papadakn Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 ...κυκλοφορεί από το 2002. Για να πάρω τα πράγματα απο μια αρχή. Έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου, ένα Apple Powerbook με τα εξής χαρακτηριστικά: PowerPC CPU 1.33ghz 60GB HD 256 DDR-SDRAM Nvidia Fx-5200 64mb 12 inches LCD, 1024x768 Αγορασμένο απο Αμερική κάπου μεταξύ 2002 και 2003 έναντι ενός σεβαστού ποσού. όντας παρατημένο για αρκετό καιρό, η κατάσταση του δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Ο δίσκος ήταν στα τελευταία του με αποτέλεσμα το λειτουργικό OSX Tiger 10.4.11 να κολλάει συνεχώς. Ζήτησα απο τον ιδιοκτήτη του να το δανειστώ, να δώ τι μπορεί να διορθωθεί και να το επισκευάσω αν συμφέρει. Αγόρασα έναν Western Digital 120gb με κόστος 50ευρώ και 1GB DDR μνήμης δίνοντας άλλα 30ευρώ. Μετά τη χρονοβόρα διαδικασία του λυσίματος, καθαρισμού, εγκαταστάσης Leopard 10.5.6 έχω τη χαρά να γράφω απο το κατά τη γνώμη καλύτερο υπο-φορητό υπολογιστή που κυκλοφορεί τη στιγμή αυτή. Είναι μικρό, όχι ιδιαιτέρως ελαφρύ αλλά λόγο οθόνης με αναλογία 4:3 είναι μαζεμένο και χωράει άνετα σε backpacks παρέα με τα υπόλοιπα πράγματα (βιβλία φακέλους κτλ). Αυτονομία καταπληκτική. Η 6 χρονών μπαταρία του κρατάει 4+ ώρες με ενεργοποιημένο wireless και χάζεμα στο διαδίκτυο. Φαντάζομαι πως με φρέσκια μπαταρία η αυτονομία θα ξεπερνάει τις 5 ώρες. Λόγω Leopard απλά δεν κολλάει. Δεν "βάζει φωτιά στην άσφαλτο" αλλά η απόκριση του δεν ενοχλεί, μέχρι και επεξεργασία video στο imovie 2008 δούλεψα. Ταινιούλες (SD μόνο, για HD 720p ο επεξεργαστής τα φτύνει), itunes αλλά και MS Office 2008 χωρίς κανένα κόλλημα. Το βασικότερο. Το κόστος του - με αρκετό ψάξιμο είναι η αλήθεια - στο ebay δεν ξεπερνάει τα 350-400$. Σίγουρα τα μεταφορικά μπορεί να είναι αρκετά, αλλά πλέον υπάρχουν ευκαιρίες και στο αγγλικό ebay καθώς η ισοτιμία της λίρας έναντι του ευρώ είναι ευνοική. Εν κατακλείδει, με λίγα παραπάνω χρήματα απο όσο κοστίζει ένα netbook της συνομοταξίας των 10 ιντσών (Asus, MSI και λοιπές δυνάμεις) και αρκετό ψάξιμο στο ebay μπορείτε να απολάυσετε την υλοποίηση της Apple που δυστυχώς δεν συνεχίζεται να παράγεται ακόμη. Ναι, δεν έχει εγγύηση, ναι είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά είναι ένα "κόσμημα" απο αλουμίνιο, με καταπληκτίκο λειτουργίκο σύστημα, χρηστικότατη οθόνη και εν τέλει δεν υπολείπεται σε επεξεργαστική ισχύ απο τα σύγχρονα netbooks. Δυστυχώς σε λίγες μέρες θα πρέπει να το επιστρέψω στον ιδιοκτήτη του, αλλά ήδη αναμένω να την παράδοση του δικό μου 12inch Powerbook. Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και φωτογραφίες.
S2Katana Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Πολύ ενδιαφέρον τόπικ, μπράβο σου! Και πάλι όμως, ποιος θα δώσει 400$ για μεταχειρισμένο ''netbook'', έστω και αν είναι εκπληκτικό Apple, ενώ μπορεί να πάρει ένα φρέσκο 10άρι?
Delirium Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Αριστη επιλογη & το 12" IBOOK http://en.wikipedia.org/wiki/IBook -----Προστέθηκε 13/1/2009 στις 07 : 53 : 12----- και εν τέλει δεν υπολείπεται σε επεξεργαστική ισχύ απο τα σύγχρονα netbooks Οσο κι αν θα το θελαμε, δεν ειναι ομως ετσι - - - - - - - - - - - Βασικα τα 12"αρια Apple Powerbook και IBook ειναι η καλυτερη επιλογη, για οποιον θελει φορητοτητα & σταθεροτητα, αλλα σε > 10" (δηλαδη 12) ωστε να πληκτρολογει, βλεπει ταινιες κ.λπ., με περισσοτερη ανεση Αν βρεθουν < 350 ευρω = "προσφορα-αρπαξε-με-τωρα-μη-το-σκεφτεσαι"
kirimis Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 o κοσμος μας ειναι χ86 με οτι αυτο σημαινει για το ibook... και η παρελθοντολαγνεια στον κοσμο των PC μαλλον ειναι ακυρη. Δεν μιλαμε για αντικες και συλλεκτικα αντικειμενα αλλα για αναλωσιμα μηχανηματα. Με 400 ευρω σαφως θα παρει καποιος ενα netbookακι με επαρκεστατο επεξεργαστη, κορυφαια αυτονομια και σαφως εγγυηση... ααα και τρεχουν και OS X!
Delirium Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2009 Για εμενα, ειναι απλως (οσο γινεται αντικειμενικα, χι-χι) ξεκαθαρο, εν ολιγοις, οτι: -> H αισθητικη τους ειναι τρελα far out για την εποχη τους, μα ακομη & σημερα, δεν παιζει αισθητικοτερο (sic!) netbook, η 12αρι -οχι παντως σε αυτη την τιμη -> Η συγκριση με netbook ειναι τοσο ακυρη οσο και ακαιρη... Πιθανη συγκριση: μονο με 12" σε τιμη < 400 ευρω. Οποιος τα εχει δουλεψει, καταλαβαινει "γιατι" -> [Σε συγκεκκριμενες αναγκες] Powerbook & IBook εξυπηρετουν... απιστευτα Η τιμη τους παντως, ειναι θεμα: αν καποιος μπορει να τα φερει στην Ελλαδα απο ebay, με συνολικα λιγοτερα απο 350 ευρω (μεταφορικα? τελωνειο usa?) τα αξιζουν σιγουρα! Δυστυχως, πολυ δυσκολα, θα ειναι η τελικη τους τιμη αυτη μονο, επισης, δε ξερεις απολυτως τι παιρνεις, αφου δε το βλεπεις αμεσα. - - - - - - - - - - - - "Προγονος" των σημερινων netbooks, ηταν περισσοτερο (καποια) σαν αυτο: http://www.acersupport.com/notebook/html/tmc110_tabletpc.html http://www.anandtech.com/mobile/showdoc.aspx?i=1877&p=1
nikosBruin Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Για εμενα, ειναι απλως (οσο γινεται αντικειμενικα, χι-χι) ξεκαθαρο, εν ολιγοις, οτι: -> H αισθητικη τους ειναι τρελα far out για την εποχη τους, μα ακομη & σημερα, δεν παιζει αισθητικοτερο (sic!) netbook, η 12αρι -οχι παντως σε αυτη την τιμη -> Η συγκριση με netbook ειναι τοσο ακυρη οσο και ακαιρη... Πιθανη συγκριση: μονο με 12" σε τιμη < 400 ευρω. Οποιος τα εχει δουλεψει, καταλαβαινει "γιατι" -> [Σε συγκεκκριμενες αναγκες] Powerbook & IBook εξυπηρετουν... απιστευτα Η τιμη τους παντως, ειναι θεμα: αν καποιος μπορει να τα φερει στην Ελλαδα απο ebay, με συνολικα λιγοτερα απο 350 ευρω (μεταφορικα? τελωνειο usa?) τα αξιζουν σιγουρα! Δυστυχως, πολυ δυσκολα, θα ειναι η τελικη τους τιμη αυτη μονο, επισης, δε ξερεις απολυτως τι παιρνεις, αφου δε το βλεπεις αμεσα. Κατά τη γνώμη μου κάνεις λάθος σε όλα: 1) Χάλια είναι η αισθητική τους. Και για την εποχή τους και για τώρα. Με αυτά τα χρωματάκια ούτε για παιδιά είναι, ούτε για γυναίκες. Φυσικά για άντρες δεν το συζητάμε καν. Άλλωστε γι αυτό είχαν πατώσει στις πωλήσεις. 2) Βλέπω την ταινία μου στην TV και ανοίγω το netbook 8.9'' για να σερφάρω. Το 12 ιντσών δεν είναι για τέτοια. Και για κανονικό laptop θέλω τουλάχιστον 15 ίντσες. 3) Για καμιά απολύτως ανάγκη δεν εξυπηρετούν τα mac. Όλο το software υπάρχει και για windows και επιπλέον υπάρχουν και χιλιάδες άλλα προγράμματα που δεν υπάρχουν για mac. 4) H τιμή είναι ανέκδοτο. Δίνεις περισσότερα λεφτά για να πάρεις μεταχειρισμένο μηχάνημα με λιγότερες δυνατότητες και χωρίς εγγύηση! Ποιος το κάνει αυτό;
gherudos Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 1.33GHZ?Εμένα στο Msi wind u100 έχει atom 2GHZ.Σιγά μην είναι καλύτερο το δικό σου!!!
papadakn Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Κατά τη γνώμη μου κάνεις λάθος σε όλα: 1) Χάλια είναι η αισθητική τους. Και για την εποχή τους και για τώρα. Με αυτά τα χρωματάκια ούτε για παιδιά είναι, ούτε για γυναίκες. Φυσικά για άντρες δεν το συζητάμε καν. Άλλωστε γι αυτό είχαν πατώσει στις πωλήσεις. 2) Βλέπω την ταινία μου στην TV και ανοίγω το netbook 8.9'' για να σερφάρω. Το 12 ιντσών δεν είναι για τέτοια. Και για κανονικό laptop θέλω τουλάχιστον 15 ίντσες. 3) Για καμιά απολύτως ανάγκη δεν εξυπηρετούν τα mac. Όλο το software υπάρχει και για windows και επιπλέον υπάρχουν και χιλιάδες άλλα προγράμματα που δεν υπάρχουν για mac. 4) H τιμή είναι ανέκδοτο. Δίνεις περισσότερα λεφτά για να πάρεις μεταχειρισμένο μηχάνημα με λιγότερες δυνατότητες και χωρίς εγγύηση! Ποιος το κάνει αυτό; 1) Χρωματάκια? Παιδιά? Εγώ πάντως μιλάω για αυτό: που κατα τη γνώμη μου απλά δεν συγκρίνεται με τα πλαστικά netbooks των 400-500 ευρώ. 2) Στο powerbook απλά βλέπεις την ταινία σου και σερφάρεις σε μια λειτουργικότατη οθόνη. Τα 8.9 netbook προσωπικά τα βρίσκω άβολα καθώς τα πάντα απεικονίζονται πολύ μικρά. Το θέμα είναι υποκειμενικό αλλά εγώ και τις 10 ιντσες τις βρίσκω οριακές. 3) Η δεν έχεις δουλέψει σε Leopard ή ανήκεις στην μειοψηφία που προτιμά τα windows xp. 4) Για την τιμή θα συμφωνήσω όχι στο απόλυτο μέγεθος αλλά στο ότι αγοράζεις ένα μηχάνημα χωρίς εγγύηση. Παρόλαυτα, με αρκετό ψάξιμο βρίσκεις powerbooks σε άριστη κατάσταση, με καινούργιες μπαταρίες και άλλα αναλώσιμα σε τιμές κάτω απ[ο 400$, δηλαδή 240ευρώ. Οπότε δίνεις λιγότερα χρήματα για τις ίδιες αν όχι περισσότερες δυνατότητες απο ένα σύγχρονο netbook με βασικό μειονέκτημα βέβαια το θέμα της εγγύησης. -----Προστέθηκε 14/1/2009 στις 07 : 21 : 51----- o κοσμος μας ειναι χ86 με οτι αυτο σημαινει για το ibook... και η παρελθοντολαγνεια στον κοσμο των PC μαλλον ειναι ακυρη. Δεν μιλαμε για αντικες και συλλεκτικα αντικειμενα αλλα για αναλωσιμα μηχανηματα. Με 400 ευρω σαφως θα παρει καποιος ενα netbookακι με επαρκεστατο επεξεργαστη, κορυφαια αυτονομια και σαφως εγγυηση... ααα και τρεχουν και OS X! Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι στον χώρο της πληροφορικής η παρελθοντολογία είναι άκυρη. Μην περνάμε όμως στο άλλο άκρο και γινόμαστε θύματα του marketing. Εξήγησε μου σε ποιες εργασίες υστερεί ένα Powerbook των 1.33 ή 1.5ghz Cpu σε σχέση με ένα σύγχρονο netbook. Κανένα απο τα δύο δεν θα παίξει 720p video αλλά και τα δύο καλύπτουν τις ανάγκες ενός 2ου ή και 3ου μικρού-βολικού φορητού υπολογιστή. -----Προστέθηκε 14/1/2009 στις 07 : 26 : 11----- 1.33GHZ?Εμένα στο Msi wind u100 έχει atom 2GHZ.Σιγά μην είναι καλύτερο το δικό σου!!! να φανταστώ ότι έχεις κάνει overclock στο MSI? Απο αυτονομία τι γίνεται τώρα?
S2Katana Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Nταξ' δύσκολα παίρνεις αυτό αντί για netbook, αλλά και μόνο το γεγονός πως αποτελεί εναλλακτική λύση, λέει πολλά.
panos2000gr Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Η τιμη τους παντως, ειναι θεμα: αν καποιος μπορει να τα φερει στην Ελλαδα απο ebay, με συνολικα λιγοτερα απο 350 ευρω (μεταφορικα? τελωνειο usa?) τα αξιζουν σιγουρα! Δυστυχως, πολυ δυσκολα, θα ειναι η τελικη τους τιμη αυτη μονο, επισης, δε ξερεις απολυτως τι παιρνεις, αφου δε το βλεπεις αμεσα. Και γιατί να μπλέξεις με τον αμφιβόλου εξωτερικής και λειτουργικής κατάστασης πρόγονο, τελωνεία κλτ όταν με 470 ευρώ περίπου μπορείς να έχεις τα παρακάτω ολοκαίνουργια: Advent 4211 στα 2.0ghz,500gb HD, 2gb ram, 2 μπαταρίες (6cell+3cell), 1 δίσκο εξωτερικό 2.5" 120gb (ο αρχικός που είχε το advent). Αναλυτικά η τιμές : Advent 4211 : 299 ευρώ μέχρι 12 άτοκες Ασφαλέστατο Overclocking στα 2.0ghz : Δωρεάν 500gb 2.5" 5400rpm/8mb cache : 90-100 ευρώ 1gb ram : 10 ευρώ External Case 2.5" : 10 ευρώ (για να βάλουμε τον παλιό 120αρη) 6 cell Battery : 60-70 ευρώ (απο εξωτερικό φτηνότερα) ...και φυσικά μπορείς να περιορίσεις το κόστος κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς ή κρατώντας το advent όπως είναι. Νομίζω δεν αξίζει τον κόπο να στραφει κανείς σε άλλες λύσεις...και απο ότι έχω ακούσει πάει τα mac περίπου σαν macbook air.
Delirium Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Κατά τη γνώμη μου κάνεις λάθος σε όλα: 1) Χάλια είναι η αισθητική τους. Και για την εποχή τους και για τώρα. Με αυτά τα χρωματάκια ούτε για παιδιά είναι, ούτε για γυναίκες. Φυσικά για άντρες δεν το συζητάμε καν. Άλλωστε γι αυτό είχαν πατώσει στις πωλήσεις. 2) Βλέπω την ταινία μου στην TV και ανοίγω το netbook 8.9'' για να σερφάρω. Το 12 ιντσών δεν είναι για τέτοια. Και για κανονικό laptop θέλω τουλάχιστον 15 ίντσες. 3) Για καμιά απολύτως ανάγκη δεν εξυπηρετούν τα mac. Όλο το software υπάρχει και για windows και επιπλέον υπάρχουν και χιλιάδες άλλα προγράμματα που δεν υπάρχουν για mac. 4) H τιμή είναι ανέκδοτο. Δίνεις περισσότερα λεφτά για να πάρεις μεταχειρισμένο μηχάνημα με λιγότερες δυνατότητες και χωρίς εγγύηση! Ποιος το κάνει αυτό; 1] Χρειαζεται να σου απαντησω τωρα? Δες τα αντιστοιχα της εποχης π.χ. IBM ή DELL -που δεν ηταν και φθηνοτερα! Μετα στειλε τα, ακομη και σημερα, σε οποιαδηποτε εκθεση design θελεις να ανταγωνιστουν Powerbook και Ibook 2] Μπραβο σου! Εγω θελω 12αρι, καθως με εξυπηρετει κατιτις παραπανω. Κι οχι μονο εμενα, πειραζει? 3] Φορας παρωπιδες. Δικαιωμα σου, βεβαιως, και να τις κρατησεις 4] Εγω. Εαν για παραδειγμα πουλας αυτο για 350 ευρω: http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/stats/powerbook_g4_1.33_12.html -----Προστέθηκε 14/1/2009 στις 07 : 37 : 52----- panos2000gr Δεν υπαρχει λογος "μπλεξιματων", ειναι απλως θεμα "μερακιου" για ορισμενους, πρακτικοτητας για αλλους. Επισης προκειται για επιλογη που, υποκειμενικα τουλαχιστον -εχοντας 2 Advent για να συγκρινω!- δικαολογειται απολυτα Τελος δεν τιθεται θεμα "υπερασπισης των Mac" απο μερους μου, αλλωστε αν δεις τα posts που εχω κανει στην Apple ενοτητα, περισσοτερα = σκληρη κριτικη. -----Προστέθηκε 14/1/2009 στις 07 : 44 : 02----- 4) Για την τιμή θα συμφωνήσω όχι στο απόλυτο μέγεθος αλλά στο ότι αγοράζεις ένα μηχάνημα χωρίς εγγύηση. Παρόλαυτα, με αρκετό ψάξιμο βρίσκεις powerbooks σε άριστη κατάσταση, με καινούργιες μπαταρίες και άλλα αναλώσιμα σε τιμές κάτω απ[ο 400$, δηλαδή 240ευρώ. Οπότε δίνεις λιγότερα χρήματα για τις ίδιες αν όχι περισσότερες δυνατότητες απο ένα σύγχρονο netbook με βασικό μειονέκτημα βέβαια το θέμα της εγγύησης. Κανένα απο τα δύο δεν θα παίξει 720p video αλλά και τα δύο καλύπτουν τις ανάγκες ενός 2ου ή και 3ου μικρού-βολικού φορητού υπολογιστή. papadakn Δε νομιζω οτι γινεται, με 240 ευρω μονο. Και το US ebay, βγαζει (γνωστα) προβληματα... Τελος, εχεις λαθος: τα netbooks με Atom, θα παιξουν 720p
nikosBruin Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2009 Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που αγοράζουν μηχανήματα με χειρότερες προδιαγραφές και διπλάσια τιμή. Άλλωστε χρόνια τώρα σε αυτούς βασίζεται η apple για να επιβιώσει! :lol: Πάντως ο τίτλος δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα (και είναι προσβολή στο OLPC και την Asus). Η apple ούτε έβγαλε ποτέ ούτε πρόκειται να βγάλει netbook. Τα netbook είναι πάνω από όλα φτηνά! Η apple αν βγάλει παρόμοιο μηχάνημα, θα έχει 10 ίντσες οθόνη, atom στα 1,0GHz και θα το πουλάει 1100 δολάρια! Θα το αγοράσουν μόνο 1% απ' όσους αγοράζουν netbooks αλλά τι τη νοιάζει; Ως συνήθως θα έχει κέρδος 90% για κάθε κομμάτι!
Delirium Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2009 Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και φωτογραφίες. Αν εχεις photos, για ανεβασε Μ' ενδιαφερει να δω/μαθω και για την αλλαγη/αντικατασταση του σκληρου δισκου: Σε Ibook G3 δε το τολμησα, δε φαινοταν ως το ευκολοτερο (δεν ηταν και δικο μου) Επισης τα "byu now" σε US & UK ebay, δε δινουν συμφερουσες οικονομικα επιλογες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.