Προς το περιεχόμενο

Μη θρησκευτικός γάμος/βάφτιση

Praetorianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια που το έφερε η κουβέντα, "κηδεία" εκτός θρησκευτικού πλαισίου γίνεται; Πριν επιτραπεί η καύση, τι... επιλογές είχε κανείς;

Δημοσ.

Από την μία να το παίζεις ριζοσπάστης των παραδόσεων και από την άλλη να δίνεις το όνομα του παππού και της γιαγιάς στο παιδί, έστω και σε ληξιαρχείο, είναι κομματάκι τραγελαφικό από μόνο του.

Προσωπικά το έχω ξεκαθαρίσει σε όλους πως θα το βαφτίσω ότι μου καπνίσει. Σε κολυμπήθρα ή σε ληξιαρχείο σκέτο, δεν έχει και πολύ σημασία. Όταν γίνει 18 ας βαφτιστεί ότι γουστάρει.

Δημοσ.
Από την μία να το παίζεις ριζοσπάστης των παραδόσεων και από την άλλη να δίνεις το όνομα του παππού και της γιαγιάς στο παιδί, έστω και σε ληξιαρχείο, είναι κομματάκι τραγελαφικό από μόνο του.

Προσωπικά το έχω ξεκαθαρίσει σε όλους πως θα το βαφτίσω ότι μου καπνίσει. Σε κολυμπήθρα ή σε ληξιαρχείο σκέτο, δεν έχει και πολύ σημασία. Όταν γίνει 18 ας βαφτιστεί ότι γουστάρει.

Λοιπόν, αυτό που λες παίζει να μην τόσο έντονο πιά. Έχω δυο γνωστές που δουλεύουν σε παιδικούς σταθμούς και μου λένε οτι έχουν γίνει πολύ της μόδας τα πρώην σπάνια ονόματα.

Όυτε που το συζητήσα για ονόματα γονιών. Είμαστε 7 ξαδέρφια , οι 3 γιώργηδες και οι άλλοι Αναστάσιοι, Αναστασίες.

Δημοσ.

πολύ elite topic, δύο mods κι ένας super-mod

aigeas, το όνομα πάιζει πάντως. Μπορεί να το ονομάσεις επειδή σε ψιλοπιέζουν, ή όπως γουστάρεις και να γουστάρεις να δώσεις του πατέρα σου πχ. (τολμώ να θαρρώ περίπτωση μάνας μου, που έχασε τον πατέρα της μικρή)

δεν σημαίνει ότι για να είσαι ριζοσπάστης πρέπει σώνει και ντε να το πεις αλλιώς

Δημοσ.

Εφόσον το κάθε παιδί μπορεί να ακολουθήσει ότι θρήσκευμα επιθυμεί, για εμένα δεν τίθεται καν θέμα κολυμπήθρας.

Πιο σοβαρό είναι το φαινόμενο με τους Γιώργηδες και τους Νίκους. Στ' αλήθεια πιστεύω πως ένα ωραίο ξεχωριστό όνομα σε ορισμένες περιπτώσεις τονώνει την αυτοπεποίθηση του κατόχου.

Δημοσ.

Το όνομα που θα του δώσω δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό όσο το θρησκευτικό κομμάτι.

Θα έλεγα ανόητο αλλά δεν θέλω να προσβάλλω μερικούς, σεβαστό..

Δηλαδή αν θα του δώσω το όνομα των παππούδων δεν πιστεύω ότι τον επηρεάζει τόσο σαν προσωπικότητα είτε τον λένε Μανόλη είτε τον λένε Γιάννη. Όσο για το "όταν γίνει 18 ας βαφτιστεί ότι γουστάρει" συμφωνώ απόλυτα.

σωστά. εισαι ακόμα θα έλεγα "εξω απο το χορό", κι ετσι μπορεις να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να χορεύει απο τσάμικο έως και μπαλέτο.

βγες πρώτα απο το μαιευτήριο με ενα ζωντανό παιδάκι στην αγκαλιά, και μετά απο λιγους μήνες, θα δούμε πόσους απο τους "χορούς" θα θυμάσαι.

γ. Εσύ μπορεί να προτιμάς ότι θελεις. Και επίσης οι αντιδράσεις ευρύτερων κύκλων (φίλοι, γείτονες, πεθερικά) μπορεί να γραφτούν άνετα σε παμπάλαια υποδήματα.

αλλα... συνήθως στους γάμους και τα βαφτίσια, υπάρχει και μία σύζυγος με δική της άποψη. Οπότε, όσο και να το φιλοσοφίσεις σήμερα, αν δεν γνωρίζεις ποια θα είναι η αποψή της (τότε), τσάμπα χαλιέσαι.

Καλά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτομαι για την θρησκεία η γέννηση του παιδιού μου? Ναι δεν μπορώ να ξέρω αλλά θα αλλάξει τόσο δραματικά, δεν νομίζω. Όσο για την σύζηγο δεν είπα ότι θα περάσω την γνώμη μου αλα χουντα απλά θα ξέρει τουλάχιστον ποια θα είναι η άποψη μου. Το μόνο που θέλω είναι να μην επηρεάζονται οι γνώμες από το τι θα πουν τα σόγια και οι γνωστοί..

Δημοσ.

Εγω δεν εχω κολλημα να παντρευτω/βαφτισω σε εκκλησια ή οχι.

Δηλαδη ουτε καιγομαι για εκκλησια, ουτε λεω "μακρυα απο μας". ΑΛΛΑ, σιχαινομαι σε βαθμο κακουργήματος, τους παπαδες, τις μιζες στο νεοκορο και άλλα πολλά.

Αν ειναι να γινει σε εκκλησια, θα το κανω σε κανα κατσάβραχο στην άλλη ακρη της Ελλάδας, πανω σε βουνα... Δηλαδη μια συναδελφος θελει να παντρευτει, και το παπαδαριο θελει ολοκληρη διαδικασια.. Δηλαδη δε φτανει που τους κανεις την τιμη να πατησεις στην εκκλησια τους, θελουν ενα σωρο χαρτια, συν να εχεις κατι που να αποδεικνύει οτι εισαι χριστινος ορθοδοξος κλπ.. Δηλαδη ελεος.. Αυτοι το χουν κανει business. Χιλιες φορες στο δημαρχειο και τα εξοδα που θα κανες εντος της εκκλησιας, να τα δωσεις καπου που θα "πιασουν τοπο", παρα να τα σκασεις στην Εκκλησια..

Και δε φτανει που τους κανεις τη χαρη και πας στην εκκλησια τους, βαζουν και τρια μυστηρια το ιδιο βραδυ..Ετσι δηλαδη για να γινουμε ΟΛΟΙ μια χαρουμενη ατμοσφαιρα.

Ετσι οπως εχουν καταντήσει τα μυστηρια στην εκκλησια σημερα, απο μακρυα και αγαπημενοι.

Τωρα για το θεμα της βαφτισης ειναι κατι που δεν εχω σκεφτει ακομα, δε ξερω τι θα κανω, σιγουρα παντως σε ο,τι αφορα εμενα, δε νομιζω οτι ενα μυστηριο σου υποδεικνυει αν θα μεγαλωσεις το παιδι σου σωστα και αν θα το μαθεις να ειναι καλος ανθρωπος.

Δημοσ.

Ο γάμος στην ελλάδα είναι κυρίως κοινωνικό γεγονός και είναι δύσκολο να το αρνηθείς στους γονείς. Ωστόσο με τη βάπτιση κάνεις παιχνίδι άνετα!!!

Δημοσ.

Όλοι λένε για το 50άρικο που θα πάρει ο παπάς στο γάμο και ξεχνάνε τα υπόλοιπα 6000 ευρώ σε λουλούδια, κέντρα και αηδίες.

Όπως λέει και ο φίλος παραπάνω "κάνεις παιχνίδι" και αυτή είναι η αλήθεια, γιατί αν ο παπάς με το 50άρικο είναι.... κερδισμένος, φυσικά και οι νεόνυμφοι είναι κερδισμένοι στο εκατονταπλάσιο, γιατί με πολιτικό γάμο αποκλείεται να μάζευαν ένα σωρό λεφτά.

Εμένα προσωπικά ο παπάς που με πάντρεψε δουλεύει σε μία αποθήκη telemarκeting, αλλά αυτό το έμαθα πολύ καιρό αργότερα. Γιατί έχουμε μπερδέψει τα αυγά και τα πασχάλια μου φαίνεται, ξαφνικά όλος ο κόσμος γέμισε δήθεν πλούσιους καλόγερους και παπάδες. Αν έχει κανένας πλούσιο παπά στη γειτονιά του ας σηκώσει χέρι.

Δημοσ.
Από περιέργεια , το οτι είναι ζωντανό ή οτι το κρατάς αγκαλιά πως ακριβώς συνδέεται με την βάφτιση; Γιατι και ζωντανό ήταν και αγκαλιά το κρατούσα και δεν ένιωσα καμια επιθυμία για βάφτιση.

εννοούσα οτι είναι πολύ διαφορετικό να φαντάζεσαι πως θα είσαι παντρεμένος, και να φαντάζεσαι τι θα κάνεις σαν πατέρας, ενω εισαι ακομα καπου στα 20, (θα το βαφτισω έτσι, θα κανω αυτό, κι εκείνο), και πολυ διαφορετικό να είσαι πατέρας (δηλ. εχεις στα χέρια σου ενα παιδί).

με το ζωντανό, αναφερομουν σε ζευγάρια που έκαναν όλα τα σχέδια επι χάρτου (βρηκαν όνομα, βρηκαν ημερομηνια σε εκκλησία, εφτιαξαν προικιά, αγορασαν νεο σπιτι με παιδικό δωμάτιο, τσακώθηκαν τα πεθερικά ποιανου παππου θα παρει το όνομα, κλπ...), και λογάριαζαν χωρίς τον πελαργό. Αλλοι έφτυσαν αίμα για να καταφέρουν ενα γονιμοποιημένο ωάριο, άλλοι έφαγαν στη μάπα 5μηνα και 8μηνα εγκυμοσύνης, αλλα απο το νοσοκομείο δεν πήραν ζωντανό παιδί.

σ' έφτιαξα τώρα :fear: ... αλλα συμβαίνουν και αυτά.

Καλά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτομαι για την θρησκεία η γέννηση του παιδιού μου?

δεν εννοούσα οτι θα γινεις κατι σαν "reborn christian", που λενε στα τέξας, μολις γίνεις πατέρας :lol:

απο τη δική μου εμπειρία... αλλιώς σκεφτόμουν μεταξύ 18-25 σε ανάλογες συζητήσεις, αλλιώς στα 31 που παντρεύτηκα, και πάρα πολυ διαφορετικά στα 37 με γιο 1 έτους έτοιμο για ονοματοδοσία/βάφτιση.

αλλάζει ο άνθρωπος, απο τα χρόνια και τις καταστάσεις. πρώτα σκεφτόμουν σαν Μονάδα, μετά σαν το Μισό, και τώρα σαν τρίτο ή τέταρτο.

δεν έγινα Χ.Ο, ούτε καν χριστιανός, επειδη έγινα πατέρας. καμια σχέση με τη θρησκεία. Απλά, έπαψα να θεωρώ τόσο σημαντικό το να περάσει το δικό μου, σε κάποια θέματα που μου φαίνονται όλο και λιγότερο σημαντικά.

Δημοσ.
Ο γάμος στην ελλάδα είναι κυρίως κοινωνικό γεγονός και είναι δύσκολο να το αρνηθείς στους γονείς. Ωστόσο με τη βάπτιση κάνεις παιχνίδι άνετα!!!

Μα δεν είπα να μην κάνεις την καθιερωμένη συγκέντρωση μετά για συγγενείς και φίλους. Αλλά κατά πόσο είναι αναγκαίο αυτό το πριν και κατά πόσο αυτοί που το κάνουν την σημερινή εποχή το κάνουν επειδή πρέπει και επιβάλλεται?

Όλοι λένε για το 50άρικο που θα πάρει ο παπάς στο γάμο και ξεχνάνε τα υπόλοιπα 6000 ευρώ σε λουλούδια, κέντρα και αηδίες.

Όπως λέει και ο φίλος παραπάνω "κάνεις παιχνίδι" και αυτή είναι η αλήθεια, γιατί αν ο παπάς με το 50άρικο είναι.... κερδισμένος, φυσικά και οι νεόνυμφοι είναι κερδισμένοι στο εκατονταπλάσιο, γιατί με πολιτικό γάμο αποκλείεται να μάζευαν ένα σωρό λεφτά.

Δεν είναι το 50άρικο του παπά, σιγά στα έξοδα που θα έχεις εκείνη την περίοδο μην σου περάσει καν από το μυαλό. Όσο για τα λεφτά όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να το κάνει και μετά το μυστήριο ή και στο δημαρχείο. Απλά δεν θα υπάρχει το εκκλησιαστικό από πίσω.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...