APAGON Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2009 Παιδιά αυτό το θέμα με τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα αν και πιασιάρικο για ιστορίες συνομωσίας, δεν με έχει πείσει ακόμα. Πιστέυεται ότι είναι τόσο εύκολο να διαχειριστείς μια παγκόσμια οικονομία? Ποιος πολιτικός έμαθε οικονομικά πριν κυβερνήσει? Επίσης, όταν στο παρελθόν το χρήμα ελεγχόταν από το κράτος, δεν είχαμε πιο συχνά κραχ?Ακόμα δεν έχω δει μια επιστημονικά τεκμηριομένη άποψη στο γιατί το σημερινό σύστημα παραγωγής χρήματος μέσω δανεισμού και όχι μέσω αντιστοιχιας σε χρυσό, είναι αποτυχημένο ή παγκόσμια συνομωσία. Ένα κράτος δεν το ενδιαφέρει να παράγει χρήμα, αλλά αυτό το χρήμα να κινείται και να προκαλεί ανάπτυξη. Για εμένα και εσένα όμως είναι αλλιώς, διότι το χρήμα έχει απόλυτη αντιστοιχία σε υλικά αγαθά (πχ αμάξι). Ωστόσο για έναν διαχειριστή οικονομίας το σημαντικό είναι η "κίνηση" του χρήματος. Σίγουρα οι πλούσιοι του κόσμου δεν περίμεναν το νέο οικονομικό μοντέλο για να ελέγχουν κάτι. Τους πολιτικούς τους είχαν πάντα στο τσεπάκι τους με οποιοδήποτε μοντέλο..... Επίσης... http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking#How_it_works
jimarass Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2009 Οκ, αλλά και πάλι δεν κατάλαβα πως οι ιδιωτικοί τραπεζίτες κερδίζουν έτσι.....
afentiko7 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 εγώ ακόμα δεν κατάλαβα τα 100 ευρώ γιατί τα βάζει η ττε (ας πούμε). Και καλά αν δεν τα βάλει το κλείνουμε το μαγαζί? Και καλά μπορώ να πάω εγώ αύριο και να ζητήσω από τη ττε να μου βάλει 100 ευρώ? @jimarass φαντάσου πως για κάθε α μέχρι κ το reserves είναι 0. Μετά γίνεται >0 οπότε αυξάνεται το απόθεμα της.
random Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Πόσοι απο εσάς γνωρίζετε το τραπεζικό σύστημα και ποια η επίδρασή του στη κοινωνία μας; * Τι είναι ο πληθωρισμός, τι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους; Τι είναι το εθνικό χρέος; ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Σας εγγυώμαι ότι αξίζει τον κόπο… Ωραία η ταινία. Νομίζω οτι κερδίζει επάξια μια θέση στο ψηλότερο ράφι, δίπλα στα βιβλία του Λιακόπουλου. υπάρχει αντίλογος: http://studimonetari.org/articoli/moneyasdebtcritique.html και εναλλακτικός δρόμος : επιστροφή στις σπηλιές και το κυνήγι αρουραίων με ρόπαλα. Μονο που αυτή τη φορά, τον κερατά που ανακάλυψε τον τροχό θα τον φάμε νωρίς, πριν [ξανα]γίνουν όλα αυτα τα δυσάρεστα για δεύτερη φορά ---------------------------------------------------- Το πρόβλημα, για μένα, δεν ειναι το αν δημιουργήται πραγματικό ή εικονικό χρήμα, και ολα αυτα τα τρομερά, αλλα το ότι τόσοι πολλοί δηλώνουν έκπληκτοι, άφωνοι, οτι δεν φανταζόντουσαν, "πώπω μας άνοιξες τα μάτια", μετα απο παρόμοια πόστς, ή βιντεο. Το οτι πραγματι όπως δηλώνει η αρχική -ρητορική (; ...) - ερώτηση... ελάχιστοι απο εμάς γνωρίζουν τα βασικά του τραπεζικού συστήματος και οικονομίας, πληθωρισμός, τι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους, Τι είναι το εθνικό χρέος, κλπ.. απο αυτή την άποψη, συμφωνώ οτι άξιζε τον κόπο. όχι οτι θα τα μαθεις απ το βιντεο, αλλα ειναι ενας τρόπος κι αυτός να το ψάξεις παραπέρα.
jimarass Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2009 Είναι γεγονός πως αν μπεις σε μια τράπεζα και ρωτήσεις πως βγαίνει το χρήμα, κανείς δε θα ξέρει να σου πει. Το ίδιο και αν πας σε ένα οικονομικό πανεπιστήμιο. Το πιο φανταστικό είναι πως όλοι το έχουμε αποδεχτεί ως δεδομένο και όταν μας κάνουν την ερώτηση, μένουμε έκπληκτοι για το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουμε αναρωτηθεί για αυτό. Ωστόσο η ανθρώπινη ιστορία έχει δείξει πως παγκόμσιες συνομωσίες δεν υπάρχουν. Μόνο εκμεταλευτές συγκυριών και αμάθειας. Το ερώτημα είναι, αν σήμερα ένα γκρουπ ανθρώπων εγκαθιδρούσε ένα κράτος και αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει το σύστημα που προτείνει ο συγγραφέας, ώστε πχ να μην χρειάζεται πια η φορολόφία, το χρήμα που θα δημιουργούταν ΤΙ αξία θα είχε συγκριτικά με άλλα νομίσματα και πως θα μεταβαλόταν αυτή η αξία? Από ότι φαίνεται, σε μια παγκόμσια αγορά, ουσιαστικά το χρήμα είναι ένα. Για αυτό και έχουμε συνεχώς αλλαγές στις ισοτιμίες. Επομένως, ο έλεγχος του χρήματος βρίσκεται πια στη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς και σίγουρα αυτός που ελέγχει την κυκλοφορία του είναι ο πιο δυνατός παίχτης, και δικαιωματικά, αφού αυτός έχει τα περισσότερα να χάσει σε περίπτωση προβλήματος....... Ωστόσο , ακόμα και αυτός ο παίχτης δεν ειναι πια τόσο ισχυρός, αλλιώς οι ΗΠΑ δεν θα χρειαζόταν να πάνε στο ΙΡΑΚ για να εξασφαλίσουν πετρέλαιο........
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.