Προς το περιεχόμενο

Δέν ξέρω τι θέλω να σπουδασω

Maria-coconut

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα! Είμαι μαθήτρια της γ λυκείου , θεωρητικής κατεύθυνσης και πραγματικά δεν ξέρω ποιο επάγγελμα θα μου άρεσε να ακολουθήσω στο μέλλον. Ο βασικός λόγος αυτης της σύγχυσης μου είναι οτι ψάχνομαι απο το γυμνάσιο χωρις αποτέλεσμα. Επιπλέον οι επιρροές απο το οικογενειακό και το ευρύτερο περιβάλλον μου ειναι έντονες(πατέρας -στρατιωτικός, μητέρα - καθηγήτρια) και στην προσπάθεια μου να βρώ αυτο που πραγματικά θέλω ...το έχασα εντελώς. Διαβάζω με όρεξη και οι απόδοση μου είναι αρκετά ικανοποιητική ωστε να υπολογίζω ακομα και σχολές του 3ο πεδίου. Ωστοσο εχω μπερδευτει. Απο το μυαλό μου περνάνε όλα και τίποτα. Σκεφτομαι νομική , παιδαγωγικά, ψυχολογια και ταυτόχρονα στρατό (στρατιωτική νομικη κλπ). Το άν μου αρέσει ο στρατος...ξερω τα μειονεκτηματα και τα πλεονεκτηματα εχω μιλήσει ακομη και με άτομα απο εκεί αλλα δεν ειμαι σίγουρη αν θέλω να παω εκει....:-( Κοινώς...Μπαχαλον.

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το να μετφέρεις τον προβληματισμό σου στο forum το δέχομαι.Μέχρι εκεί όμως.Γιατί σε τέτοια θέματα όπως το τι θα σπουδάσεις το οποίο είναι θέμα ύψιστης σημασίας ,τη τελική απόφαση θα τη πάρεις εσύ και μόνον εσύ.Και αυτό γιατί εσύ ξέρεις καλύτερα τον εαυτό σου καλύτερα απ τον καθένα και στο κάτω κάτω της γραφής σε ποιον θα αποδώσεις ευθύνες αν διαπιστώσεις μετά απο χρόνια ότι η κατεύθυνση που σου υπέδειξε ήταν λάθος;Αυτά από μένα...

Καλή επιτυχία σ ό,τι κι αν κάνεις:-)

Δημοσ.

προτείνω παιδαγωγική διορίζεσαι πολύ γρήγορα -προς το παρόν- ξέρω δασκάλους-ες που διορίστηκαν έστω και αναπληρωτές σε 15 μέρες μετά την ορκωμοσία τους.

Δημοσ.

Νομική. Όλοι ονειρεύονται να γίνουν Κούγιας μια μέρα, εσύ θα έχεις την ευκαιρία να το πετύχεις κιόλας!!

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Από τη στιγμή που σε απασχολεί τί θέλεις να σπουδάσεις, βρίσκεσαι σίγουρα σε καλό δρόμο...Οι πιο πολλοί πήραν πτυχίο, ξεκίνησαν δουλειές και μετά κατάλαβαν ότι δεν τους αρέσει...

Από το μήνυμά σου καταλαβαίνω ότι δε βιάζεσαι να "βολευτείς" και αυτό σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις κάτι που θα σου αρέσει!

Φαντάζομαι πως σε ενδιαφέρει να ξέρεις πως θα είναι η ζωή όταν θα δουλεύεις κτλ...(αφήνω στην άκρη τη φοιτητική ζωή γιατί λίγη διαφορά έχει από τη μία σχολή στην άλλη...). Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παρατηρήσεις (και να ρωτήσεις συμπληρωματικά) τους ανθρώπους που ασκούν τα επαγγέλματα που σου αρέσουν πιο πολύ έτσι ώστε να πάρεις την πιο ρεαλιστική γεύση. Τομείς που μπορείς να εστιάσεις, πέρα από αυτό που σου κινεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι:

- το εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσεις και θα ζεις

- οι απολαβές, με την έννοια ότι εκτός από την επιβίωση θα εισπράττεις και την ικανοποίηση της ανταμοιβής για την εργασία σου (είναι πολύ σημαντικό το τελευταίο!)

- η ποικιλία στα εργασιακά καθήκοντα

- οι ευθύνες που θα σου αναλογούν (λίγες δε θα σου δώσουν ποτέ την επιβεβαίωση της επιτυχίας ενώ πολλές θα σε αγχώνουν πιθανότατα)

- τα πιθανά ωράρια εργασίας που θα σου επιτρέπουν να ζεις παράλληλα

- το επίπεδο των ανθρώπων που θα συνεργάζεσαι

- οι προοπτικές εξέλιξης

- τα τεχνικά θέματα: πόλη (ή και χώρα), περιοχή (με την ευρύτερη έννοια), κτλ..

- η αξιοκρατία που θα σου επιτρέψει να βελτιωθείς και να αμοιφθείς

Φυσικά, υπάρχουν άπειρα κριτήρια. Δούλεψε μεθοδικά, κάνε έναν πίνακα με τα παραπάνω και όποια άλλα θέλεις και γρήγορα θα διαγράψεις πολλές επιλογές...

Επίσης φρόντισε να παίρνεις στα σοβαρά τις συμβουλές που σου δίνουν οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι (γιατί θα είναι ικανοί να σε συμβουλέψουν σωστά!) και αυτοί που δεν έχουν κίνητρο να σου πουν βλακείες (εμπάθεια, ζήλια, ανικανότητα κτλ)

Το γεγονός ότι θέτεις αυτό το ερώτημα σε ένα φόρουμ προδίδει ότι μάλλον κάτι έχεις υποψιαστεί σχετικά με την παραπάνω πρόταση...

Τέλος, αν θέλεις συγκεκριμένη πρόταση, θα σου πρότεινα παιδαγωγικά, φιλοσοφική κτλ...Στην νομική θα τρέχεις πολύ για αρκετά χρόνια, ενώ θα χρειαστεί ορισμένες φορές να "βγάλεις μαχαίρια" απέναντι σε συναδέλφους, παράδειγμα ότι πολλά επαγγέλματα θα σε φέρουν μπροστά σε διλήμματα που δε θα ήθελες απαραίτητα να συναντήσεις...

Θέλω να πιστεύω ότι σε βοήθησα,

Καλή τύχη στην αναζήτησή σου...

Δημοσ.
Καλησπέρα,

Από τη στιγμή που σε απασχολεί τί θέλεις να σπουδάσεις, βρίσκεσαι σίγουρα σε καλό δρόμο...Οι πιο πολλοί πήραν πτυχίο, ξεκίνησαν δουλειές και μετά κατάλαβαν ότι δεν τους αρέσει...

Από το μήνυμά σου καταλαβαίνω ότι δε βιάζεσαι να "βολευτείς" και αυτό σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις κάτι που θα σου αρέσει!

Φαντάζομαι πως σε ενδιαφέρει να ξέρεις πως θα είναι η ζωή όταν θα δουλεύεις κτλ...(αφήνω στην άκρη τη φοιτητική ζωή γιατί λίγη διαφορά έχει από τη μία σχολή στην άλλη...). Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παρατηρήσεις (και να ρωτήσεις συμπληρωματικά) τους ανθρώπους που ασκούν τα επαγγέλματα που σου αρέσουν πιο πολύ έτσι ώστε να πάρεις την πιο ρεαλιστική γεύση. Τομείς που μπορείς να εστιάσεις, πέρα από αυτό που σου κινεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι:

- το εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσεις και θα ζεις

- οι απολαβές, με την έννοια ότι εκτός από την επιβίωση θα εισπράττεις και την ικανοποίηση της ανταμοιβής για την εργασία σου (είναι πολύ σημαντικό το τελευταίο!)

- η ποικιλία στα εργασιακά καθήκοντα

- οι ευθύνες που θα σου αναλογούν (λίγες δε θα σου δώσουν ποτέ την επιβεβαίωση της επιτυχίας ενώ πολλές θα σε αγχώνουν πιθανότατα)

- τα πιθανά ωράρια εργασίας που θα σου επιτρέπουν να ζεις παράλληλα

- το επίπεδο των ανθρώπων που θα συνεργάζεσαι

- οι προοπτικές εξέλιξης

- τα τεχνικά θέματα: πόλη (ή και χώρα), περιοχή (με την ευρύτερη έννοια), κτλ..

- η αξιοκρατία που θα σου επιτρέψει να βελτιωθείς και να αμοιφθείς

Φυσικά, υπάρχουν άπειρα κριτήρια. Δούλεψε μεθοδικά, κάνε έναν πίνακα με τα παραπάνω και όποια άλλα θέλεις και γρήγορα θα διαγράψεις πολλές επιλογές...

Επίσης φρόντισε να παίρνεις στα σοβαρά τις συμβουλές που σου δίνουν οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι (γιατί θα είναι ικανοί να σε συμβουλέψουν σωστά!) και αυτοί που δεν έχουν κίνητρο να σου πουν βλακείες (εμπάθεια, ζήλια, ανικανότητα κτλ)

Το γεγονός ότι θέτεις αυτό το ερώτημα σε ένα φόρουμ προδίδει ότι μάλλον κάτι έχεις υποψιαστεί σχετικά με την παραπάνω πρόταση...

Τέλος, αν θέλεις συγκεκριμένη πρόταση, θα σου πρότεινα παιδαγωγικά, φιλοσοφική κτλ...Στην νομική θα τρέχεις πολύ για αρκετά χρόνια, ενώ θα χρειαστεί ορισμένες φορές να "βγάλεις μαχαίρια" απέναντι σε συναδέλφους, παράδειγμα ότι πολλά επαγγέλματα θα σε φέρουν μπροστά σε διλήμματα που δε θα ήθελες απαραίτητα να συναντήσεις...

Θέλω να πιστεύω ότι σε βοήθησα,

Καλή τύχη στην αναζήτησή σου...

Η πρόταση σου αντικρούεται από 4 παράγοντες που έθεσες :-( Και σου το λέω από οικογενειακή εμπειρία.

Δημοσ.

φίλε tomasss,

Είναι προφανές ότι δεν κατανόησες πλήρως το σκεπτικό μου...

εγώ πρότεινα σαν οδηγό κάποια λογικά (κατά τη γνώμη μου) κριτήρια τα οποία θα μπορούσε κάποιος να συμβουλευτεί για να αξιολογήσει ένα επάγγελμα.

Δεν είπα ότι όλα αυτά τα κριτήρια απαντώνται στο συγκεκριμένο επάγγελμα!

Εννοείται ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα και σύμφωνα πάντα με την προσωπική άποψη του καθενός, άλλα είναι σημαντικά και άλλα όχι.

Είναι φυσικό πως κάποιο επάγγελμα θα πληρεί σε σημαντικό βαθμό τα μεν κριτήρια ενώ κάποιο άλλο, διαφορετικά κριτήρια.

:shifty: Better luck next time... :X

Δημοσ.

Αν εχεις το καταλληλο υψος και καποιες αλλα προαπαιτουμενα, μπες στην Αστυνομία. Θα πληρωνεσαι ενω θα σπουδαζεις και επειδη εισαι γυναικα θα κανεις δουλεια γραφείου μονο.

ελπιζω να βοηθησα αρκετα :P. Επισης καλο θα ηταν να επιλεξεις το επαγγελμα με τη γρηγοροτερη και σιγουροτερη επαγγελματικη αποκατασταση.

Δημοσ.
Αν εχεις το καταλληλο υψος και καποιες αλλα προαπαιτουμενα, μπες στην Αστυνομία.

Πάντα στο πνεύμα των ημερών, πάντα!

Χοχοχο! :P

Δημοσ.

προκειται για μια αποφαση δυσκολη την οποια θα πρεπει να σκεφτεις πολυ σοβαρα και κυριως να θα πρεπει να το συζητησεις με τους γονεις σου..δεν ειναι ευκολο να γινεις παιδαγωγος,ψυχολογος,δικηγορος,γιατρος..δεν αρκει να βγαλεις τα μορια για να μπεις αλλα θα πρεπει να σου αρεσει και αυτο που κανεις.αν δεν σου αρεσει η συναναστροφη με τα παιδια,το να τους μαθαινεις πραγματα,το να πρεπει να πηγαινεις σε σπιτια και να κανεις ιδιαιτερα,μην γινεις παιδαγωγος..δεν ειναι οι 3 μηνες διακοπων λογος για να γινεις δασκαλα!!!αν δεν εισαι σε θεση να ακους τον καθε ανθρωπο που θα ερχεται στο ιατρειο σου για να σου πει το προβλημα του,σκεψου το πριν γινεις ψυχολογος..δεν ειναι λιγα τα παιδια που δεν ξερουν τι θελουν να κανουν στη ζωη τους..δυστυχως..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...