Προς το περιεχόμενο

Μείωση ελεύθερου χώρου, χωρίς λόγο

soiramk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καταρχήν ζητώ συγνώμη αν είμαι σε λάθος thread, γιατί δεν ήξερα αν εδώ είναι το σωστό ή στις μονάδεσ αποθήκευσεις. Λοιπόν έχω Vista Ultimate x86 κ το πρόβλημα είναι οτι χωρίς να μεταφέρω/γράψω/κατεβάσω κάτι, μου γεμίζει τους δίσκους. Ειδικά στο partition που είναι τα windows. Αν κάνω 2-3 defrag κ restart, στον explorer "επανέρχεται" ο σωστός ελεύθερος χώρος. Χρησιμοποιούσα το O&O Defrag 10 Professional Edition κ δοκίμασα κ το PerfectDisk 2008 Professional. Μετά απο 1-2 μέρες πάλι γεμίζει. Επίσης, μετά απο NOD32 κ Ad-Aware είμαι καθαρός.

Δημοσ.

Τα Vista, αν δε κάνω λάθος, έχουν κάποια τεχνολογία ώστε να κρατούν παλιές εκδόσεις αρχείων ώστε να μπορεί το λειτουργικό να επαναφέρει αυτές τις εκδόσεις σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Δε ξέρω αν και πως απενεργοποιείται αλλά νομίζω αυτό είναι.

Δημοσ.

Κάτι τέτοιο είναι, αλλά μιλάμε για πάρα πολύ χώρο. Καμιά φορά απο τα 15Gb που έχω ελεύθερα στο C(windows), μου γράφει ο explorer οτι έχω free μερικά MB! Μπορώ να το μειώσω κάπως αυτό? Γνωρίζει κάποιος?

Δημοσ.

Νομίζω ότι το βρήκα.

Άνοιξε ένα command prompt γράφοντας cmd στο menu έναρξη και στο μαύρο παράθυρο που θα ανοίξει δώσε την εντολή

>vssadmin List ShadowStorage

Θα σου βγάλει διάφορα όπου λογικά η τελευταία γραμμή θα λέει

>Maximum Shadow Copy Storage space: UNBOUNDED

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο χώρο πιάνει το λειτουργικό για System Restore και Cached Files.

Τώρα για να βάλεις όριο πχ 5GB στο δίσκο C: δίνεις την παρακάτω εντολή.

>vssadmin Resize ShadowStorage /On=C: /For=C: /MaxSize=5GB

Δέχεται μονάδες MB, GB, TB, PB και ΕΒ και πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 300ΜΒ για να λειτουργεί σωστά.

Έπειτα δώσε πάλι

>vssadmin List ShadowStorage

για να δεις αν άλλαξε κάτι.

Πες μου αν λειτούργησε γιατί δεν έχω Vista να δοκιμάσω.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Δημοσ.

Με το system restore είναι το όλο θέμα. Το είχα κι εγώ και το έψαχνα όταν είχα Vista. Όρισε manually πόσο χώρω θα δίνεις στο system restore για να δημιουργεί restore points, γιατί αλλιώς θα σου φάει το 1/3 του δίσκου...

Δες κι εδώ:

http://vistasupport.mvps.org/decrease_storage_space-allocated_to_system_restore.htm

Δημοσ.

93728584ln0.jpg

κ η συνέχεια

50657068wa8.jpg

OK! Αλλά πόσο όριο να βάλω? Οι δίσκοι μου(κάποια είναι partition ενός HDD) είναι:

C: 80Gb

D: 385GB

F: 189GB

H: 88,5GB

I: 60,5GB

Επίσης ο χώρος που πιάνει στον το restore, "δεσμεύετε" στον αντίστοιχο HDD ή όλα πάνε στον C(windows)?

Δημοσ.

OK! Αλλά πόσο όριο να βάλω? Οι δίσκοι μου(κάποια είναι partition ενός HDD) είναι:

C: 80Gb D: 385GB F: 189GB H: 88,5GB I: 60,5GB

Επίσης ο χώρος που πιάνει στον το restore, "δεσμεύετε" στον αντίστοιχο HDD ή όλα πάνε στον C(windows)?

ο χώρος που πιανει το ρεστορ, δεσμευεται απο τον αντιστοιχο δισκο. (δεν θα μπορουσε πχ. να κραταει μπακαπ των αρχειων του F των 189 μεσα στον C των 80).

Οριο για το C, θα έλεγα 1-5 Gb.

Το system restore είναι πιό χρήσιμο, για να προστατεύει

τον δισκο του συστήματος (συνήθως ο C: ) όπου έχεις τους φακέλους (windows, program files, Users ).

- στον 1ο ειναι το λειτουργικό, και εκει μπαινουν οι drivers ολων των συσκευων, και μέρη της registry

- sto 2o, μπαινουν τα προγράμματα (αν κάνεις πάντα typical install. ενώ αν κάνεις custom install μπορεις να τα βάζεις όπου θέλεις)

- στον 3ο, αρχεια/ρυθμισεις και μέρη της registry που αφορουν τους χρήστες.

Ειναι πολύ σπάνιο, να εγκαταστήσεις πρόγραμμα/driver, με typical install (δηλαδη δεν επεμβαινεις εσύ να διαλέξεις τοποθεσία εγκατάστασης), και να σου βάλει αρχεία σε άλλο δίσκο πλην C:

συμβαινει μόνο

αν ο C ειναι σχεδον γεμάτος, και το προγραμμα θελει πολύ χώρο (πχ Oracle, Visual studio, κλπ), αλλα και πάλι, θα το καταλάβεις τι παει να γίνει πριν αρχίσει η εγκατάσταση.

* αυτός ειναι ο λόγος που ο C γεμίζει τόσο συχνα/γρήγορα ...

σε πολλούς χρήστες. Οι περισσότεροι πατάνε next, next, next και όλα πάνε στο C:

σωστά το κάνουν σε αpplications και utilities, αλλα οταν οταν εγκαθιστάς παιχνίδια που πιάνουν απο 4 ως και 10 Gb, δεν ειναι ανάγκη να τα βάλεις στο c:\program files

ή τα downloads απο διάφορες πηγές (browser, flashget, utorrent), δεν ειναι αναγκη να βρισκονται κάτω απο \Users

Η δική μου πρόταση, για το system restore : Συνήθως το έχω απενεργοποιημένο. Απο τότε που εμφανίστηκε στα XP (νομιζω το 2001), το εχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα.

πχ. 10 φορές έχω ζητήσει "restore σε προηγούμενη κατάσταση".

και τις μισές φορές, δεν πέτυχα αυτό που ήθελα. δηλ. το πρόβλημα που με οδήγησε στην απόπειρα restore, δεν λύθηκε.

αν το έχω ενεργό, το έχω μονο για τον C

system-protection.jpg

στους υπόλοιπους δίσκους έχω: downloads, ripped movies, εγκαταστάσεις παιχνιδιών, και άλλα λειτουργικά. Αυτα δεν αφορούν το SR.

πχ. μετα απο φρέσκο format,

για τις πρωτες χρήσεις (πχ. 2 ώρες ή 2 βδομάδες ανάλογα τους ρυθμούς σου), επειδη γινονται αρκετές εγκαταστάσεις drivers, και προγραμμάτων, κατέβασμα windows updates, και restarts,

μπορει να ειναι χρήσιμο.

μετά, όταν σταθεροποιηθεί το σύστημα το απενεργοποιώ και απο τον C.

(μετά τραβάς και ενα image όλο το system partition με acronis, ghost, κλπ ),

* εχω μια κακή συνήθεια:

απενεργοποιώ το windows update, οπότε ο ένας απο τους σημαντικούς λόγους να έχεις ενεργό το SR, δεν ισχύει για μένα.

Αν σου αρέσει το windows update στο "Αυτόματο", κράτα ενεργό και το SR. Μερικά updates της Ms, στην προσπάθεια να διορθώσουν 1 πρόβλημα, δημιούργησαν άλλα 2 :mad:

Δημοσ.

Τρέξε κι ένα disk cleanup από τα System Tools και επέλεξε να διαγραφούν όλα τα restore points πλην του πιο πρόσφατου... Εγώ 1GB χώρο του έχω δώσει μόνο (σε ΧΡ).

Δημοσ.
Τρέξε κι ένα disk cleanup από τα System Tools και επέλεξε να διαγραφούν όλα τα restore points πλην του πιο πρόσφατου... Εγώ 1GB χώρο του έχω δώσει μόνο (σε ΧΡ).

To έκανα κ αυτό ήδη! Ευχαριστώ! Περιμένω να δω τα αποτελέσματα... Πάντως πάλι "παίζει" ο ελεύθερος χώρος αλλά όχι στα προηγούμενα επίπεδα.

EDIT: Το κατέβασα στα 2Gb

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...