Προς το περιεχόμενο

Οικονομικά βιβλία

Praetorianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Διαφωνώ. Αν κάποιος προσπαθήσει να κατανοήσει σύγχρονα οικονομικά θέματα χωρίς να ξέρει βασικές έννοιες όπως στασιμοπληθωρισμός, σχέση επιτοκίων-προσφοράς χρήματος, ανεργία τριβής και φυσικά την θεωρία καμπύλης προσφοράς-ζήτησης (έστω στα χαρτιά) θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

έχεις διαβάσει Κρούγκμαν? κάποια οικονομική αναλυσή του σε κάποια εφημερίδα?

Δημοσ.
έχεις διαβάσει Κρούγκμαν? κάποια οικονομική αναλυσή του σε κάποια εφημερίδα?

Όχι φίλε μου να σου πω την αλήθεια δεν τον έχω διαβάσει. Δεν αμφισβήτησα όμως τον κο Κρούγκμαν, διαφώνησα με την άποψη ότι δεν χρειάζεται να διαβάσεις κάποια εισαγωγικά βιβλία προκειμένου να κατανοήσεις βασικές έννοιες. Όσο απλά και να τα λέει ακόμα και ειδήσεις να παρακολουθήσεις καλό είναι να μάθεις ορισμένες θεωρίες.

Έχει διαβάσει κανείς το freakonomics? Το άκουσα τώρα τελευταία είναι καλό?

Δημοσ.
Gregory Mankiw - The principles of economy

το κανουν σε αρκετες σχολες, αλλα εχει αρκετα διαγραμματα, τυπους και στατιστικες, ειναι καπως πιο εγχειριδιο...

+10000. Πρέπει να είναι και ο μοναδικός συγγραφέας του οποίου τα βιβλία διάβασα για να δώσω και δεν προμηθεύτηκα σημειώσεις από κάποιο μπλε ή πράσινο "τραπεζάκι". Και όχι μόνο αυτό αλλά διάβαζα και τα εκτός ύλης τμήματα :> πράγμα εντυπωσιακό για μένα χαχα.

Tο συγκεκριμένο έργο που ανέφερε ο Pablo Hasan κυκλοφορεί μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Τυπωθύτω - Δαρδάνος και αποτελείται από 2 τόμους.

Δημοσ.

και ο Krugman που λεει το παιδι πριν ειναι πολυ απλος και διαβαζεται ευκολα, ειχα ασχοληθει για μια εργασια με το international economy και ηταν πραγματικα απλος να τον καταλαβεις αλλα με πολυ μοντερνα παραδειγματα.

Δημοσ.
Όχι φίλε μου να σου πω την αλήθεια δεν τον έχω διαβάσει. Δεν αμφισβήτησα όμως τον κο Κρούγκμαν, διαφώνησα με την άποψη ότι δεν χρειάζεται να διαβάσεις κάποια εισαγωγικά βιβλία προκειμένου να κατανοήσεις βασικές έννοιες. Όσο απλά και να τα λέει ακόμα και ειδήσεις να παρακολουθήσεις καλό είναι να μάθεις ορισμένες θεωρίες.

Έχει διαβάσει κανείς το freakonomics? Το άκουσα τώρα τελευταία είναι καλό?

Ο Κρούγκμαν σε βάζει στο χώρο των οικονομικών και ας είσαι άσχετος απο οικονομία. Δεν μεταφέρει υποδείγματα,διαγράμματα αλλά την οικονομική λογική κάτι το οποίο φαντάζομαι θα ψάχνει το παιδί.. και όντως το Freakonomics είναι πολύ ωραίο!! αξίζει να το αγοράσεις,μιλάει για "τρελά πράγματα" τα οποία τα επιχειρηματολογεί με βάση διάφορα οικονομικά. Θα σου αρέσει εαν ασχολείσαι με τον χώρο

Δημοσ.
Με όλο αυτό τον ντόρο που έγινε πρόσφατα με την οικονομική κρίση κάπου διάβασα ότι οι πωλήσεις του "Κεφαλαίου" του Καρλ Μαρξ σημείωσαν αύξηση 300%. Αν και το είχα διαβάσει παλαιότερα αποφάσισα να το ξαναδιαβάσω και πρόσφατα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν άλλα βιβλία όπως "Το Κεφάλαιο", "Ο πλούτος των εθνών" και το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" (αν και δεν ξέρω αν το τελευταίο θεωρείται οικονομικό).

Αν κάποιος έχει διαβάσει κάποιο βιβλίου αυτού του είδους θα μπορούσε να αναφέρει και μερικές λεπτομέρειες για το τι πραγματεύεται? Πιστεύω ότι ειδικά αυτό τον καιρό θα έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση παρόμοιων βιβλίων.

Νομίζω το καταλληλότερο να διαβάσεις , με όσα γίνονται τελευταία, είναι το "Προς τους νέους" του Κροπότκιν, θεωρητικού του αναρχισμού.:-D

Πάντως αν θέλεις κάτι που να έχει σχέση με οτι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες σίγουρα πρέπει να διαβάσεις τα δυο βιβλία του Κένεθ Γκαλμπραίηθ The Great Crash και το Affluent Society.

Πάντως, για να μην παρεξηγηθώ, άσχετα με το αν σαν είκόνα σήμερα η αναρχία συνδέεται με κουκούλες, μολότωφ και χάος, δεν έχει καμία σχέση με αυτό και τελικά στην θεωρία της είναι η πιο ανθρωπιστική εφαρμογή.

Στην βασική αρχή της αναφέρει οτι επειδή οι άνθρωποι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους την περνούν χωρίς την παρουσία αρχών-εξουσίας που σημαίνει οτι βρίσκουν μόνοι τους τους τρόπους να συνεργαστούν και να συννενοηθούν, το ίδιο μπορούν να κάνουν και σε μια ευρύτερη κλίμακα σε επίπεδο χώρας αναπτύσοντας και δημιουργώντας τους θεσμούς και τους κανόνες που θα διέπουν τη ζωή τους και που παράλληλα θα είναι σε διαρκή επανεξέταση, χωρίς να χρειάζονται κάποιο κυβερνήτη να τους λέει τι να κάνουν.

Βέβαια αυτό από την αρχή φάνταζε ανεφάρμοστο και συνάντησε την αντίδραση και του ίδιου του Μάρξ που πίστευε οτι τουλάχιστον στην αρχή το προλεταριάτο πρέπει να ελέγχει πλήρως τα μέσα παραγωγής με αυστηρή κυβέρνηση, πράγμα που εφάρμοσαν μετά οι κομμουνιστές, εφαρμόζοντας στην ουσία μια δικτατορία που διήρκησε 70 σχεδόν χρόνια.

Δημοσ.
Εγώ πήρα πρόσφατα ένα βιβλίο που λέγεται "Έρευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών" του Adam Smith.

Είναι ένα μόνο βιβλίο αλλά ξέρω ότι το έργο του Σμιθ "Ο Πλούτος των εθνών" έχει πολούς τόμους. Τι παίζει μαυτό? Είναι μούφα?

To βιβλίο του Adam Smith που στην ουσία ξύπνησε το λάο και έφερε στο προσκήνιο την οικονομική επιστήμη λέγεται "Έρευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών" ή συντομογραφικά "Ο πλούτος των εθνών".

"An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations" ο πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά.

Με όλο αυτό τον ντόρο που έγινε πρόσφατα με την οικονομική κρίση κάπου διάβασα ότι οι πωλήσεις του "Κεφαλαίου" του Καρλ Μαρξ σημείωσαν αύξηση 300%. Αν και το είχα διαβάσει παλαιότερα αποφάσισα να το ξαναδιαβάσω και πρόσφατα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν άλλα βιβλία όπως "Το Κεφάλαιο", "Ο πλούτος των εθνών" και το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" (αν και δεν ξέρω αν το τελευταίο θεωρείται οικονομικό).

Αν κάποιος έχει διαβάσει κάποιο βιβλίου αυτού του είδους θα μπορούσε να αναφέρει και μερικές λεπτομέρειες για το τι πραγματεύεται? Πιστεύω ότι ειδικά αυτό τον καιρό θα έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση παρόμοιων βιβλίων.

Σίγουρα του Μankiw που σου πρότειναν είναι ένα πολύ καλο βιβλίο μακροοικονομικής και όχι μόνο θεωρίας.

Θα σου προτείνω δυο απλά βιβλία χωρίς δύσκολες έννοιες και μη εξειδικευμένα.

- Κατανοώντας τον καπιταλισμό-Ανταγωνισμός, εντολή και μεταβολή στην οικονομία των ΗΠΑ των Βοwles kai Εdwards.

-Πολιτική Οικονομία-Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής του Γ.Βαρουφάκη

• 9 μήνες μετά...
Δημοσ.

Ένα πολύ καλό βιβλίο που τέλειωσα πρόσφατα του Πωλ Κρούγκμαν (Νόμπελ Οικονομίας 2008)

"Η κρίση του 2008 και η επιστροφή των οικονομιών ύφεσης", μιλάει για την κρίση που πέρασε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα αίτια αυτής (τα αναγάγει στην κατάρρευση των dot coms το 2001), για παρόμοιες κρίσεις του παρελθόντος (Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή κα) και πως αντιμετωπίστηκαν τότε.

Αν και οικονομικό βιβλίο δεν περιέχει δύσκολες έννοιες ή οικονομικά διαγράμματα και είναι σε κατανοητή γλώσσα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...