Προς το περιεχόμενο

Δίκη συντελεστών θεατρικού έργου με την κατηγορια της "βλασφημιας"

cosmosfera

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
αυτός θα μας τρελάνει εδώ πέρα...

που τα ειδες χριστιανέ μου όλα αυτάαα?

Αντί να σου πω που τα είδα θα σου πω το εξής: Είσαι ο μόνος που (και καλά έκανε) ασχολήθηκε με το αν πραγμάτικα το έργο είναι βλάσφημο. Αυτό δλδ που θα κριθεί να αποφασίσει και το δικαστήριο.

Κοίτα απο την άλλη τι είπε ο Ψαριανός: Άσχετως του αν το έργο είναι βλάσφημο ή μη, πρέπει να παρακαμφθεί ο νόμος διότι εμποδίζει την τέχνη και λοιπές παπάντζες. Κοίτα και τι ελέχθηκε στο insomnia. Η ένστανση του άλλου είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός νόμος προστατεύει μια εβραική θρησκεία.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δλδ.

@Tenshi. Θα κάνουμε και παρέα γιατί θα είμαι στο δίπλα κελί για τις ίδιες ακριβώς παραβάσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι δε θα λέω, ε τους μαλάκες τήρησαν το νόμο και μου ασκήθηκε διώξη για παράπτωμα που προβλέπεται απο τον ποινικό κώδικα. Δεν είναι ρε σεις οι νόμοι γεμιστά να πάρουμε μόνο ντομάτα και πιπεριά και να αφήσουμε στο ταψί το κωλοκυθάκι και την μελιντζάνα επειδή δε μας αρέσουν

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Αν οι διαμαρτυρόμενοι ήτανε μουσουλμάνοι θα βγαίνανε αυτοί που υποστηρίζουν τώρα να βρίζουνε και οι άλλοι το ανάποδο.

Το σωστό είναι σε κάθε περίπτωση να γίνονται οι θρησκείες σεβαστές μέχρι το σημείο που δεν επηρρεάζεται η λειτουργία του Κράτους. Αλλιώς να τις απαγορέψουν όλες (και τις γνώμες υπέρ αθεϊσμού φυσικά) δια παντός.

Προτιμώ το πρώτο.

Δημοσ.
Αν οι διαμαρτυρόμενοι ήτανε μουσουλμάνοι θα βγαίνανε αυτοί που υποστηρίζουν τώρα να βρίζουνε και οι άλλοι το ανάποδο.

Κοίτα είναι γνωστό ότι η καλύτερη ελευθερία του λόγου είναι αυτή που στερεί το δικαίωμα του λόγου απο αυτόν με τον οποίον διαφωνούμε. Έτσι το ίδιο άνετα μπορείς να βρίζεις την ελληνική εκκλησία που αφόρησε τον Καζαντζάκη και ταύτοχρονα να είχες συμμετάσχει σε πυρπόληση σινεμά που πρόβαλε το "Ελένη". Δεν τρέχει τίποτα...

@vagpap. Νομίζω ότι με ρώταγε που είδα να διαπράττονται οι περιγράφομενες στα σχετικά άρθρα παραβάσεις. Όχι που βρήκα το κείμενο που παρέθεσα.

Δημοσ.

Όταν οι νόμοι είναι ηλίθιοι, αναχρονιστικοί ή έρχονται σε αντίφαση με άλλα συνταγματικά δικαιώματα, προτιμάω μία κοινωνία που τους αλλάζει από μία που τους επιβάλει δογματικά στο όνομα της νομιμότητας.

Δημοσ.
Αυτό δλδ που θα κριθεί να αποφασίσει και το δικαστήριο.

δυστυχώς το δικαστήριο ήδη αποφάσισε

η δίωξη είναι αν δε κάνω λάθος αυτεπάγγελτη…που σημαίνει ότι έχει ασκηθεί ήδη η δίωξη απ τον εισαγγελέα κ πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους.- αλλιώς θα πήγαινε ειρηνοδικείο κ όχι πλημμελειοδικείο. - ποινικο δικαστήριο

Αν τώρα αποδειχθεί η αθωότητά τους ποιος παρακαλώ θα πληρώσει τα δικαστικά έξοδα? ποιος θα πληρώσει ψυχική οδύνη κτλ?…νομιμοποιούνται να ασκήσουν ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση? Πρέπει, αλλά ποιος μπλέκει με τα δικαστήρια... Για αυτό λοιπόν το δικαστικό σύστημα είναι ελειπές

. Παράλληλα είναι εύκολο να αμαυρώνεις υπολείψεις … το δύσκολο είναι να αποδείξεις την καθαρότητά σου … γι αυτό λοιπόν ας μη δικαιολογούμε τους λασπολόγους

Δημοσ.
Όταν οι νόμοι είναι ηλίθιοι, αναχρονιστικοί ή έρχονται σε αντίφαση με άλλα συνταγματικά δικαιώματα, προτιμάω μία κοινωνία που τους αλλάζει από μία που τους επιβάλει δογματικά στο όνομα της νομιμότητας.

Ακριβώς όμως επειδή κανένας μας δεν είναι ΚΑΙ γενικος γ@μάω και συνταγματολόγος και φωτεινός σκατογνώστης για να αποφασίζει μόνος του ποιος νόμος είναι όπως τον περιγράφεις, ναι να αλλάξει ένας νόμος (με διαμαρτυρίες και και και) και μετά ο καθένας να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Όχι δε γουστάρω αυτό τον νόμο τον γράφω στα παπάρια μου

η δίωξη είναι αν δε κάνω λάθος αυτεπάγγελτη…

Διάβασες το άρθρο; Μιλάει για καταγγελία. Οπότε ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Αν τώρα αποδειχθεί η αθωότητά τους ποιος παρακαλώ θα πληρώσει τα δικαστικά έξοδα? ποιος θα πληρώσει ψυχική οδύνη κτλ?…νομιμοποιούνται να ασκήσουν ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση?

Υποθέτω πως ναι

Γενικώς επειδή δεν είμαι νομικός δε μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματα σου. Paredwse θα την κάνεις την καλή;

Στο τελευταίο σαφώς και έχεις δίκιο. Αν και θα πω ότι το Publicity ποτέ δεν έβλαψε καλλιτέχνη (μην το εκλάβεις όμως σα δικαιολογία. Συμφωνώ με την επισήμανση σου).

Δημοσ.

πας με το αυτοκίνητό σου ,, σκοτώνεις πχ ένα παιδάκι ή το τραυματίζεις.

αν το πας στο νοσοκομείο και σε πιάσουν πας αυτόφωρο και την αλλη μέρα δικάζεσαι κ μέσα.

Αν όμως την κοπανήσεις και περάσει το 24ωρο δε σε κινηγάει κανείς , είσαι έξω κ πας σε τακτική δίκη που προετοιμάζεσαι καλύτερα

Το ξέρω αυτό γιατί ένας γνωστός μας κρυβόταν (δεν έφταιγε ο άνθρωπος) κ την έβγαλε καθαρή – αλλά νομίζω δεν εγκατέλειψε το θύμα …απλώς την κοπάνησε , το έδωσε σε άλλους

-----Προστέθηκε 13/1/2009 στις 02 : 14 : 16-----

Διάβασες το άρθρο; Μιλάει για καταγγελία. Οπότε ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

δηλ αν εγω πω ο τάδε με παρενοχλεί σεξουαλικά ή εκλεψε το μικρό μου πονυ , θα πάει ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη στα τυφλ'α?

με συγχωρείς πολύ τέτοια δικαιοσύνη να τη βράσω

οι εισαγγελείς έπρεπε να ήταν στις πορείες και στις συλλήψεις δημοσιογράφων και στους τραμπουκισμούς των ΜΑΤ και όχι στην κάθε παπαριά της θειτσας

Δημοσ.

Ειμαι Ελληνας Χριστιανος Ορθοδοξος κ εχω καταφερει να ποινικοποιησω τη ζωγραφικη, το θεατρο, τη λογοτεχνια που δεν ειναι του γουστου μου, εχω καταφερει να εκχυδαισω ολες τις αλλες θρησκειες (γιατι βεβαια θα πεσει φωτια να μας καψει αν ανεγερθει τζαμι στη γειτονια), εχω καταφερει να διωξω απ την Εκκλησια ''δηθεν'' χριστιανους που εβλεπαν τη θρησκεια με εναν πιο δημοκρατικο τροπο και της προσεδιδαν πιο ανθρωποκεντρικο χαρακτηρα (του σατανα ατομα), εχω διαμαρτυρηθει για το Χ.Ο. που πρεπει να βρισκεται εναντια σε καθε δημοσιο εγγραφο (ΝΟΥΜΕΡΟ 1 προβλημα της ελληνικης κοινωνιας κ ΜΟΝΟ γ αυτο εχω κατεβει κ εχω διαδηλωσει), φριττω στη σκεψη οτι θα κατεβασουν τις εικονες απο τα σχολεια ωστε αυτα να παψουν να ειναι χωροι προσηλυτισμού, στις εκλογες ψηφιζω ΠΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΘΙΜΟ (η τη δεξια του κυριου).

Μονο η γαμ%&*#$νη η επιστημη μου χει γλυτωσει(αναθεμα σε οσους δεν καψαν το Γαλιλαιο) αλλα που θα μου παει εκτρωσεις, γενετικη, κλωνοποιησεις κτλ θα τις αφορισω κ αυτες στο πυρ το εξωτερον!

Κ φυσικα η ανταμοιβη μου θα ναι μια θεση στα συννεφα του παραδεισου θα βλεπω τους υπολοιπους να καιγονται στη κολαση κ εκεινη τη στιγμη θα χω ανταμοιφθει για τους κοπους μου!!!

Δημοσ.

Παίδες! Χτες 150 νοματαίοι που βγήκαν με το 42% των ψήφων, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που αντίστοιχοι μάγκες ψήφισαν, ψηφίσαν νέο νόμο. Ο νόμος λέει ότι οι μάνες μας τον παίρνουνε. Όποιος λέει κάτι άλλο (παράνομο!) είναι εγκληματίας, εχθρός του κράτους, της αγαλίασης και της ειρήνης, πούστης και πρεζάκιας.

Δημοσ.

Φέτος ξεκίνησε στο τμήμα Πολ. Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου ένα νέο μάθημα που πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα. Λέγεται "Τέχνη, Ελευθερία, Λογοκρισία" και υπεύθυνος είναι ο Δ. Χριστόπουλος. Το μάθημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε αρκετές συναντήσεις υπάρχουν προσκεκλημένοι από διαφόρους χώρους, καλλιτέχνες, συνταγματολόγοι, κ.α.

Μια θέση που έχει διατυπωθεί, την οποία βρίσκω λογική, είναι ότι, εφόσον, προφανώς, ο Θεός δε μπορεί να θεωρηθεί για το νόμο "θύμα" επειδή κάποιος τον έβρισε, και εφόσον το σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, ο συγκεκριμένος νόμος ουσιαστικά θα είχε κάποιο νόημα μόνο στις περιπτώσεις που τα άτομα τα οποία προσβάλλονται από την "βλάσφημη" πράξη δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν να εκτεθούν σε αυτήν. Δηλαδή άλλο να σηκώσει κάποιος ένα πανό με Χριστοπαναγίες μέσα σε μια εκκλησία και άλλο να υπάρχει ένα έργο (θεατρικό, λογοτεχνικό η οτιδήποτε) το οποίο, με στοιχειώδη πληροφόρηση, οι μη-μου-άπτου πιστοί θα μπορούσαν να αποφύγουν.

Εν πάσι περιπτώσει, κατά τη γνώμη μου ο νόμος είναι ένα περιττό και επικίνδυνο για ένα φιλελεύθερο κράτος κατάλοιπο που θα έπρεπε να καταργηθεί εντελώς. Το δυσκολότερο όμως είναι να καταργηθεί και στις συνειδήσεις του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που θέλει να λέγεται φιλελεύθερος ή δημοκράτης να πιστεύει ότι επειδή κάτι προσβάλει τις αντιλήψεις του δεν έχει δικαίωμα ο άλλος να το εκφράζει. Αυτό είναι υποκρισία και φασισμός.

Δημοσ.

Δε καταλαβαίνω που είναι το ζήτημα.

Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να θίγονται θρησκίες ? Φαντάζομαι "σε γενικές γραμμές ναι". Οι άνθρωποι, αν και πιθανότατα αργόσχολοι χριστιανοφοβούμενοι παραεκκλησιαστικοί, δε κάνανε τίποτα κακό (ίσως μόνο όταν και αν απειλήσανε). Απλά ασκήσανε νόμιμα δικαιώματά τους, της συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας (μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα στις συγκεντρώσεις ?) και της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Αν το έργο όπως λένε οι υπόλοιποι εδώ μέσα (αλήθεια πόσοι από εσάς το έχετε δει) πράγματι ΔΕΝ προσβάλλει τότε που είναι το θέμα ... απλά θα απαλλαχθούν.

Δημοσ.

Αυτοί οι οποίοι προσβάλλονται από το έργο, μπορούν να μην πάνε να το δουν.

Αν δεν τους αρκεί να μην πάνε οι ίδιοι να το δουν αλλά θέλουν να μην μπορεί να πάει να το δει και οποιοσδήποτε άλλος, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτός ο άλλος μπορεί να μην προσβάλλεται και να θέλει να το δει, τότε, εσκεμμένα ή άθελά τους, συμπεριφέρονται φασιστικά.

Απλά ασκήσανε νόμιμα δικαιώματά τους, της συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας

Κι εμείς (στους οποίους αναφέρεσαι) απλά ασκούμε το νόμιμο δικαίωμά να κατακρίνουμε μια συμπεριφορά ή έναν συγκεκριμένο νόμο, κι εσύ επίσης ασκείς το νόμιμό δικαίωμά σου να εκφράσεις τη διαφωνία σου. Είναι ανάγκη να επισημαίνουμε τα αυτονόητα;

Αν το έργο όπως λένε οι υπόλοιποι εδώ μέσα (αλήθεια πόσοι από εσάς το έχετε δει) πράγματι ΔΕΝ προσβάλλει τότε που είναι το θέμα ... απλά θα απαλλαχθούν

Αν δεν προσβάλλει ποιους; Προφανώς και κάποιους δεν τους προσβάλλει. Αυτοί οι οποίοι προσβάλλονται εύκολα, ας έχουν υπόψη ότι δεν είναι μόνοι σε αυτή την κοινωνία και ότι "εκεί έξω" υπάρχουν πράγματα που ενδεχομένως να τους προσβάλλουν. Έτσι μόνο μπορεί να υπάρχει ελευθερία. Αν έρθει κάποιος στο σπίτι τους με το ζόρι και τους βρίσει τα πιστεύω τους, τότε εντάξει δεν έχουν επιλογή και ούτως ή άλλως προστατεύονται από το νόμο. Εδώ όμως μιλάμε για μια παράσταση για της οποίας το περιεχόμενο θα μπορούσαν κάλλιστα να πληροφορηθούν εκ των προτέρων και να την αποφύγουν. Και δεν έχει σημασία αν την έχουμε δει ή όχι. Ακόμη και αν σατιρίζει ξεκάθαρα αυτά τα οποία πρεσβεύει ο Χριστιανισμός, αυτοί οι οποίοι δεν προσβάλλονται και θέλουν να το δουν πρέπει να μπορούν.

Μην ξεχνάμε ότι ο Θεός δεν έχει έννομα συμφέροντα ή δικαιώματα ούτε μπορεί να είναι θύμα. Άρα δεν έχει και ανάγκη έννομης προστασίας. Αυτοί τους οποίους ο νόμος υπάρχει για να προστατεύσει είναι μόνο οι άνθρωποι. Και άνθρωποι δεν είναι μόνο οι Χριστιανοί ή οι θρήσκοι.

Δημοσ.

Μια θέση που έχει διατυπωθεί, την οποία βρίσκω λογική, είναι ότι, εφόσον, προφανώς, ο Θεός δε μπορεί να θεωρηθεί για το νόμο "θύμα" επειδή κάποιος τον έβρισε, και εφόσον το σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, ο συγκεκριμένος νόμος ουσιαστικά θα είχε κάποιο νόημα μόνο στις περιπτώσεις που τα άτομα τα οποία προσβάλλονται από την "βλάσφημη" πράξη δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν να εκτεθούν σε αυτήν. Δηλαδή άλλο να σηκώσει κάποιος ένα πανό με Χριστοπαναγίες μέσα σε μια εκκλησία και άλλο να υπάρχει ένα έργο (θεατρικό, λογοτεχνικό η οτιδήποτε) το οποίο, με στοιχειώδη πληροφόρηση, οι μη-μου-άπτου πιστοί θα μπορούσαν να αποφύγουν.

Αυτο ειναι το πιο απλο και το πιο λογικο που εχω ακουσει.

Κριμα που πολλοι δεν σκεφτονται ετσι.

Και για να το παω λιγο πιο παραπερα...

Αν εγω θελω να κανω μηνυση στο θεο για ολα τα ασχημα που συμβαινουν γυρω μου, που πρεπει να απευθυνθω?

Απο την αλλη βεβαια, καλυτερα μηνυσεις και δικαστηρια παρα σταυροφοριες. Ειναι μια βελτιωση.

Δημοσ.
α. Bλασφημία, τιμωρώντας με φυλάκιση όποιον "δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό" ή εκδηλώνει "δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία" (άρθρο 198).

β. Καθύβριση θρησκευμάτων, τιμωρώντας με φυλάκιση όποιον "δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα" (άρθρο 199).

Όπως έγραψε και ο nske, το κλειδί είναι στη λέξη "δημόσια" . Όλα αυτά θα είχαν νόημα αν γινόταν σε δημόσιο χώρο.

Παρόμοιο θέμα είχε προκύψει παλιότερα με έναν πίνακα που έδειχνε ένα σταυρό και ένα πεος... κάτι τέτοιο.

Και για να το παω λιγο πιο παραπερα...

Αν εγω θελω να κανω μηνυση στο θεο για ολα τα ασχημα που συμβαινουν γυρω μου, που πρεπει να απευθυνθώ?

Στην αμερική ήταν κάποιος που κάποιος έκανε μήνυση στο θεό γι αυτό που λές. Ο δικαστής είπε οτι δε μπορεί να έχει διεύθυνση του θεού για να στείλει την μήνυση και ο μηνυτής υποστήριζε οτι, λαμβάνοντας υπόψιν οτι ο θεός είναι πανταχου παρόν και παντογνώστης, θα πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη της μήνυσης. :-D

Το θέμα είναι αν δικαιωθείς απο πού θα πάρεις αποζημίωση. :-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...