Προς το περιεχόμενο

Εκπαιδευτικό σύστημα Montessori

elizabeth p

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Διάβασα παλιότερη συζήτηση σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Μοντεσόρι. Παρακαλώ αν κάποιος έχει προσωπική εμπειρία να μου πει την γνώμη του. Αξίζει να στέλνει κανείς το παιδί του σ' ένα τέτοιο σχολείο ( απ' όσο ξέρω υπάρχει μόνο ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στην Αθήνα) ; Είναι κάτι διαφορετικό ή είναι απλά θεωρείες; Ευχαριστώ.

Δημοσ.
Διάβασα παλιότερη συζήτηση σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Μοντεσόρι. Παρακαλώ αν κάποιος έχει προσωπική εμπειρία να μου πει την γνώμη του. Αξίζει να στέλνει κανείς το παιδί του σ' ένα τέτοιο σχολείο ( απ' όσο ξέρω υπάρχει μόνο ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στην Αθήνα) ; Είναι κάτι διαφορετικό ή είναι απλά θεωρίες; Ευχαριστώ.

Όταν ήμουν φοιτητής, είχαμε επισκεφθεί με την σχολή το μοντεσοριανό σχολείο της Βαρυμπόμπης. Αν θυμάμαι καλά, το ωρολόγιο πρόγραμμά του χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην αρχή δουλεύουν με βάση το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του υπουργείου και τις υπόλοιπες ώρες με βάση το σύστημα της Μοντεσόρι (όπου τα παιδιά ελεύθερα επιλέγουν με τι θέλουν να ασχοληθούν έχοντας μέσα στην τάξη εκπαιδευτικό υλικό, που δίνει στο μάθημα ένα χαρακτήρα παιχνιδιού).

Το αν αξίζει δεν μπορώ να στο πω. Νομίζω ότι μια επίσκεψη στο σχολείο και συνομιλία με τους υπευθύνους του, θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις. Ακόμα καλύτερο θα ήταν, βέβαια, αν μπορούσες να βρεις κάποιον γονιό που στέλνει το παιδί του εκεί.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Όντως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να είχα την άποψη κάποιου γονιού ή ακόμα καλύτερα κάποιου απόφοιτου.

Δημοσ.

Δεν είμαι γονιός, αλλά αυτά που διάβασα εδώ, ψάχνοντας για το Μοντεσόρι, με αφορμή αυτό το thread, με άφησαν άναυδο. αν όντος ισχύουν αυτά που γράφει, τότε αυτό θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο σύστημα εκπαίδευσης.

Δημοσ.

Oι γονείς με στείλανε στο Μοντεσοριανό κατέληξα να τους αντιπαθώ κι αυτοί εμένα οπότε δεν διαφέρω καθόλου με τους υπόλοιπους που πήγαν ή δεν πήγαν σχολείο. Το πρόβλημα με όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι πως περιλαμβάνουν την επαφή με άλλους ανθρώπους σαν προϋπόθεση αλλά δεν περιλαμβάνουν καμία προϋπόθεση για τους ανθρώπους. Εξαιρείται το σύστημα της βαλίτσας.

Δημοσ.

βαλιτσάκι με τις απαραίτητες γνώσεις στο σπίτι. Πάρ'το μάθε το, τα λέμε στο πανεπιστήμιο στα 14. Δεν ξοδεύεις το 60% του χρόνου σου να ακούς τις απορίες του διπλανού, δεν ξοδεύεις το 10% να ακούς μια τρελή να φωνάζει ησυχία, δεν ξοδεύεις χρόνο σε γιορτές, απεργίες, καιρικά φαινόμενα, σχολικούς χορούς, νεανική εγκληματικότητα.

Μαθαίνεις να μαθαίνεις και όχι να επαναλαμβάνεις.

Βέβαια, η κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε διαμορφώνεται στα σχολεία οπότε το αν θα ενσωματωθείς είναι ένα ερώτημα - το οποίο συμπληρώνεται με ένα άλλο: αξίζει?

Δημοσ.

πες και τιποτα περισσοτερο ντε, εσενα περιμεναμε για να μαθουμε κατι απο πρωτο χερι.

σου αρεσε?

εισαι φυσιολογικος?

θα εστελνες το παιδι σου εκει?

οταν ελεγες στους εξωσχολικους φιλους κ συγγενεις πως ειναι το σχολειο σου σε κοιταζαν σαν φρικ?

βοηθαει το συστημα αυτο τους αδυνατους μαθητες?

Δημοσ.

σου αρεσε?

εισαι φυσιολογικος?

θα εστελνες το παιδι σου εκει?

οταν ελεγες στους εξωσχολικους φιλους κ συγγενεις πως ειναι το σχολειο σου σε κοιταζαν σαν φρικ?

βοηθαει το συστημα αυτο τους αδυνατους μαθητες?

1)Ναι

2)Όχι

3)Όχι, η κόρη μου πάει σε δημόσιο και μορφώνεται στο σπίτι όπως όλα τα παιδιά του δημοσίου

4)Πήγα μόνο δημοτικό εκεί και δεν θυμάμαι να με κοίταζαν κάπως οι "άλλοι". Αργότερα, μέχρι τώρα, με κοιτάζουν κάπως όταν ανοίγω το στόμα μου και δεν φταίνε τα δόντια μου.

5) Δεν ξέρω ειλικρινά, δεν ήμουν ποτέ αδύνατος μου άρεσε και μου αρέσει να μαθαίνω. Ένα περιστατικό που θυμάμαι από αυτό το σχολείο είναι η δασκάλα μου να κλαίει σε μια σκοτεινή αποθήκη, και η καθαρίστρια να μου λέει: "Είδες τι έκανες?"

Ήμουν 7. Go figure.

Δημοσ.
βαλιτσάκι με τις απαραίτητες γνώσεις στο σπίτι. Πάρ'το μάθε το, τα λέμε στο πανεπιστήμιο στα 14. Δεν ξοδεύεις το 60% του χρόνου σου να ακούς τις απορίες του διπλανού, δεν ξοδεύεις το 10% να ακούς μια τρελή να φωνάζει ησυχία, δεν ξοδεύεις χρόνο σε γιορτές, απεργίες, καιρικά φαινόμενα, σχολικούς χορούς, νεανική εγκληματικότητα.

Μαθαίνεις να μαθαίνεις και όχι να επαναλαμβάνεις.

Συμπαθα με αλλά στο σπιτι δεν θα παιξεις ξυλο με αλλο παιδι, δεν θα πιασεις τον κωλο καμιας γκόμενας, δεν θα παιξεις μπασκετ στο διαλλειμα, δεν θα βγεις από την τάξη μαζι με τους άλλους για διαμαρτυρια επειδη δεν εχει καλοριφερ, δεν θα κανεις 5 τετραγωνα δρομο παραπανω οταν γυρνας μονο και μονο για 10 λεπτα με την κοπέλα σου, δεν θα κανεις ένα τσιγάρο στα κρυφα, δεν θα νιωσεις την χαρα του "παιδια, κενη, λειπει"

Μετα σου μενει να σου κολλησουμε ενα usb keyboard και ενα mouse και ετοιμος ο ''υπολογιστης'', εφοσον βεβαια

-Οι απορίες που θα ρωτάγε ο διπλανός σου τις ξερεις και δεν ειναι οτι δεν σου περνουσαν απο το μυαλο

-Η τρελη που θα φωνάζει ησυχία, δεν θα το εκανε σε σενα

-ο χρονος που ξοδευες σε γιορτες και χορους δεν ηταν λιγότερος από αυτον που ξοδευεις στο σπιτι για να μαθεις απεξω ενα απλο τριώνυμο ή τον 1ο κανονα του Κιρχοφ

-εφοσον μένεις στο Bronx και όχι στην Ν.Ιωνία οπότε όντως κέρδισες από την παιδική εγκληματικότητα

Δημοσ.

Βέβαια, η κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε διαμορφώνεται στα σχολεία οπότε το αν θα ενσωματωθείς είναι ένα ερώτημα - το οποίο συμπληρώνεται με ένα άλλο: αξίζει?

αυτό εννοώ καιζερσοζε.

Δημοσ.

Το διαβασα και καταλαβα τι εννοεις και αυτο λεω εγω.

Απο την άλλη δεν το βλεπω μόνο ως προθαλαμο της κοινωνιας αλλα και ως χαρα της ζωης, στιγμες που σου μενουν το σχολειο και οσα ζεις εκει

ΚΟινως, το σχολειο και ο στρατος ειναι μικρογραφια της ζωης. Και να μην ηταν ομως, παλι θα προτιμουσα να παω σχολειο απο το να κατσω σπιτι

Δημοσ.

Όντως είναι μικρογραφία της ζωής και η υποχρέωση του μαθητή να επαφίεται στα χέρια κάποιου ανεγκέφαλου στον οποίο έχει δοθεί εξουσία από κάποιον άλλο ανεγκέφαλο, με κριτήρια που ο μαθητής δεν θα καταλάβει ποτέ, είναι ένα μάθημα που δεν θα μπει ποτέ σε καμία βαλίτσα.

Αλλά εμείς φτάσαμε 33 κι ακόμα να το δεχτούμε, θα αφήσουν τα πιτσιρίκια να το αγνοήσουν?

Κατα τ'άλλα μαζί σου είμαι, normality ftw

Δημοσ.

Υπάρχει μια πιο προκλητική λύση από αυτήν της Montessori :

"I am only just realising the absolute freedom of my scheme of Education. I see that all outside compulsion is wrong, that inner compulsion is the only value. And if Mary or David wants to laze about, lazing about is the one thing necessary for their personalities at the moment. Every moment of a healthy child's life is a working moment. A child has no time to sit down and laze. Lazing is abnormal, it is a recovery, and therefore it is necessary when it exists."

~Alexander Sutherland Neill

http://www.summerhillschool.co.uk/

http://en.wikipedia.org/wiki/A._S._Neill

... :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...