Προς το περιεχόμενο

Κουφό με τα κοινόχρηστα!! Ας βοηθήσει κάποιος

giouli1981

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πράγματι, χαίρομαι να διαβάζω τέτοια posts -όπως, είμαι σίγουρος, και πολλοί από τους κι όλας 1000 αναγνώστες του θέματος-.

να σαι καλά grigas :)

• Απαντ. 109
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Σωστός ο grigas. Πού και πού αυτές τις μελέτες τις κάνουν και ηλεκτολόγοι μηχανικοί !:P

Η κατανομή του κόστους της θέρμανσης σε μια πολυκατοικία σίγουρα είναι αγγάθι. Υπάρχουν τεχνικές οδηγείες από το ΤΕΕ για θέσουν ένα πρότυπο, οι οποίες συνήθως τηρούνται, αλλά και πάλι είναι δύσκολο να κοπεί αυτό το καρπούζι στην μέση.

Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικά στην βόρεια Ελλάδα κάποιοι καταφεύγουν σε (παράνομες και επικίνδυνες) λύσεις όπως πχ πολλοί λέβητες μαζί σε ένα λεβητοστάσιο για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Βάλτε κλιματιστικά ;)

Δημοσ.
Grigas έχεις σκεφθεί να γίνεις καθηγητής;

Τόσο κατανοητή περιγραφή σπάνια βλέπεις κάπου.Μόλις έβγαλες αρκετούς,μαζί κ μένα από το σκοτάδι.

πέρα από το ελεύθερο επάγγελμα, διδάσκω και σε ΕΠΑΣ σε θερμουδραυλικούς και ψυκτικούς και έχω μάθει να τα εξηγώ όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται:o:o:o:o:o

Δημοσ.
Και μετά από καυγάδες επί καυγάδων, ευτυχώς συμφωνήσαν οι περισσότεροι και βάλαμε ατομικούς με φυσικό αέριο. Μεγάλη δαπάνη, δεν ξέρω αν αποσβεστεί ποτέ, αλλά ησύχασε το κεφάλι μας, και αυτό δεν πληρώνεται...

Μην το δένεις και κόμπο :lol:

Δημοσ.
Πριν πω οτιδήποτε άλλο, να σας ενημερώσω ότι είμαι μηχανολόγος μηχανικός και η δουλειά μου είναι μηχανολογικές μελέτες κτιριακών κατασκευών.

H μελέτη ονομάζεται "Μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης" και είναι δουλειά μηχανολόγου μηχανικού να την κάνει. Ναι είναι ακαταλαβίστικη, αλλά αυτό που έχει το ζουμί είναι τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στην κάθε ιδιοκτησία.

Η κατανομή των χιλιοστών γίνεται με βάση την εξής αρχή. Δύο κατοικίες με την ίδια κάτοψη, θα πρέπει να πληρώνουν τα ίδια χρήματα, εφόσον ζεσταίνονται το ίδιο. Τι σημαίνει αυτό; Άς πάρουμε ένα σχετικά απλό παράδειγμα.

Έστω ότι έχουμε μία τριώροφο οικοδομή με 3 ίδια οροφοδιαμερίσματα. το πρώτο διαμέρισμα είναι πάνω από πιλοτή, το δεύτερο ενδιάμεσο και το τελευταίο έχει πλάκα από πάνω. Έστω ότι τον μήνα που πέρασε, και οι τρεις έκαψαν από 100 ώρες. Ποιός είναι αυτός που ζεστάθηκε περισσότερο? Μα φυσικά το μεσαίο διαμέρισμα, γιατί δεν έχει καθόλου απώλειες από το πάτωμα και από την οροφή του. Έτσι βάσει του κανονισμού, το μεσαίο διαμέρισμα θα πληρώνει παραπάνω από τα άλλα δύο, διότι για τις ίδιες ώρες λειτουργίας έχει περισσότερη ζέστη. Για να εκφραστεί αυτό, το μεσαίο διαμέρισμα θα έχει παραπάνω χιλιοστά από τα άλλα 2, παρά το γεγονός ότι και τα 3 διαμερίσματα είναι ίδια. Έτσι στην περίπτωση αυτή η κατανομή των χιλιοστών θα είναι κάπως έτσι (τα νούμερα είναι ενδεικτικά)

1ο διαμέρισμα : 310

2ο διαμέρισμα : 400

3ο διαμέρισμα : 290

Παρότι αυτό φαίνεται παράλογο, είναι σωστό διότι, εάν όλοι λειτουργήσουν την θέρμανσή τους τις ίδιες ώρες, το μεσαίο διαμέρισμα θα έχει πολύ περισσότερη ζέστη από τους άλλους. (παρεπιπτόντως το μεσαίο διαμέρισμα θα έχει και μικρότερα σώματα, μιας και έχει λιγότερες απώλειες). Έτσι δημιουργείται το εκ πρώτης όψεως παράδοξο, τα μεσαία διαμερίσματα να έχουν μικρότερα σώματα, να χρειάζονται λιγότερες ώρες λειτουργίας της θέρμανσης και να πληρώνουν τα ίδια ή περισσότερα....Είναι όμως το σωστό, μιας και ζεσταίνονται το ίδιο ή και περισσότερο.

Γενικώς, η μέτρηση με ωρομετρητές έχει κάποια τέτοια "κενά". Μπορείς να έχεις κλείσει τα σώματα σε δύο δωμάτια (χωρίς να ενημερώσεις τον διαχειριστή) και να συνεχίζεις να χρεώνεσαι το ίδιο. Γι αυτό το λόγο, σε νέες κατασκευές οι ωρομετρητές έχουν απαγορευτεί (πράγμα βέβαια που κανείς δεν τηρεί) και έχουν αντικατασταθεί από θερμιδομετρητές οι οποίοι μετράνε το πόσο ζεστό νερό τραβάς από την εγκατάσταση. Προσοχή - δεν μετράνε λίτρα, μετράνε λίτρα και θερμίδες, αυτό δηλαδή που μας ενδιαφέρει.

Για να μην μακρηγορώ, θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει είναι σε μεγάλο βαθμό σωστό. Αν εσύ έχεις ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και κάποιος άλλος έχει ένα διαμέρισμα 140 τ.μ. αλλά έχει την δυνατότητα να θερμαίνει επιλεκτικά τα 70 από αυτά (τα οποία μάλιστα επειδή είναι και τελευταίος όροφος και έχει πλάκα από πάνω δεν θερμαίνονται και τόσο αποδοτικά) εφόσον θερμαίνει λιγότερη επιφάνεια επιβαρύνει λιγότερο την εγκατάσταση - καίει λιγότερο πετρέλαιο και άρα σωστά πληρώνει λιγότερο.

Η μόνη επιφύλαξη που έχω είναι για το κατά πόσον η διαίρεση της μεζονέτας σε δύο ανεξάρτητες ζώνες θέρμανσης είναι κάτι που έχει αυθαίρετα ή προβλέπεται στα συμβολαια και την μελέτη της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας.

99.9% πιστεύω ότι οι δικηγόροι που θα σε συμβουλεύσουν θα έχουν άγνοια περί του πώς γίνεται μια μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης και τι ακριβώς εκφράζει. Feel free να τους δείξεις αυτό το ποστ που έκανα

Δεν έχω καταλάβει το εξής: Το διαμέρισμα που είναι πάνω από πιλοτή είμαι εγώ. Του διαχειριστή το διαμέρισμα είναι πάνω από εμένα και με τα ίδια τετραγωνικά, έχει 241,9 χιλιοστά (σου θυμίζω τα δικά μου είναι 231,9). Από ό,τι κατάλαβα από τα λεγόμενά σου αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Ποιο πάνω όμως είπες οτι όλα φαίνονται κανονικά. Μπορείς να μου το εξηγήσεις?? Tnx :o

Δημοσ.

Πιθανότατα δεν έχει γίνει σωστή κατανομή δαπανών (συμβαίνει συχνά) είτε λόγω παλαιότητας της οικοδομής είτε για να αποφεύγεται η γκρίνια και μουρμούρα αυτού που μένει σε μεσαίο διαμέρισμα και βλέπει να έχει περισσότερα χιλιοστά. Έχω δει σε αρκετές πολυκατοικίες να συμβαίνει αυτό, τα χιλιοστά να έχουν βγει αποκλειστικά και μόνο με τα τετραγωνικά. Περισσότερα αν δεν δω τόσο την μελέτη της κατανομής, όσο και το ίδιο το κτίριο δεν μπορώ να σου πω...

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μηπως μπορει καποιος να μου πει ο καυστηρας πετρελαιου ποσο ρευμα μπορει να καιει την ωρα? και κατι αλλο αν καποιος γνωριζει..ειμαστε δυωροφη κατοικια[ξεχωριστοι ενοικοι]πως υπολογιζεται το πετρελαιο?

Δημοσ.
Μηπως μπορει καποιος να μου πει ο καυστηρας πετρελαιου ποσο ρευμα μπορει να καιει την ωρα? και κατι αλλο αν καποιος γνωριζει..ειμαστε δυωροφη κατοικια[ξεχωριστοι ενοικοι]πως υπολογιζεται το πετρελαιο?

Με μονομαχία

Δημοσ.

το ρευμα που καιει ο καυστηρας ειναι ελαχιστο ,στην ουσια ειναι ενα μικρο μοτερ πανω στο οποιο ειναι "κομπλαρισμενα" η φτερωτη του αερα που στελνει αερα στον θαλαμο καυσης ,και η αντλια που ψεκαζει το πετρελαιο ,οπως επισης το ηλεκτρονικο συστημα που κανει αυτες τις εργασιες με την πρεπουσα σειρα για να γινει σωστα η καυση ,ολα αυτα ειναι δεν ειναι 100 w,δηλαδη πρεπει ο καυστηρας να δουλεψει τουλαχιστον 10 ωρες συνεχομενα για να γραψει 1kwh(μια κιλοβατωρα=30 δραχμες αν θυμαμαι καλα-0,08 ευρω) .φιλικα

Δημοσ.

Καλησπέρα και από εμένα . Θέλω να ρωτήσω κάτι και εγώ τον griga ( που το κάτεχεί το άθλήμα ) Εχώ και έγώ την ίδια απορία . Μένω στο πρώτο όροφο 4οροφής πολύκατοικίας με πυλωτή .Υπάρχουν 7 διαμερίσματα Απο 2 στους 3 πρωτούς ορόφους και 1 στο τέταρτο. Τα χιλιοστά που αφορούν την θέρμανσή είναι τα ίδια για όλους ( ιδια τα τετραγωνικά για όλα τα διαμερισματα) εκτός από το τέταρτο που το διαμέρισμα είναι ποιο μεγάλο. με αυτό που λές εδώ δεν θα έπρεπε τα 2 πρώτα διαμερίσματα στο πρώτο και το διαμέρισμα στο τέταρτο να έχουν να έχουν μικρότερα χιλιοστά από αυτά που είναι στο δεύτερο και στο τρίτο ?

Δημοσ.

αναλογα τα watt του φιλε μου ,αλλη καταναλωση εχει ο κυκλοφορητης μιας πολυκατοικιας με 20 διαμερισματα που ειναι τεραστιος και τριφασικος και αλλη ενος διωροφου που ειναι οσο μια παλαμη περιπου χονδρικα ,και επισης δεν δουλευει συνεχεια ,δουλευει μεσω θερμοστατη και ξεκιναει οταν ζεσταθει το νερο .

Δημοσ.

συγνωμη αν γινομαι ενοχλητικη...δηλαδη 20 ευρω που ζηταει ο 'κυριος' ειναι υπερβολικα να καταλαβω!!! γιατι δεν αναβουμε και που το καλοριφερ..συγκεκριμενα μεχρι τωρα μονο 52 ωρες εδεικσε ο μετρητης για το διαμερισμα μας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...