Dante80 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2009 Βασικά, μπορώ να σου αναλύσω ακριβώς τι γίνεται στην αγορά, αλλά αυτό θα έπαιρνε αρκετή ώρα. Oπότε, ορίστε 6 απλά points για να σε βοηθήσουν στο δίλημμά σου. 1> Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις i7 rig ΚΥΡΙΩΣ για παιχνιδομηχανή, είτε έχεις λεφτά για πέταμα, ή απλά δεν σε ενδιαφέρει το value/cost της πλατφόρμας σου. Αυτό συμβαίνει γιατί ασχέτως της μελλοντικής κίνησης της αγοράς στο θέμα που σε απασχολεί, ο i7 ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ είναι ασύμφορη αγορά. 2> Τέτοιες λίστες απαιτήσεων, απλά δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ποτέ. Ήταν και παραμένουν απλά εικασίες. Η αγορά software και hardware είναι fluid πέραν πάσης προσδοκίας, και ειδικά στον τομέα που αναφέρεσαι (παιχνίδια) οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Και το μέλλον προμηνύεται καταιγιστικό τα επόμενα χρόνια. 3> Την στιγμή που θέλεις gaming αξιώσεων (= αναλύσεις 1680x1050++), δύσκολα θα πέσεις πάνω σε CPU bottleneck. Πολύ πιο εύκολο είναι το GPU bottleneck, το οποίο και θα βλέπουμε πολύ συχνά στο μέλλον μιας και οι δυνατότητες των API ξεπερνούν πλέον πάντα το hardware όταν γίνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εφαρμογής. Ανάλογα με το πόσο καλά λειτουργεί το scaling της απόδοσης μιας engine, χαρακτηρίζουμε και ένα παιχνίδι ως καλογραμμένο ή κακογραμμένο. Το crysis που αναφέρεις είναι ένα ΚΑΚΟγραμμένο παιχνίδι, γιαυτό τον λόγο και βλέπεις ακόμα και με το σημερινό hardware unplayable framerates σε υψηλές αναλύσεις. Με λίγα λόγια, το επιχείρημά σου δεν στέκει. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχει διαφοροποίηση από συχνότητα σε συχνότητα και από επεξεργαστή σε επεξεργαστή. Απλά, μέχρι τους τελευταίους μήνες το scaling ήταν ανακόλουθο της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή των επεξεργαστών, και στον αριθμό των cores/threads που χρησιμοποιούν. Αυτό θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον, και μάλιστα δραματικά. 4> Ήδη βλέπουμε multicore/multithread integration σε παιχνίδια, και η προσθήκη στην εξίσωση των μοντέλων φυσικής που μπορεί να (ή μπορεί να μην) αξιοποιηθούν στο μέλλον από τους programmers αναμένεται να αυξήσει περισσότερο την συμμετοχή των CPU στο gaming output της πλατφόρμας. Επιπρόσθετα, από novelty του παρελθόντος σήμερα τα 4core συστήματα πλησιάζουν όλο και περισσότερο το mainstream segment της αγοράς, πράγμα που αλλάζει ήδη και θα αλλάξει περισσότερο στο εγγύς μέλλον τον προγραμματισμό εφαρμογών ώστε να μην μένει ανεκμετάλλευτο το hardware. Hardware, που αντίθετα με το παρελθόν, σήμερα αποτελεί (σχεδόν) το standard κάθε σύνθεσης γενικών καθηκόντων στα mainstream, high και enthusiast segments της αγοράς. Τα segments που (surprise-surprise) στοχοποιούν ακριβώς οι εταιρίες που κατασκευάζουν παιχνίδια αυτή την στιγμή. 5> Ο θάνατος των 2πύρηνων στο mainstream segment έχει επισημοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, λόγω του hyperthreading που ξέρουμε πως θα χρησιμοποιήσουν οι λίγοι 2πύρηνοι i5 που θα βγούν. Αυτό φυσικά το γνωρίζουν οι προγραμματιστές software, όπως γνωρίζουν πως η AM3 gaming platform της amd (dragon) θα περιλαμβάνει ΚΥΡΙΩΣ τετραπύρηνους επεξεργαστές, τουλ σε επίπεδο mktg. Η ύπαρξη των 2πύρηνων είναι αναγκαιότητα και για τις δύο εταιρίες, λόγω ζητημάτων binning, repairing και καλύτερων yields στο πυρίτιο. Αλλά η αγορά τους πλέον θα είναι το low/value segment, οι εφαρμογές HTPC και το mobile computing. Με άλλα λόγια, όχι το gaming. 6> Κάτω από τις παραπάνω συνθήκες, η καλύτερη σε value/cost επιλογή στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει gaming rig διετίας, περιλαμβάνει ένα quad core επεξεργαστή μέχρι τα 240euro (deneb or wolfdale, με τον αειθαλή kentsfield ακόμα σαν την καλύτερη επιλογή για το value gaming segment). Πάνω από αυτή την τιμή, οι 2πύρηνοι 8XXX της intel διατηρούν ένα προβάδισμα, αν και οι τελικές στο τέλος της διετίας επιδόσεις θα είναι κατά πολύ χειρότερες σε σχέση με τους quad για την αναφερόμενη χρήση (ΠΡΟΣΟΧΗ, ο κύκλος ζωής του CPU σε ένα gaming rig είναι εντελώς διαφορετικός με αυτόν σε ένα balanced rig). Εξάλλου, αν ασχολείσαι με το θέμα αρκετό καιρό, θα θυμάσαι πως πάνω κάτω τα ίδια διλήμματα είχαμε και την εποχή των πρώτων διπύρηνων με την αξιοποίηση του hardware. Νομίζω πως ξέρεις ποια ήταν ή κατάληξη τότε, και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως αυτή θα είναι διαφορετική σήμερα. Αυτά από εμένα, καλές αγορές...^^
PaokToTheBone Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2009 Βασικά, μπορώ να σου αναλύσω ακριβώς τι γίνεται στην αγορά, αλλά αυτό θα έπαιρνε αρκετή ώρα. Oπότε, ορίστε 6 απλά points για να σε βοηθήσουν στο δίλημμά σου. ......... 6> Κάτω από τις παραπάνω συνθήκες, η καλύτερη σε value/cost επιλογή στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει gaming rig διετίας, περιλαμβάνει ένα quad core επεξεργαστή μέχρι τα 240euro (deneb or wolfdale, με τον αειθαλή kentsfield ακόμα σαν την καλύτερη επιλογή για το value gaming segment). Πάνω από αυτή την τιμή, οι 2πύρηνοι 8XXX της intel διατηρούν ένα προβάδισμα, αν και οι τελικές στο τέλος της διετίας επιδόσεις θα είναι κατά πολύ χειρότερες σε σχέση με τους quad για την αναφερόμενη χρήση (ΠΡΟΣΟΧΗ, ο κύκλος ζωής του CPU σε ένα gaming rig είναι εντελώς διαφορετικός με αυτόν σε ένα balanced rig). Εξάλλου, αν ασχολείσαι με το θέμα αρκετό καιρό, θα θυμάσαι πως πάνω κάτω τα ίδια διλήμματα είχαμε και την εποχή των πρώτων διπύρηνων με την αξιοποίηση του hardware. Νομίζω πως ξέρεις ποια ήταν ή κατάληξη τότε, και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως αυτή θα είναι διαφορετική σήμερα. Αυτά από εμένα, καλές αγορές...^^ +1 Ειναι πληρως τεκμηριωμενη απαντηση.Δεν νομιζω να νευριασε κανεις με το post σου...Eκανες μια ερωτηση (ασχετο αν την απαντας στον εαυτο σου μονος σου) και σου ανεφερε ο κα8ενας την αποψη του.Δεν υπαρχει κανενας λογος να νευριασεις με ενα post... Οσο αναφορα τον τιτλο Greek Gamer εχω να πω οτι δεν μου ακουγεται καλα διοτι εχω παει σε tour στο εξωτερικο και εχω δει τι σημαινει να εισαι gamer...Μπορει να το εννοεις διαφορετικα απο οτι το καταλαβαινω εγω
panther_512 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2009 Ναί το πόστ είναι τεκμηριωμένο. Πιθανώς να καταλήξω σε έναν Quad. Έχουμε καμιά 20-αριά μέρες για να το σκεφτώ καλά. Η ονομασία του site αναφέρεται στο ότι το blog είναι από και πρός Έλληνες gamers. Δεν υποδηλώνει κάτι το περισσότερο ή λιγότερο. Ας είναι καλά τα παιδιά που το κρατάνε ζωντανό, διότι εγώ έχω να ασχοληθώ μαζί του πάρα πολύ καιρό....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.