Προς το περιεχόμενο

Η σφαγή στη Γάζα

BaLsAmoMenos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
@washcloud

Όταν απορρίπτεις ένα σχέδιο, υφίστασαι τις συνέπειες ή δρέπεις τους καρπούς της θέσης σου, ανάλογα με το αποτέλεσμα της άρνησης. Τρεις φορές επιχείρησαν δια της βίας να επιβάλλουν τη θέλησή τους οι Άραβες, τρεις φορές απέτυχαν. Δεν πήγαν με ρόδα να βρουν λύση. Με τα όπλα πήγαν να την επιβάλλουν. Και όχι μόνο οι Παλαιστίνιοι. Και οι Σύριοι που κλαίγονται χρόνια για το Γκολάν, και οι Αιγύπτιοι που επί δεκαετίες ήταν τα μαύρα πρόβατα του Αραβικού κόσμου επειδή σύναψαν ειρήνη με το μισητό εχθρό.

Το "vae victis" έχει να κάνει με τη ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων: όταν χάνεις τρεις πολέμους, υφίστασαι τις συνέπειες της ήττας. Το δίκαιο είναι σημαντικό, αλλά εδώ δε συζητάμε για δίκαιο, συζητάμε για λύσεις. Τα "προπατορικά δίκαια" οδήγησαν σε ουκ ολίγα αδιέξοδα. Ωραία και καλά τα "δίκαια" της Ελλάδας στη Μικρά Ασία ή την Κύπρο, αλλά το ζήτημα είναι να βλέπεις ρεαλιστικά το θέμα. Και την Κύπρο δεν την αναφέρω τυχαία: γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει με την καραμέλα της "δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό". Σε ηλικία 35 ετών, ακόμη δεν έχω ακούσει ΕΝΑΝ πολιτικό ηγέτη να ορίζει με ρητό και σαφή τρόπο το τι συνιστά για τους Έλληνες "δίκαιη και βιώσιμη λύση". Το αυτό ακριβώς μπορώ να πω και για τους ηγέτες των Παλαιστινίων, είτε αυτούς της Φατάχ, είτε αυτούς της Χαμάς.

Για να σταματήσουν να ανατινάζουν καφετέριες οι μεν και να εξαπολύουν ρουκέτες από ελικόπτερα ή ό,τι άλλο οι δε, θα πρέπει οι ηγέτες τους να αποδεχτούν ότι για την ειρήνη χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το "δώστε μας ολόκληρη την Ιερουσαλήμ και όσα εδάφη γουστάρουμε", όποια πλευρά και αν το λέει, δε συνιστά ούτε ρεαλιστική προσέγγιση ούτε αμοιβαία υποχώρηση. Δεν προκαλεί η βία το πρόβλημα, η βία είναι έκφανση του προβλήματος. Το πρόβλημα, όπως προείπα, είναι οι ουτοπικές διεκδικήσεις αμφοτέρων των πλευρών.

Το ποιοι θέλουν "σαφώς" την κατατρόποση του άλλου, είναι μια μεγάλη κουβέντα. Θα πρότεινα να μην αναζητάς αγίους και δαίμονες κατ' αποκλειστικότητα σε αυτή την ιστορία.

Το πρόβλημα με τους λαούς είναι ένα. Ότι όλοι δεν παρουσιάστηκαν στην ιστορία την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι, δεν υπάρχει ΟΥΤΕ συμφωνία για τον έλεγχο εδαφών, ΟΥΤΕ άμεση επικοινωνία, αφού άλλες είναι πχ οι αρχές των Ελλήνων και άλλες των πρόσφατων Τούρκων. Και ο κάθε λαός χτίζει μια λογική που δικαιολογεί την ύπαρξή του.

ΠΧ οι Έλληνες ήταν σχεδόν πάντα αμυντικός λαός και ¨πρωπατορικός". Σκέφτεται με βάση τη λογική, την ΤΙΜΗ και το συναίσθημα. Θεωρεί τους διεθνοιύς κανόνες ως ψευτονταβατζιλίκη των νεότερων "ψαράδων" λαών και αρνείται την ένοια της νομιμοποίησης της κατάκτησης εδαφών. Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωσή μας όπου η ελληνική συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι μοναδική, μας δίνει ένα ακόμα δικαιολογιτικό "να κράξουμε" όποιον τολμήσει και βεβηλώσει/απειλήσει αυτό το "πάτριο" έθνος.

Οι Τούρκοι από την άλλη θεωρούν επιτυχία και εθνικό θρίαμβο την κατοχή εδαφών του Βυζαντίου, διότι χωρίς αυτά απλά σήμερα δεν θα υπήρχαν. Έτσι έφτιαξαν εθνικές αντιλήψεις τέτοιες που να συμβαδίζουν με το γεγονός αυτό και να δικαιολογούν ψυχολογικά την ένοια της "κατάκτησης". Όταν σηκώνουν πανό που δείχνει τον Μωάμεθ το θριαμβευτή, ποτέ δε σκέφτηκαν πόσους νεκρούς Έλληνες ΚΑΙ Τούρκους κρύβει από πίσω.

Πόσοι άνθρωποι βιάστηκαν, πέθανα, βασανίστηκαν, όταν εμείς σήμερα μας κόβεται το ρεύμα και δεν την παλεύουμε???? Οι Τούρκοι χέστηκαν, εμείς όμως που ως φιλοσοφικός λαός, ξέρουμε πως κάποιος ζει πραγματικά επειδή κάποιοι τον θυμούνται, θυμούνται τι έκανε, πως έζησε, πως πέθανε. Ποιος ξεσπιτωμένος θα ήθελε ποτέ να ξεχάσει το σπίτι του, τη βιασμένη γυναίκα του? Τι λέμε τώρα????? ΚΑι μετά να έρθει κάποιος να σου πει πως στο όνομα της ειρήνης πρέπει να ξεχαστούν και να διαγραφούν από τη μνήμη χιλιάδες νεκροί. Η ζωή ΔΕ ΖΥΓΙΖΕΤΑΙ. Η ζωή δύο ανθρώπων ΔΕΝ είναι διπλάσιας αξίας από τη ζωή ΕΝΟΣ, αφού δις εις άπειρο είναι πάλι άπειρο. Γιατί τότε ο Στρατιώτης Ράιν να σωθεί από κίνδυνο ζωής 5???

Από τη λογική των δύο λαών, θεωρώ πως η λογική του έλληνα είναι πιο μαρτυρική,πιο δύσκολη αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ. Η λογική του Τούρκου είναι η λογική της ζούγκλας, όπου σκοπός είναι μόνο η επιβίωση και η διαιώνιση του είδους μας με τις λιγότερες απώλειες. ΜΑ ποια η λογική να διαιωνείς μια ζωή , όταν πχ το μόνο που κάνεις σε αυτήν είναι να δουλεύεις, να πληρώνεις, να ΜΗ γλεντάς. Γιατί δουλεύεις για να αφήσεις κάτι στα παιδιά σου?

Λένε κάποιοι ΠΟΙΟΣ πολιτικός θα πει πως πρέπει να συμβιβαστούμε για την Κύπρο. ΜΑ ΓΙΑΤΙ να συμβιβαστείς? Συμβιβάζετσαι όταν χάνεις κάτι εσύ και ο άλλος. Αν ο άλλος σου έκλεψε αυτό που διαπραγματεύεται, ΔΕ θεωρείται πως "χάνει κάτι" αν συμβιβαστεί. Με την ίδια ένοια, πάω σε ένα σπίτι, δέρνω το νοικοκύρη, καπακώνω ένα δωμάτιο και μετά συμβιβάζομαι μαζί του να μοιράσουμε το δωμάτιο και έτσι και οι δύο μας δήθεν χάσαμε μισό δωμάτιο!!! Βέβαια υπάρχει και ο "έξυπνος" συμβιβασμός, όταν ξέρεις ότι μετά από 5 χρόνια θα έχεις "Αγοράσει" το μισό δωμάτιο που έχασες (και αυτό ουσιαστηκα πλασάρεται για την Κύπρο)

Αυτό που λείπει από την ανθρωπότητα, ένα μια χάρτα όπου θα υπογράφεται από όλους τους λαούς και θα καθορίζει το ΔΙΚΑΙΟ. Δίότι μέχρι σήμερα ισχύει το "ότι έχεις από κατάκτηση είναι δικό σου".

-----Προστέθηκε 7/1/2009 στις 03 : 06 : 09-----

Κατά τα λοιπά, με το κομμάτι στα bold συμφωνώ απόλυτα. Ταυτόχρονα, αυτή η αναθεματισμένη τάση μου να μην αρκούμαι στο να γίνομαι αρεστός αλλά να επιμένω να τσιγκλάω τους ανθρώπους, με πιέζει να γράψω πως το Ισραήλ δε θα είχε λόγο (πρόσχημα, αφορμή, όπως θέλετε πείτε το) να κάνει αυτά που κάνει τώρα στη Γάζα αν κάποιος ανεγκέφαλος "ηγέτης" της Χαμάς δεν είχε αποφασίσει να ξεστοκάρει τις ρουκέτες που μάζευε 6 μήνες που διήρκεσε η εκεχειρία...

Γιατί ποιος αποκλείει ότι αυτός που το έκανε, δεν είχε "ανωτέρες" διαταγές να το κάνει. Πίστεψέ με , υπάρχουν πολλοί χαρτογιακάδες γραφειοκράτες που στο όνομα της σωτηρίας δισεκατομυρίων από τον κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομικής κατάρευσης, θα διαιώνιζαν χωρίς τύψεις ένα τέτοιο καθεστός στην Παλαιστίνη. Μάλιστα θα ένοιωθαν και υπερύφανοι και θα λέγανε και ιστορίες στα εγγόνια τους!!

• Απαντ. 269
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Ζητώ ταπεινα συγγνώμη, στο μέλλον θα φροντίσω να περιοριστώ σε αποφθεύγματα του τύπου "τα @@ μου κουνιούνται", που κατά πώς φαίνεται συνάδουν με την έκκληση για κόσμια κουβέντα στο μπλα-μπλα.

Η προσπάθειά σου να αγνοείς υποκριτικά τα επιχειρήματά μου για το άδικο της μίας πλευράς με πρόσχημα ότι δεν γίνεται κόσμια κουβέντα πέφτει στο κενό. Μπορώ μάλιστα να πω ότι μου θυμίζει κατά κάποιον τρόπο την κλασική τακτική προσπάθειας περιθωριοποίησης "ακραίων" και "επικίνδυνων" απόψεων. Φιλικά.

• Super Moderators
Δημοσ.

Απλώς αποφεύγω να εκτραχύνω τη συζήτηση, σεβόμενος τους όρους του χώρου που με φιλοξενεί. Οι ακρότητες είναι αποκούμπι όσων δεν έχουν τι να πουν και πάνε να το ρίξουν στην ανέξοδη μαγκιά και το εκ του μακρόθεν βαρύ αντριλίκι.

Παρενθετικά, το να προσπερνάς αποφάσεις του ΟΗΕ (οι οποίες, όπως μπορεί να δει κανείς στους χάρτες εδώ κι εδώ, προέβλεπαν πολύ ευνοϊκότερες εδαφικές ισορροπίες για τους Άραβες από όσα αποτελούν τη βάση των τωρινών διαπραγματεύσεων μετά τις συμφωνίες του Όσλο), χαρακτηρίζοντές τες αποκλειστικά προϊόν τρομοκρατίας, λες και η άλλη πλευρά ούτε που είχε ακούσει τι εστί τρομοκρατία, δε συνιστά επιχείρημα. Παρενθετικά, στο άρθρο για τα επεισόδια του 1920, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πού ανήκαν οι Εβραίοι που σκοτώθηκαν...

Κοντολογίς, εσύ θεωρείς πως η μία πλευρά έχει όλο το δίκιο, και η άλλη όλο το άδικο. Προφανώς, δε συμφωνώ, και προσπαθώ χωρίς να κουνώ τους γεννητικούς μου αδένες αλλά μιλώντας συγκεκριμένα να εξηγήσω το γιατί.

Εξίσου φιλικά.

Δημοσ.
Απλώς αποφεύγω να εκτραχύνω τη συζήτηση, σεβόμενος τους όρους του χώρου που με φιλοξενεί. Οι ακρότητες είναι αποκούμπι όσων δεν έχουν τι να πουν και πάνε να το ρίξουν στην ανέξοδη μαγκιά και το εκ του μακρόθεν βαρύ αντριλίκι.
Δεν είμσι ρατσιστής με τους Εβραίους παρότι μπορεί να άφησα τέτοιες υπόνοιες σε κάποια ποστ. Έχω πρόβλημα με κάποιους από αυτούς. Αν είχα απέναντι μου κάποιον Εβραίο θα τον αντιμετώπιζα αρχικά με συμπάθεια όπως θα έκανα με οποιονδήποτε. Αν μίλαγα με κάποιον Ισραηλινό θα προσμετρούσε επιπλέον ότι αναγνωρίζω ότι έχει μεγαλώσει σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπως και ότι έχει δεχθεί μία Α’ πλύση εγγεφάλου. Αυτό δεν με εμποδίζει όμως από το να καταδικάζω απόλυτα και ανεπιφύλακτα τις πρακτικές του Ισραήλ, ενός κράτους που είναι δομημένο γύρω από την ιδεολογία του Σιωνισμού. Όσον αφορά τον τρόπο που γράφω, λυπάμαι αλλά βλέποντας συνέχεια παιδάκια με ανοιγμένο κεφάλι και εξαθλιωμένες μανάδες να κλαίνε μου βγαίνει μία καφρίλα ενάντια σε αυτούς που κάνουν τα κουμάντα και κινούν τα νήματα.

Παρενθετικά, το να προσπερνάς αποφάσεις του ΟΗΕ (οι οποίες, όπως μπορεί να δει κανείς στους χάρτες εδώ κι εδώ, προέβλεπαν πολύ ευνοϊκότερες εδαφικές ισορροπίες για τους Άραβες από όσα αποτελούν τη βάση των τωρινών διαπραγματεύσεων μετά τις συμφωνίες του Όσλο), χαρακτηρίζοντές τες αποκλειστικά προϊόν τρομοκρατίας, λες και η άλλη πλευρά ούτε που είχε ακούσει τι εστί τρομοκρατία, δε συνιστά επιχείρημα. Παρενθετικά, στο άρθρο για τα επεισόδια του 1920, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πού ανήκαν οι Εβραίοι που σκοτώθηκαν...

Δεν είμαι τόσο αφελής να κρίνω μία κατάσταση με βάση τι θα μπορούσε να είχε γίνει υποθετικά. Κρίνω εκ του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα είναι το κράτος του Ισραήλ να ισχυροποιείται σε κάθε επίπεδο και οι εχθροί του να εξοντώνονται συστηματικά με τον χειρότερο τρόπο. Γιατί να πιστέψω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά αν οι άλλοι ήταν καλά παιδιά, από την στιγμή που το πλάνο εξ' αρχής ήταν να κυριαρχήσουν στην περιοχή με κάθε τρόπο? Ξανά, τα ανοιγμένα κεφάλια μικρών παιδιών δεν με βοηθάνε να γίνω ευκολόπιστος.

Κοντολογίς, εσύ θεωρείς πως η μία πλευρά έχει όλο το δίκιο, και η άλλη όλο το άδικο.

Tι θες να βάλουμε ποσοστά στο πόσο φταίει ο καθένας? Ααφαλώς πιστεύω ακράδαντα ότι μία πλευρά φταίει πολύ περισσότερο.
Προφανώς, δε συμφωνώ, και προσπαθώ χωρίς να κουνώ τους γεννητικούς μου αδένες αλλά μιλώντας συγκεκριμένα να εξηγήσω το γιατί.

Good for you.

Δημοσ.

...πάμε μια ανασύνταξη ε :

Προσωπικά "είμαι εδώ"

α)όχι για να "δώσω λύση" στο Μεσανατολικό. Ούτε καν μια αυτάρεσκη, ημιμαθή, αφελή άποψη περί πρότασης "λύσης".

β)...γιατί μου την έδωσε ΑΣΧΗΜΑ όταν πρωτοδιάβασα "σε τέτοιες περιπτώσεις φταίνε κι οι δυο, πρέπει και οι δυο να σταματήσουν να αλληλοσκοτώνονται" κλπ. Είναι μεγάλο καφριλίκι να περνάς από δρόμο που σφάζονται δυο επειδή ο ένας έκανε κατάληψη στο σπίτι του άλλου, και να λες "οκ, οκ, με τα σφαξίματα δε θα βγει άκρη, πρέπει να το χωρίσετε στη μέση". Αυτός που έκανε την κατάληψη, θα είναι η καλύτερή του. Ο άλλος πάλι, θα έχει το "ηθικό έρεισμα" να του τινάξει τα πέταλα στον αέρα, και φυσικά και τη διάθεση, και την ανάγκη. Διότι αν δεν υπάρξει δικαίωση, η τραγωδία θα συνεχίζεται στον αιώνα τον άπαντα.

γ)...γιατί μου την έδωσε ΑΚΟΜΑ περισσότερο να διαβάζω βλήματα να μιλάνε για απολίτιστους και φανατικούς, λες και αυτοί έτσι γεννήθηκαν. Λες και Ιρλανδοί, Κούρδοι, Παλαιστίνιοι κλπκλπκλπ γεννήθηκαν "απολίτιστοι", με το γονίδιο της αποδιοργάνωσης μέσα τους.

δ)γιατί για 'μένα αυτό που μετράει σ' ένα φόρουμ θρεντ όπως αυτό, είναι να τονιστεί "ποιός έχει το δίκιο". Πώς να το κάνουμε, έχω ένα ψώνιο να ακούγεται "η αλήθεια".

Και η "αλήθεια", όσο κι αν για άλλους πρέπει να αλεστεί με την "πραγματικότητα" και να μοιραστεί σε σακκιά, να συμψηφιστεί με τ' άλλα αλεύρια, με τις επιμέρους "μικρές αλήθειες της κάθε μεριάς", δεν παύει να είναι μία :

Ο κόσμος που κατοικούσε στην περιοχή της Παλαιστίνης για χιλιετηρίδες, έχοντας δεχτεί διάφορους "δεσποτάδες" στο σβέρκο του, ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφεία αραβόφωνος. ΑΥΤΟΣ ο κόσμος, δεν έκανε ποτέ καταλήψεις, μαζικές εκδιώξεις, σφαγές. Αυτός ο κόσμος δεν κυνήγησε όσο κυνηγήθηκε από ένα κράτος που επιβλήθηκε "στα καλά καθούμενα" μισό αιώνα πριν, κράτος το οποίο δεν απελευθέρωνε κάτι, αλλά έθετε όρια με το δικό του σκληρό τρόπο, όπως μόνο ένα Κράτος μπορεί, και που στη συνέχεια μόνο επεκτατικά λειτούργησε.

Μπορεί η "αλήθεια" να χρειαστεί να ξεχαστεί, να κλείσει τα μάτια, να παζαρέψει, να χάσει ακόμα, αλλά, δε θα παύει να είναι η αλήθεια.

Μπορείς να μου πεις ποια είναι η αφετηρία για αυτό;

Δηλαδή οι Εβραίοι δεν υπήρχαν σε κεινη την περιοχή ποτέ;

Υπήρχαν. Στα χρόνια της Π.Δ. κατά βάση. Και όχι μόνο. Και αργότερα. Ούτε κατά διάννοια όμως πλειοψηφικά. Και κυρίως, ως μετανάστες από κάθε μεριά του κόσμου. Το δικαίωμά τους επίσης σταμάταγε όταν με το έτσι θέλω διώχνανε άλλους από το επί αιώνων σπίτι τους.

Γιατί να μην βάλουμε σαν αφετηρία μια εποχή ας πούμε πριν 300-400-500 ούτε γω ξέρω πόσα χρόνια χρόνια όπου υπήρχαν(πλειοψηφία-μειοψηφία δεν έχει σημασία)

...πώς δεν έχει, πώς δεν έχει.

στην περιοχή και τους σφάζαν Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή οι Χριστιανοί και Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο οι Μουσουλμάνοι.

...γιατί η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ τους "αφετηρία", ήταν επί 20ου αιώνος. Και μάλιστα μέσω ΕΠΙΚΟΙΣΜΟΥ.

Η περιοχή τους ήταν πάντα αυτή και εκδιώχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απο Άραβες και λοιπούς. ...για διάβασέ τα λίγο καλύτερα, από ΠΟΤΕ "χάθηκαν" απ' την περιοχή.

Και οι Παλαιστίνιοι κάποιους έδιωξαν για να εγκατασταθούν εκεί,έτσι δεν είναι,νομίζω τους Εβραίους.Κάνω λάθος;

...μεγάλο.

Θα έπρεπε ίσως να είχα διευκρινήσει πως η γενική διαφωνία μου περί "άσπρου-μαύρου" εδράζεται στη διαφωνία μου ως προς την αφετηρία του κακού.

Ιστορικά, είναι ανακριβές ότι οι Εβραίοι "φυτεύτηκαν" στην Παλαιστίνη από τους Δυτικούς πριν από 60 και κάτι χρόνια μια ωραία πρωία και ξαφνικά εκεί που δεν υπήρχε θέμα, δημιουργήθηκε.

...όσον αφορά το "ανακριβές", λυπάμαι, αλλά ΕΙΝΑΙ. Διότι και πληθυσμιακά, και διοικητικά, "φυτεύτηκαν" και παραφυτεύτηκαν.

Εκεί βρίσκονταν πολλούς αιώνες πριν ...ένας κάποιος αριθμός από αυτούς και παρά τις διαρκείς διώξεις που υπέστησαν από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετά, κατάφεραν να διατηρήσουν έναν πληθυσμό εκεί. ..έτσι είναι πιο ορθό. Μικρή μειοψηφία, σύμφωνοι, ...ορθότατο αλλά πληθυσμός υπήρχε. ...so ? αφήσαν δηλαδή άνθρωπο να τους κρατάει τη θέση για παρκάρισμα ; ..δε σε καταλαβαίνω.. Η συγκεκριμένη "λογική", ΜΠΟΡΕΙ να καλύπτει "συναισθηματικά" τους Εβραίους, αλλά αποτελεί δικολαβίστικο επιχείρημα (για εβραϊκή χρήση πάλι), τη στιγμή που κάνανε τρελλούς επικοισμούς από τα πέρατα της γης εκδιώχνοντας ντόπιους αιώνων. Η συστηματική μετοίκηση των Εβραίων στα εδάφη της Παλαιστίνης είχε ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν τα γεγονότα του '48. ...η "συστηματική", μπορεί, αλλά δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με το "μπραφ" το μεταπολεμικό, και σίγουρα δεν δικαιολογεί το στα καλά καθούμενα να πετάξουν κι ένα αυτόνομο κράτος στην περιοχή, εκδιώχνοντας τους "αντιφρονούντες". ΕΚΕΙ είναι που "αρχίζουν όλα". Και πριν "καλά" μου τα 'λεγες (κι ας μη συμφωνούσα), με το "vae victis" και το ο τον παίξας-ο τον χάσας...Αλλά τώρα τί, πας να δικαιολογήσεις "τη μεριά του δικαίου των Εβραίων" ; Αν το πάμε έτσι, ας γινόντουσαν όλοι Αμερικάνοι. 'Αλλο η "μαγκιά" τους....άλλο το "δίκαιό τους" όμως.

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι διώξεις των Αράβων σε βάρος των Εβραίων στα διάφορα κράτη της περιοχής ενόψει της λήξης της εντολής των Βρετανών για διευθέτηση του ζητήματος της Παλαιστίνης το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγήσουν σε θεαματικό πολλαπλασιασμό του Εβραϊκού πληθυσμού στην Παλαιστίνη. Σόρι μαν, αλλά αν αυτό ειλικρινά το πιστεύεις ότι λειτούργησε με τον τρόπο που θεωρείς, και όχι ως την όψιμη Εβραϊκή δικαιολογία για να κάνουν α)κράτος β) αίσχη,,,τί να πω. Το κράτος θα γινόταν, δεν έγινε από "αντίδραση".

Επίσης ανακριβής είναι η εικόνα που καλλιεργείται και παρουσιάζει τους Άραβες να πετούν πέτρες απέναντι στα σιδερόφρακτα άρματα μάχης των σιχαμένων ναι ώπα, ανοιχτομάτηδες είμαστε, δεν είμαστε βλήτα, ποιός σου λέει ότι το τρώμε το "σιχαμένων" ; Σιχαμένοι ΔΕΝ ήταν μέχρι ν' αρχίσουν να ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Παρ' το πίσω γιατί θα πεις ότι δικαιολογούμε και το ναζιστικό ολοκαύτωμα, αν συνεχίσεις έτσι.. Εβραίων από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του Ισραηλινού Κράτους, με άλλα λόγια ότι ο αγώνας ήταν εξαρχής άνισος. ΗΤΑΝ άνισος φίλε μου. Ο λόγος που οι Άραβες (δε λέω Παλαιστίνιοι γιατί και το ΄48 οι Παλαιστίνιοι φωνή δεν είχαν, αφού ούτε κράτος είχαν, μιλούσαν εξ αυτών οι Σύριοι, Αιγύπτιοι και Ιορδανοί πάτρονές τους)

..το ότι δεν είχαν "φωνή", δεν σημαίνει ότι δεν ΖΟΥΣΑΝ κι όλας εκεί....απέρριψαν συλλήβδην το Ψήφισμα 181 (πολύ καλά δεν κάνανε ;!; ) είναι ότι είχαν τη βεβαιότητα ότι υπερτερούσαν συντριπτικά σε στρατιωτική ισχύ έναντι των Ισραηλινών (μα ΤΙ σχέση έχει αν ξέρανε πού πάνε τα 4 ή όχι ;! ) και επομένως, σε συνδυασμό με τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής (δηλαδή το ότι τα εδάφη της Παλαιστίνης ήταν κυκλωμένα από ισχυρά Αραβικά κράτη), θα μπορούσαν να τους εξοντώσουν (ρητά ορισμένος στρατηγικός στόχος του Αραβικού Συνδέσμου) (...για έλα στη θέση τους) και να κλείσει το θέμα de facto, οριστικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι διάφορες "οριστικές λύσεις" που ξεφυτρώνουν στην πορεία της ιστορίας σπάνια είναι "λύσεις" και ακόμη σπανιότερα "οριστικές". ...So ; ΑΛΛΑΖΕΙ αυτό, το γεγονός ότι η Παλαιστίνη ήταν αραβοκατοικημένη ; !

Θέλω να πω, οι Άραβες που δικαίως έχουν κάνει σημαία του αγώνα τους το αυτονόητο δικαίωμα των Παλαιστινίων στο να έχουν κράτος, αρνήθηκαν συστηματικά και για δεκαετίες (ορισμένες παρατάξεις συνεχίζουν να το αρνούνται) το δικαίωμα των Ισραηλινών να έχουν κράτος. ...εδώ μιλάμε στα καλά καθούμενα να σου συστήσουν αμερικανοτραφές ΚΡΑΤΟΣ μεσ' στα πόδια σου, με όλα του τα παρελκόμενα, και συ το συζητάς αν έπρεπε να το αρνούνται ή όχι ; ! Δε συζητάμε καν για το αν θα έπρεπε οι Εβραίοι να λάβουν λιγότερα εδάφη από όσα τους έδινε το σχέδιο του ΟΗΕ: η θέση του Αραβικού Συνδέσμου ήταν μηδέν εδάφη, κανένα κράτος, ήδη από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του '47, επίσημα, σε διπλωματικό επίπεδο από πολύ νωρίτερα. ..να μη συνεχίσω τα ερωτηματικά, έγινε αντιληπτή η θέση μου, αλλά και η δική σου : Να συσταθεί Ισραηλινό κράτος. Ε να που εσυστάθη, και γιγάντωσε όπως έχει γιγαντώσει έκτοτε. Φαντάσου να δίνανε και τις ευλογίες τους. Δεν είχε λοιπόν "δουλειά" να γίνει Ισραηλινό κράτος ΟΠΩΣ έγινε. Θες κύριε αυτονομία ; Πολύ ευχαρίστως. Μη μου κουβαλήσεις όμως εδώ πέρα κάτι μύρια εποίκους, γιατί βρωμάει το πράμμα. Και βρώμισε και παραβρώμισε, και την πληρώνουν ακόμη οι "Παλαιστίνιοι".

Η λύση της Παλαιστίνης ήταν ιστορικά η πλέον βάσιμη και λογική (σε σχέση, λόγου χάρη, με το Βρετανικό σχέδιο της εγκατάστασης των Εβραίων στην Ουγκάντα), (δηλαδή τους είχανε οι Εγγλέζοι κλειδωμένους και δεν ξέρανε τί να τους κάνουνε. Ε γιατί δεν τους στέλνανε στη Βoστώνη ; Φοβόντουσαν μη τους πετάξουν στη θάλασσα ; ) χωρίς να σημαίνει ότι οι χειρισμοί ήταν ιδεώδεις. ..far from "ιδεώδεις", γιατι κλείσανε πολλά σπίτια από τότε.

Τα παραπάνω δεν αποτελλούν δικαιολογία για τα όσα συμβαίνουν σήμερα, αν και νομίζω ότι βοηθούν στην ερμηνεία πολλών καταστάσεων. Απλώς τα αναφέρω για να εξηγήσω καλύτερα τη θέση μου περί ανυπαρξίας απόλυτου, ξεκάθαρου και αναμφισβήτου "δίκαιου" σε αυτή την υπόθεση.

...σε καταλαβαίνω. Όχι, αλήθεια, σε καταλαβαίνω. Αυτό όμως που ΕΣΥ δεν καταλαβαίνεις, είναι ότι όντως ναι μεν ΔΕΝ υπάρχει απόλυτο, ξεκάθαρο "δίκαιο" στην υπόθεση, υπάρχει όμως το δίκαιο του "ήρθε μια μέρα ο άλλος να με πετάξει από το σπίτι μου".

Το δίκαιο είναι οι άνθρωποι να έχουν έναν τόπο δικό τους, να κάνουν τα κουμάντα τους. ..ακριβώς το επιχείρημα των κυνηγημένων Παλαιστινίων.. Η πατρίδα των Εβραίων, όμως, είναι ένα πράγμα σαν τα ΧΥΤΑ στην Ελλάδα: ναι, μωρέ, καλά είναι και πρέπει να υπάρχουν, αλλά ΟΧΙ εδώ, μακριά από μας και όπου να' ναι ας τα φτιάξουν. ..η πατρίδα των Εβραίων ήταν στην Παλαιστίνη, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ρωσία, στην Αμερική, και ό,που γενικώς ήταν.Επειδή τους έκαψε ο Χίτλερ, έπρεπε αυτοί με τη σειρά τους να φάνε τους Παλαιστίνιους; Επειδή το γράφει η Βίβλος ;

Η αυθεντία ωραία τα λέει (δεν ξέρω αν θα συμφωνούσαν η κάτοικοι της Δρέσδης μαζί του, για το θέμα των βοβμαρδισμών, αλλά δεν πειράζει, για να μην αγγίξω καν το θέμα του κατά πόσο ερμηνεύει σωστά το στρατηγικό στόχο των Ισραηλινών βομβαρδισμών την εποχή που έγραφε όσα έγραψε), πλην όμως κάνει λόγο για επιστροφή των ορίων του Ισραήλ στα όρια προ του 1967 (Γραμμή Εκεχειρίας). Αυτό που δεν αναφέρει η αυθεντία είναι ότι το Ισραήλ είχε δεχτεί ένα χάρτη πολύ πιο ευνοϊκό για τους Άραβες από ό,τι ακόμη και τα σύνορα που δημιουργήθηκαν μετά το 1948 (μια βόλτα από BBC ή wikipedia αρκεί για να δει κανείς αυτό το χάρτη, μέχρι να μάθω να ποστάρω εικόνες στο insomnia). ...snoob : oι Εβραίοι, ΔΕΝ φτιάξαν ό,τι φτιάξαν απο "αντίδραση". Κι ούτε καταπατήσαν όσες έκτοτε συνθήκες καταπατήσαν επειδή τους την έδωσε. Προδιαγεγραμένα ήταν όλα...

Επίσης, η αυθεντία δε μας λέει ποιοι ήταν αυτοί που απέρριπταν ασυζητητί τα προ 1948 σύνορα (πόσω μάλλον τα μετά 1967). Κι ενώ καταδικάζει τη "δια των όπλων εξάπλωση του Ισραήλ επί εικοσαετία", δε μας λέει ποιοι είναι αυτοί που του έδωσαν χρυσή εκαιρία να επεκταθεί δια των όπλων, αντί να περιοριστεί στα όρια που έθετε ο ΟΗΕ. (...)

Με αυτά, το ξαναλέω, δε δικαιολογώ το Ισραήλ. Γενικά, δε νομίζω πως μπορεί να δικαιολογηθεί κάτι σε αυτή την ιστορία, παρά μόνο να ερμηνευτεί. Κι εύχομαι ο washcloud να έχει άδικο όταν ισχυρίζεται πως ένας ηγέτης που θα έκανε ανοιχτά λόγο για συμβιβασμό θα γινόταν βορά των ομοεθνών του, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Κι ο washcloud το εύχεται, αλλά δε νομίζω να έχει άδικο.

Κατά τα λοιπά, με το κομμάτι στα bold συμφωνώ απόλυτα. Ταυτόχρονα, αυτή η αναθεματισμένη τάση μου να μην αρκούμαι στο να γίνομαι αρεστός αλλά να επιμένω να τσιγκλάω τους ανθρώπους, με πιέζει να γράψω πως το Ισραήλ δε θα είχε λόγο (πρόσχημα, αφορμή, όπως θέλετε πείτε το) να κάνει αυτά που κάνει τώρα στη Γάζα αν κάποιος ανεγκέφαλος "ηγέτης" της Χαμάς δεν είχε αποφασίσει να ξεστοκάρει τις ρουκέτες που μάζευε 6 μήνες που διήρκεσε η εκεχειρία...

...ΤΩΡΑ ; Τώρα ΤΙ να λέμε βρε συ snoob ; Η τροπή που έχει πάρει ΠΛΕΟΝ το πράγμα ; Γιατί εγώ απ' τη μεριά μου συνεχίζω νομίζεις να γίνομαι ΕΠΙΣΗΣ "δυσάρεστος" ; Γιατί όλα πάνε στην "αρχή του κακού" που λέγαμε.

Απλώς αποφεύγω να εκτραχύνω τη συζήτηση, σεβόμενος τους όρους του χώρου που με φιλοξενεί. το συγκεκριμένο σε τιμά, και το εννοώ Οι ακρότητες είναι αποκούμπι όσων δεν έχουν τι να πουν και πάνε να το ρίξουν στην ανέξοδη μαγκιά και το εκ του μακρόθεν βαρύ αντριλίκι. ...αν όμως εδώ έχεις στο μυαλό ΚΑΙ τη δική μου συμπεριφορά απέναντι σε δύο βλάκες που συνάντησα στο θρεντ, και όχι απλά τις ιδέες σου χωρίς συγκεκριμένες έμμεσες αναφορές, να πω ότι το ίδιο θα φερόμουν κι εκ του σύνεγγυς, κι ας ήταν και πολυέξοδο...

Παρενθετικά, το να προσπερνάς αποφάσεις του ΟΗΕ (οι οποίες, όπως μπορεί να δει κανείς στους χάρτες εδώ κι εδώ, προέβλεπαν πολύ ευνοϊκότερες εδαφικές ισορροπίες για τους Άραβες από όσα αποτελούν τη βάση των τωρινών διαπραγματεύσεων μετά τις συμφωνίες του Όσλο), χαρακτηρίζοντές τες αποκλειστικά προϊόν τρομοκρατίας, λες και η άλλη πλευρά ούτε που είχε ακούσει τι εστί τρομοκρατία, δε συνιστά επιχείρημα. Παρενθετικά, στο άρθρο για τα επεισόδια του 1920, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πού ανήκαν οι Εβραίοι που σκοτώθηκαν... ...όσο για το "Όσλο", για διάβασέ το καλά, ποιοί το δυναμίτισαν, και τί είδους αίσθηση έκανε γενικά στον Κόσμο, αν δεν το θυμάσαι...

Κοντολογίς, εσύ θεωρείς πως η μία πλευρά έχει όλο το δίκιο, και η άλλη όλο το άδικο. Προφανώς, δε συμφωνώ, και προσπαθώ χωρίς να κουνώ τους γεννητικούς μου αδένες αλλά μιλώντας συγκεκριμένα να εξηγήσω το γιατί.

Εξίσου φιλικά.

..μια και ήδη "σχολίασα" κουβέντες σου που δεν είχαν απευθυνθεί σε 'μένα, να το κάνω άλλη μια :

Όταν το βάρος πέφτει κατά πολύ στη μια πλευρά, λογικό είναι να "ξεχνιέται" το όπιο δίκιο της.

Δεν έχεις τίποτα να πείς και ποστάρεις links και ιστοριές για άπλυτα και τέτοια. Ξυδάκι :-)

Ντάξει, δεν τρέχει τίποτα για τις γκρίζες ζώνες. Και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου γκρίζα ζώνη είναι. Ας μας πάρουνε και τους βάλτους στον Έβρο.

Μην ποστάρεις αγόρι μου, δεν το έχεις, ειλικρινά. Ορίστε και η κωλοτούμπα του thread:

...όσο για 'σενα "κόκκινε", θα αρκεστώ στην έμμεση προηγούμενη μου δήλωση περί βλακείας. Φυσικά και δεν έχω τίποτε περισσότερο από λινκς για πάρτη σου, όταν παραθέτεις κομμάτι που ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις ακόμη και με υπνοπαιδεία αν στο επιβάλλω, ως απόδειξη κωλοτούμπας. Κατάλαβες τουλάχιστον τί εννοούσα με την πικ, και σαν παιδάκι χάρηκες και την έβαλες στο φυσοκάλαμο. Κάτι είναι κι αυτό. Κωλοτουμπομαζώχτρα.

Δημοσ.

Εγώ πάλι washcloud χαίρομαι γιατί έστω και με αυτό τον τρόπο κατάλαβαίνεις και μόνος σου τον τόνο αλλά και τον σκοπό που πρέπει να έχει μια τέτοια συζήτηση.

Δημοσ.

Θα το ξαναπώ για άλλη μία φορά κι ας γίνομαι κουραστικός και ανεπιθύμητος από κάποιους. Το Ισραήλ είναι εκ καταβολής ένα φασιστικό/ ρατσιστικό κράτος. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο που το αποδεικνύουν πέρα από την θεωρία και τα γεγονότα. Οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης του θέματος παρακάμπτοντας είτε ηθελημένα είτε όχι αυτήν την ιστορική αλήθεια, δηλαδή ότι το Ισραήλ είναι εκ καταβολής ένα φασιστικό/ ρατσιστικό κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι καταδικασμένη να παραμείνει στο σκοτάδι.

Δημοσ.

@σνο(υ)μπ

Αν ξεχάσουμε την ιστορία και δούμε ψυχρά τα γεγονότα, θα παρουμε το μέρος του Ισραήλ. Δεχεται επίθεση από κάποιους και πρέπει να απαντήσει. Ασε που αυτοί οι κάποιοι δήθεν επιζητούν την εξόντωση του*

Ομως αυτοί οι κάποιοι δεν ξύπνησαν μια ωραία πρωία και άρχισαν να βαράνε στα καλά καθούμενα. Πάει μακριά η βαλίτσα. Και ναι ξεκινάει από το 20, όταν οι αραβες (η εθνικότητα σε αυτούς εμφανίστηκε πολύ αργότερα σε σχέση με τους Ευρωπαίους) ψυλλιασμένοι από τις αγορές γης από εβραίους έκαναν επεισόδια. Δικαιολογημένα διότι γενικά η ΜΑ είναι από τις πιο άγονες και πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη. Μετά λοιπόν το 48 αποφασίστηκε να γίνει ένα κράτος του Ισραήλ, σε εδάφη όμως που κατοικούσαν Παλαιστίνιοι. Οπότε με το έτσι θέλω και χωρίς προηγούμενο (δεν υπήρχε δείγμα εβραίου πριν το 1900 εκεί) εκδίωξαν τους παλαιστίνιους από τις πατρογονικές τους εστίες και τους έστειλαν προσφυγες σε γαζα και δ.οχθη. Ε ο καθένας που δεν ήθελε να εκδιωχθεί από το σπίτι του θα άρχιζε αντεπίθεση. Και ερχόμαστε στον πόλεμο του 67. Μετά τη λήξη του το Ισραήλ μετατρέπει τη γάζα σε σκουπιδότοπο. Ολες αυτές οι πόλεις που ακούς, Γιουνίς, Χανούμ είναι προσφυγικοί καταυλισμοί. Εκδιώχθηκαν με τη βία. Βλέπεις η ανώτερη φυλή των εβραίων δεν μπορούσε να επιτρέψει την επιμειξία με Αραβες. Εδώ βεβαια δεν επέτρεψε την επιμειξια με άτομα της λευκής φυλής. Πως στο καλό διατηρήθηκαν άσπιλοι και αμόλυντοι 2000 χρόνια. Οι Ευρωπάιοι που πήγαν στις ΗΠΑ δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Βέβαια κάποια στιγμή μπορούν να ζητήσουν να τους παραχωρήσουμε την Ευρώπη γιατί έμεναν εκεί πριν 500 χρόνια.

Επανερχόμαστε στη Γάζα. Εδώ και 41 χρόνια υπάρχει εμπάργκο. Δλδ όχι ανάπτυξη. Το 80% των κατοίκων τρέφονται από τον ΟΗΕ, γιατί το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν τους αφήνουν να φύγουν. Ειναι μια φυλακή. Μια φυλακή δώρο από το Ισραήλ. Στη Γάζα λοιπόν το Ισραήλ δεν αφήνει να επισκευαστούν οι θερμοκοιτίδες ή δε δίνει ρεύμα όλη την ημέρα στα νοσοκομεία, έτσι λοιπόν όλα τα παιδιά δεν επιζούν στη Γάζα. Δεν τα αφήνει το ισραήλ. Αυτοί οι φιλευσπλαχνοι άνθρωποι. Επιπλέον το Ισραήλ δολοφόνησε το Γιασίν, εναν παραπληγικό γεράκο στα τελευταία του και εξολόθρευσε όλη την οικογένεια του ράγιαν. 12 παιδάκια ανήλικα, απλά έτυχε να βρίσκονται στο σπίτι (σε καταυλισμό) με τον πατέρα τους. Επιπλέον όλοι οι αρχηγοί των οργανώσεων (αυτών των τρομοκρατών μωρέ) έχουν δολοφονηθεί πάντως ο Σαρόν (αυτός μωρέ που το 82 έδωσε το πράσινο φως στους φαλαγγίτες να ξεπαστρέψουν παλαιστίνιους πρόσφυγες) και ο Πέρες ζουν και βασιλεύουν.

Επιπλέον δε βρισκόμαστε στο 21 όπου και οι μεν και δεν είχαν ντουφέκια. Τώρα οι Ισραηλινοί έχουν αεροπλάνα, τανκ ναυτικό ενώ οι παλαιστίνιοι έχουν τα ...

Σου φαίνεται δίκαιη μάχη?Επίσης οι ρουκέτες δεν πέφτουν στο Ισραήλ, αλλά σε κατεχτημένα παλαιστινιακά εδάφη.

*προσπαθούν τα μμε του εξωτερικού (απο κει δεν αντλεις τις "πληροφορίες σου" και από την βικυ?) να μας πείσουν ότι η χαμάς θέλει να εξοντώσει όποιονδήπτε εβραίο κινείται στη γη, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει

• Super Moderators
Δημοσ.

Εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς το καταστατικό της Χαμάς και τους δεδηλωμένους στόχους της. Και για όσους βαριούνται να διαβάζουν ή δεν ξέρουν Αγγλικά, να κάτι ενδιαφέρον (η επισήμανση δικιά μου):

"As for the objectives: They are the fighting against the false, defeating it and vanquishing it so that justice could prevail, homelands be retrieved and from its mosques would the voice of the mu'azen emerge declaring the establishment of the state of Islam, so that people and things would return each to their right places and Allah is our helper".

Αν το BBC, το Yale και η Wikipedia δεν επαρκούν ως πηγές γιατί είναι "κατευθυνόμενα", παρακαλώ πολύ να μου προτείνεις από πού, ακριβώς, θα έπρεπε να αναζητώ στοιχεία.

Δημοσ.
Εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς το καταστατικό της Χαμάς και τους δεδηλωμένους στόχους της. Και για όσους βαριούνται να διαβάζουν ή δεν ξέρουν Αγγλικά, να κάτι ενδιαφέρον (η επισήμανση δικιά μου):

"As for the objectives: They are the fighting against the false, defeating it and vanquishing it so that justice could prevail, homelands be retrieved and from its mosques would the voice of the mu'azen emerge declaring the establishment of the state of Islam, so that people and things would return each to their right places and Allah is our helper".

Αν το BBC, το Yale και η Wikipedia δεν επαρκούν ως πηγές γιατί είναι "κατευθυνόμενα", παρακαλώ πολύ να μου προτείνεις από πού, ακριβώς, θα έπρεπε να αναζητώ στοιχεία.

Ε αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Οτι επιθυμεί να εγκαταστήσει ένα ισλαμικό κράτος. Οπως και ο ΕΑΜ ήθελε ένα κομμουνιστικό. Οι μεν πρώτοι θέλαν να διώξουν τους κατακτητες Γερμανούς, οι μεν δεύτεροι τους Ισραηλινούς. Ομως το ΕΑΜ δεν ήθελε να εξολοθρέψει τους δεξιούς (τους πολίτες) έτσι και η χαμάς τα βάζει με το κράτος του Ισραήλ. Το bbc λοιπόν όλως τυχαίως (το είδα σε hd tracker) μου χε ντοκυμαντερ για το αουσβιτς, ενώ αυτές τις μέρες τυχαία πάλι παίζεται μια σειρά σχετικά με την άννα φρανκ.

Το cnn τι κάνει λέει η χαμάς επιτέθηκε με ρουκέτες (δείχνει από τη μια κάτι τρομαγμένους εβραίους) και το ισραήλ απάντησε (δειχνει κάτι κτήρια κατεστραμμένα, όχι πτώματα, όχι μανάδες και πατεράδες να κλαίνε). Α και το cnn έχει ανταποκριτή μέσα στη γάζα. Τα άλλα γιατί δεν έχουνε?Γιατί φοβάται ο ισραηλινός στρατός μην χτυπήσουν? Η για να μην δείξουν τέτοιες σκηνές?

Δημοσ.

Το wiki λέει ότι η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987... αν έχει κάποια σημασία αυτό.

-----Προστέθηκε 9/1/2009 στις 12 : 03 : 36-----

Αναστέλλει η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ τη δράση της στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αιματηρή ισραηλινή επίθεση σε φορτηγό του Οργανισμού που συμμετείχε σε αποστολή διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, μπροστά σε ασύλληπτες σκηνές αβοήθητων παιδιών ο Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ για καταστρατήγηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=973611&lngDtrID=245

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...