mariakal Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2008 ΕΧΩ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΩ ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ JK flip-flops ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΟΛΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ. ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ: Ο μετρητής έχει ένα σήμα εισόδου Χ που καθορίζει αν ο μετρητής μετρά είτε σε κώδικα BCD είτε σε κώδικα Gray. Έχει 4 σήματα εξόδου (B, C, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ). Η είσοδος X καθορίζει τον τρόπο μέτρησης ως εξής: Εάν X=0 τότε BC = …00 → 01 → 10 → 11 → 00 … και ΚΟΚΚΙΝΟ=1 (BCD Κώδικας) Εάν X=1 τότε BC = …00 → 01 → 11 → 10 → 00 … και ΠΡΑΣΙΝΟ=1 (Gray Κώδικας) Η έξοδος ΚΟΚΚΙΝΟ ενεργοποιεί (ανάβει) ένα κόκκινο LED (Light-Emitted Diode) όταν ο μετρητής μετρά σε BCD κώδικα και η έξοδος ΠΡΑΣΙΝΟ ενεργοποιεί (ανάβει) ένα πράσινο LED όταν ο μετρητής μετρά σε Gray κώδικα. Το σήμα εισόδου X μπορεί να αλλάζει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της μέτρησης, αλλά ο έλεγχος του Χ γίνεται όταν BC = 01. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΚΩΔΙΚΕΣ BCD & GRAY ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ?
antemar Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Αν και δεν ειμαι πολύ σχετικός , νομίζω ότι το βιβλίο του Mano "ψηφιακή σχεδίαση" θα σε βοηθήσει.
mariakal Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Οπως προανέφερα δεν τα "έχω καλά" με BCD & GRAY, ωστόσο η άσκηση αυτή μου φαίνεται πολύ δύσκολη. Καταρχίν, πώς πρέπει να ξεκινήσω έχοντας υπόψη το ένα σήμα εισόδου - Χ και τα 4 εξόδου (B, C, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ). Με δυο κουβέντες έχω κολήσει στο σχεδιασμό του κυκλωματος. Εάν τον έχω, τότε μπορώ να προχωρήσω στα άλλα βήματα της άσκησης (σσ δεν τα ποστάρει). Please help me!!
Dr.Fuzzy Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Οπως προανέφερα δεν τα "έχω καλά" με BCD & GRAY, ωστόσο η άσκηση αυτή μου φαίνεται πολύ δύσκολη.Καταρχίν, πώς πρέπει να ξεκινήσω έχοντας υπόψη το ένα σήμα εισόδου - Χ και τα 4 εξόδου (B, C, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ). Με δυο κουβέντες έχω κολήσει στο σχεδιασμό του κυκλωματος. Εάν τον έχω, τότε μπορώ να προχωρήσω στα άλλα βήματα της άσκησης (σσ δεν τα ποστάρει). Please help me!! Ξεκινα φτιαχνοντας τον πινακα αληθειας (truth table). Μολις τον ολοκληρωσεις καντον post για να δουμε αν ειναι σωστος και να παμε στα επομενα βηματα της λογικης σχεδιασης. Επισης διαβασε απο το βιβλιο του M. Mano, "Digital Design" τις pp. 17-25 και 124.
firewalker Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Οι πίνακες αληθείας. Δεν ξέρω αν είναι σωστοί. Διάβασε από τον M. Morris Mano σελίδα 296 και μετά για την σχεδίαση.
mariakal Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2008 Έκανα και εγώ τους ΠΑ και συμφωνώ με τον firewalker. Τώρα πώς παμε στα επομενα βηματα της λογικης σχεδιασης?
Dr.Fuzzy Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2008 Στην δευτερη εκδοση του M. Mano, Κεφαλαιο 6, pp. 236 περιγραφει αναλυτικοτατα πως γινεται η λογικη σχεδιαση ακολουθιακων κυκλωματων. Χρησιμοποιησε το σαν μπουσουλα. Απο την στιγμη που εχεις τον πινακα καταστασεων (δεν λεγεται πινακας αληθειας αφου μιλαμε για ακολουθιακη λογικη (sequential logic) !) ειναι απλα θεμα να βγαλεις τους πινακες Karnough και να κανεις minimization.
mariakal Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2008 Μου λες σε παρακαλώ καλύτερα παραγράφους - κεφάλαια γιατί δεν έχω την 2η έκδοση.
mariakal Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2008 Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πραγματικά έχω απελπιστεί. Προσπαθώ να βγάλω τους πινακες Karnough και να κανω minimization, αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω. Έχω θολώσει... Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?
Dr.Fuzzy Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2008 Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πραγματικά έχω απελπιστεί. Προσπαθώ να βγάλω τους πινακες Karnough και να κανω minimization, αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω. Έχω θολώσει...Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει? Κανε post τους πινακες που εχεις βγαλει, πες μου που κολλας και το βλεπουμε.
mariakal Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2008 Δυστυχώς τα έχω σε χαρτή, αλλά από το πολύ φράψε σβήσε δε βγάζω άκρη. Μπορείς τουλάχιστον να με βοηθήσεις να το ξαναξεκινήσω (σωστά αυτή τη φορά)?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.