Προς το περιεχόμενο

Αγορά νέου PC, μπερδεμένος με τις νέες ονομασίες επεξεργαστών

Viperalus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά χαρά παιδιά,

Τελευταία είχα πάρει υπολογιστή κατά το 2005 Celeron στα 2,66 GHz και 504 MB Ram.

Πλέον έφτασε η στιγμή για καινούργιο PC αλλά μπερδεύομαι με τις νέες ονομασίες των επεξεργαστών σε σχέση με την ισχύ τους.

Π.χ. έχω δει ενα κουτι AMD Phenom QuadCore 9100e με 4096 MB Ram. Ποιά τα GHz του λοιπόν ώστε να μπορώ να κάνω την αντίστοιχη σύγκριση με το PC που ήδη έχω;

Έπειτα, μήπως αλλάζουν οι παράμετροι στο θέμα ισχύς, σε σχέση και με Intel/AMD/Celeron;

Αν κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει συνδέοντας τα 2 ερωτήματά μου θα τον ευχαριστούσα πολύ διότι γενικά δεν ασχολούμαι με hardware και μένω πίσω στις εξελίξεις.

• Moderators
Δημοσ.

Δεν υπαρχει αμεση συγκριση στα GHz σχετικα με τις επιδοσεις.

Π.χ. ενας Core 2 Duo στα 2,4Ghz εχει ΠΟΛΥ ανωτερες επιδοσεις απο τον Celeron σου.

Συνεπως δε μπορεις να κανεις αμεση συγκριση του επεξεργαστη σου (που εχει ηδη καταργηθει) με τους τωρα κυκλοφορουντες.

Αλλα αυτη ειναι πολυ γενικη ερωτηση που θετεις.

Ισως σε κατι πιο συγκεκριμενο να σου απαντουσαμε πιο ευκολα. :-)

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση

Δεν υπαρχει αμεση συγκριση στα GHz σχετικα με τις επιδοσεις.

Π.χ. ενας Core 2 Duo στα 2,4Ghz εχει ΠΟΛΥ ανωτερες επιδοσεις απο τον Celeron σου.

Συνεπως δε μπορεις να κανεις αμεση συγκριση του επεξεργαστη σου (που εχει ηδη καταργηθει) με τους τωρα κυκλοφορουντες.

Αυτό με προβληματίζει τώρα...αν δεν μπορώ να γνωρίζω στους καινούργιους επεξεργαστές πώς μετριέται η ισχύς...τότε δεν θα μπορέσω να κάνω καλή αγορά...:-(

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος όπως προέτρεψες, θέλω να κάνω μια αναβάθμιση να πάρω κάποιον υπολογιστή γρηγορότερο από αυτόν (σε επεξεργαστική ισχύ αλλά βέβαια και σε ram) και κλείνω προς AMD.

• Moderators
Δημοσ.

Οι επεξεργαστες της Intel (οι Core 2) εχουν μια ιδιοτητα.

Μπορεις σχετικα απλα να ανεβασεις τη συχνοτητα λειτουργιας τους κι ετσι ακομα και με καποιον αρκετα φθηνο μπορεις να φτασεις τις επιδοσεις ενος πολυ μεγαλυτερου και ακριβοτερου μοντελου. (εννοειται πολυ πολυ μακρυα απο των τωρινο σου Celeron).

Παρολα αυτα, αν δεν ενδιαφερεσαι να ασχοληθεις με κατι τετοιο και οι AMD μια χαρα επιλογη ειναι.

Απο κει και υστερα, μπορεις να μας πεις ποσα χρηματα διαθετεις για καποιον νεο υπολογιστη, τι θες να κανεις με αυτον, και τι περιφερειακα ηδη διαθετεις και δε θελεις να αλλαξεις (π.χ. οθονη, ηχεια), κι εμεις να σου προτεινουμε τη καλυτερη δυνατη συνθεση :-)

Δημοσ.
Οι επεξεργαστες της Intel (οι Core 2) εχουν μια ιδιοτητα.

Μπορεις σχετικα απλα να ανεβασεις τη συχνοτητα λειτουργιας τους κι ετσι ακομα και με καποιον αρκετα φθηνο μπορεις να φτασεις τις επιδοσεις ενος πολυ μεγαλυτερου και ακριβοτερου μοντελου. (εννοειται πολυ πολυ μακρυα απο των τωρινο σου Celeron).

Παρολα αυτα, αν δεν ενδιαφερεσαι να ασχοληθεις με κατι τετοιο και οι AMD μια χαρα επιλογη ειναι.

Μπα! με τέτοια κατσαβιδίστηκα κόλπα θα με συγχωρέσεις αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ :-)

Απο κει και υστερα, μπορεις να μας πεις ποσα χρηματα διαθετεις για καποιον νεο υπολογιστη, τι θες να κανεις με αυτον, και τι περιφερειακα ηδη διαθετεις και δε θελεις να αλλαξεις (π.χ. οθονη, ηχεια), κι εμεις να σου προτεινουμε τη καλυτερη δυνατη συνθεση :-)

Στο θέμα των χρημάτων μάλλον δεν θα βρεθεί άκρη διότι μένω στην Ολλανδία και εδώ απ' όσο ξέρω οι υπολογιστές πρέπει να είναι φτηνότεροι. Π.χ. γι' αυτόν που ανέφερα πιο πάνω οτι σκέφτομαι να αγοράσω, κοστίζει στα € 662,00 (χωρίς οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία).

Και εγώ ψάχνομαι μόνο για κουτί. Οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι και ηχεία τα κρατάω.

• Moderators
Δημοσ.

Δεν απαιτειται κατσαβιδι, αλλα δε πειραζει :P

Καλυτερα να μην παρεις καποια ετοιμη συνθεση, συνηθως αν τις φτιαξεις κομματι κομματι βαζεις ακριβως ο,τι χρειαζεσαι για να καλυψεις τις δικες σου αναγκεs και αποφευγεις τα περιττα εξοδα.

(κομματι κομματι εννοω να επιλεξεις το καθε κομματι χωριστα απο καποιο καταστημα και να αναθεσεις να στο συναρμολογησουν αυτοι).

Ας αρχισουμε λοιπον απο τα βασικα: τι χρηση θα κανεις στο pc? Για να σου προσδιορισουμε σε τι περιπου θα κινηθεις (ασχετα αν ειναι πιο φθηνο στην ολλανδια σε σχεση με εδω ).

Δημοσ.

Καλυτερα να μην παρεις καποια ετοιμη συνθεση, συνηθως αν τις φτιαξεις κομματι κομματι βαζεις ακριβως ο,τι χρειαζεσαι για να καλυψεις τις δικες σου αναγκεs και αποφευγεις τα περιττα εξοδα.

(κομματι κομματι εννοω να επιλεξεις το καθε κομματι χωριστα απο καποιο καταστημα και να αναθεσεις να στο συναρμολογησουν αυτοι).

Δεν υπάρχει φόβος όμως για ασυμβατότητες; Να υπενθυμίσω πώς από τη στιγμή που θα πάρω τον υπολογιστή δεν θέλω να ασχοληθώ καθόλου με harwdare πέρα από τα βασικά και μόνο τα απαραίτητα. Ούτε τις γνώσεις έχω, ούτε το χρόνο...αλλά ούτε και τη διάθεση..:-)

Ας αρχισουμε λοιπον απο τα βασικα: τι χρηση θα κανεις στο pc? Για να σου προσδιορισουμε σε τι περιπου θα κινηθεις (ασχετα αν ειναι πιο φθηνο στην ολλανδια σε σχεση με εδω ).

Θα τον απασχολώ με μοντάζ (ήχο/εικόνα). Όχι DVDιά και καψίματα, μόνο επεξεργασία σε εικόνα και ήχο, πράγμα που σημαίνει βέβαια πολύ μνήμη...οπότε επειδή είχα ακούσει πώς τα Vista καταναλώνουν πολύ μνήμη...το σκέφτομαι να πάρω μεν στα 4096 MB Ram και να βάλω τα XP που έχω...

κι ένα link του εν λόγω PCιού από το κατάστημα

• Moderators
Δημοσ.

Αποκλειστικα και μονο μονταζ?

Για να σου δουν τα windows τα 4GB μνημης ραμ θα πρεπει να βαλεις λειτουργικο 64bit, αλλιως θα εισαι περιορισμενος στα ~3GB που ειναι το οριο των 32bit λειτουργικων.

Τα XP 64bit ειναι εν γενει αθλια, οποτε θα σου προτεινα Vista 64bit (με το Service Pack 1 και μετα στρωσανε πολυ).

Οσο για τον επεξεργαστη, απαραιτητα 4πυρηνος, και μαλιστα καλυτερα καποιος αρκετα καλος και οχι ο απολυτως φθηνος AMD Phenom 9100 που αναφερεις στο πρωτο ποστ σου.

Νομιζω πως θα χρειαστεις και αρκετα μεγαλο σκληρο δισκο.

Αυτη τη στιγμη εδω το καλυτερο value for money εχει ο 640GB της Western Digital, ο οποιος κοστιζει μολις 7€ περισσοτερα απο τον πιο φθηνο 500GB και ειναι πολυ γρηγορος.

Η ραμ δε παιζει τοσο σημαντικο ρολο στα ποσα Mhz θα ειναι, καθως οι διαφορες ειναι απειροελαχιστες. (π.χ. απο 800Mhz σε 1066).

Αν ΔΕΝ ασχοληθεις με 3d modeling ή με παιχνιδια τοτε ακομα και καποια μητρικη με ενσωματωμενη καρτα γραφικων θα σε καλυψει και με το παραπανω (και αρα δε χρειαζεσαι και τροφοδοτικο τερας... και το πιο απλο σου κανει).

Περιττω να σου πω, οτι ειδικα σε καθαρους χρονους encoding θα δεις τη μερα με τη νυχτα απο το Celeron σε καποιον τετραπυρηνο.

Φοβος για ασυμβατοτητες ουδης.

Δημοσ.
Αποκλειστικα και μονο μονταζ?

Για να σου δουν τα windows τα 4GB μνημης ραμ θα πρεπει να βαλεις λειτουργικο 64bit, αλλιως θα εισαι περιορισμενος στα ~3GB που ειναι το οριο των 32bit λειτουργικων.

Παιχνίδια έχω να παίξω από εποχή "Riven", ασχολούμαι μόνο με τις ιστοσελίδες μου (μόνο με internet γενικά) και πλέον θα μπω λίγο βαθύτερα σε video/audio editing καθώς θα ασχοληθώ (να θυμηθώ τα νιάτα μου) και με προγραμματισμό. Εκτός από το μονταζ δηλαδή τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται επιδόσεις.

Τα XP 64bit ειναι εν γενει αθλια, οποτε θα σου προτεινα Vista 64bit (με το Service Pack 1 και μετα στρωσανε πολυ).

Ναι...αλλά με το θέμα κατανάλωση μνήμης;

Οσο για τον επεξεργαστη, απαραιτητα 4πυρηνος, και μαλιστα καλυτερα καποιος αρκετα καλος και οχι ο απολυτως φθηνος AMD Phenom 9100 που αναφερεις στο πρωτο ποστ σου.

Χμ...έτσι όμως ξεφεύγουμε στον προϋπολογισμό...εκτός αν τα συνθέσω (κομμάτι-κομμάτι όπως πρότεινες πιο πάνω).

Νομιζω πως θα χρειαστεις και αρκετα μεγαλο σκληρο δισκο.

Αυτη τη στιγμη εδω το καλυτερο value for money εχει ο 640GB της Western Digital, ο οποιος κοστιζει μολις 7€ περισσοτερα απο τον πιο φθηνο 500GB και ειναι πολυ γρηγορος.

Η ραμ δε παιζει τοσο σημαντικο ρολο στα ποσα Mhz θα ειναι, καθως οι διαφορες ειναι απειροελαχιστες. (π.χ. απο 800Mhz σε 1066).

Στην προηγούμενη δημοσίευσή μου έβαλα και το link από το κατάστημα και αναφέρει σκληρό στα 640GB οπότε μπορεί να είναι αυτός της Western Digital.

• Moderators
Δημοσ.

Δε θα εχεις προβλημα με την καταναλωση μνημης. 4GB ειναι υπεραρκετα.

Εκανα μια συνθεση στα προχειρα απο ελληνικο καταστημα, και με τον ιδιο επεξεργαστη και δισκο και 4GB ραμ, μου βγηκε γυρω στα 400-420€.

(γενικα οτι δεν εχει να κανει με πολλες 3d απαιτησεις ισοδυναμει με μικρες απαιτησεις καρτων γραφικων-τροφοδοτικων αρα και με μικρο κοστος υπολογιστη τελικα).

Μηπως οντως μπορεις να γλυτωσεις αρκετα χρηματα απο συνθεση κομματι-κομματι και μπορεις ανετα να βαλεις και πολυ καλυτερο επεξεργαστη?

Μεινε συντονισμενος και αυριο στο παρον θεμα, προς το παρον να σε καληνυχτισω γιατι δεν αντεχω αλλο :-)

Δημοσ.

Παρατήρηση. Αν κατάλαβα καλά απ τα λίγα ολλανδικά που (δεν) ξέρω, η σύνθεση που παραθέτει ο Viperalus έχει και blue-ray drive, που δε νομίζω να χρειάζεται. Οπότε γι αυτό πιθανόν κι η αυξημένη τιμή.

Δημοσ.

Μεινε συντονισμενος και αυριο στο παρον θεμα, προς το παρον να σε καληνυχτισω γιατι δεν αντεχω αλλο :-)

Πάνω που θα σε καληνύχτιζα κι εγώ, σε ευχαριστώ, τα λέμε αύριο :-)

-----Προστέθηκε 11/12/2008 στις 02 : 24 : 41-----

Παρατήρηση. Αν κατάλαβα καλά απ τα λίγα ολλανδικά που (δεν) ξέρω, η σύνθεση που παραθέτει ο Viperalus έχει και blue-ray drive, που δε νομίζω να χρειάζεται. Οπότε γι αυτό πιθανόν κι η αυξημένη τιμή.

Ναι σωστά, παίζει Blue-ray και DVD εγγραφής, που μάλλον το Blue-ray δεν νομίζω να μου χρειάζεται. Σε κανα χρόνο που μπορεί να αντικαταστήσουν εντελώς τα DVD παίρνω φέτα να βλέπω στην TV.

Δημοσ.

Λοιπόν...ορίστε κάτι για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Καταλαβαίνω πως αγοράζεις από εξωτερικό, οπότε απλά μια ιδέα σου δίνω για το τι να κοιτάξεις. Τιμές θα βρεις μάλλον καλύτερες έξω από ότι εδώ.

COOLERMASTER RC-534 RC-534-KKNA-GP CENTURION 534 BLACK

Enermax PSU EPR425AWT PRO82 + 425W

INTEL CORE 2 QUAD Q6600

Asus P5QL-E

Geil B-Dragon 4GB DDR2-800 Ram Kit (2 x 2GB, PC2 6400, 5-5-5-15, GB24GB6400C5DC)

GIGABYTE RADEON HD4550 GV-R455D3-512I 512MB PCI-E RETAIL

WESTERN DIGITAL 640GB WD6400AAKS CAVIAR SE16 SATA X2

SAMSUNG DVD-RW SH-S223F BLACK BULK

620euro, και με 8gb μνήμης (ολίγον overkill αλλά κακό δεν κάνει καθόλου). Η σύνθεση είναι καθαρά ενδεικτική, απλά θέλω να σου δείξω πως με αυτά τα λεφτά μπορείς να στήσεις αρκετά καλύτερο σύστημα από το να αγοράσεις ένα καινούριο. Και το βασικό, μπορείς να το κόψεις και να το ράψεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Δημοσ.

αν το "κόψεις και το ράψεις μόνος σου", υπολόγισε και την τιμη του λειτουργικού, για να κανεις σωστή σύγκριση με τα "ετοιμα" συστήματα.

(να πληρώσεις 8 γιγα μνήμης, και μετά να χρησιμοποιείς τα XP 32-bit που έχεις, ... ειναι λίγο ειρωνικό )

αυτο το Ολλανδικό σετάκι των 662 συμπεριλαμβάνει λειτουργικό?

----------------------------------------------------------------

απο το ίδιο κατάστημα, αυτό το συστημα μου φαίνεται καλύτερο και φτηνότερο (απο το phenom 9100)

ACER ASPIRE M3641 SPECIAL :

Intel Core 2 Quad Q 6600

NVidia GeForce 8600 GS 256 MB dedicated

4096 MB geheugen

1,2TB harddisk

1663 MB videogeheugen (δεν ξερω τι ειναι αυτό. μεταφραζεται ως "video memory", αλλα η μνημη της vga ειναι 256 όπως γραφει πάνω)

597 euro.

και παρακάτω εχει αλλο ένα με Phenom 9550 στα 524 e (χειρότερο απο Q6600, αλλα καλύτερο απο Ph.9100 )

----------------------------------------------------------------

εδώ μπορεις να δεις την απόδοση διάφορων επεξεργαστών σε διάφορες εφαρμογές. Κοίτα μόνο αυτά που πιστεύεις θα χρησιμοποιείς (δηλ, αν δεν παιζεις 3D shooters, μην ασχολεισαι με τους πινακες σε crysis, unreal, κλπ)

http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-q3-2008/benchmarks-1,31.html

πχ.

Photoshop CS 3 (less time is better) :Intel Core 2 Quad Q 6600 = 123 sec / Phenom 9100e = 196 sec

Lame MP3: Q 6600 = 167 sec / P 9100 = 262 sec

Cinema 4D Release 10: Q 6600 = 153 sec / P 9100 = 214 sec

---------------------------------------------------------------------------

FUJITSU SIEMENS AMILO Li 3740

599 EUR

569 eur

Intel Core2Quad Q8200 , 3 GB ram, 500 GB hd, GF 9500GS, Vista Home Premium

MyCom AMD Extreme X4 9950BE PC 599 e, Phenom X4 9950, 1 TB HD, 4 GB ram , Vista

MyCom INTEL Ultimate Q8200 PC, 549e,

Quad 8200 ,640 GB 3 GB , Vista

574e HP Pavilion A6551 Q6600, 3Gb, 640 gb, 9500GS, vista

---------------------------------------

Intel Quads http://www.misco.nl/categories/~wci~1117~f1~PRICEA~/index.htm

Phenoms http://www.misco.nl/categories/~wci~1115~f1~PRICEA~/index.htm

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...