Προς το περιεχόμενο

Οικονομικά βιβλία

Praetorianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με όλο αυτό τον ντόρο που έγινε πρόσφατα με την οικονομική κρίση κάπου διάβασα ότι οι πωλήσεις του "Κεφαλαίου" του Καρλ Μαρξ σημείωσαν αύξηση 300%. Αν και το είχα διαβάσει παλαιότερα αποφάσισα να το ξαναδιαβάσω και πρόσφατα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν άλλα βιβλία όπως "Το Κεφάλαιο", "Ο πλούτος των εθνών" και το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" (αν και δεν ξέρω αν το τελευταίο θεωρείται οικονομικό).

Αν κάποιος έχει διαβάσει κάποιο βιβλίου αυτού του είδους θα μπορούσε να αναφέρει και μερικές λεπτομέρειες για το τι πραγματεύεται? Πιστεύω ότι ειδικά αυτό τον καιρό θα έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση παρόμοιων βιβλίων.

Δημοσ.

Και το Κεφάλαιο και το Μανιφέστο είναι πολύ γαμάτα βιβλία.

Ο Μαρξ όταν τα έγραψε πριν από καμιά 150αρια χρόνια έλεγε ότι εάν εφαρμοστούν αυτά που λέει θα οφεληθούν οι 9 στους 10.

Τώρα πλέον εάν καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία θα καταστραφούν οι 9 στους 10 (ειδικά στην Δυτ. Ευρώπη).

Για τον 19ο ηταν κάτι σαν κοινωνικό ευαγγέλιο και βοήθησε τους ανθρώπους να δουλεύουν λιγότερες ώρες, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και να ξυπνήσουν τις συνειδήσεις τους όσων αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Και φυσικά δεν πρέπει να συγχέουμε το Μαρξ με τις εκατομύρια δολοφονίες, τον πόνο, την εξαθλίωση και την απανθρωπιά που είδαμε τον 20ο αιώνα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Εν ολίγοις, αξίζει να τα διαβάσει κανείς αυτά τα κείμενα από ιστορικής απόψεως αλλά να μην έχει αυταπάτες ότι θα βρει λύσεις για σύγχρονα προβλήματα.

Δημοσ.

συνθημα γραμμενο σε τουαλετα σχολης,

κομμουνιστης ειναι καποιος που διαβασε Μαρξ, αντικομμουνιστης που διαβασε Μαρξ και τον καταλαβε...

Δημοσ.

κομμουνιστης ειναι καποιος που διαβασε Μαρξ, αντικομμουνιστης που διαβασε Μαρξ και τον καταλαβε...

Κοίτα γενικότερα "το Κεφάλαιο" είναι πολύ δύσκολο σαν βιβλίο. Ειδικά αν προσπαθήσεις να διαβάσεις όλο το έργο και όχι τα επίτομα/εικονογραφημένα που κυκλοφορούν κατά καιρούς και παράλληλα να αντιληφθείς πλήρως αυτά που λέει.

Προσωπική εκτίμηση ότι 80% αυτών που το διαβάζει πρώτη φορά περισσότερο μπλέκει τα μπούτια του παρά ξεκαθαρίζει τι θέλει να πει ο ποιητής.

Δημοσ.

Εγώ πάλι θα πρότεινα βιβλία πυο διδάσκονται σε οικονομικές σχολές ΑΕΙ. Τουλάχιστον αυτά των εισαγωγικών μαθημάτων προσφέρουν στον καθένα αρκετή τεχνική γνώση γύρω από τα οικονομικά ώστε να καταλαβαίνει πολύ καλύτερα αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Δημοσ.
Κοίτα γενικότερα "το Κεφάλαιο" είναι πολύ δύσκολο σαν βιβλίο. Ειδικά αν προσπαθήσεις να διαβάσεις όλο το έργο και όχι τα επίτομα/εικονογραφημένα που κυκλοφορούν κατά καιρούς και παράλληλα να αντιληφθείς πλήρως αυτά που λέει.

Προσωπική εκτίμηση ότι 80% αυτών που το διαβάζει πρώτη φορά περισσότερο μπλέκει τα μπούτια του παρά ξεκαθαρίζει τι θέλει να πει ο ποιητής.

Για κάποιον που δεν κατανοεί τις βασικές αρχές της οικονομικής θεωρίας ένα επίτομο του Κεφαλαίου είναι μια πολύ καλή αρχή.

Δημοσ.
Εγώ πάλι θα πρότεινα βιβλία που διδάσκονται σε οικονομικές σχολές ΑΕΙ. Τουλάχιστον αυτά των εισαγωγικών μαθημάτων προσφέρουν στον καθένα αρκετή τεχνική γνώση γύρω από τα οικονομικά ώστε να καταλαβαίνει πολύ καλύτερα αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Έχεις καμιά συγκεκριμένη πρόταση?

Δημοσ.

Gregory Mankiw - The principles of economy

το κανουν σε αρκετες σχολες, αλλα εχει αρκετα διαγραμματα, τυπους και στατιστικες, ειναι καπως πιο εγχειριδιο...

Δημοσ.
.... βιβλία όπως "Το Κεφάλαιο", "Ο πλούτος των εθνών" και....

Εγώ πήρα πρόσφατα ένα βιβλίο που λέγεται "Έρευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών" του Adam Smith.

Είναι ένα μόνο βιβλίο αλλά ξέρω ότι το έργο του Σμιθ "Ο Πλούτος των εθνών" έχει πολούς τόμους. Τι παίζει μαυτό? Είναι μούφα?

Δημοσ.
Εγώ πήρα πρόσφατα ένα βιβλίο που λέγεται "Έρευνα για τον Πλούτο των εθνών" του Adam Smith.

Είναι ένα μόνο βιβλίο αλλά ξέρω ότι το έργο του Σμιθ "Ο Πλούτος των εθνών" έχει πολούς τόμους. Τι παίζει μαυτό? Είναι μούφα?

Εφόσον λέγεται έρευνα για τον πλούτο των εθνών φαντάζομαι ότι θα αναφέρει και θα αναλύει εν συντομία το κανονικό έργο του Adam Smith, όπως κάνουν πολλά βιβλία για τον Μαρξ.

Πάντως για όποιον ενδιαφέρεται η ΑΣΟΕΕ έχει πολύ ενημερωμένη και αξιόλογη βιβλιοθήκη, για να μπεις να διαβάσεις δεν απαιτείται τίποτα. Νομίζω και να δανειστείς μπορείς υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Ένα πολύ καλό είναι το "Σύγχρονα Οικονομικά Θέματα" του κ. Κώττα νομίζω (6582 ΤΑΞ 330 ΚΩΤ) που περιγράφει τα πάντα, από τα κατα καιρούς οικονομικά συστήματα, μέχρι έννοιες όπως πληθωρισμός, χρήμα, ΕΕ χωρίς περίπλοκα διαγράμματα, μαθηματικούς τύπους κτλ.

Υπάρχουν επίσης και μερικά άλλα που διδασκόμαστε αν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα.

Δημοσ.
ευχαριστώ Praetoriane

αλλά για να μπει κανείς τώρα στην ΑΣΟΕΕ απαιτείται να είναι εφοδιασμένος με ρόπαλα

εξαρτάται ποιος είναι!!! εγω προτείνω Κρούγκμαν που πήρε και το νόμπελ και όχι τα εισαγωγικά που έλεγε κάποιος άλλος παραπάνω γιατί χάσιμο χρόνου είναι. Φαντάζομαι το παιδί δεν θα θέλει να διαβάζει για διαφορές σταυροειδούς,τοξοειδούς,εισοδηματικής ελαστικότητας...

Δημοσ.
εξαρτάται ποιος είναι!!! εγω προτείνω Κρούγκμαν που πήρε και το νόμπελ και όχι τα εισαγωγικά που έλεγε κάποιος άλλος παραπάνω γιατί χάσιμο χρόνου είναι. Φαντάζομαι το παιδί δεν θα θέλει να διαβάζει για διαφορές σταυροειδούς,τοξοειδούς,εισοδηματικής ελαστικότητας...

Διαφωνώ. Αν κάποιος προσπαθήσει να κατανοήσει σύγχρονα οικονομικά θέματα χωρίς να ξέρει βασικές έννοιες όπως στασιμοπληθωρισμός, σχέση επιτοκίων-προσφοράς χρήματος, ανεργία τριβής και φυσικά την θεωρία καμπύλης προσφοράς-ζήτησης (έστω στα χαρτιά) θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Δημοσ.

Να πω και εγω οτι εφοσον καποιος θελει ενα βιβλιο για να κανει μια εισαγωγη στα οικονομικα το ιδανικο ειναι βιβλια του mankiw!

Ο Mankiw Εχει το καλο οτι ειναι παρα πολυ ευκολοδιαβαστος και κατανοητος, με πολλα παραδειγματα.( Για εισαγωγικο επιπεδο παντα)

Γενικα ακολουθει την ''αμερικανικη σχολη'' δηλαδη αρχιζει με ενα πολυ απλο υποδειγμα και μετα γενικευει (αντιθετα με τους ευρωπαιους που αρχιζουν σχετικα πολυπλοκα)

Το βιβλιο που προτεινα στην αρχη και γενικα Μαρξ δεν ειναι σε καμια περιπτωση βιβλια για να καταλαβεις πως λειτουργει το οικονομικο συστημα

Εχουν γραφτει πανω απο 100 χρονια πριν και προτεινονται για μελετη μονο για ''ιστορικους'' λογους

Γενικα προτεινω και εγω οπως και ο φιλος πιο πριν mankiw Για μια εισαγωγη στα μακροοικονομικα

Επισης λογω του οτι διδασκετε σε πολλες οικονομικες σχολες υπαρχουν τα βασικα του βιβλια μετεφρασμενα

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...