Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν νομιζω να εχει καποιου ειδους προστασια για να σε αποτρεπει να βαλεις και δικες σου εφαρμογες! Αμα το παμε ετσι, τα Windows XP (ακομα και τα Vista που ειναι και οτι καινουργιο υπαρχει) δεν εχουν καν pdf reader μετα απο fresh install!

msn, IE, wmp έχουν.

The current version of Splashtop does not allow users to install additional apps

http://www.linux.com/feature/128004

την τελευταία φορα που έκαναν τέτοια προσπάθεια βρέθηκαν κατηγορούμενοι για μονοπώλιο. isos "γιαυτο" δεν έχουν βάλει pdf readers και άλλο software ενσωματωμένο.

• Απαντ. 242
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μιλαμε για ελευθερο λογισμικο. Recompilation ο πηγαιος κωδικας με οτι πακετο θες εγκατεστημενο ;)

την τελευταία φορα που έκαναν τέτοια προσπάθεια βρέθηκαν κατηγορούμενοι για μονοπώλιο. isos "γιαυτο" δεν έχουν βάλει pdf readers και άλλο software ενσωματωμένο.

Ακομα ομως συνεχιζει να ειναι μη-παραγωγικο.

Και οκ, αν το recompilation φανταζει δυσκολο (και ειναι δυσκολο) και ψαχνεις ακρως παραγωγικο λειτουργικο, που να bootαρει σε χρονο dt, βαλε dsl (Damn Small Linux)!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μιλαμε για ελευθερο λογισμικο. Recompilation ο πηγαιος κωδικας με οτι πακετο θες εγκατεστημενο ;)

είναι? το hyperspace που είναι αντίστοιχο δεν.

http://www.hyperspace.com/hyperspace/download/download.aspx

επίσης έρχεται πακέτο με το hardware αφού είναι SoC ως εκ τούτου έχεις πληρώσει και license για τα windows αφού οι μητρικές για desktop που to υποστηρίζουν από την asus είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

http://www.splashtop.com/get_splashtop.php

αλλα έχουμε ξεφύγει. το θέμα είναι ότι δεν μετράει αυτό για τον χρόνο εκκίνησης γιατί είναι άλλο σύστημα και έχει άλλη χρήση

προς ενημέρωση σου

http://lifehacker.com/5124955/windows-7-beta-boasts-sub+30-second-boot-time'>http://lifehacker.com/5124955/windows-7-beta-boasts-sub+30-second-boot-time

-----Προστέθηκε 17/1/2009 στις 01 : 58 : 25-----

ως boot εννοούν:

δηλ. μετα το user login, που φορτώνεται το προσωπικό σου desktop, και μερικά startup items, δεν ειναι μέσα.

Test Set 2: From Boot Choice to User Login Screen

http://lifehacker.com/5124955/windows-7-beta-boasts-sub+30-second-boot-time

Windows 7 Ultimate beta 20 seconds.:-)

Επεξ/σία από FarCry
Αυτόματη ένωση μηνυμάτων
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Το τι κανεις εσυ δικο σου θεμα και σεβαστο! Το τι κανει ο αλλος με τη κονσολα (πραγματα που εσυ δεν τα φανταζεσαι, για αυτο χλευαζεις), ειναι επισης δικο του θεμα! Αλλα οχι ρε φιλε να συγκρινεις αυτα τα 2 και να λες ανοησιες του στυλ "εγω ειμαι πολιτισμενος και κατουραω στην εξοχη, σε αντιθεση με μας τους ξεπερασμενους που χρησιμοποιουμε και τη κονσολα!" Ειναι οτι πιο τραγικο εχω ακουσει!

Εχεις μαθει ποτε σου τη κονσολα? Εχεις ασχοληθει ποτε σοβαρα μαζι της? Οχι? Πως στο καλο τοτε εκφραζεις αποψη για κατι που δεν ξερεις? Αυτο το κολλημα ειναι που δεν καταλαβαινω...Ενταξει, ουτε εμενα με καλυπτει πληρως εκει που θελω το Linux (για αυτο και χρησιμοποιω αποκλειστικα Vista), αλλα εσεις τα εχετε ισοπεδωσει ολα!

Εισαι εντελως μα εντελως εκτός πραγματικότητας. Λες πράγματα που δεν ειπα και ξεχνάς πραγματα που ειπα ισως και 3 φορες. Αν αρχίσω να quotαρω ενα-ενα οτι ατοπήματα εχει το παραπάνω, αυτο θα ηταν πραγματικά αφελες απο μερους μου. Θα θεωρήσω απλως οτι και λόγω του περασμένου της ωρας ..τις ηπιαμε τις μαλαματίνες μας! :P

Σοβαρα τώρα, αν πραγματι ηθελες να μου απαντήσεις, ξαναδιάβασε οτι εχω γράψει γιατι αλλα γράφω κι αλλα κατάλαβες. Αλλιως γράψε οτι εχεις προσχεδιάσει να πεις και εγω θα συμφωνησω, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Edit: ευχαριστω για το λινκ http://damnsmalllinux.org/ , ωραια μαγκιά δεν το ηξερα :confused:

Επεξ/σία από pigeon
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Λες πράγματα που δεν ειπα και ξεχνάς πραγματα που ειπα ισως και 3 φορες.

Ε συγγνώμη όταν λες:

το τι κανεις εσυ και πόσο ευχαριστιέσαι με την κονσόλα ειναι ενα θεμα, το οτι εδω και 20 χρόνια το Mouse εγινε προέκταση του χεριού μας ειναι αλλο θέμα κι οτι συνήθως ως πολιτισμένοι κατουράμε στην τουαλέτα κι οχι στα παρτέρια του Δήμου κι αυτο αλλο θεμα.. Εγω φχαριστιέμαι το κατουρημα στην εξοχη, αυτο σημαίνει οτι ειναι πρόοδος και πολιτισμός; Γουστο μου, ναι, αλλα μαλλον πρεπει να σεβαστώ (στην συζήτηση) το υπόλοιπο 99% που τα κάνει "εντος"..

δεν εννοείς ότι η κονσόλα είναι κάτι το οποίο δεν έχει χρησιμότητα και θα ωφελούνταν όλοι αν περιθωριοποιούταν, όπως ακριβώς το να κάνεις την ανάγκη σου δημόσια είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά που βλάπτει όλους αισθητικά και πρακτικά και δεν ωφελεί σε τίποτα (και γι' αυτό θεωρείται "πρόοδος και πολιτισμός" το να την αποδοκιμάζεις); Διαφορετικά γιατί χρησιμοποιείς ένα τέτοιο παράδειγμα;

Όχι, τόσο η κονσόλα όσο και το γραφικό περιβάλλον έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, αν ειλικρινά πιστεύεις ότι το ένα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το άλλο για τα πάντα τότε δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις πρακτικά από κονσόλα.

Το Unix δεν είναι παραθυρικό λειτουργικό σύστημα σαν τα windows' date=' το παραθυρικό περιβάλλον είναι απλά ένα από τα πολλά υποσυστήματα του. Αν χρησιμοποιούμε μόνο το παραθυρικό του περιβάλλον δεν αξιοποιούμε τις περισσότερες δυνατότητές του, αυτές που το κάνουν διαφορετικό από τα windows, και μπαίνουμε στην παγίδα να το κρίνουμε με λάθος κριτήρια που ενδεχομένως να το αναδείξουν πιο φτωχό από τα windows (το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει).

Το γραφικό περιβάλλον δεν είναι πανάκεια ή "εξέλιξη" της κονσόλας (το τονίζω γιατί συχνά η κονσόλα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη σαν κάτι παρωχημένο που πρέπει/μπορει να αντικατασταθεί)! Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα γραφικό περιβάλλον δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση, πιο ειδικά σε διαδικασίες που απαιτούν λήψη αποφάσεων που εξαρτώνται από πληροφορίες που λαμβάνουμε από τον υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο, και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που με interface εντολών μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα περισσότερα πράγματα, αυτοματοποιώντας όλες εκείνες τις διαδικασίες που δεν απαιτούν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων από μας. Κάποιος που ξέρει τις δυνατότητες του κάθε interface είναι σε θέση να παράγει καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο.

Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του γραφικού περιβάλλοντος, είναι η έλλειψη standard τρόπου συνεργασίας ανάμεσα στις περισσότερες γραφικές εφαρμογές. Στις περισσότερες εφαρμογές κονσόλας υπάρχει αυτός ο standard τρόπος, μπορείς να πάρεις την έξοδο μιας εφαρμογής και να την εισάξεις σε μια άλλη (η οποία κάνει κάτι τελείως άσχετο και δεν έχει ιδέα για το τι κάνει η πρώτη εφαρμογή).

Ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι η έλλειψη εφαρμογών που κάνουν ένα απλό πράγμα σωστά. Μιας και και η κάθε παραθυρική εφαρμογή -σχεδόν εξ' ορισμού- απαιτεί έστω και ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση για να κάνει κάτι, συνήθως προτιμάται η προσέγγιση να φτιάχνονται μεγάλες, σύνθετες εφαρμογές που να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Αφού η μόνη δυνατότητα αυτοματοποίησης υπάρχει στο εσωτερικό της παραθυρικής εφαρμογής, θέλουμε ο χρήστης να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερες εφαρμογές γιατί η χρήση κάθε μιας από αυτές σημαίνει χρόνος χαμένος. Το Unix είναι ενάντια σε αυτή τη λογική γιατί δεν έχει τον παραπάνω περιορισμό.

Σκέψου π.χ. ότι θέλεις να συμπιέσεις ένα video με 10 (ή 100) πιθανούς συνδυασμούς ρυθμίσεων συμπίεσης, και να αποθηκεύσεις κάθε αποτέλεσμα σε ένα χωριστό αρχείο, το οποίο στο όνομά του να περιγράφει το set ρυθμίσεων, ώστε να συγκρίνεις μετά το αποτέλεσμα. Έστω ότι για κάθε συμπίεση η εφαρμογή χρειάζεται 5 λεπτά.

Στα windows πόσο χρόνο θα ξόδευες για την αλλαγή του σετ ρυθμίσεων μέσα από το γραφικό interface της εφαρμογής και την ονοματοδοσία του αρχείου; Και τον ενδιάμεσο χρόνο που θα συμπίεζε η εφαρμογή, θα περίμενες να τελειώσει για να περάσεις ξανά τις νέες ρυθμίσεις; Ποια εφαρμογή έχει τα χαρακτηριστικά που θα χρειαζόσουν για να αυτοματοποιήσεις αυτό το πράγμα (ή πόσα άλλα) και πόσο πιο βαριά και ακριβή είναι;

.. και στο Unix γράφοντας μερικές γραμμές στην κονσόλα έχεις τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσεις τέτοιου είδους αποφάσεις σε *οποιαδήποτε* εφαρμογή και, αν χρειαστεί, τις δυνατότητες άλλων συμπληρωματικών εφαρμογών, ώστε σε 5 λεπτά να μπορείς να πας για καφέ, περιμένοντας όταν γυρίσεις να τα βρεις όλα έτοιμα.

Μπορεί το συγκεκριμένο παράδειγμά να μη σε συγκινεί, όμως όποτε τύχει μέσω γραφικού περιβάλλοντος να κάνεις κάτι που απαιτεί περισσότερα clicks και πληκτρολόγηση από ότι σκέψη, δηλαδή εισαγωγή δεδομένων που έχουν κάποια προφανή για σένα σχέση μεταξύ τους (την οποία όμως αγνοεί το γραφικό περιβάλλον), θυμήσου ότι η κονσόλα θα μπορούσε πολύ εύκολα να την καταλάβει και να κάνει τη δουλειά αυτόματα.[/quote']

Anyway, σε πρώτο βαθμό η κονσόλα έχει πρωταγωνιστική θέση στο σύστημα, αποτελεί μέρος της ταυτότητας του λειτουργικού. Και καλά κάνει επειδή το Linux δεν απευθύνεται μόνο στους χρήστες που θέλουν ένα bloated, μονολιθικό, απλουστευμένο, γραφικό περιβάλλον για να σερφάρουν και να βλέπουν ταινίες, απευθύνεται και σε administrators headless μηχανημάτων, σε embedded συσκευές και σε χρήστες με αυξημένες ανάγκες ελέγχου. Και μόνο ότι ακολουθεί το POSIX σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνει διαφορετικά.

Σε δεύτερο βαθμό (διανομές) αφού έχει γίνει δηλαδή ο σχεδιασμός των υποσυστημάτων με αυτό τον τρόπο, γίνονται προσπάθειες από πολλές διανομές, projects και ανεξάρτητους developers που μοιράζονται τις προτιμήσεις σου για να φτιαχτούν απλουστευμένα γραφικά interfaces όσο γίνεται. Κάποιοι θεωρούν ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο αποτελεσμάτων -εγώ δε ξέρω τι θεωρεί ο καθένας "ικανοποιητικό", δες και κρίνε (τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ή τη συγκεκριμένη διανομή, όχι ολόκληρο το Linux που όπως είπαμε έχει ανεξάρτητους, άσχετους, στόχους). Αυτό που ξέρω είναι ότι α) εγώ κάνω τι δουλειά μου καλύτερα και πιο γρήγορα μέσω κονσόλας, οπότε δε με απασχολεί το ζήτημα β) θεωρητικά τα interfaces αυτά είναι αδύνατο να γίνουν τόσο αξιόπιστα όσο η κονσόλα, γιατί πατάνε σε περισσότερα και πιο περίπλοκα υποσυστήματα από την κονσόλα, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της κονσόλας.

Αν δε σε βολεύει όπως είναι το λειτουργικό λυπάμαι που δεν είναι αυτό που θέλεις, μείνε στα Windows και με το δίκιο σου χώσε τα σε όποιον προσπαθήσει να σε πείσει ότι το Linux θα ήταν καλύτερη επιλογή για σένα. Αλλά δεν θα πείσεις και με τη σειρά σου εμάς που το βρίσκουμε όπως θέλουμε ότι σώνει και καλά χρησιμοποιούμε κάτι αντικειμενικά άβολο και ξεπερασμένο. Το "εγώ δεν έχω χρόνο να το μάθω" και το "οι πολλοί έχουν συνηθίσει έτσι" δεν αποδεικνύει τίποτα :P

Δεν ειναι ακριβως ετσι (στο λεω γιατι το "εχω φαει στην μαπα")

Δες εδω κατι ενδιαφερον..

http://support.microsoft.com/kb/225087

Όντως ενδιαφέρον, σε κάτι τέτοια πράγματα τα Windows ξαφνιάζουν ευχάριστα. Και το documentation της Microsoft είναι εξαιρετικό.

Όμως το συγκεκριμένο σχόλιό μου δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στα policies αλλά συνολικά στη φιλοσοφία του λειτουργικού. Υπάρχει μια ορθοδοξία ότι αυτό που θέλεις να κάνεις πρέπει να γίνεται συγκεκριμένα με έναν "σωστό" τρόπο και με ένα συγκεκριμένο εργαλείο. Στο Linux υπάρχουν πολλά εναλλακτικά εργαλεία και διαφορετικοί τρόποι να υλοποιήσεις το κάθε τι. Η κάθε αντίληψη έχει τα πλεονεκτήματά της, φαντάζομαι σε μεγάλα εταιρικά δίκτυα βοηθάει να έχεις υλοποιήσει κάτι με τον ίδιο standard τρόπο που είναι documented, υποστηρίζεται και ακολουθούν όλοι. Αλλά ως χρήστη ή διαχειριστή ενός μικρομεσαίου δικτύου του οποίου μικρομαναντζάρονται εύκολα οι ιδιαιτερότητες χωρίς πίεση χρόνου, θα προτιμούσα χίλιες φορές να διαλέξω εγώ τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσω και με τι τρόπο. Οι λόγοι είναι μάλλον: α) "χαρά της δημιουργίας", β) αίσθηση ελέγχου, γ) αίσθηση ελευθερίας - αυτονομίας

Επεξ/σία από nske
Δημοσ.

Ηθελα να ηξερα αν δεν υπήρχε η πειρατια πόσοι εδω πέρα θα είχαν στον σκληρό τους τα εξής:

Windows Vista Ultimate

Photoshop

Nero Burning Rom

PowerDVD

Antivirus -> Nod32, Kaspersky κλπ

Firewalls -> Security Suites κλπ

Games -> GTA, PRO 2009, Crysis, CoD 4, κλπ

Χρήματα: Πρέπει να έχει βαθυά τσέπη

σε αντίθεση με Linuxάδες που θα είχαν:

Καποια Distro

Gimp ή ή ή επιλογες

NeroLinux ή K3B ή ή ή επιλογες

Kaffeine, mplayer, Xine, ή ή ή ή επιλογές

Antivirus -> Εδω γελάμε

Firewall -> IP Tables, firestarter

Δεν χρειάζετε να έχεις τσέπη ή πορτοφόλι

Αρα, την επομενη φορά που θα πείτε το επιχειρήματα ότι τα Windows έχουν περισσότερες εφαρμογές σκεφτείτε λίγο πόσες έχετε πληρώσει νόμιμα εσείς.

Επίσης σκεφτείτε πόσες απο αυτές είναι έργα Open Source (αν το κατεβαζετε απο SourceForge) βλέπε VLC, Firefox .

Και επίσης το Linux έχει δυνατότητες που απλά δεν ξέρουν οι χρήστες των Windows, γιατί έχουν την εντύπωση οτι δουλευουν με τεχνολογία αιχμής.

GRID Computing ftw

XEN ftw

XGL ftw

Δημοσ.

Καποια Distro -> Αυτό θα μπορούσε να είναι και "προεγκατετημένα ή DSP windows"

Gimp ή ή ή επιλογες

Antivirus -> Εδω γελάμε

Τα προγράμματα αυτά υπάρχουν και σε windows. Και vista δεν είναι μόνο τα ultimate. Δεν είναι αναγκαστικό το ότι κάποιος έχει windows να ευνοήθηκε απ'την πειρατεία.

Δημοσ.

Αν δεν υπήρχει η πειρατεία, εγω προσωπικά και πιστεύω το μεγαλύτερο κομμάτι των χρηστών, θα είχε πάλι windows και εξηγούμαι.

- Τα windows σε OEM έκδοση δεν είναι κάτι τραγικό. Για το πρόγραμμα των προγραμμάτων που θα το κρατήσεις 3-4 χρόνια δεν είναι τίποτα τα € που ζητάει, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

- Αρκετές φορές είναι αναπόφευκτες και δεν μπορείς καν να πεις στο κατάστημα, δεν τα θέλω, βγάλτα και κόψε μου την τιμή.

- Έχω σπίτι μου (μαζί με την κοπελά μου) 2desktop 2laptop. 3original εκδόσεις windows και 1 copia. Αν ήθελα θα ξέθαβα καμιά παλιά έκδοση XP original να την έβαζα και αυτή (υπάρχουν αρκετές)

Όπότε τι συμπέρασμα βγάζω? Ότι στην χειρότερη θα είχα στα "δεύτερα" συστήματά μου linux. Αν δεν υπήρχει η πειρατεία κάποιος που έχει τώρα πειρατικά τα win (έστω ότι αυτός δεν έχει καμιά έκδοση original σπίτι του) θα τα αγόραζε, έστω 1 φορά.

Για τα άλλα προγράμματα είναι αστείο, γιατί freeware/shareware δεν υπάρχουν μόνο στο linux αλλά τα ίδια και ίσως πιο πολλά (λόγω μεγαλύτερης εξάπλωσης αντικειμενικά) και στα WIN. Υπάρχουν και δωρεάν antivirus, και players, και DVD-burn (έχουν και τα windows αν και πεθάναν τώρα αυτά...) και τα πάντα. Μην μπούμε σε αυτήν την κουβέντα, μόνο για λειτουργικό.

ΥΓ. Ξέρω ότι θα μου πείτε ότι οι εταιρίες σου δίνουν με το ζόρι πολλές φορές τα Win. Ίσως. Ίσως όχι. Δεν σε εμπόδισε κανείς να πάς σε άλλο μαγαζί να τα πάρεις. Δεν σε εμπόδισε κανείς να πάρεις απο το ίδιο μαγαζί άλλη προσφορά που δεν είναι όλα μέσα. Όπως και να έχει το ερώτημά μας δεν είναι το γιατί, είναι αν τελικά χωρίς πειρατεία θα είχαμε windows ή όχι. Και η απάντηση είναι ναί. Ίσως σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό λιγότερα, αλλά θα είχαμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Τα προγράμματα αυτά υπάρχουν και σε windows. Και vista δεν είναι μόνο τα ultimate. Δεν είναι αναγκαστικό το ότι κάποιος έχει windows να ευνοήθηκε απ'την πειρατεία.

+1 σ'αυτο! Δυστυχως ορισμένοι εχουν ασχημες προσωπικές εμπειρίες απο "επιφανειακους" windows users, και βασει αυτων των εμπειριων εχουν σχηματίσει λαθος συμπεράσματα. Εδω κολλάει το γνωστό: "Τι μιλας για {χ} χωρις να ξέρεις", οπου {χ}=oneof("Windows","Linux","MacOS","Xbox","PS3","Nvidia","ΑΤΙ", "Intel","AMD"...) :-D --Edit: ξέχασα την ATI !!!

-----Προστέθηκε 17/1/2009 στις 02 : 03 : 08-----

Ε συγγνώμη όταν λες: (..) δεν εννοείς ότι η κονσόλα είναι κάτι το οποίο δεν έχει χρησιμότητα και θα ωφελούνταν όλοι αν περιθωριοποιούταν, όπως ακριβώς το να κάνεις την ανάγκη σου δημόσια είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά που βλάπτει όλους αισθητικά και πρακτικά και δεν ωφελεί σε τίποτα (και γι' αυτό θεωρείται "πρόοδος και πολιτισμός" το να την αποδοκιμάζεις); Διαφορετικά γιατί χ

ρησιμοποιείς ένα τέτοιο παράδειγμα;

Για να το κλείσουμε το θέμα της κονσόλας, δίνω αλλο παράδειγμα: Υποθετω οτι καλλιεργείς ντομάτες που ειναι πιο αγνές απο κάποιες αμφίβολες του θερμοκηπίου, και τις πουλας στην Εθνική. Αν θελεις ομως να τις πουλήσεις στα supermarket που ψωνίζει περισσότερς κόσμος πρεπει να τις καθαρίζεις, να τις συσκευάζεις σωστα, να τις τυποποιήσεις με λίγα λόγια. Δεν αρκει οτι ειναι καλη η πρωτη υλη. Συμφωνοι ως εδω;

Αυτη η τυποποίηση εγινε με τα windows και αντικειμενικά και αποδεδειγμένα εξυπηρετεί τους περισσότερους χρήστες για τους λόγους που προανέφερα. Ερχόμαστε εγω κι εσυ και σωστα εκνευριζόμαστε που ο χ τριτος δεν ξερει πως να γράψει 2 γραμμές σε CLI να κανει τη δουλειά του, που τα θέλει ολα ετοιμα, που θελει να παταει κουμπάκια και για το παραμικρό. Ωραια, αλλα τι σημαίνει αυτο; οτι το παρον και το μελλον δεν ειναι το mouse και ειναι η κονσόλα; Και με τα γρήγορα αυτοκίνητα καθε σαβκυριακο σκοτώνονται αλλα δεν πάνε να πάρουν κάρο, αυτοκίνητο ξανα-αγοράζουν.

Η ιστορία λεει οτι απο το 1980 και μέχρι να εγκατασταθούν καλα τα win3.11 ολοι οι developers προσπαθούσαν να φτιάξουν γραφικά για να καλύψουν τη ασχημη μαυρη οθόνη. Τότε υπήρχαν οι DOS-GUI lovers και οι linuxαδες με την κονσόλα, μετα υπήρχαν οι TurboVision-lovers και οι linuxαδες με την κονσόλα, μετα τα win3.1, τα xp, τα vista, φτασαμε 2009 με τα win7 και ακόμα απο την αλλη... μάντεψε... ειναι οι linuxαδες με την κονσόλα!! Δεν αμφισβητεί κανεις τα πλεονεκτήματα της κονσόλας αλλα δεν μπορει κανεις konsole-addict να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα και να πεισει τον αρχάριο, τον αδαή ή τον "μεσο χρήστη" οτι η κονσόλα ειναι ευκολότερη απο το γραφικό περιβάλλον, ή ακόμη σωστότερα, οτι ειναι καλυτερη γι'αυτον απο ενα κλειστό κουτι που εχει 2-3 επιλογές. Τα περιθώρια λάθους στη δευτερη περιπτωση ειναι ελάχιστα.

Σημασία δεν εχει τι θελω εγω ή εσυ, πανω-κατω εχουμε βρεί τι θελουμε. Οταν γίνεται η κριτική "Ολοι οι χρήστες win ειναι ηλίθιοι" θα πρεπει να υπάρχουν απαντήσεις. Ειπα αρχικά και το κανω πιο συγκεκριμενο οτι κι εγω χρησιμοποιώ fedora και ειμαι εντυπωσιασμένος απο κάποιες λειτουργιες (πχ autoupdate), ομολογώ οτι δεν εχω χρόνο να το ψάξω αλλα δεν θα αλλαζα τα winxp για κάποια θέματα που δεν μου αρεσουν στο linux. Το να αναφέρει καποιος τους λόγους που δεν προτιμά ενα προιον ειναι νομιζω υγιες και για αυτον που το λεει και γιαυτον που το ακουει. Το αρρωστο ειναι να αντιμετωπίζουμε το linux ως θρησκεία, ως "πιστευε και μη ερευνα", ως "αυτο ειναι κι αν σου κάνει", και εν τελει "πας μη ελλην βαρβαρος".

Ειπα και ελαλησα.. :-D

Προσθέτω: Εγω αγοράζω πολλα απο τα επιπλα μου απο το IKEA γιατι μου αρέσει να τα μοντάρω μονος μου και ενδεχομένως να τα ενισχυω/αλλαζω/τροποποιω οπου χρειάζεται. Αυτο ειναι ακατανόητο απο τους περισσότερους "χρηστες" επιπλων που τα αγοράζουν, τους τα φέρνουν ετοιμα. Με κοιτάνε με οικτο, μου λενε "παιδευοσαι αδικα", "Παρε ενα τηλ. και θα στα φέρουν ετοιμα" κτλ. Ειναι το αντίστοιχο της κονσόλας ετσι; Η διαφορά ειναι οτι εγω κατανοώ την συνήθεια, την ευκολία τους και την αντικαθιστω με την ελευθερία που μου δίνει η συναρμολόγηση! Δεν πιάνω ομως να λεω "ηλιθιο" οποιον αγοράζει απο επιπλάδες, το αντίθετο, τους προτείνω αν θελουν κατι απο το ΙΚΕΑ να τους το συναρμολογήσω εγω ωστε να δουν αν τους βολευει ως διαδικασια. Εχω την ισορροπία στον εγκέφαλό μου, ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ και δεν χρειάζεται να τους το χτυπαω κομπλεξικά στα μούτρα γιατι οι ανάγκες τους ειναι διαφορετικές. Τωρα γιατι ολα αυτα τα αυτονόητα και τα ανθρωπινα σε αναλογη περίπτωση μετατρέπονται σε linux-vs-windows οταν κάποιος τολμήσει να μιλήσει για τη θρησκεία-linux, δεν μπορω να το ερμηνεύσω διαφορετικά, παρα μονο οτι διακατέχονται απο ιδιάζοντα ρεβανσισμό.

-----Προστέθηκε 17/1/2009 στις 02 : 20 : 20-----

Και επίσης το Linux έχει δυνατότητες που απλά δεν ξέρουν οι χρήστες των Windows, γιατί έχουν την εντύπωση οτι δουλευουν με τεχνολογία αιχμής.

Για το xen που γράφεις, στα win υπάρχουν 10 διαφορετικά software, αλλα καλα αλλα εμπορικά αλλα ασχημα. Εσυ δηλαδη χρειάστηκες virtualization στα win, δε βρηκες, και κατέφυγες στο linux; Η απλως εμαθες πρωτη φορα για virtualization στο linux και ειπες οτι νομοτελειακα αποκλείεται να εχουν τα win τετοιο πράγμα; :P

Μηπως κάποιοι χρήστες εχουν αγνοια με τα win, αισθάνονται αβολα και εν τελει καταφεύγουν σε ενα μειοψηφικό OS για να μπορουν να εφαρμόσουν αυτο που εγραψα πριν μερικα post: "Καλυτερα 1ος στο χωριο, παρα 2ος στην πόλη;" :shock:

Επεξ/σία από pigeon
Αυτόματη ένωση μηνυμάτων
Δημοσ.
Υπάρχει μια ορθοδοξία ότι αυτό που θέλεις να κάνεις πρέπει να γίνεται συγκεκριμένα με έναν "σωστό" τρόπο και με ένα συγκεκριμένο εργαλείο. Στο Linux υπάρχουν πολλά εναλλακτικά εργαλεία και διαφορετικοί τρόποι να υλοποιήσεις το κάθε τι.

Αν εννοεις οτι για να γινει το ταδε πρεπει να αλλαξω το ταδε κλειδι στην registry,ναι πρεπει να αλλαξει αυτο το κλειδι και μονο.Αλλα ετσι δεν ειναι και με τα conf;

Ο τροπος τωρα που θα αλλαξεις αυτο το κλειδι πραγματικα ποικιλλουν.

(ισως δεν καταλαβαινω τι θελεις να πεις απο το παραδειγμα..)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αν θελεις ομως να τις πουλήσεις στα supermarket που ψωνίζει περισσότερς κόσμος πρεπει να τις καθαρίζεις, να τις συσκευάζεις σωστα, να τις τυποποιήσεις με λίγα λόγια. Δεν αρκει οτι ειναι καλη η πρωτη υλη. Συμφωνοι ως εδω;

Οκ, νομίζω κατάλαβα γιατί συμβαίνει αυτή η ασυνενοησία. Αντιλαμβάνεσαι το Linux αποκλειστικά σαν ένα καταναλωτικό προϊόν που φτιάχνεται για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αγοράς Desktop, και το κρίνεις ως τέτοιο.

Όμως το Linux, πρωταρχικά, δεν υπάρχει ως καταναλωτικό προϊών όπως έχει συνηθίσει ο κόσμος να αντιλαμβάνεται τα πάντα στη σημερινή κοινωνία. Η βάση του και η λογική με την οποία αναπτύσσεται δεν είναι τέτοια, εκ των υστέρων κάποιες εταιρίες παίρνουν αυτή τη βάση και προσπαθούν, όπως μπορούν, να την τυποποιήσουν και προωθήσουν ως τέτοια. Εσύ και ίσως οι περισσότεροι λογικά αυτό θέλετε.

Αυτό που λέω εγώ τόση ώρα είναι να συγκεκριμενοποιείς την κριτική σου γιατί υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα χρηστών Linux η οποία τυχαίνει να αποτελεί και τον "πυρήνα" της κοινότητας, που δεν αντιλαμβάνεται το Linux όπως εσύ, σαν ένα καταναλωτικό προϊόν, αλλά σαν ζωντανό κοινοτικό project, έναν τεχνολογικό παράδεισο, που βασίζεται κατ' αρχήν στην ατομική προσπάθεια, τη συνεισφορά και την ανταλλαγή γνώσης.

Αυτοί οι χρήστες είναι ικανοποιημένοι με αυτή την υπόσταση του λειτουργικού, δεν τους ενδιαφέρει κάτι άλλο, έχουν διαφορετικά standards ως προς το τι είναι εύχρηστο και λειτουργικό και είναι λογικό να προσβληθούν όταν βγαίνεις εσύ και κρίνεις το Linux λες και δεν είναι κάτι άλλο από ένα συσκευασμένο καταναλωτικό προϊόν που έχει στόχο να ικανοποιήσει τις δικές σου απαιτήσεις. Μπορεί το Linux ως ένα καταναλωτικό λειτουργικό desktop που θέλεις εσύ και ίσως οι περισσότεροι χρήστες να υστερεί (εγώ δεν το ξέρω αν υστερεί γιατί δεν το προσεγγίζω ως καταναλωτής, αλλά δε με ενδιαφέρει να το αμφισβητήσω κι όλας), όμως δεν είναι αυτή η βασική του υπόσταση, είναι λάθος κάποιος να το κρίνει αγνοώντας τη λογική και τη φιλοσοφία του.

Και ερχόμενος στην κονσόλα, είναι ένα πανίσχυρο και σχετικά απαιτητικό από άποψη γνώσης εργαλείο το οποίο πράγματι για τον καταναλωτή που θέλει ένα απλό λειτουργικό Desktop είναι κάτι παρωχημένο. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι παρωχημένο και για τους υπόλοιπους. Κι εγώ χρήστης είμαι και θεωρώ την κονσόλα αναντικατάστατη για μένα και τις δικές μου ανάγκες, οι οποίες πράγματι ίσως να μην είναι αντιπροσωπευτικές αυτών των περισσότερων χρηστών. Αυτό δε σημαίνει ότι θα με εξαιρέσεις από τους χρήστες ή ότι οι δικές μου ανάγκες είναι λιγότερο σημαντικές.

Το Linux δε φτιάχθηκε με το σκεπτικό "ο σκοπός μας είναι να κερδίσουμε μερίδιο αγοράς, οπότε κάτσε να δούμε τι θέλουν οι πολλοί και να τους ικανοποιήσουμε". Έτσι σκέφτονται πολλά εταιρικά projects βασισμένα στο Linux. Οι developers όμως των βασικών υποσυστημάτων που συνθέτουν το λειτουργικό δε σκέφτονται έτσι. Και είναι λογικό οι developers να φτιάχνουν κάτι που θα ικανοποιήσει πρώτα τις δικές τους απαιτήσεις και ανάγκες, και ύστερα, αν έχουν χρόνο και όρεξη και εφόσον δεν αντιφάσκει προς αυτές, να κοιτάξουν και τις ανάγκες των άλλων.

Γι αυτό και το Linux έχει αυτή τη μορφή που έχει, γιατί οι αντιλήψεις των developers περί χρηστικότητας έχουν προτεραιότητα έναντι των "μέσων χρηστών" desktop, αφού δεν φτιάχνουν κάτι για να το πουλήσουν σε αυτούς αλλά πρώτα για τη δική τους ικανοποίηση. Οι "μέσοι χρήστες" desktop είναι λογικό να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις περί χρηστικότητας, από τη μια είναι άτυχοι για αυτό, ταυτόχρονα όμως είναι και τυχεροί επειδή η κοινότητα του Linux έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική πλέον ώστε να υπάρχουν, κυρίως εταιρικά, projects τα οποία να προσπαθούν να καλύψουν και αυτές τις ανάγκες, πατώντας πάνω στο Linux. Κρίμα λοιπόν αν στην παρούσα φάση αυτά τα projects κρίνεις ότι δεν έχουν φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά μην αγνοείς ότι το λειτουργικό GNU/Linux δεν ταυτίζεται με αυτά τα projects.

Δεν αμφισβητεί κανεις τα πλεονεκτήματα της κονσόλας αλλα δεν μπορει κανεις konsole-addict να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα και να πεισει τον αρχάριο, τον αδαή ή τον "μεσο χρήστη" οτι η κονσόλα ειναι ευκολότερη απο το γραφικό περιβάλλον, ή ακόμη σωστότερα, οτι ειναι καλυτερη γι'αυτον απο ενα κλειστό κουτι που εχει 2-3 επιλογές. Τα περιθώρια λάθους στη δευτερη περιπτωση ειναι ελάχιστα.

Σίγουρα, δεν υποστήριξα το αντίθετο. Αυτό που σου είπα είναι ότι σε αυτό το φόρουμ δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο context, δεν είναι όλοι "μέσοι χρήστες" αν θέλεις, οπότε δεν είναι σωστό να γενικεύεις κριτικές θεωρώντας αυτονόητο ότι όλοι που σε διαβάζουν είναι "μέσοι χρήστες" ή ότι βλέπουν το Linux ως ένα λειτουργικό που έχει βασικό λόγο ύπαρξης να κυριαρχήσει στους "μέσους χρήστες" desktop.

Οταν γίνεται η κριτική "Ολοι οι χρήστες win ειναι ηλίθιοι" θα πρεπει να υπάρχουν απαντήσεις.

Δεν πρόσεξα να είπε κάποιος κάτι τέτοιο. Αν το είπε, δεν αξίζει ούτε να του απαντήσεις :P

Επεξ/σία από nske
Δημοσ.
Ηθελα να ηξερα αν δεν υπήρχε η πειρατια πόσοι εδω πέρα θα είχαν στον σκληρό τους τα εξής:

Υπάρχει η πειρατεία και έχω:

Windows Vista Ultimate -->Windows Vista Home Premium γνήσια,80 euro τότε απο ότι θυμάμαι

Photoshop -->Paint.net,GIMP δεν ήξερα ότι βγαίνει μόνο για Linux και βάζεις το phostoshop

Nero Burning Rom -->Nero,ήρθε γνησιότατο μαζί με το αντιγραφικό,αλλιώς Ashampoo Burning Studio

PowerDVD-->Κι αυτό γνησιότατο μαζί με το DVD Player,αλλιώς VLC,WMP κα

Antivirus -> Nod32, Kaspersky κλπ -->Avira Antivirus,Avast,AVG

Firewalls -> Security Suites κλπ -->Comodo IS,Zone Alarm

Games -> GTA, PRO 2009, Crysis, CoD 4, κλπ --Δεν ασχολούμαι

Χρήματα: Πρέπει να έχει βαθυά τσέπη-->Πρέπει να έχω 80 ευρώ παραπάνω

Καποια Distro

Gimp ή ή ή επιλογες

Antivirus -> Εδω γελάμε

Games ->Κι εδώ γελάμε

Αρα, την επομενη φορά που θα πείτε το επιχειρήματα ότι τα Windows έχουν περισσότερες εφαρμογές σκεφτείτε λίγο πόσες έχετε πληρώσει νόμιμα εσείς.

1)Επίσης σκεφτείτε πόσες απο αυτές είναι έργα Open Source (αν το κατεβαζετε απο SourceForge) βλέπε VLC, Firefox .

2)Και επίσης το Linux έχει δυνατότητες που απλά δεν ξέρουν οι χρήστες των Windows, γιατί έχουν την εντύπωση οτι δουλευουν με τεχνολογία αιχμής.

GRID Computing ftw

XEN ftw

XGL ftw

Βαριόμουν να βάλω κι άλλες επιλογές για τα freeware των Windows

1)Σκέψου ότι οι περισσότερες αυτών υπάρχουν και για Windows

2)Εδώ δεν διαφωνούμε

Κι επίσης μιας και ανέφερες το χρηματικό,θα το ξαναπώ κι ας τσαντίζεται ο o soturin,ένα Windows entertainment pc έχει καλύτερο value for money απο ένα με Linux,γιατί πολύ απλά με 80 euro παραπάνω έχω και μια τέλεια παιχνιδομηχανή ενώ εσύ cedega;

Αλήθεια μια και μίλησες για γνήσια προγράμματα,παιχνίδια-οι του Linux αγοράζουν γνήσια games για άλλες πλατφόρμες με σκοπό να παίζουν στους emulators;Αν όχι τότε για ποιο λόγο βγήκαν οι emulators;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

nske τελικα δεν διαφωνουμε καθολου. Ισως να μην διατυπωσα ξεκαθαρα οτι η ανάγκη να απαντήσω σ'αυτο το θέμα ηταν ο αντίλογος σε οσους με/μας θεωρούν ηλιθιους που χρησιμοποιουμε windows. Οτι δεν ξέρουμε το συμφέρον μας, οτι, οτι, οτι..

Με αυτο το σκεπτικό, οταν καποιος μου προτείνει οτι ειμαι ηλίθιος και πρεπει να βγάλω τα win (που με βολευουν για 10 λόγους) και να βάλω linux (που δεν με βολευει για αλλους 10 λόγους) για να γίνω αυτομάτως εξυπνος, θα αντιδράσω. Δεν αντιδρώ προς την linux-κοινότητα που καλα κάνει και θελει πχ. να περνάνε ολα απο την κονσόλα. Αντιδρώ στην ταμπελοποίηση "windows=ηλιθιοι", "linux=εξυπνοι". Επειδη κάποιοι κοιμούνται υπνο βαθυ, σκεφτηκα να τους ξυπνήσω :-D

Για τα υπόλοιπα περι φιλοσοφίας opensource κτλ αυτονόητα συμφωνω και ως developer και ως καμμένος απο τα στραβά των win, τις BSOD και τον κλειστό κώδικα. Αυτο δεν σημαινει de facto οτι επειδη εχω 10 αντιρρήσεις με τα win πετάω την πλατφόρμα που δουλευω 20 χρόνια και παω σε κάτι αβεβαιο , εξελίξιμο μεν αλλα οχι mainstream. Οταν συναναστρέφομαι με μεσους χρηστες, δεν μπορω να εχω την απαίτηση να ερθουν αυτοι στην κονσόλα, θα παω εγω στο GUI και μάλιστα με τους γνωστούς κανονες (3 click max για κάθε εργασια κτλ).

Εδωσα πολλα παραδείγματα προηγουμένως, προσθετω οτι οσο κι αν θελω να περασω linux σε ενα παλιο οικογενειακο pc, οσο καλα κι αν το στήσω υστερα απο ωρες διαβάσματος, πρεπει να κατσω να μαθω ολη την οικογένεια απο την αρχη. Φρικη και μονο στην ιδεα! Δεν υπάρχει παντα οφελος απο τις αλλαγες, δεν συμφωνεις;

Τελος, κρατω το quote σου περι windows και ηλιθίων ως συμβουλη για τη συνέχεια. Ελπιζω να σταματήσουν γιατι γίνονται αντιαισθητικοί. Θα μου πεις, υπάρχει και το ignore... ;)

Δεν πρόσεξα να είπε κάποιος τέτοιο. Αν το είπε, δεν αξίζει ούτε να του απαντήσεις :P

Επεξ/σία από pigeon
Δημοσ.

Να προσθέσω στο γόνιμο διάλογο που γίνεται εδώ τη διαφωνία μου ως προς το

προσθετω οτι οσο κι αν θελω να περασω linux σε ενα παλιο οικογενειακο pc, οσο καλα κι αν το στήσω υστερα απο ωρες διαβάσματος, πρεπει να κατσω να μαθω ολη την οικογένεια απο την αρχη. Φρικη και μονο στην ιδεα! Δεν υπάρχει παντα οφελος απο τις αλλαγες, δεν συμφωνεις;

ότι διαφωνώ. Ένα παλιό οικογενειακό pc (όπως και πολλά οικογενειακά pc) μπορούν άνετα να εξυπηρετήσουν τους ίδιους σκοπούς και σε linux με την ίδια απλότητα και ευκολία. ffs όταν το σύμπαν πέρασε από dos σε win 3.11 και win 95 δεν έμαθε κάτι διαφορετικό; Όταν ο κόσμος περνάει από XP σε vista δε μαθαίνει κάτι διαφορετικό; (και άπειρα παραδείγματα ακόμα). Και το linux είναι κάτι διαφορετικό. Κάποιες διανομές είναι απλούστατες στη χρήση και όσο και αν χτυπιούνται οι win fans, αυτό δεν αλλάζει και μάλιστα θα γίνονται όλο και απλούστερες μέρα με τη μέρα. Τι το τραγικό θα έπρεπε να κάτσει να μάθει η οικογένεια από την αρχή? Τον firefox ή ότι το my documents λέγεται my places ? Ή θες να πεις ότι θα τη χαλάσει την οικογένεια που δε θα γεμίζει κάθε τρεις και λίγο spyware και ιούς και δε θα καταφεύγει στον "ειδήμονα" της οικογένειας για support? Εντάξει, μη μου πεις ότι παίζουν παιχνίδια. Αν θελουν παιχνίδια, δε νομίζω ότι θα σκεφτόσουν να περάσεις linux στο οικογενειακό pc. Και ποιες ώρες διαβάσματος θες για να στήσεις ένα οικογενειακό pc με 3-4 accounts? Και ο τελευταίος noob το κάνει...

Άσχετο : Σήμερα ανακάλυψα ότι όταν περνάω το ποντίκι πάνω από ένα mp3 file, το ubuntu παίζει το αρχείο !!! lol

Δημοσ.
Άσχετο : Σήμερα ανακάλυψα ότι όταν περνάω το ποντίκι πάνω από ένα mp3 file, το ubuntu παίζει το αρχείο !!!

Που να ανακαλυπτες και τα σωματίδια Higgs...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...