Προς το περιεχόμενο

Είναι κατεστραμμένος ο δίσκος??

soultil

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

έχω ένα σκληρό δίσκο WD 40 GB και θέλω να του κάνω format και να του εγκαταστήσω τα win xp. ο δίσκος έχει ήδη εγκατεστημένη μια άλλη έκδοση των xp καθώς επίσης και διάφορα αρχεία, τα οποία δε χρειάζομαι αφού έχω πάρει κάθε απαραίτητο backup. οστώσο κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, ο δίσκος δεν εμφανίζεται και δε φορτώνεται το ήδη υπάρχον λειτουργικό. Στην οθόνη εμφανίζεται "disk boot failure" κλπ. επίσης στο bios δεν αναγνωρίζει καν τον δίσκο. Όμως έτρεξα το ubuntu 8.10 από ένα live cd και τελικά μέσα από αυτό μπόρεσα να ανατρέξω τα δεδομένα του δίσκου και να τα ανοίξω με τα αντίστοιχα προγράμματα, άρα ο δίσκος φένεται να λειτουργεί. εοίσης, τρέχοντας την εγκατάσταση των windows xp, προχώρησε κανονικά και ενώ φαινόταν ότι διαμόρφωνε το δίσκο, όταν ολοκληρώθηκε το format μου είπε ότι τελικά δε μπόρεσε να κάνει format και οτι δε θα μπορούσε να εγκαταστήσει τα windows γιατί ο δίσκος έχει πρόβλημα.

μια σκέψη που κάνω είναι μήπως έχει καταστραφεί ο boot sector του δίσκου, χωρίς όμως να γνωρίζω περισσότερα γι' αυτό, απλά το έχω ακούσει σαν όρο.

μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; πως θα μπορέσω τελικά να κάνω format το δίσκο και να εγκαταστήσω το λειτουργικό;

ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσ.

Αναζήτησε στην Western Digital τα utilities ελέγχου και διαμόρφωσης δίσκου. Αν θυμάμαι καλά υπάρχει και ειδική έκδοση για δισκέττα.

Βάζεις το utility σε δισκέττα,κάνεις boot απ την δισκέττα, το τρέχεις, αναγνωρίζει τον δίσκο και σου βρίσκει με κάθε λεπτομέρεια κάθε πρόβλημα(αν υπάρχει). Μπορείς να κάνεις low level format, αν ο δίσκος σου είναι Ο.Κ..

Προσοχή, για ασφάλεια μην έχεις άλλον δίσκο συνδεδεμένο όταν κάνεις την παραπάνω διαδικασία.

http://support.wdc.com/product/download.asp?wdc_lang=en

• Moderators
Δημοσ.

Το ιδιο μπορει να γινει και γραφοντας bootable cd (προσωπικα εχω σταματησει να χρησιμοποιω δισκετες απο το 2004). ;)

Και παλι μεσω wd απο το Link που εδωσες μπορει να κατεβασει.

Δημοσ.

ο δίσκος είναι αρκετά μικρός, οπότε μπορεί να είναι και SATA.....

εάν έχεις δισκέτα υποστήριξης του δίσκου (και drive δισκέτας) τότε κατα την εγκατάσταση τω windows xp πατα F6 για να εγκαταστήσεις σωστά τους drivers του δίσκου από τη δισκέτα.Αν δεν έχεις δοκίμασε με τους drivers των windows....

Πρώτα όμως να εξετάσεις στο bios αν ο controller του δίσκου σου είναι σωστός. Δηλ. αν έχεις IDE δίσκο, να έχεις και στο bios δηλωμένο ide controller. Αν έχεις SATA/RAID να είναι δηλωμένα επίσης.

Το οτι έχεις ένα δίσκο που μπορεί να φοραριστεί από το linux αλλά όχι από τα windows είναι γιατί δεν τον αναγνωρίζουν. Σε "υλικό" σφάλμα του δίσκου δε θα μπορούσες να εγκαταστήσεις λινουξ. Ωστόσο, βλάβη του δίσκου έχει παρόμοια συμπτώματα (φτάνει μέχρι ενός σημείου κα ιμετά δεν τον αναγνωρίζει...μόλις φτάσει στο bad sector)

-----Προστέθηκε 12/1/2009 στις 11 : 40 : 47-----

****** σε κάθε περίπτωση *******

όταν η επίλυση μιας βλάβης ξεπεράσει ή πλησιάζει σε χρόνο και κόστος την αγορά νέου ανταλλακτικού, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παιδεύεστε....

Δημοσ.

ευχαριστώ για την άμεση απόκριση,

ο δίσκος ειναι IDE/ATAPI και θα το κοιτάξω πιο αναλυτικά αυτό με τους drivers, παντως προβληματίζομαι γιατι και το Linux δε μπορούσα τελικά νατο εγκαταστήσω, γιατι το πρόγραμμα για τη διαχείριση των partitions κόλαγε ή δεν αναγώριζε το δίσκο, ενώ μέσα από το filesystem μπορούσα να δω τα αρχεία κ αυτό μου φαίνεται περίεργο.

επίσης έτρεξα το αντίστοιχο diagnostic από το site της wd και στον έλεγχο τη μια δε μου εμφάνιζε πρόβλημα, την άλλη δεν αναγνώριζε το δίσκο κλπ.

θα δοκιμάσω πλέον να δώ μήπως υπάρχει πρόβλημα με τα drivers των ελεγκτών ide ή του ίδιου του δίσκου, αλλά δεν το βλέπω...

Δημοσ.

καλησπέρα και πάλι,

σε μια προτελευταία προσπάθεια, έκανα όλους τους ελέγχους με το diagnostic software της wd και format στο δίσκο πάλι από αυτό το πρόγραμμα. στη συνέχεια εκτέλεσα την εγκατάσταση των windows xp και τα είδε όλα κανονικά, έκανα ένα γρήγορο format στο δίσκο και συνέχισε με την αντιγραφή των πρώτων αρχείων,

μετά την επανεκκίνηση όμως εξακολουθεί το bios να μη βλέπει το σκληρό για να φορτώσει την εγκατάσταση των windows (τη συνέχεια).

στο Bios δεν αναγνωρίζεται ο δίσκος (ούτε στο αυτόματο detect ide &atapi devices, ούτε στο bios standard features που έχει μια λίστα με τα primary-secondary, master-slave devices. ούτε όταν επεμβαίνω χειροκίνητα (οι επιλογές δεν εμφανίζουν το δίσκο με το σωστό μέγεθος)

στην εκκίνηση λοιπον κολλάει στο verifying DMI pool data και μετά βγάζει disk boot failure

ο δίσκος είναι μόνος του επάνω στο pc και έχει ορίστεί ως master στο primary channel (IDE)

καμία ιδέα κανείς;

Δημοσ.
καλησπέρα και πάλι,

σε μια προτελευταία προσπάθεια, έκανα όλους τους ελέγχους με το diagnostic software της wd και format στο δίσκο πάλι από αυτό το πρόγραμμα. στη συνέχεια εκτέλεσα την εγκατάσταση των windows xp και τα είδε όλα κανονικά, έκανα ένα γρήγορο format στο δίσκο και συνέχισε με την αντιγραφή των πρώτων αρχείων,

μετά την επανεκκίνηση όμως εξακολουθεί το bios να μη βλέπει το σκληρό για να φορτώσει την εγκατάσταση των windows (τη συνέχεια).

στο Bios δεν αναγνωρίζεται ο δίσκος (ούτε στο αυτόματο detect ide &atapi devices, ούτε στο bios standard features που έχει μια λίστα με τα primary-secondary, master-slave devices. ούτε όταν επεμβαίνω χειροκίνητα (οι επιλογές δεν εμφανίζουν το δίσκο με το σωστό μέγεθος)

στην εκκίνηση λοιπον κολλάει στο verifying DMI pool data και μετά βγάζει disk boot failure

ο δίσκος είναι μόνος του επάνω στο pc και έχει ορίστεί ως master στο primary channel (IDE)

καμία ιδέα κανείς;

Αφού δεν τον βλέπει τον 40αρι σκληρό στο bios ,τοτε πως γίνετε να τελειώνεις την εγκατάσταση των windows?

Σε ποιον δίσκο πάνω κάνεις την εγκατάσταση?

Δημοσ.
...yep

SuperStock_143-383C~Open-Window-to-Bucolic-Landscape-Posters.jpg

αυτό έκανα, έβαλα δύο άλλους δίσκους

Αφού δεν τον βλέπει τον 40αρι σκληρό στο bios ,τοτε πως γίνετε να τελειώνεις την εγκατάσταση των windows?

Σε ποιον δίσκο πάνω κάνεις την εγκατάσταση?

σε αυτόν το δίσκο έγινε η εγκατάσταση! τι να πω, είναι πραγματικά περίεργο, όμως τα έγραψα όπως ακριβώς έγιναν. Τελικά αφού δεν ξεκίνησε με αυτόν το δίσκο, έβαλα τους δύο παλιότερους που υπήρχαν στο pc και έγινε η δουλειά μου, αν και με πολύ λιγότερη μνήμη. Ισως τελικά φταίει ότι και η motherboard είναι αρκετά παλιά (με pentium 3 500Mhz σε slot1) και δε μπορεί να δει δίσκους με χωρητικότητα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, ή ότι ο δίσκος να μην είναι απόλυτα συμβατός αφού είναι πιο καινούργιος (στο site της WD ανέφερε EIDE-enhanched ide)

Δημοσ.

σε αυτόν το δίσκο έγινε η εγκατάσταση! τι να πω, είναι πραγματικά περίεργο, όμως τα έγραψα όπως ακριβώς έγιναν. Τελικά αφού δεν ξεκίνησε με αυτόν το δίσκο, έβαλα τους δύο παλιότερους που υπήρχαν στο pc και έγινε η δουλειά μου, αν και με πολύ λιγότερη μνήμη. Ισως τελικά φταίει ότι και η motherboard είναι αρκετά παλιά (με pentium 3 500Mhz σε slot1) και δε μπορεί να δει δίσκους με χωρητικότητα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, ή ότι ο δίσκος να μην είναι απόλυτα συμβατός αφού είναι πιο καινούργιος (στο site της WD ανέφερε EIDE-enhanched ide)

λολ....τρέχα μάζεψε τον δίσκο ! :-D

(και κάνε ένα update το BIOS)

(το " EIDE-enhanched ide" δεν έχει σχέση...Ποιά mobo έχεις ; )

Δημοσ.

Σε αυτόν τον δίσκο που δεν βλέπει το bios είναι αδύνατον να έκανες την εγκατάσταση.

To νέο στοιχειό που μας παραθέτεις οτι δηλαδή η μητρική σου είναι παλιά slot1 δικαιολογεί να μην βλέπει το bios τον 40ari.Αυτές οι μητρικές έβλεπαν οι περισσότερες μέχρι 30gb HD και ορισμένες εξ΄'αυτόν μπορούσαν με αναβάθμιση bios μονό να δουν μέχρι και 136GB(δηλαδή τον 160ari τον έβλεπαν μέχρι τα 136GB)

Αν θέλεις στείλε μου σε pm το μοντέλο της μητρική σου να σου τι μπορείς να κάνεις.

Ελπίζω να βοηθήσαμε.

Δημοσ.
Αυτές οι μητρικές έβλεπαν οι περισσότερες μέχρι 30gb HD και ορισμένες εξ΄'αυτόν μπορούσαν με αναβάθμιση bios μονό να δουν μέχρι και 136GB(δηλαδή τον 160ari τον έβλεπαν μέχρι τα 136GB)

for the record :

32

+

137 Gb

:-)

Δημοσ.
for the record :

32

+

137 Gb

:-)

Εννοείς με Particion φίλε μου?

Δεν γίνετε γιατί με αυτο το σκεπτικό θα μπορούσε να δει και τον 200αρι ως 137gb+59Gb και ουτο καθεξής.

Αν υπαρχή τρόπος και το έχεις κάνει σίγουρα ,θα με ενδιέφερε,άλλα μην κατεβάζω άδικα τον P3 απο την αποθήκη.

Δημοσ.

λοιπόν η μητρική είναι μαρκας

Legend QDI

model advance 5/133 version 1.XX

και το bios είναι award version 4.51 PG

με elease date 17/9/1999 !!

παντώς ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια, και με ενδιαφέρει να βρούμε μια λύση αν γίνεται για να βάλω το μεγαλύτερο δίσκο!

Δημοσ.
Εννοείς με Particion φίλε μου?

Δεν γίνετε γιατί με αυτο το σκεπτικό θα μπορούσε να δει και τον 200αρι ως 137gb+59Gb και ουτο καθεξής.

Αν υπαρχή τρόπος και το έχεις κάνει σίγουρα ,θα με ενδιέφερε,άλλα μην κατεβάζω άδικα τον P3 απο την αποθήκη.

? τί partition ...

Δεν με κατάλαβες : Απλά "διόρθωσα" τα νούμερα που παρέθεσες πριν.

Τα "όρια αναγνώρισης" ήταν μέχρι 32 και 137 GB :-)

soultil : απλά βρες και βάλε το τελευταίο BIOS που βγήκε για την mobo αυτήν, και καλώς εχόντων των πραγμάτων (θα αναφέρεται άλλωστε σε κάποιο συνοδευτικό κείμενο) θα έχει υποαστήριξη LBA δίσκων.

Αν δεν το βρίσκεις, ή αν θες περισσότερες διευκρινίσεις, εδώ είμαστε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...