Προς το περιεχόμενο

Η σφαγή στη Γάζα

BaLsAmoMenos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ιστορικά μπορεί να θέλουν να διεκδικήσουν όλο τον πλανήτη, αφού βάση της θρησκείας τους ήταν οι πρώτοι άνθρωποι πάνω στην γη, και οι εκλεκτοί του θεού.

Τι πάει να πει ιστορικά όμως? Οτι επειδή ήταν εκεί πριν 3000 χρόνια έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται και σήμερα?

Τότε και μεις έχουμε (ως μακεδόνες όλοι μας) δικαίωμα να βρισκόμαστε εκεί, καθώς και οι Ιταλοί ως απόγονοι της ρωμαικής αυτοκρατορίας.

• Απαντ. 269
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Το ερώτημα όμως είναι, τα εδάφη που ζητάνε οι Ισραηλήτες είναι ιστορικά δικαιωματικά δικά τους ή όχι. Γιατί αν είναι, αλλάζει το πράγμα.

το ιστορικο δικαιωμα τους ειναι οτι στον καιρο που γραφτηκε η Βιβλος εβραιοι κατοικουσαν εκει; Ουτε σαν αστειο δεν μου κανει...

Δημοσ.

Δε νομίζω ότι οι εβραίοι σήμερα πιστεύουν αυτές τις βλακείες, αφού οι περισσότεροι νέοι δεν είναι τόσο θρήσκοι. Οι παραδοσιακοί φανατικοί υπάρχουν, αλλά είναι λίγοι...

Δημοσ.

Μα οι φανατικοί (ορθόδοξοι) είναι αυτοί που δίνουν το "παρών" σε κάθε νέα κίνηση εποικισμού του ισραήλ... οι φανατικοί ήταν αυτοί που τους πέρνανε απο τα χέρια και τα πόδια οι ίδιοι οι αστυνομικοί/στρατιώτες τους, όταν πριν απο λίγα χρόνια εκκενώνανε εβραικά χωριά που είχαν εποικίσει....

Δημοσ.
Ενώ το 47 που δώσανε την μισή παλεστίνη στους Εβραίους ήταν αποδεκτό για σένα φαντάζομαι ε?

Εσύ πως το κόβεις από αυτά που γράφω? Δώστε λίγο βάση τι γράφει ο καθένας πριν ποστάρετε αφορμές για flame.

Δημοσ.

...ωραίο έγινε το θρεντ...γιορτινό...

Λοιπόν...

δέκα χρόνια να γράφεις, όλα τα επιχειρήματα μπορούμε να τα στρέψουμε υπέρ και κατά, οποιασδήποτε πλευράς.

Η κολοκυθιά του πολέμου είναι ανεξάντλητη.

...γι' αυτό μίλησα περί "σοφιστειών".

δείγμα:

κλασική χαμασίτικη (και ιρανική, και ιρακοσανταμική) τακτική: δινουμε ιρανικά λεφτάκια , χτιζουμε σχολεία (καλιέργειας καμικάζι; όχι μόνο. βγάζουν και κανα φιλόλογο που και πού), και νοσοκομεία, προσφέρουμε στον πολύπαθο λαό. Στο υπόγειο προσθέτουμε μια αποθήκη πυράυλων, και στην ταράτσα εναν εκτοξευτή. Μετά απλά περιμένουμε τον "σφαγέα μωρών" στο ραντεβού με τις αραβικές κάμερες και τους άραβες μοντέρ.

..ναι μόνο που το θέμα είναι ποιός έκανε την αρχή, και τί υπήρχε πριν από αυτήν, ε.

και η Ιστορία ξεκινάει απο το 1948. ότι πείτε.

...ωραία βρε random, εγώ δεν καταλαβαίνω τί εννοείς. Care to elaborate ;

Γιατί αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι μετά τον B'ΠΠ βρήκαν μετά από χιλιετηρίδες τόπο να κάνουν κράτος οι (από απανταχού γης) Εβραίοι : την γη της Παλαιστίνης. Α ναι, κατοικούσαν ήδη κάποιοι εκεί, right ; Tην συνέχεια δεν χρειάζετε να την φαντάζεται κανείς...μπορεί να την διαβάσει.

Παιδιά, το κράτος του Ισραήλ δεν είχε πάντα τις περιοχές πχ βηθλεέμ, Ιερουσαλείμ και άλλες που τώρα είναι υπό κατοχή Παλεστινίων? Οι Εβραίοι δεν υπάρχουν 2-3 χιλιάδες χρόνια προ Χριστού? Γιατί θεωρούμε κράτος του Ισραήλ μόνο ότι έχουν μεταπολεμικά? ΜΕ την ίδια λογική, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την Καβάλα και τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη που απελευθερώσαμε.......

..καλά τώρα εσύ δεν έχεις σχέση ΚΑΝ με τη "λογική"...

Σορρυ washcloud, αλλά από αυτά που γράφεις φαίνεται πως είσαι εμπαθής με τους Εβραίους.

...για κούνα λίγο το κεφάλι σου, διότι το να βγάζεις συμπεράσματα όπως σου καπνίσει, (ακόμα κι αν έχω γράψει ήδη ΤΟΣΑ...) είναι....(...)

Ούτε εγώ τους γουστάρω,

..χα...ΝΑ ποιός λειτουργεί με συμπάθειες, εμπάθειες,αντιπάθειες...

Εγώ φιλαράκο απλά χαρακτηρίζω τις ενέργειες τους. Ούτε σαπούνια θέλω να τους έχω στο μπάνιο μου, ούτε αφίσσα τον Χίτλερ στο δωμάτιό μου, ούτε ποτέ μίσησα "τους Εβραίους" από αυτά που άκουγα "περί επικυριαρχίας του κόσμου" απ' όταν μεγάλωνα... Το τί έχουν κάνει στην περιοχή απ' το 48 κρίνω. Και αυτό που έχουν κάνει, "σκεπάζει" ό,τι ανωμαλία κάνουν οι στουκαρισμένοι της άλλης πλευράς...Απλό δεν είναι για να το καταλάβεις ; Η ευθύνη ΑΥΤΟΥΣ βαραίνει.

αλλά αν υπήρχε ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα σαν πολίτης θα σκεφτόμουνα το ίδιο (πχ Μακεδονία-είχαμε δεν είχαμε δίκιο).

..ε τότε είσαι ό,τι να 'ναι, κι όχι αντικειμενικός.

Προσωπικά αν θες να ξες αν "λέγαμε" να μπούμε πχ στα Σκόπια σήμερα, αντίθετος θα ήμουν.

Φυσικά αν ήμουν Παλαιστήνιος πάλι θα πετούσα πέτρες στην πρώτη ευκαιρία.

ε καλά, μόλις τα είπαμε, τί να ξαναλέμε... Αλλά οκ : το θέμα δεν είναι να έχεις ίδιο συμφέρον, το θέμα είναι με ποιόν είναι το δίκιο πρωταρχικά, και ποιός έχει πόση ευθύνη.

Πρέπει να καταλάβεις ότι οι λαοι οδηγούνται σε ένταση από τις πράξεις των διοικούντων τους.

...ΕΓΩ δεν έχω να καταλάβω κάτι...

Ο Ισραηλινός έχει κάθε λόγο να μισεί τους Παλαιστήνιους που δεν τον αφήνουν ήσυχο να κοιμηθεί το βράδυ, όπως αντίστοιχα ο Παλαιστήνιος έχει κάθε λόγο να μισεί τον Ισραηλινό που τον έχει στιβάξει σε ένα κομμάτι γής.

..και 'συ αδιάφορος για το ποιανού είναι το παιδί, λες να το χωρίσεις στη μέση...Αυτά...

Στο δια ταύτα τώρα.Η λύση για σένα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να δώσουν στην Παλαιστίνη το μισό Ισραήλ? Ή μήπως ολόκληρο?

..εγώ είμαι "εμπαθής" κατά των Εβραίων, και 'συ τώρα κάνεις "σοβαρή κουβέντα"..Άσε ρε φίλε. Στο κάτω-κάτω, ΑΜΑ σ' ενδιαφέρει η άποψη μου, έχω κουραστεί να τη γράφω σε τουλάχιστον 2-3 ποστ πιο πριν, συνολικά...Τράβα και διαβασέ την, αντί να μου λες αηδίες...

" Ή μήπως ολόκληρο"...ναι..μπράβο.....Τεσπα.

Όπου υπάρχει πόλεμος, πάντα θα υπάρχουν λαμόγια. Είναι δεδομένο. Αλλά η λογική ότι ένας ολόκληρος λαός είναι ΚΑΚΟΣ, όπως μας μαθαίνανε στα σχολεία για τους Τούρκους, ΔΕΝ ισχύει.

Καλά, συγγνώμη, ΕΣΥ, ΤΙ ακριβώς διαβάζεις από αυτά που γράφουμε ; ; ;:rolleyes:

(...άν ΤΩΡΑ το κατάλαβες ότι αυτά που ΕΣΥ καταλάβαινες στο σχολείο - γιατί ΕΜΕΝΑ ΠΟΤΕ δεν μου ΔΙΔΑΞΑΝΕ ότι ΚΑΠΟΙΟΣ λαός είναι κακός - ήταν άκυρα...ΤΙ φταίμε ΕΜΕΙΣ να μας τα χρεώσεις ότι τα είπαμε ;;; ΑΚΟΜΑ κι ο αφεντικός ΔΕΝ μίλησε ρατσιστικά....)

Τώρα, πάντα ήμουν ενάντια στο Ισραήλ,

(...άλλος πάλι...)

αλλά όταν μια μέρα είδα ένα πολίτη στην κάμερα να λέεϊ : "Τι θέλουν οι Παλαιστίνιοι, να τους δώσουμε τη Βηθλεέμ και την Ιερουσαλέιμ, κλασικά εδάφη μας????", συνειδητοποίησα ότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται.

:D (...μπράβο πουλάκι μου που ξύπνησες δηλαδή...Μπράβο !)

Σίγουρα η σφαγή αμάχων Παλαιστινίων είναι δεδομένη,

ΡΕ ΠΟΙΩΝ ΑΜΑΧΩΝ, ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ; ! ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ !!!

αλλά σίγουρα στην Ελλάδα αν βγει ποτέ κάποιος μουσουλμάνος και βάλει βόμβα πχ στον Έβρο, τα σπίτια όλων τους θα έχουν καεί σε χρόνο dt.....

..καλά, μην τρελλαίνεσαι, πιο εύκολα βρίσκεις ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ στον Έβρο, απ' ότι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ.

...ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.

Τελικά μήπως ζηλεύουμε στο γεγονός ότι ως Έλληνες είμαστε ανήκανοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας???

(άντε γειάααααα :-))

Και μη κρίνετε βάσει των πλουσίων Εβραίων όλους τους Εβραίους (...είπαμε, ΓΕΙΑ )

.......Είναι σα να κρίνεις τον έλληνα με βάσει τον Κόκκαλη......

(wash: "..τί έχουμε για φαΐ σήμερα ;" )

Για μένα είναι τεράστειο λάθος να εξισώνουμε Ισραηλινούς με Παλαιστήνιους. Οι Ισραιλινοί τους διώχνουν από τα σπίτια τους, τους σφάζουν, τους εξοντώνουν συστηματικά εδώ και δεκαετίες, αγνοώντας προκλητικά και παραβιάζοντας τους διεθνής κανόνες. Κάνω κάπου λάθος? Οι άλλοι οι φουκαράδες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα τους πετάνε πίσω πέτρες και στρακαστρούκες αλλά δυστυχώς η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να τους σφάζει βάση σχεδίου μέχρι να μην μείνει κανένας. Δεν φταίνε λοιπόν το ίδιο οι παλαιστήνιοι με τα καθίκια, μην τρελαθούμε τώρα! Και δεν είναι θέμα εμπάθειας johnnyestia. Άμα ο άλλος είναι χασάπης και σκοτώνει άμαχους εδώ και δεκαετίες στην λογική της κάθαρσης, δεν φταίω εγώ που είμαι εμπαθής, αυτός φταίει που είναι μ@υνόπανο.

έτσι μπράβο, να του το πει και κανένας άλλος μπας και το καταλάβει...

Το ερώτημα όμως είναι, τα εδάφη που ζητάνε οι Ισραηλήτες είναι ιστορικά δικαιωματικά δικά τους ή όχι. Γιατί αν είναι, αλλάζει το πράγμα.

...Απλά, σύνερθε : Οι Εβραίοι που εποίκησαν την Παλαιστίνη, προήλθαν από απανταχού της Γης. Μέχρι τότε και για χιλιάδες χρόνια, ήταν απλά ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ. Δεν ανακατέλαβαν εδάφη που τους κλέψανε. Καν. Και μ' αρέσει που ΜΕΤΑ συζητάτε το ΑΝ "..μετά από μισό αιώνα κλπ κλπ" έχουν δικαιώματα οι ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ...Σ' ένα ζήτημα που όχι μόνο επίσημα ποτέ δεν έκλεισε, αλλά φλέγεται υπό κάθε έννοια έκτοτε...

Δε λέω ότι πρέπει να αρχίσουμε εμείς να εξοντώνουμε την Τουρκία (που θα μπορούσαμε αν αγοράζαμε 1000 f-16, πιο πολλά λεφτά έχουμε από αυτούς)

(..ε τώρα τί να σου πω...) (...)

επειδή η Κωνταντινούπολη είναι ελληνική,

(ΩΧ , ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ! ) (σε τόνο Χάρρυ Κλυνν)

αλλά αν όντως οι Ισραηλήτες έχουν ιστορικές διεκδικίσεις στην περιοχή, αλλάζει λιγάκι το πράγμα....

..ναι ε...τί μου λες...Μα τί βλάκας που ήμουν...πώς δεν το είδα αυτό... (...)

Ps Βέβαια η τελευταία εισβολή ήταν καραμπαμ για να ανέβει το πετρέλαιο, έτσι!!!!

..α γειά σου, τώρα τον τετραγώνισες τον κύκλο.

Ιστορικά μπορεί να θέλουν να διεκδικήσουν όλο τον πλανήτη, αφού βάση της θρησκείας τους ήταν οι πρώτοι άνθρωποι πάνω στην γη, και οι εκλεκτοί του θεού.

Τι πάει να πει ιστορικά όμως? Οτι επειδή ήταν εκεί πριν 3000 χρόνια έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται και σήμερα?

...έλα ρε συ που το ΣΥΖΗΤΑΣ κι όλας...:-)

Τότε και μεις έχουμε (ως μακεδόνες όλοι μας) δικαίωμα να βρισκόμαστε εκεί, καθώς και οι Ιταλοί ως απόγονοι της ρωμαικής αυτοκρατορίας.

..σωστά, και ιδού το παράδοξον! Δυο λαοί στο ίδιο βασίλειο ! :lol:

το ιστορικο δικαιωμα τους ειναι οτι στον καιρο που γραφτηκε η Βιβλος εβραιοι κατοικουσαν εκει; Ουτε σαν αστειο δεν μου κανει...

..δυστυχώς P_B , είναι....είναι ένα ΠΙΚΡΟ αστείο....(...)

Δε νομίζω ότι οι εβραίοι σήμερα πιστεύουν αυτές τις βλακείες,

..ποιές ακριβώς ; :-)

αφού οι περισσότεροι νέοι δεν είναι τόσο θρήσκοι. Οι παραδοσιακοί φανατικοί υπάρχουν, αλλά είναι λίγοι...

(...τί λες ; :-) )

Εσύ πως το κόβεις από αυτά που γράφω? Δώστε λίγο βάση τι γράφει ο καθένας πριν ποστάρετε αφορμές για flame.

ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΒΕΒΑΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

...τί λες, αρχίζεις πρώτος ; :-)

• Super Moderators
Δημοσ.

Θα περιοριστώ να πω τα εξής: από την εποχή της επίσημης ίδρυσης του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ, οι Άραβες επιχείρησαν τρεις φορές (1948, 1967, 1973) να καταλύσουν το Ισραηλινό κράτος και υπέστησαν ισάριθμες ήττες. Νωρίτερα, τα εδάφη της Παλαιστίνης βρίσκονταν υπό Βρετανική και προηγουμέβως υπό Οθωμανική κυριαρχία.

Που σημαίνει, πως οι Άραβες πολέμησαν κι έχασαν. Οι πιθανότητες να σηκωθούν οι Ισραηλινοί και να φύγουν, αφήνοντας την Παλαιστίνη στους μουσουλμάνους Παλαιστίνους (διότι υπήρχαν και Εβραίοι, Χριστιανοί και άλλοι Παλαιστίνιοι) είναι κατά τι μικρότερες από το να πουν μια μέρα οι Τούρκοι πως η Κωνσταντινούπολη (Ιστανμπούλ για όσους δεν αρέσκονται σε εθνικιστικά φορτισμένες ονομασίες) είναι των Ελλήνων και να σηκωθούν να φύγουν, παραδίδοντάς την στους Έλληνες.

Ουσιαστικά, η αδιέξοδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι αποτέλεσμα της τραγικής απουσίας ρεαλισμού στις επιδιώξεις (φαντασιώσεις, ενίοτε) των εμπλεκόμενων μερών. Ούτε οι Ισραηλινοί πρόκειται να εξαφανιστούν, ούτε οι Παλαιστίνιοι. Το θέμα είναι να επικρατήσει διάθεση συμβιβασμού και να πάψουν οι μεν να φαντάζονται νέους Μπεν Γκουριόν και οι δε νέους Σαλαντίν.

Πρακτικά, το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι κράτος με διαιρεμένα εδάφη δεν μπορεί να υπάρξει (εξαιρουμένων των "υπερδυνάμεων"). Και το Πακιστάν που μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανική Αυτοκρατορία είχε διαιραιμένα εδάφη έχασε το Ανατολικό Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές). Άλλωστε, και τα υπό μερικό Παλαιστινιακό έλεγχο εδάφη, σήμερα, διαιρεμένα είναι, μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ.

Δημοσ.

...να και μια φωνή λογικής, όσον αφορά τουλάχιστον τα γεγονότα.

Με μία επισήμανση : Το ότι δεν υπήρχε ποτέ "Παλαιστινιακό Κράτος", κι ότι οι της περιοχής είχαν κατά καιρούς δερβέναγες στο σβέρκο τους, δε δικαιολογεί ό,τι επακολούθησε του '48. Οι κάτοικοι της περιοχής, όποιος κι αν τους εξουσίαζε, εκεί γεννιόντουσαν, κι εκεί πεθαίνανε, χωρίς να έχουν κλέψει από κανέναν τίποτα. Μάλλον τους κλέβανε.

Όσον αφορά το "μέλλον" μιας ΤΕΤΟΙΑΣ κατάστασης, και πάλι μια χαρά τα λες, όπως και 'γω έχω πει ότι δεν πρόκειται ποτέ οι Ισραηλινοί ν' αλλάξουν κάτι στο ελάχιστο. Το θέμα όμως δεν είναι ούτε ν' ανιχνεύσουμε τί μπορεί να γίνει, ούτε καν το τί είναι εφικτό. Το θέμα είναι ποιός έχει την μεγαλύτερη, και άρα ουσιαστικότερη ευθύνη, από τις ΔΥΟ έστω πλευρές (μη σχολιάσω ΠΟΣΕΣ "πλευρές" εμπλέκονται...).

Και μόνο αν ξεβρακωνόντουσαν οι Ισραηλινοί, θα μπορούσε, ίσως, να υπάρξει "ειρήνη" στην πριοχή. Γιατί οι άλλοι ΟΥΤΩΣ ή άλλως ξεβράκωτοι ΕΙΝΑΙ.

Αλλά είπαμε : δεν πρόκειται...δυστυχώς.

Δημοσ.

washcloud, δεν θα σου κάνω την χαρη να quotaρω τις ανακόλουθες μπούρδες που γράφεις. Απλά θα επιμείνω στην ερώτηση τι νομίζεις ΕΣΥ πως θα ήταν καλύτερο να γίνει για να τερματίσει η παρούσα κατάσταση.

Δημοσ.

το οτι στην ελλαδα δε κυβερνει ο κωστακης και αργοτερα ισως δε θα κυβερνα ο γιωργακης το εχουμε καταλαβει ολοι...

το οτι οσα γινονται ειναι υποκεινουμενα επισης...

το οτι εκει κατω γινεται πολεμος και ο τσεχος λεει οτι οι ισραηλινοι το κανουν για να αμηνθουν και καλα, μας εξοργιζει...

τι κανουμε ομως?

η ντορα μας (μπακογιαννη) ειπε οτι θα στειλουμε βοηθεια!εδω δεν ειμαστε ικανοι να σωθουμε εμεις, θα σωσουμε αλλους? οι τουρκοι αρχιζουν να κανουν αναχαιτησεις στα αεροσκαφη μας!

καποιοι που δε ξερω πως να τους χαρακτηρισω, γεμισαν με σφαιρες ενα μπατσο! γιατι? για να εκδηκηθουν για το παιδι?δε το νομιζω!ειναι οπως ολοι πλεον ξερουμε οι ιδιοι που τα σπανε παντου και εχουν καποια συμφεροντα! (δεν αναφερομαι σε ολλους. υπαρχουν αναρχικοι μορφωμενοι, με ιδεολογια και προτασεις αλλα δεν λεω για αυτους. λεω για αυτους που βαζουν στο πολυτεχνειο ατομα απο οπαιδηποτε φυλη μονο και μονο για να φτιαξουν και να πεταξουν καμια μολοτωφ! "συνεργασια" μπατσων-αναρχικων?)φανταζομαι οτι θα ξεκινησει και μια φασαρια-ψιλοεπανασταση και μεσα στην αστυνομια!αναμεσα στους παλιους-βολεμενους-αχρηστους που περνουν εντολες να σκοτωνουν και στους αλλους που θελουν να αλλαξουν τα πραγματα!

για να μη μακρυγορω αλλο...τα πραγματα ειναι χαλια!εχουμε ξεφτιλισει το ανθρωπινο ειδος με αυτες μας τις πραξεις, χρονια τωρα!στο ραδιοφωνο (city 99,5) ακουσα ενα δημοσιογραφο να λεει αυτο που λεω και γω.Με πορειες και τετοια δεν αλλαζουν ευκολα τα πραγματα (κατεβαινω στις πορειες). Χρειαζεται επανασταση! και η επανασταση μπορει να εχει δυο αποτελεσματα!ή καποιος μαγκας ανεβαινει στην εξουσια στηριζομενος απο το λαο (εννοειται χωρις εκλογες, χωρις γιωργακη, κωστακη κ.α.) και αρχιζει να αντιστεκεται σε καθε ξεφτιλισμενο bush. obama κ.α. οπως για παραδειγμα Fidel Castro, Mao κ.α. ή απλα τα διαλυουμε ολα και περιμενουμε να ξαναγεννηθουμε μεσα απο τις σταχτες μας! θα προτιμουσα τη πρωτη επιλογη!

Δημοσ.

Δεν έχει σημασία τι θα ήταν καλύτερο να γίνει. Θα σφάξουν όσους χρειαστεί, θα διώξουν όλους τους υπόλοιπους και αργά ή γρήγορα θα εκπληρώσουν το σχέδιό τους σε αυτή τη φάση.

• Super Moderators
Δημοσ.

Με μία επισήμανση : Το ότι δεν υπήρχε ποτέ "Παλαιστινιακό Κράτος", κι ότι οι της περιοχής είχαν κατά καιρούς δερβέναγες στο σβέρκο τους, δε δικαιολογεί ό,τι επακολούθησε του '48.

Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν μετά το '48. Ξέσπασαν πόλεμοι, μέσα από τους οποίους προέκυψε ένας ξεκάθαρος (στρατιωτικά) νικητής και αρκετοί εξίσου ξεκάθαρα ηττημένοι. Η φράση "vae victis (ουαί τοις ηττημένοις)" δεν ειπώθηκε τυχαία.

Οι Άραβες απέρριψαν συλλήβδην το Ψήφισμα 181του ΟΗΕ και επιχείρησαν να το ακυρώσουν στρατιωτικά. Απέτυχαν. Τρεις φορές. Δεκαετίες αργότερα συζητούν επί της βάσης ενός χάρτη που είναι παρόμοιος (αν όχι πανομοιότυπος) του ανεδαφικού σχεδίου που είχαν προτείνει οι Βρετανοί για τη διαίρεση του Προτεκτοράτου της Παλαιστίνης. Αυτή τη φορά, όμως, από πολύ πιο μειονεκτική θέση.

Το θέμα όμως δεν είναι ούτε ν' ανιχνεύσουμε τί μπορεί να γίνει, ούτε καν το τί είναι εφικτό. Το θέμα είναι ποιός έχει την μεγαλύτερη, και άρα ουσιαστικότερη ευθύνη, από τις ΔΥΟ έστω πλευρές (μη σχολιάσω ΠΟΣΕΣ "πλευρές" εμπλέκονται...).

Διαφωνώ. Στον ίδιο φαύλο κύκλο έχουν περιέλθει οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστίνους, παίζοντας μια τραγική "κολοκυθιά". Το ζήτημα δεν είναι ποιος φταίει περισσότερο, αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής και βιώσιμος συμβιβασμός.

Και μόνο αν ξεβρακωνόντουσαν οι Ισραηλινοί, θα μπορούσε, ίσως, να υπάρξει "ειρήνη" στην πριοχή. Γιατί οι άλλοι ΟΥΤΩΣ ή άλλως ξεβράκωτοι ΕΙΝΑΙ.

Αλλά είπαμε : δεν πρόκειται...δυστυχώς.

Επίσης διαφωνώ. Ειρήνη με "ξεβρακωμένους" δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο στον απόηχο συντριπτικών στρατιωτικών ηττών και πάλι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Περίτρανη απόδειξη αυτής της τραγικής πραγματικότητας είναι η σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ: οι ξεβρακωμένοι από τρεις ταπεινωτικές ήττες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν όχι μόνο να μην ασπάζονται την "ειρήνη" που επιχειρεί να επιβάλλει το Ισραήλ, αλλά φαντασιώνονται τους εαυτούς τους στη θέση των Ισραηλινών. Έστω, λοιπόν, ότι οι Ισραηλινοί "ξεβρακώνονται" (αν και κάπως αόριστο μου ακούγεται αυτό και θα ήθελα να έχω μια συγκεκριμένη περιγραφή του τι θα συνιστούσε "ξεβράκωμα"). Το μόνο που θα προέκυπτε από μια τέτοια εξέλιξη είναι η αντιστροφή των ρόλων, με τους "ξεβρακωμένους" Ισραηλινούς να επιζητούν πάσει θυσία να ανατρέψουν την κατάσταση.

Δημοσ.

tkdreamer5 μαλλον σε αλλο thread θα ηθελες να απαντησεις.

Τωρα αυτο για την επανασταση που λες, σου λεω πολυ απλα οτι δεν προκειται ποτε να γινει. Με την τηλεοραση απο την μια και τους προβοκατορες απο την αλλη, που ειναι το ιδιο πραγμα, αστα να πανε. Δες το βιντεο που εχω σαν υπογραφη;)

Δημοσ.
washcloud, δεν θα σου κάνω την χαρη να quotaρω τις ανακόλουθες μπούρδες που γράφεις. Απλά θα επιμείνω στην ερώτηση τι νομίζεις ΕΣΥ πως θα ήταν καλύτερο να γίνει για να τερματίσει η παρούσα κατάσταση.

...να σταματήσεις να ποστάρεις μπούρδες πχ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...