soturin Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ - Ό,τι κοτσάνες μπορεί να πετάω είναι εν μέρει κι αυτό που ψάχνω. Δηλαδή να ξεκαθαρίσω πλήρως τι ισχύει, τι μπορώ και τι πρέπει να κάνω για το ζήτημα Για x λόγο* θέλω να κάνω το εξής: να τροποποιήσω τροφοδοτικό, ούτως ώστε να τροφοδοτεί διάφορες συσκευές λίγων volt. Εφόσον η "δουλειά" του τροφοδοτικού είναι να προσαρμόζει τη τάση και να τη διαμοιράζει. Υποθέτωντας και ελπίζοντας πως τα volt των διάφορων καλωδίων που βγαίνουν από το τροφοδοτικό (ή κάποια από αυτά) είναι αντίστοιχα με αυτά διάφορων συσκευών που για την τροφοδοσία τους απαιτούν μετασχηματιστή, όπως φορτιστές κινητών και (μακάρι) usb, είναι δυνατόν να κόψω εκατέρωθεν τα καλώδια και να τα ενώσω; Ώστε στην ουσία να έχω έναν "πολυ-φορτιστή" ο οποίος θα λειτουργεί αυτόνομα (το τροφοδοτικό έχει χαιρετήσει το pc, το βλέπουμε ως ανεξάρτητη συσκευή). Θα ήθελα τη βοήθειά σας, όσον αφορά - στο κατα πόσο είναι εφικτό αυτό, τεχνικά και πρακτικά - πώς είναι αυτό εφικτό - πιθανή επικινδυνότητα αυτού, τι πρέπει να προσέξω γενικότερα Να διευκρινίσω πως πρόκειται για τροφοδοτικό παλιού υπολογιστή και σκοπός είναι η επανάχρησή του. Οπότε καλό είναι να αποφευχθεί η αγορά πραγμάτων εκτός από τα ίσως απαραίτητα (πχ κλέμα) και τα εργαλεία που υπάρχουν ήδη. Γενικά αποφεύγονται τα έξοδα. *ο λόγος: αρχιτέκτονες... επίσης όσο το συντομότερο το ξεκαθαρίσω προχωρήσω τόσο το καλύτερο (για μάθημα στην επερχόμενη εξεταστική)
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Moderators Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Τα τροφοδοτικα παρεχουν τρεις fixed γραμμες. 3,3 βολτ (πορτοκαλι καλωδια) 5 βολτ (κοκκινα καλωδια) 12 βολτ (κιτρινα καλωδια). Εφοσον μιλαμε για ΑΤΧ τροφοδοτικο (οχι ΑΤ, αυτα τα παναρχαια που τροφοδοτουσαν τους Pentium MMX), τοτε μπορεις να το θεσεις σε λειτουργια χωρις παρουσια υπολογιστη, απλα βραχυκυκλωνοντας το ενα και μοναδικα πρασινο (ή μωβ) καλωδιο του 20/24pin βισματος με οποιοδηποτε ground (γειωση- χρωμα μαυρο). Οση ωρα ειναι βραχυκυκλωμενα το τροφοδοτικο δουλευει. Μολις τα αποσυνδεσεις σταματά. Οι USB θυρες εχουν τροφοδοσια 5volt με max 0,5Α. (2,5W) Πραγμα που σημαινει οτι καλλιστα μπορεις να χρησιμοποιησεις την +5v γραμμη για να τροφοδοτησεις καποια USB συσκευη... Επισης μπορεις να χρησιμοποιησεις τη +12 γραμμη για παρα πολλες δουλειες, απο τεστινγκ λαμπων, μεχρι λειτουργια CCFL και ανεμιστηρων. Δες μια δικια μου κατασκευη: το μαυρο κουτι που φαινεται στο βαθος... Τι νομιζεις οτι εχει? Ενα παμπαλαιο τροφοδοτικο υπολογιστη με μερικες τροποποιησεις (χρηση διχρωμων leds για ενδειξη λειτουργιας, διακοπτων λειτουργιας και ενος οργανου μετρηση των Α που καταναλωνονται ανα στιγμη για να μη το καψω καταλαθος). http://i240.photobucket.com/albums/ff23/GeorgeMan/11-1.jpg http://i240.photobucket.com/albums/ff23/GeorgeMan/DATA0103.jpg Το αφρολεξακι απο πισω εχει εναν ανεμιστηρα που ρουφαει αερα. Εγω το χρησιμοποιω για τροφοδοσια CCFL λαμπων χρωματος μπλε και μωβ για να δημιουργω ατμοσφαιρα στο δωματιο μου. Θελεις να ψαξω να βρω φωτογραφιες? Προσοχη χρειαζεται παντα οταν παιζεις με ρευματα, αλλα κατα τα αλλα οχι κατι τραγικο. Σωστες μονωσεις, σωστη πολικοτητα συνδεσεων και ολα καλα Ο,τι αλλο θες, διευκρινησεις κτλ εδω ή με Pm Επισης, υπεγραψα το Petition.
soturin Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Πωω, ευχαριστώ πολύ ρε μαν, και με βοηθάς αλλά κυρίως μου δίνεις ελπίδα ότι θα γίνει μια χαρά αυτό που θέλω. Θα κοιτάξω ό,τι μου πες και για περαιτέρω ξαναρωτάω.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Moderators Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Ο,τι θες εδω ειμαστε
NSC Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Σε αυτό το site θα βρεις πολύτιμες diy πληροφορίες για την δουλειά που θέλεις. http://www.instructables.com/tag/?q=atx+power+supply&limit%3Atype%3Aid=on&type%3Aid=on&type%3Auser=on&type%3Acomment=on&type%3Agroup=on&type%3AforumTopic=on&sort=none Εγώ έφτιαξα εναν φορτιστή μπαταρίας για την μηχανή μου
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Moderators Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Σωστοςςς! Μονο που απαιτει την αγορα καποιων υλικων. Μια απλη δουλεια μπορει να τη κανει και με απλο 'κοψε ραψε' των καλωδιων και μηδενικο κοστος
soturin Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Λόγω διπλής εξεταστικής που γίνεται τώρα, και δικού μου ξυσίματος, τώρα τα βάζω κάτω να τα φτιάξω τα πράγματα παραθέτω φωτογραφίες του τροφοδοτικού, των καλωδίων κυρίως, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τι πάει που, τι χρειάζεται να προσέξω κτλ. Επίσης μια διευκρίνηση για τη βραχυκύκλωση που αναφέρθηκε με τη γείωση, τι ακριβώς θα κάνω γι' αυτό. και πάλι, ευχαριστώ για τη βοήθεια
gtroza Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/ATX Εφοσον μιλαμε για ΑΤΧ τροφοδοτικο (οχι ΑΤ, αυτα τα παναρχαια που τροφοδοτουσαν τους Pentium MMX), τοτε μπορεις να το θεσεις σε λειτουργια χωρις παρουσια υπολογιστη, απλα βραχυκυκλωνοντας το ενα και μοναδικα πρασινο (ή μωβ) καλωδιο του 20/24pin βισματος με οποιοδηποτε ground (γειωση- χρωμα μαυρο). Οση ωρα ειναι βραχυκυκλωμενα το τροφοδοτικο δουλευει. Μολις τα αποσυνδεσεις σταματά. ένα καλωδιάκι θα μπεί στην τρύπα που καταλήγει το πράσινο και η άλλη άκρη του στην τρύπα που καταλήγει ένα μαύρο αυτό λέγεται βραχυκύκλωμα προσοχή στις τρύπες soturin ! :mrgreen: .
firewalker Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Προσοχή πολύ στα 220 volts. Ποτέ μα ποτέ δεν βάζουμε το τροφοδοτικό σε πρίζα που δεν έχει γείωση. Αν το ανοίξεις πρόσεξε πάρα πολύ να μην ακουμπήσεις κάτι που δεν πρέπει. Επίσης ακόμη και εκτός πρίζα, ο πυκνωτής του τροφοδοτικού μπορεί να σε "χτυπήσει" άσχημα αν το έχει ανοικτό και δε προσέξεις.
soturin Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 εσείς καλά τα λέτε αλλά εγώ μπερδεύομαι/αγχώνομαι πάνω στο τροφοδοτικό θα γίνει η αλλαγή που λέει ο gtroza? και έπειτα ό,τι φεύγει από αυτό μπορώ να το απογυμνώσω και να το δέσω με ένα άλλο καλώδιο; Τα pins στα οποία συγκεντρώνονται τα καλώδια τώρα, πόσο με ενδιαφέρουν; ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 16:27 ----------
firewalker Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Ο gtroza λέει το παρακάτω. Ενώνεις το πράσινο με το μαύρο. Για ποιο μόνιμη λύση θα μπορούσες να κόψεις τον connector αυτόν και να προσαρμόσεις έναν διακόπτη μεταξύ του μαύρου και πράσινου καλωδίου, επίσης να προσαρμόσεις τα υπόλοιπα καλώδια σε εξόδου που θέλεις. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 16:32 ---------- το καλύτερο θα ήταν να αφαιρέσεις με κολλητήρι τα καλώδια από την πλακέτα να κρατήσεις αυτά που θέλεις, να προσαρμόσεις διακοπτάκια κ.τ.λ. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 16:39 ---------- http://www.wikihow.com/Convert-a-Computer-ATX-Power-Supply-to-a-Lab-Power-Supply http://web2.murraystate.edu/andy.batts/ps/powersupply.htm
soturin Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 η κατασκευή πρέπει να είναι ό,τι πιο minimal, γιατί δεν έχω πολλά περιθώρια να το δω σε βάθος, ουσιαστικά θα είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να κάνεις με έναν παλιό υπολογιστή παράλληλα με άλλα πράγματα γι' αυτό δεν μπορώ να αφιερώσω πολύ ώρα και κόπο, αλλά σαν πιο επίφοβο και εξειδικευμένο, θέλω να μαι σίγουρος. Σε αυτό που είπε ο gtroza θα βάλω κάποιο σύρμα/καλώδιο έτσι; Και για τα υπόλοιπα (5V συσκευές, με τον ίδιο τρόπο, στο pin θα φέρνω το καλώδιο που θέλω; Με λίγα λόγια να ξεκαθαρίσω κι αυτό, το τροφοδοτικό, μπορώ να το έχω κλειστό και να κάνω τη δουλειά μου; Μην πειράξω όπως είπες κάτι άσχετο εκεί μέσα
firewalker Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Ναι, μπορείς να το έχει κλειστό. Βάζεις ένα καλώδιο στο πράσινο με ένα μαύρο για να ξεκινήσει. Τώρα για παράδειγμα θέλεις να ανάψεις μία λάμπα αυτοκινήτου των 12 volts. Θα βάλεις το ένα καλώδιο της λάμπας στο κίτρινο και το άλλο στο κόκκινο του βύσματος που πάει στον σκληρό. Στην συνέχει το βάζεις στην πρίζα. Αν όλα είναι οκ θα πρέπει να ανάψει η λάμπα.
soturin Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 μάλιστα, και για 5V? γιατί προς το παρόν δεν έχω κάτι σε 12 σπίτι
pavlos77 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2009 Δηλαδή μπορούμε να φορτίζουμε και το κινητό μας με το τροφοδοτικό του PC?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα