Προς το περιεχόμενο

DBMS και γλώσσες προγραμματισμού

Praetorianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για την ανάπτυξη DBMS (Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων) ποια γλώσσα θεωρείται καλύτερη?

Για την Access παράδειγμα, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις από Visual Basic, σε SQL/Oracle χρησιμοποιείται κάποια άλλη γλώσσα?

Δημοσ.

Χμμμ. Η ερώτηση αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου DBMS από το μηδέν; Ή τη διαχείριση βάσεων δεδομένων μέσα από μία γλώσσα προγραμματισμού;

Δημοσ.
Χμμμ. Η ερώτηση αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου DBMS από το μηδέν; Ή τη διαχείριση βάσεων δεδομένων μέσα από μία γλώσσα προγραμματισμού;

Περισσότερο για διαχείριση ενδιαφέρομαι, αλλά πέστε και για ανάπτυξη (εγκυκλοπαιδικές γνώσεις το 2ο)

Δημοσ.
Περισσότερο για διαχείριση ενδιαφέρομαι, αλλά πέστε και για ανάπτυξη (εγκυκλοπαιδικές γνώσεις το 2ο)

Νομίζω ότι εξαρτάται από τα εργαλεία (τι βιβλιοθήκες δηλαδή) σου προσφέρει το πακέτο της γλώσσας προγραμματισμού σου ώστε να σε διευκολύνει στην διαχείριση της βάσης δεδομένων, έτσι μπορείς να δεις εφαρμογές DBMS γραμμένες σε Visual BASIC, Delphi, C/C++, Java ή σε .NET (αυτό είναι πολύ της μόδας και έχει την μεγαλύτερη ζήτηση θα έλεγα στις επιχειρήσεις) ως και σε ειδικές (λιγότερο γνωστές) DBMS γλώσσες (πχ. Visual FoxPro, 4D, dBASE –ναι υπάρχει ακόμη- κ.α.)

Προσωπικά όταν χρειάζεται να γράψω κάποια business εφαρμογή στρέφομαι στην C/C++ για την λογική της ενώ για την διαχείριση της Β.Δ. χρησιμοποιώ τα εργαλεία (VCL components) που μου παρέχει το πακέτο προγραμματισμού μου (C++ Builder) ή κάποιες ελεύθερες βιβλιοθήκες που ενίοτε προτιμώ (SQLite, καθαρή C) –εξαρτάται από τις ανάγκες της εφαρμογής.

Ορισμένοι φίλοι μου επιλέγουν το .NET framework και την C# (μου έχουν πει πολύ καλά λόγια), κάποιοι άλλοι μπορεί να στραφούν στην Delphi (σπανιότερα πια –οι περισσότεροι φεύγουν προς .NET C#) και υπάρχουν ορισμένοι που μπορεί να δοκιμάσουν την τύχη τους ως Oracle developers (έχω υπόψη μου έναν).

Από εκεί και πέρα, γνωρίζω επαγγελματία (με πολύ μεγάλη εμπειρία) που αναπτύσσει πολλών χιλιάδων € DBMS software με την βοήθεια της MS Visual FoxPro, ενός πακέτου που (αν και οδεύει προς απόσυρση –το 2015) είναι αφοσιωμένο στην ανάπτυξη (αρχικά xBASE) DBMS εφαρμογών (και το σκοτώνει η MS για χάρη του .NET) –βέβαια είναι «παιδί» μιας άλλης εποχής με dBASE, Clipper κτλ.

Γενικά, εξαρτάται ο καθένας τι γνωρίζει καλύτερα, τι εργαλεία έχει διαθέσιμα κάθε φορά και πόσο τον διευκολύνουν.

Δημοσ.

Το αρχικό ερωτημα ειναι παρόμοιο με τα πολυφορεμένα "ποια ειναι η καλύτερη ... [γλώσσα/βάση/ide/πλατφόρμα/λειτουργικό/σχολή/πτυχίο/cpu/κούρσα/γυναίκα/παραλία/δισκοτέκ/κ.ο.κ ? ", "με ποιά [...] να αρχισω?", κλπ

Οι περισσότερες γλώσσες (οι διαδεδομένες τουλαχιστον), μπορουν να διαχειριστουν δεδομένα αποθηκευμένα στις περισσότερες rdbms.

γιατι ρωτάς; δεν γνωρίζεις τίποτα, και θελεις να αφιερωθεις στην εκμάθηση του "καλύτερου";

γιατι αν πχ. εχεις αφιερωσει 2 χρονια να γραφεις Java, και να σου πω οτι με τη VB.net θα κάνεις την πιο ξεκουραστη δουλειά και το πιο γρήγορο παραδοτέο, δε λέει τίποτα.

Στο χρόνο που θελεις να φτάσεις απο το Α στο Γ με το .net (σαν αρχάριος), με τη java θα είσαι στο Μ, χαρη στην εμπειρία. Για κάποιον που δεν ξέρει ΤΙΠΟΤΑ για όλα, η vb (ή η Delphi) ειναι πιο εύκολη.

ή αν εξιδεικευείς με τη vb, γενικά το .net, φυσιολογικά απο τα tutorials, ta forum, το γενικότερο "μικροσοφτικό περιβάλλον", ειναι φυσιολογικό να εξικειωθείς αργά ή γρήγορα με Access, και Ms SQL server.

και μια ωραία μέρα, θα πάρεις μια δουλειά για εναν πελάτη που έχει ήδη εγκατεστημένη Mysql, ή χρυσοπληρωμένη Oracle. Αν εισαι προγραμματιστής δεν μπορει να πιστευεις οτι θα εισαι εσυ ,πάντα, αρμόδιος για το ποια βαση θα κρατάει τα δεδομένα. Οπως και αν εισαι DB admin, δεν πρόκειται να επιβάλεις εσυ, σε τι θα αναπτυχθούν οι φόρμες των χρηστών που θα διαχειρίζονται τα data "σου".

Μερικές αποφάσεις δεν λαμβανονται βαση του τι ειναι "καλύτερο" τεχνολογικά (πιο γρήγορο, πιο ασφαλές, πιο σταθερό).

Αλλοι θελουν οσο πιο εικονομική υποδομή (και νομιμη). δηλ. να μην πληρώσουν δραχμή σε δικαιώματα χρήσης os, dbase, ide, κλπ. ετσι σου πετάνε έξω οτι επιλογές εχεις κάνει σε oracle, IIS, asp, VB, Windows, Ms-sql. κλπ

(ναι, ξερω οτι υπάρχουν δωρεάν εκδόσεις κάποιον προιόντων oracle, microsoft, κλπ αλλα απλά διαλεξα λέξεις για το παράδειγμα. you get the message)

Αλλοι ζητάνε κάτι που να παραδοθει γρήγορα οσο κι αν κοστίσει, αλλοι να μπορουν να το συντηρήσουν μόνοι τους, αλλοι ζητάνε συμβατότητα με ηδη υπαρχοντα μηχανήματα και προγράμματα.

πολυ γενική ερώτηση, σταματαω εδώ γιατι εξελίσσεται σε σεντόνι :-)

Δημοσ.
Το αρχικό ερωτημα ειναι παρόμοιο [...]σταματαω εδώ γιατι εξελίσσεται σε σεντόνι :-)

Εν πρώτοις ευχαριστώ για την μακροσκελέστατη απάντηση:-)

Χμ να σου πω έθεσα αυτό το ερώτημα γιατί νόμιζα ότι σε κάτι τόσο εξειδικευμένο θα υπήρχαν μόνο 1-2 εναλλακτικές. Λοιπόν θα ξεκινήσω από μηδενικό επίπεδο μιας και μόλις φέτος πήρα την κατεύθυνση και προσπαθώ να μάθω τι παίζει με αυτά. Στο πανεπιστήμιο μάλλον θα κάνουμε ελάχιστα, οπότε θα ασχοληθώ μόνος μου με οτιδήποτε διαλέξω.

Γενικά εφόσον ξεκινάω από την αρχή και θα ασχοληθώ μόνο με μια θα ήθελα μια γλώσσα δημοφιλής στις επιχειρήσεις και να είναι όσο το δυνατόν πιο σύχρονη. Αν χρειάζεσαι περισσότερες λεπτομέρειες πες μου. Από τα λίγα που άκουσα είμαι προς .NET μεριά, τι λέει σαν επιλογή?

Edit: Άλλαξα μερικά κομμάτια γιατί ο gtroza έχει δίκιο, μόνο καφέ δεν ζήτούσα να κάνει η γλώσσα...

Δημοσ.
Γενικά εφόσον ξεκινάω από την αρχή θα ήθελα μια γλώσσα διαδεδομένη, σχετικά απλή (αλλά χρήσιμη και εφαρμόσιμη έτσι?), δημοφιλής στις επιχειρήσεις και να μην προαπαιτεί πολύ καλή γνώση προγραμματισμού μιας και δεν το κατέχω το αντικείμενο Αν χρειάζεσαι περισσότερες λεπτομέρειες πες μου. Από τα λίγα που άκουσα είμαι προς .NET μεριά, τι λέει σαν επιλογή?

για τις γλώσσες δεν ξέρω

αλλά έτσι που το θέτεις το θέμα

θα πρότεινα, να ζητάς μιά γερή προκαταβολή:mrgreen:

πολύ βασικό σε κάθε "προγραμματισμό" !

καλή χρονιά σ' όλους

.

Δημοσ.
Για την ανάπτυξη DBMS (Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων) ποια γλώσσα θεωρείται καλύτερη?

Για την Access παράδειγμα, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις από Visual Basic, σε SQL/Oracle χρησιμοποιείται κάποια άλλη γλώσσα?

Η γλώσσα προγραμματισμού που θα υλοποιήσεις μια εφαρμογή, δεν είναι η γλώσσα στην οποία θα αναπτύξεις ένα DBMS.

Όλα τα DBMS προγραμματίζονται σε SQL, και η κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει τις δικές τις εντολές για να στέλνει SQL queries σε DBMS. Η κάθε εταιρεία δίνει το δικό της όνομα και προσθέτει κάποιες επιπλέον δυνατότητες, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ίδιο.

http://en.wikipedia.org/wiki/SQL

"SQL (Structured Query Language) (pronounced /ɛskjuːˈɛl /) is a database computer language designed for the retrieval and management of data in relational database management systems (RDBMS), database schema creation and modification, and database object access control management."

Πλέον οι σύγχρονες βάσεις δεδομένων έχουν και γραφικό περιβάλλον όπου έχεις οπτική άποψη της βάσης δεδομένων, καθώς και αυτοματοποίηση της δημιουργίας και εκτέλεσης των εντολών SQL μέσω περιβάλλοντος γραφικών και όχι γραμμής εντολών.

Όταν θα μάθεις βάσεις δεδομένων, θα δεις ότι ακόμα και από γραμμή εντολών (command prompt) μπορείς να προγραμματίσεις μια βάση δεδομένων.

Δημοσ.
Γενικά εφόσον ξεκινάω από την αρχή και θα ασχοληθώ μόνο με μια θα ήθελα μια γλώσσα δημοφιλής στις επιχειρήσεις και να είναι όσο το δυνατόν πιο σύχρονη.

τότε ξεκίνα με .NET ( C# ή VB)

έχει μεγάλη κοινότητα, έχει (και) δωρεάν εργαλεία, ίσως το καλυτερο ide, έχει και ζήτηση στην αγορά εργασίας (ειδικά στην Ελλάδα. Ενω αν ψαχνεις δουλειά έξω, η ζήτηση είναι πιό ομαλά μοιρασμένη σε : Java, C/C++, .Net, και άλλες).

και -εντελώς υποκειμενικά- μου φαινονται πιο εύκολο στην εκμάθηση απο java, c/c++

με ποιά γλώσσα του .net ( C# ή VB), ειναι προσωπικό θέμα, αλλάζει απλά το συντακτικό. και με τις δύο μπορείς να φτάσεις στα ίδια αποτελέσματα. Την 1η την προτιμούν πιο εύκολα οσοι ήρθαν απο java, c, php, (case sensitivity ,κλπ), και τη 2η οσοι ήρθαν απο vb6 και delphi/pascal.

Με αυτά απαντάω στο "με ποια γλώσσα να ασχοληθώ, αν δεν ξερω καμία, και μ ενδιαφέρει αρκετά να έχει ζήτηση".

το θεμα της συνεργασίας με βάσεις, δεν το αγγίζω, (εφ όσον φυσικά διαλέξεις να ασχοληθείς με μια δημοφιλή και μοντέρνα τεχνολογία).

ειτε ξέρεις Java, ειτε .NET, C/C++, PHP, vb6, delphi, ειμαι σιγουρος οτι υπάρχουν και drivers, libraries και documentation για όλες, για να "μιλήσεις" με τις δημοφιλείς rdbms, που είναι κατ' αρχήν οι Mysql, Ms sql, Oracle και ακολουθούν 2-3 άλλες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...