Laportos Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Καλημέρα, Έβλεπα τους επεξεργαστές xeon intel και παρατήρησα μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξή των 3000 και 5000. Ποίες είναι οι κύριες διαφορές τους εκτός από την κατανάλωση. Παράδειγμα, E5440 12MB L2 2.83 GHz 1333 MHz DP 80W ~600 euro X3360 12 MB L2 2.83 GHz 1333 MHz UP 95W ~300 euro Γιατί? Ο λόγος που ρωτώ είναι γιατί είδα το νέο server της DELL T100, στον οποίο μπορείς να χρησιμοποίησεις 3000 series και είναι εξερετικά φτηνός. Μιλάμε χτίζεις ολόκληρο server με χ3360 8 GB ram και 500 GB disk με λιγότερο απο 1000 euro. Αν κάποιος γνωρίζει το θέμα παρακαλώ να με βοηθήσει με τις διαφορές των δύο επεξεργαστών. Ευχαριστώ
@topos Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Eγω να υποθσεσω πως ο μεν στηριζετε σε αρχιτεκτονικη c2d και ο δε σε ι7?
Laportos Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Eγω να υποθσεσω πως ο μεν στηριζετε σε αρχιτεκτονικη c2d και ο δε σε ι7? Δεν νομίζω. Κάτι που παρέληψα οι 3000 τρέχουν σε 775 socket και οι 5000 σε 771 socket. Η intel απλά παρουσιάζει τους 5000 ως ποιο χρήσιμους για μεγάλες επιχειρίσεις αλλά δεν φένεται κάτι πολύ διαφορετικό στα specs.
antonl Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δε νομίζω να ναι κάποιος απ τους δύο βασισμένος σε i7. Τουλάχιστον τα sockets τους δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Από επιδόσεις πάντως είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια. X3360 - 1 X3360 - 2 E5440 - 1 E5440 - 2
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 ίσως η διαφορά να είναι μέχρι πόσους max από τον καθένα μπορείς να έχεις σε ένα σύστημα (με ανάλογη mobo)? κοιτάξτε και εδώ επίσης για info πάνω στους Xeon http://en.wikipedia.org/wiki/Xeon
oneofthem Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Καλημέρα, Έβλεπα τους επεξεργαστές xeon intel και παρατήρησα μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξή των 3000 και 5000. Ποίες είναι οι κύριες διαφορές τους εκτός από την κατανάλωση. Παράδειγμα, E5440 12MB L2 2.83 GHz 1333 MHz DP 80W ~600 euro X3360 12 MB L2 2.83 GHz 1333 MHz UP 95W ~300 euro Γιατί? Ο λόγος που ρωτώ είναι γιατί είδα το νέο server της DELL T100, στον οποίο μπορείς να χρησιμοποίησεις 3000 series και είναι εξερετικά φτηνός. Μιλάμε χτίζεις ολόκληρο server με χ3360 8 GB ram και 500 GB disk με λιγότερο απο 1000 euro. Αν κάποιος γνωρίζει το θέμα παρακαλώ να με βοηθήσει με τις διαφορές των δύο επεξεργαστών. Ευχαριστώ καταρχήν όταν λέμε 3000 και 5000 συνήθως εννοούμε 30xx και 50xx αντίστοιχα για τον 5440 για παράδειγμα λέμε ότι είναι 54xx και για τον 3360 ότι είναι 33xx δεν αναφερόμαστε συνήθως στους 5000 ή στους 3000 γιατί έχουν τεράστιες διαφορές οι σειρές 5xxx μεταξύ τους και οι σειρές 3xxx μεταξύ τους ποιους θα πάρεις από τους 5xxx και ποιους από τους 3xxx για να συγκρίνεις πχ οι 51xx είναι διπύρηνοι ενώ οι 54xx τετραπύρηνοι, οπότε δεν λέμε γενικά για 5xxx δεν ξέρω για ποια χρήση σκέφτεσαι να φτιάξεις server με τον 3360 xeon παίρνεις συνήθως για mp όχι για up, όπως τους 53xx και 54xx αυτή τη στιγμή εκτός από την διαφορά που είπε ο thresh και η οποία είναι ότι οι 33xx παίζουν μόνοι τους ενώ οι 54xx παίζουν παρέα με άλλον ένα (μάλλον η βασική διαφορά των xeon με τους desktop) υπάρχει και το παρακάτω βασικά ο 3360 (και όλη η σειρά) δεν είναι αντίστοιχος ενός c2q σε xeon αλλά είναι ακριβώς ένας c2q και δεν ξέρω να σου εξηγήσω γιατί υπάρχουν αυτοί οι επεξεργαστές με 2 ονόματα, κανονικά δεν θα ταν xeon γιατί η συμβατότητές τους παραπέμπουν σε desktop σύστημα c2d, anyway για τα χρήματα δεν βλέπω να βγαίνει λιγότερο από 1000 ευρώ αυτό που έγραψες, ξανατσέκαρέ το μήπως κάνεις λάθος αλλά κι ένα σύστημα με τον δίδυμο core 2 του 3360 είναι καλύτερο σε επιδόσεις και ευκολίες οπότε πρέπει να κοιτάξεις πόσο κοστίζει αυτό πρώτα για να συγκρίνεις επίσης έτσι μπορείς να συγκρίνεις και τις επιδόσεις με άλλους γνωστούς c2 επεξεργαστές βάσει του q9400 για να έχεις πιο συγκεκριμένη εικόνα για το τι θα μπορούσες να περιμένεις από τον x3360 ps: επίσης παλιότερα έγραψε ένα παιδί ότι οι dell server είναι αθόρυβοι μετά από την αγορά που έκανε παρότι του είχα πει ότι μάλλον θα κάνουν πολύ θόρυβο βάσει ιστορικού xeon και είχα πέσει έξω τελικά επειδή πέτυχα ένα μπροστά μου να σημειώσω πως είναι αθόρυβοι αλλά όσο είναι idle γιατί σε full load κάνουν μια χαρά θόρυβο
Laportos Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2009 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όντως η σειρά 33χχ είναι περισσότερο κοντά στους desktop επεξεργαστές αλωστέ αυτο εξηγήτε και από το γεγονός ότι χρησιμοποιούν socket 775. Αυτό που με ενδιαφέρει βασικά δεν είναι η απόδοση αλλά η αξιοπιστία γι΄αυτό και επιλέγω xeon και Dell. Αν όντως η διαφορές μεταξύ των 54χχ και 33χ δεν έχει να κάνει με την η απόδοση και την αξιοπιστία και είναι μόνο αυτά που γράψατε, τότε θα πάω στην 33χχ λόγω κόστους. Κοίταξε στο dell.co.uk το poweredge t100 είναι εξερετικά φθηνός κάτω από 1000 ευρώ, αυτό οφείλετε στην υποτίμηση της στερλίνας και στην προσφορά που έχουν.
oneofthem Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2009 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όντως η σειρά 33χχ είναι περισσότερο κοντά στους desktop επεξεργαστές αλωστέ αυτο εξηγήτε και από το γεγονός ότι χρησιμοποιούν socket 775. Αυτό που με ενδιαφέρει βασικά δεν είναι η απόδοση αλλά η αξιοπιστία γι΄αυτό και επιλέγω xeon και Dell. Αν όντως η διαφορές μεταξύ των 54χχ και 33χ δεν έχει να κάνει με την η απόδοση και την αξιοπιστία και είναι μόνο αυτά που γράψατε, τότε θα πάω στην 33χχ λόγω κόστους. Κοίταξε στο dell.co.uk το poweredge t100 είναι εξερετικά φθηνός κάτω από 1000 ευρώ, αυτό οφείλετε στην υποτίμηση της στερλίνας και στην προσφορά που έχουν. βρες μου που δικαιολογείται πως η αξιοπιστία σχετίζεται με τους επεξεργαστές και θα σε παραδεχθώ μάλλον κάπου το άκουσες, όμως τι σε πείθει για αυτό? (για να σε ξεπείσω δλδ) όρισε την αξιοπιστία, ως προς τι αναφέρεται? όπως είπα οι 54xx είναι mp 701 ενώ οι 33xx είναι up 775 δεν το διευκρίνησα αλλά αυτό σ-υ-ν-ε-π-ά-γ-ε-τ-α-ι και άλλες διαφορές σε αυτή τη βάση μπορούμε να μιλήσουμε για αξιοπιστία για αυτό έγραψα πως οι 33xx ουσιαστικά δεν είναι xeon παρά μόνο στη ταμπέλα όμως για ποια χρήση θα είναι το σύστημα? ποιες εφαρμογές συγκεκριμένα? τι λειτουργικό? το να συγκρίνεις μεταξύ αυτών των δύο πολύ διαφορετικών συστημάτων παραπέμπει τη σκέψη μου ότι απλά θέλεις να πάρεις κάτι που να γράφει xeon χωρίς να ξέρεις γιατί να πάρεις το ένα ή το άλλο σύστημα είναι ok αλλά στο μυαλό μου κάνουν για διαφορετικά πράγματα, όχι για το ίδιο anyway, δεν κοίταξα τις τιμές αλλά αν είναι όσο φθηνά όσο λες τότε αξίζει μόνο και μόνο για αυτό, η επιλογή με τον 33xx - καλή χρονιά (το προηγούμενο καλή χρονιά που είχα γράψει τι το κανα άραγε..?)
Laportos Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2009 Καλή χρονία Φίλε, όπως τα λες είναι ο μόνος λόγος που στηρίζω την αξιοπιστία είναι στην λέξη Xeon. Γί αυτό και έκανα το post, αν γνωρίζει κάποιος να μου πει επακριβώς τις διαφορές αυτών των δύο, που να δικαιολογούν την διαφορά τιμής. Το server τον χρειάζομε κυρίως για φύλαξη αρχείων (file server), να κάνει αυτόματο backup το εσωτερικό δίκτυο και καμία 30αρία websites από το internet, για ftp server και ως web server για συγκεκριμένα ip μόνο, intranet. Θα χρησιμοποιήσω windows server 2008 και ίσως virtually να βάλω και ubuntu. Είμαι σίγουρος ότι αυτά που θέλω να κάνω μπορούν να γίνουν και με ένα pc αλλά αφου μπορώ να πάρω αυτό το Dell γιατι όχι. Απλά θέλω να ξερω αν κρύβουν καμια παγίδα οι 33 ή αν κάνουν πράγματι για server εφαρμογές. Ευχαριστώ και πάλι
oneofthem Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Καλή χρονία Φίλε, όπως τα λες είναι ο μόνος λόγος που στηρίζω την αξιοπιστία είναι στην λέξη Xeon. Γί αυτό και έκανα το post, αν γνωρίζει κάποιος να μου πει επακριβώς τις διαφορές αυτών των δύο, που να δικαιολογούν την διαφορά τιμής. Το server τον χρειάζομε κυρίως για φύλαξη αρχείων (file server), να κάνει αυτόματο backup το εσωτερικό δίκτυο και καμία 30αρία websites από το internet, για ftp server και ως web server για συγκεκριμένα ip μόνο, intranet. Θα χρησιμοποιήσω windows server 2008 και ίσως virtually να βάλω και ubuntu. Είμαι σίγουρος ότι αυτά που θέλω να κάνω μπορούν να γίνουν και με ένα pc αλλά αφου μπορώ να πάρω αυτό το Dell γιατι όχι. Απλά θέλω να ξερω αν κρύβουν καμια παγίδα οι 33 ή αν κάνουν πράγματι για server εφαρμογές. Ευχαριστώ και πάλι γεια και πάλι και καλό διάβασμα (έγραψα πολλά δυστυχώς) καταρχήν για τις εφαρμογές που χρειάζεσαι δεν πας σε καμία περίπτωση σε 54xx xeon ή οτιδήποτε mp xeon κταμ up σύστημα με τον xeon 33xx ή ένα απλό desktop σύστημα και με ένα ή δύο δίσκους ακόμη κι αν πιστεύεις ότι υπάρχουν κάποια θέματα που θα σε ενοχλούν σε ένα desktop ή up xeon σύστημα και πιστεύεις ότι θα λυθούν με κάτι παραπάνω (dual xeon) τότε εγώ είμαι εδώ για να σου πω ότι αν δε σου κάνει το ένα τότε το άλλο δεν θα κάνει κάτι παραπάνω αλλά θα σου κάνει λογικά πέρα από αυτό σου γράφω και κάποιες λεπτομέρειες μιας και το ψάχνεις υπάρχουν δύο είδη αξιοπιστίας βασικά, για αυτό σε ρώτησα παρακάτω μιλάω για αξιοπιστία περιγράφοντας το αν θα σου κολλήσει το σύστημα σε οποιαδήποτε στιγμή σε όλα τα συστήματα η αξιοπιστία έχει να κάνει με το software και τους δίσκους, άρα για να έχεις αξιοπιστία πρέπει να έχεις δύο βασικά πράγματα: 1) καλούς δίσκους, αν είναι δυνατόν σε raid 10, 5, 50 2) αξιόπιστο λειτουργικό όπως windows server 2003, linux, unix, mac os κλπ (για τα server 2008 απλά δεν γνωρίζω, πάντως είναι σχετικά νωρίς για να κρίνουμε για την αξιοπιστία τους) ο ρόλος των μνημών εδώ είναι ουσιαστικά σταθερός οπότε δεν μπορείς να το λάβεις ως παράγοντα δλδ και τα δύο είναι εξ' ίσου σημαντικά και τα χρειάζεσαι για να χεις αξιοπιστία (όπως την περιγράφω πιο πάνω) το hardware πέραν των δίσκων έχει μικρή σημασία ως προς την αξιοπιστία (δεν εννοοώ βέβαια να μην έχει στηθεί σωστά και να ανεβάζει θερμοκρασίες για παράδειγμα) παράδειγμα, με windows xp μπορώ να σου κρασσάρω server dual xeon με fb-dimm μέσα σε δευτερόλεπτα και να μην ξέρεις εσύ κι εγώ γιατί ακριβώς κράσσαρε και από την άλλη με linux μπορώ να σου δείξω μηχανήματα pentium 3 που παίζουν ασταμάτητα χωρίς διακοπή στις εφαρμογές τους για χρόνια χωρίς πρόβλημα (ή mac αν θες) αρκεί να σκεφτείς ποια συστήματα θεωρούνται αξιόπιστα? οι server, οι mac, τα cluster ποια η διαφορά τους? το hardware? όχι γιατί αυτά τα συστήματα θεωρούνται αξιόπιστα εδώ και πολλά χρόνια, άρα το hardware τους έχει ξεπεραστεί (επίσης οι mac βάλανε intel) το software είναι η διαφορά τους και ο λόγος αξιοπιστίας τους και οι δίσκοι οι διαφορές των xeon που μιλάμε πέρα από το mp είναι ως προς το σύστημα που θα χτιστεί με αυτούς τους επεξεργαστές οι επεξεργαστές μπορεί να μην έχουν ρόλο αλλά ανάλογα με τον επεξεργαστή χτίζεται και το υπόλοιπο σύστημα οι 33xx θα δουλέψουν με το chipset 3210 με ότι αυτό συνεπάγεται ενώ οι 54xx θα δουλέψουν με το chipset 5400 που έχει αρκετές διαφορές και να στις γράψω μάλλον δεν θα καταλάβεις κάτι βέβαια γιατί είναι πολλά πράγματα που θέλουν επεξήγηση, οπότε αν θέλεις ψάξε το στο internet ακόμη περισσότερο οι 33xx θα παίξουν με απλές μνήμες ενώ οι 54xx θα παίξουν με μνήμες fb για server να μια σημαντική διαφορά των xeon συστημάτων σε σχέση με τα desktop για αυτό έγραψα πριν ότι οι συμβατότητες των 33xx δεν παραπέμπουν σε xeon σύστημα xeon χωρίς mp και χωρίς fb-dimm τι διαφορά έχει με το desktop, καμία, το θέμα άρα είναι αν χρειάζεσαι deskstop (απλό ή up xeon) ή mp (mp xeon) οι fully buffered μνήμες είναι πολύ πιο αξιόπιστες και δυνατές ανάλογα με τις εφαρμογές αλλά μιλάμε για διαφορετική αξιοπιστία από αυτήν που περιέγραψα αρχικά δεν μιλάμε για το αν θα κολλήσει το σύστημα, αυτό έχει σχέση μόνο με αυτά που είπα πιο πάνω η αξιοπιστία εδώ έχει να κάνει κυρίως με τα services που θα τρέχουν και αν δεν είσαι επιχείρηση και με βάση αυτά που έγραψες ότι θα τρέξεις, δεν το χρειάζεσαι βασικά το χα ψάξει το θέμα και είχαμε υπολογίσει σε πόσα χρόνια θα δει κάποιος πραγματικό corruption αν δεν χρησιμοποιεί error correction και δεν είχε πρακτική διαφορά οπότε fb-dimm σημαίνει περισσότερο απόδοση Απλά θέλω να ξερω αν κρύβουν καμια παγίδα οι 33 ή αν κάνουν πράγματι για server εφαρμογές.Ευχαριστώ και πάλι το νόημα είναι ότι για server εφαρμογές δεν χρειάζεσαι server hardware αλλά server software οι 33xx είναι ακριβώς οι core 2 quad επεξεργαστές και τπτ άλλο αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το αν κάνουν ή όχι κάνουν όπως κάνουν και οι core 2 επεξεργαστές, δεν έχει να κάνει με τους επεξεργαστές, δεν υπάρχει τέτοια σχέση hardware θα χρειαζόσουν μόνο αν είχες ανάγκη για δεύτερο επεξεργαστή οπότε αναγκαστικά πας σε xeon αλλά εδώ είμαστε πολύ μακριά από αυτήν την περίπτωση με λίγα λόγια κοιτάς πόσο κάνει ένα pc με τον core 2 quad 9550 πάνω (όχι 9400 που έγραψα κατά λάθος σε άλλο post), που απότι κοίταξα σε αυτά που θες βγαίνει μάλλον πιο φθηνά από τον xeon 33xx ενώ όχι απλά έχει την ίδια απόδοση, είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς μόνο που θα διαλέξεις εσύ το κουτί και τα κομμάτια που θα είναι μάλλον καλύτερα από έτοιμο σύστημα και μάλλον θα έχεις και μεγαλύτερη ευελιξία και από εκεί και πέρα παίρνεις αυτό που θέλεις με βάση αυτά τα δεδομένα αυτά ελπίζω να σε βοήθησα και να μη σε μπέρδεψα περισσότερο
Laportos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2009 Έλα φίλε, πολύ ενδιαφέρον αυτά που εγραψες, με βοήθησαν πολύ. Μετά από αυτά αποφάσισα να ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα επενδύσω στους καλούς δίσκους σε συνδιασμό με RAID και στα software. Λόγω της ελάχιστης διαφοράς της τιμής μεταξύ q9550 και xeon 3360 διαλέγω xeon. Τώρα αυτό που είπες με το να φτίαξω το δικό μου server το έχω σκεφτεί και δεν θα είναι αρκετα δύσκολο. Απλά το θέμα είναι ότι κατα αρχή δεν θα πάω σε μια πιο φθηνή λύση και κατα δέυτερο δεν νομίζω να είμαι σε θέση να φτιάξω ένα σύστημα που θα μου είναι πιο αξιόπιστο από αυτό της DELL το οποίο πιθανότατα πέρασε από πολλόυς ελέγχους πριν να βγει στην αγορά και μου προσφέρει 3 χρονια εγγυση. Oκ τώρα πρέπει να κάνω δίαβασμα για τα RAIDS ευχαριστώ πολύ και πάλι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.