στην αναπαραγωγή βίντεο (το tv-tuner δεν με πολυνοιάζει, γιατί έτσι κι αλλιώς σκεφτόμουν να το αλλάξω).

Ευχαριστω για τις απαντησεις, παω να δοκιμασω, να υποθεσω οτι

defrag δεν υπαρχει?

Α, τι γινεται αν καποιος "χασει" ενα panel?

Ποιο απο τα 2 default panels ειναι το taskbar-system tray?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...