Προς το περιεχόμενο

συνδυαστικό κύκλωμα έξι εισόδων

takis_tz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συνάδελφοι με ταλαιπωρεί ένα συνδυαστικό κύκλωμα έξι εισόδων. Πιο συγκεκριμένα θέλω να υπολογίζει το πλήθος των «1» των εισόδων του και να το δίνει στην έξοδό του ως τριψήφιο δυαδικό αριθμό. Επιπλέον στο σχεδιασμό του πρέπει να χρησιμοποιήσω μόνο 3 πλήρεις αθροιστές και 1 ημιαθροιστή (χωρίς επιπλέον πύλες).

Υπάρχει κανείς ηλεκτρονικός που μπορεί να με βοηθήσει?

Έχω διαβάσει το ΜΑΝΟ αλλά δε με έχει βοηθήσει.

Δημοσ.
Συνάδελφοι με ταλαιπωρεί ένα συνδυαστικό κύκλωμα έξι εισόδων. Πιο συγκεκριμένα θέλω να υπολογίζει το πλήθος των «1» των εισόδων του και να το δίνει στην έξοδό του ως τριψήφιο δυαδικό αριθμό. Επιπλέον στο σχεδιασμό του πρέπει να χρησιμοποιήσω μόνο 3 πλήρεις αθροιστές και 1 ημιαθροιστή (χωρίς επιπλέον πύλες).

Υπάρχει κανείς ηλεκτρονικός που μπορεί να με βοηθήσει?

Έχω διαβάσει το ΜΑΝΟ αλλά δε με έχει βοηθήσει.

Φτιαξε εναν πινακα αληθειας (δες M. Mano, "Digital Design", pp. 82-84), κανε ελαχιστοποιηση, βγαλε τις λογικες εξισωσεις και ειμαι σιγουρος (DeMorgan αν χρειαστει) οτι θα περιεχουν μεσα 3 FA και 1 ΗΑ.

Διαφορετικα βαλε κατω τους πινακες αληθειας των FA και ΗΑ και δες πως μπορεις να τους συνδεσεις για να παρεις το αποτελεσμα που θες (εμπειρικος τροπος)

:-)

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, τα κατάφερα και την έλυσα.

Μιας και είσαι γνώστης, μπορείς να μου πεις δυο πράγματα και για μια άλλη?

Πιο συγκεκριμένα:

Θέλω να υλοποιήσω με την χρήση ενός αποκωδικοποιητή και μιας πρόσθετης λογικής πύλης πολλαπλών εισόδων (4 διαφορετικούς τρόπους) τη συνάρτηση

F (A, B, C) = Σ (0, 1, 4, 6, 7)

Πώς πρέπει να κινηθώ σε αυτή την περίπτωση?

Δημοσ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΙΣΟΔΩΝ, ΕΧΩ ΚΙΝΗΘΕΙ Ως ΕΞΗΣ:

Επειδή η τιμή της εξόδου S αντιστοιχεί στις μονάδες του αριθμού των 1, ενώ η τιμή της εξόδου C, αντιστοιχεί στις δυάδες του αριθμού αυτού, προκύπτει ότι οι δυο έξοδοί του δίνουν το πλήθος των άσσων που εμφανίζονται στις εισόδους του αθροιστή.

Άρα εάν οδηγήσουμε τις εισόδους ανά τρεις σε δυο πλήρεις αθροιστές, θα πάρουμε δυο λέξεις των δυαδικών ψηφίων, τις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε χρησιμοποιώντας έναν αθροιστή μεταφοράς κρατουμένου.

Οι δυο πλήρης αθροιστές στην είσοδο παράγουν το πλήθος των 1 ανά τρεις εισόδους και τα εξαγόμενα αυτών αθροίζονται στον αθροιστή μεταφοράς κρατουμένου, που αποτελείται από ένα ημιαθροιστή και ένα πλήρη αθροιστή.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η΄ΟΧΙ?

Δημοσ.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΙΣΟΔΩΝ, ΕΧΩ ΚΙΝΗΘΕΙ Ως ΕΞΗΣ:

Επειδή η τιμή της εξόδου S αντιστοιχεί στις μονάδες του αριθμού των 1, ενώ η τιμή της εξόδου C, αντιστοιχεί στις δυάδες του αριθμού αυτού, προκύπτει ότι οι δυο έξοδοί του δίνουν το πλήθος των άσσων που εμφανίζονται στις εισόδους του αθροιστή.

Άρα εάν οδηγήσουμε τις εισόδους ανά τρεις σε δυο πλήρεις αθροιστές, θα πάρουμε δυο λέξεις των δυαδικών ψηφίων, τις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε χρησιμοποιώντας έναν αθροιστή μεταφοράς κρατουμένου.

Οι δυο πλήρης αθροιστές στην είσοδο παράγουν το πλήθος των 1 ανά τρεις εισόδους και τα εξαγόμενα αυτών αθροίζονται στον αθροιστή μεταφοράς κρατουμένου, που αποτελείται από ένα ημιαθροιστή και ένα πλήρη αθροιστή.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η΄ΟΧΙ?

Φτιαξε ενα σχηματικο και κανε post να το δω και να σου πω. :-)

Δημοσ.
συνημμένα έχω το σχήμα

Σωστο δειχνει πολυ προχειρα οπως το ειδα. Για να εισαι 100% σιγουρος φτιαξε και εναν πινακα αληθειας (Β0-Β5, Α0-Α2) για να το ελενξεις για ολες τις περιπτωσεις με βαση το σχηματικο σου. :-)

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

συνάδελφοι έχω το εξής πρόβλημα,

αφορά μια άσκηση σχεδίασης ενος αθροιστή που δέχεται ως είσοδο 4 δυαδικά ψηφία και δίνει έξοδο ενα 3ψήφιο δυαδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στο άθροισμα των 4 δυαδ. ψηφιων (α1,α2,α3,α4). να χρησιμοποιήσω μόνο πλήρεις αθροιστές και ημιαθροιστές

Δημοσ.

Φτιάξε έναν πίνακα αληθείας (δες M. Mano, "Digital Design", pp. 82-84), κανε ελαχιστοποίηση και βγάλε τις λογικές εξισώσεις. Μόλις τα κάνεις αυτά θα πάρεις μόνος σου την απάντηση σε αυτό που ρωτάς. :-)

Δημοσ.
Φτιάξε έναν πίνακα αληθείας (δες M. Mano, "Digital Design", pp. 82-84), κανε ελαχιστοποίηση και βγάλε τις λογικές εξισώσεις. Μόλις τα κάνεις αυτά θα πάρεις μόνος σου την απάντηση σε αυτό που ρωτάς. :-)

M. Mano, "Ψηφιακή Σχεδίαση" (βιβλιογραφία) δεν το εχω.

καλή η ιδέα σου να το αποκτήσω.

ευχαριστώ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...